Máris van egy tippünk az NFL bajnoki címére: San Diego!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.18. 18:49
null
Az előző négy szezonban a Philadelphia idénybeli első vendége lett a bajnok – az idén a Chargers a soros (Fotók: Reuters)
2013-ban is hétről hétre jelentkezik a Red Zone! Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – BAJNOK A CHARGERS! VAGY MÉGSEM?
2009:
Eagles–Saints (22–48). 2010: Eagles–Packers (20–27). 2011: Eagles–Giants (16–29). 2012: Eagles–Ravens (24–23). Mi bennük a közös? Egyaránt a Philadelphia szezonbeli első hazai mérkőzéséről van szó, és az aktuális vendégcsapat a szezon végén minden alkalommal megnyerte a bajnoki címet! Az idén a San Diego Chargersnek adatott meg a lehetőség, és nyertek is Philip Riversék 33–30-ra, egy utolsó másodpercekben szerzett mezőnygóllal. Azért egyelőre nem kezdenénk el tömegesen a Chargers bajnoki címére pakolni mindenünket, még ha a San Diegó-i együttes kifejezetten biztató játékkal is kezdett. Az Eagles otthon mostanában amúgy nem szerepel túl fényesen, a legutóbbi hét meccsén egyaránt kikapott.

19 YARD – PARÁDÉS SZEZONKEZDÉS A BRONCOSTÓL – BAJNOKOK ELLEN; A SZERENCSÉT SEM NÉLKÜLÖZVE
A denveri csapat a Super Bowl-éra hetedik együttese lett, amely legalább negyven pontot szerzett az első két mérkőzésén, a 2009-es Saints óta pedig az első. Pedig mindent lehet mondani a Broncos ellenfeleire, csak azt nem, hogy nyeretlen kétévesek lettek volna, hiszen előbb a címvédő Baltimore Ravenst verte meg 49–27-re, majd az egy szezonnal korábbi bajnok New York Giantset 41–23-ra.
Peyton Manningék a kiváló játék mellett a szerencsével sem állnak hadilábon. A Giants elleni mérkőzésen például volt sarokkal a védőtárs kezébe juttatott interception, valamint egy dupla fumble is, ami egyaránt a denveriek malmára hajtotta vizet.

18 YARD – ELSZOKTAK A GYŐZELEMTŐL A BILLSNÉL
A nyitó fordulóban a New Englandtól a meccs hajrájában vereséget szenvedő Buffalo Bills két másodperccel a Carolina elleni meccs vége előtt még hatpontos hátrányban volt, de EJ Manuel kétyardos passzt adott Stevie Johnsonnak, majd miután Dan Carpenter értékesítette a jutalomrúgást, 24–23-ra nyert a Bills. A klub nem szokott hozzá az ilyen győzelmekhez, a Twitteren azt üzente szurkolóinak: „Megcsináltuk, jó az extra pont, jöhet a hosszabbítás!"

17 YARD – ELKÉPESZTŐ ÜTKÖZÉSEK ÉS KLUBREKORD A BILLSNÉL
Mario Williams, a Buffalo Bills védője a második fordulóban négy és félszer vitte földre Cam Newtont, a Carolina irányítóját ezzel pedig klubrekordot döntött. A mögöttünk álló játéknap egyébként sok kemény ütközést hozott. Íme, három a leglátványosabbak közül:

Charles Woodson (Oakland Raiders)

Knowshon Moreno (Denver Broncos)


William Moore (Atlanta Falcons)

16 YARD – RITKA ELISMERŐ SZAVAK PONDERNEK
Christian Pondert, a Minnesota Vikings irányítóját a liga egyik leggyengébb képességű játékosának tartják, amit a Chicago elleni mérkőzés után megerősített Charles Tillman, a Bears védője nyilatkozata is. Pedig elismerően beszélt róla. „Abból, amit eddig láttam Ponderből, nem tartottam sokra, nem gondoltam, hogy elég jó ahhoz, hogy az NFL-ben kezdő legyen. Ám a vasárnapi meccsen volt néhány jó megmozdulása, nagyon nagyot nőtt a szememben" – mondta Tillman a 30 passzkísérletéből 16-szor sikeres, egy TD mellett egy interceptiont jegyző Ponderről.

15 YARD – A HOUSTON A HAJRÁK URA, A TAMPA BAY A LEGPECHESEBB
A Houston Texans az első fordulóban a San Diegót, a másodikban a Tennessee-t győzte le úgy, hogy diadalát a meccs utolsó játékával tette biztossá – a Titans ellen egyben az idény első hosszabbításos meccsét húzta be. Az ellenpont a Tampa Bay, amely a múlt héten fél perccel a vége előtt szerzett vezetést a Jets ellen, mégis elbukta a találkozót utolsó másodperces mezőnygóllal. Ezen a héten a New Orleans ellen 70 másodperccel a vége előtt 17–13-as vezetés reményében próbálkozott 46 yardos mezőnygóllal Ryan Lindell, de kimaradt a lehetőség, az ellenakcióból a Saints utolsó másodperces field goallal nyert 16–14-re.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

14 YARD – CALVIN JOHNSON: EZ MÁR NEM A 2012-ES IDÉNY
A liga legjobb elkapójának tartott Calvin Johnson az Arizona elleni mérkőzés első negyedében két touchdownelkapást jegyzett. Ez a szezon jobb lehet számára, mint az előző, hiszen a 2012–2013-as idényben egyetlen meccse sem volt egynél több TD-vel.

13 YARD – A CHIEFS MÁRIS ANNYI MECCSET NYERT, MINT TAVALY ÖSSZESEN
Remekül kezdte az idény az előző idényben 2–14-es győzelem-vereség mutatóval záró Kansas Chiefs. A Jacksonville kiütése után most a Dallas Cowboyst gyűrték le Alex Smithék – 17–16-ra. A Chiefs mellett csupán négy csapat volt korábban arra képes, hogy két győzelemmel kezdje az idényt azután, hogy az előző szezonban 14 vagy több vereséget jegyzett: a Lions 1980-ban, a 49ers 1980-ban, a Chargers 2001-ben és a Panthers 2002-ben. Alex Smith egyébként mindössze a negyedik Chiefs-QB, aki egy mérkőzésen a legtöbb futott yardot jegyezte irányítóként – adott ellenfél játékosait is figyelembe véve.

12 YARD – RODGERS TARTHATATLAN, A PACKERS HÁLÁTLAN VENDÉGLÁTÓ, ÁLMOS REDSKINS
Aaron Rodgers egészen brutális első félidőt teljesített, már féltávnál 335 yardnál és 3 TD-nél járt, végül 480 egységgel és 4 TD-vel zárt. Az irányító ezzel már a 34., legalább 3 TD-passzos meccsét teljesítette, 2008 óta pedig csak Drew Breesnek van több (37). A Packers otthon parádés közelmúltbeli mérleggel rendelkezik, a legutóbbi 22 meccsből 21-szer nyert, sorozatban pedig nyolcadszor diadalmaskodott, ezúttal a Washington Redskins ellen. A Rézbőrűek elképesztően lassan rázódnak meccsbe, az első két meccsükön 50 pontot kaptak és csak hetet szereztek az első félidők során!

11 YARD – HIÁBA GYENGÉLKEDIK A RAVENS, A BROWNS NEM BÍR VELE
A címvédő Baltimore ellen az első fordulóban 49 pontot termelt a Denver, s a Ravens a második mérkőzését is harmatgyengén kezdte, a nagyszünetben 6–0-ra vezetett ellene a Cleveland. Talán éppen az volt Joe Flaccóék szerencséje, hogy a Browns volt az ellenfél, két TD-vel ugyanis sikerült fordítani, és folytatódott az NFL leghosszabb aktív szériája – a Baltimore zsinórban 11-edszer győzte le a Clevelandet.

10 YARD – PEYTON MANNING: 60 000!
A Broncos irányítója a Giants elleni 307 yardjával átlépte a 60 000-res határ – Brett Favre (71 838) és Dan Marino (61 361) után harmadikként az NFL történetében. Peyton Manning az első két mérkőzésen 9 TD-passzt osztott ki, amivel beállította a liga rekordját (Charley Johnson, Drew Brees 9-9), ezzel természetesen vezeti az idei rangsort.

9 YARD – ELI MANNING AZ UTOLSÓ HELYEN
Míg Peyton a pozitív kategóriákban vitézkedik, addig öccse, Eli Manning már 7 interceptionnél jár, amivel szintén vezeti a vonatkozó rangsort. A Giants irányítójánál ráadásul ez az ipari méretű labdaszórás nem újdonság, a 2010-es szezon kezdetétől a legutóbbi kiírás utolsó alapszakaszmeccséig 56-szor kaparintották meg a védők az átadását, ennél több interceptiont pedig egyik poszttársa sem dobott. A két fivér egymás elleni mérlege most már 3–0-s Peyton-előnyt mutat, más kérdés, hogy Eli-t nyugtathatja a tény, hogy ő a Super Bowl-győzelmek számában vezet 2–1-re.

8 YARD – IMPOTENS HAZAFI TÁMADÓK – ÉS A MEGOLDÁS
A New England Patriots támadósora igencsak nyögvenyelősen kezdte a szezont, hiszen az első két fordulóban összesen csak 36 pontot szerzett az együttes. Viszonyításképpen: az előző alapszakaszban hatszor is

többet szereztek Tom Bradyék ennél egy mérkőzés alatt (!), emellett pedig további négy alkalommal jutottak el legalább 30-ig. Persze, úgy nem is könnyű, ha az előző idény top 5 célpontja közül egy már Denverben boldogítja a szurkolókat (Wes Welker), egy csapat nélkül tengődik (Brandon Lloyd), egy épp sérülése miatt nem tud játszani (Rob Gronkowski), egy éppen hosszú börtönbüntetésére készül (Aaron Hernandez) egy pedig San Diegóba szerződött (Danny Woodhead). Ja, és a Welker helyére hozott Danny Amendola hetekre kidőlt, csakúgy, mint az első fordulóban 100 yard felett teljesítő futó, Shane Vereen is.
Ki lehet a megoldás? Ki más, mint Neymar! No, nem lesz Bill Belichick új támadófegyvere, vagy rúgója a gyakran hibázó Stephen Gostkowski helyett, csak kapott Brady szupermodell nejétől, Gisele Bündchentől egy Patriots-mezt, a New England stadionjában játszott Brazília–Portugália mérkőzés előtt.

7 YARD – MESKÓ EZEN A HÉTEN SEM UNATKOZOTT
Egy hete megírtuk, hogy Meskó Zoltánnak a New Englandnél eltöltött három idénye során egy meccsen sem kellett hatnál többször labdába rúgnia. Ám Pittsburghben az első meccsén hétszer puntolt, majd most a másodikon is. Nem unatkozik, de igaz ez patriotsos utódjára, Ryan Allenre is, akinek csütörtökön a Jets ellen 11-szer kellett átrúgnia a labdát az ellenfélhez.

6 YARD – SZOROS MECCSEK, SAFETY-HEGYEK
Továbbra is elképesztően szorosan alakulnak a mérkőzések, az első fordulóban 12 összecsapás dőlt el 7, vagy annál kevesebb pont különbséggel (amennyi egy támadás alatt behozható/megfordítható), a 2. héten pedig 10 ilyen találkozót jegyezhettünk fel. Olyanra, hogy két fordulót követően már 22 ilyen szoros meccset lássanak a nézők, még nem volt példa. Sőt, 11 találkozó három, vagy annál kevesebb pont különbséggel dőlt el (egy mezőnygóllal behozható, vagy megfordítható), ez pedig az 1988-as és 1997-es idénnyel együtt a legtöbb. Az első fordulóban a szoros meccsek mellett a safetyk is kiemelkedő számban képviseltették magukat, az akkori négy öngól után most két újabbat hoztak össze a csapatok, az első két hét alatt esett 6 pedig az 1999-es idénnyel holtversenyben a legmagasabb szám.

5 YARD – GOLDSONT ELTILTOTTÁK, DE „PÉNZRE VÁLTOTTA" BÜNTETÉSÉT
Az első fordulóban túlzott durvaságért 30 ezer dolláros pénzbírságot kapó Dashon Goldson a Tampa Bay New Orleans elleni meccsén sem tanult a fegyelmezésből, Darren Sprolest keményen letarolta, amiért már kapott egy meccses eltiltást. A safety fellebbezett, eltiltását 100 ezer dolláros bírságra módosították. Ezzel nemcsak a játékos, az NFL is jól járt, hiszen eltiltás esetén a játékos egyszerűen nem kap fizetést, és heti bére a klub kasszájában marad, így viszont a büntetés összegét megkapja az NFL, és jótékony célra fordítja azt. További büntetések, sérülések itt!

4 YARD – AZ AFC WEST HIBÁTLAN, AZ NFC EAST GYATRA HÉTVÉGÉJE
A Denver Giants elleni győzelmével biztossá vált, hogy az Amerikai főcsoport Nyugati divíziója hibátlanul, a Nemzeti főcsoport Keleti csoportja pedig nyeretlenül zárja a második játékhetet. Az AFC West söprésére a legutóbbi nyolc idényben egyszer volt példa, az NFC East terített betlijére a legutóbbi 12 idényben kétszer.

3 YARD – MÉLYPONTON A STEELERS – TOMLIN EZT IS MEGÉLTE
A Pittsburgh két vereséggel kezdte az idényt, vezetőedzője, Mike Tomlin a 98. mérkőzése után tapasztalhatja meg először, milyen érzés kettővel több vereséggel állni, mint győzelemmel. Ennél jobb mérleggel csak két edző kezdte pályafutását: George Halas a 130. meccse után jutott erre a pontra, míg George Allen 168 meccses edzői karrierje során sohasem állt ilyen rosszul csapatával. A Steelers legutóbb 11 éve kezdte két vereséggel az idényt, akkor bejutott a playoffba.

2 YARD – A 2–0 SEM GARANCIA, DE A 0–2-NÉL SINCS MÉG VESZVE SEMMI!
A 12 csapatos rájátszás 1990-es bevezetése óta a 188 2–0-s mérleggel kezdő együttesek közül 119 jutott be a playoffba, ami 63 százalékos mutatónak felel meg. A 0–2-eseknek is bizakodhatnak, 22 olyan csapat is elérte a kieséses szakaszt, amely borzalmasan nyitott, sőt, az 1993-as Dallas Cowboys, a 2001-es New England Patriots és a 2007-es New York Giants meg sem állt a bajnoki címig!

1 YARD – KIÜTÉS A FORDULÓ RANGADÓJÁN, VILLÁMLÁS, HANGROBAJ ÉS SZEMÖLDÖKVESZTÉS
Óriási rangadót rendeztek a hétvégén, az NFC West két bajnokaspiránsa, a Seattle Seahawks és a San Francisco 49ers csapott össze a vasárnap éjjeli mérkőzésen. A találkozón villámlás miatt volt egy egyórás pauza, megdőlt a hangrekord (131.9 decibellel szurkoltak a Seahawks-fanok, ami hivatalos Guinness-rekordnak számít innentől) a Seattle pedig simán, 29–3-ra kiütötte riválisát. Ami a két irányító, Russell Wilson (Seahawks) és Colin Kaepernick (49ers) fogadása miatt utóbbi egyik szemöldökébe került.

TD – BÁTOR JÓSKA
Egy hete eltaláltuk, hogy a Kansas City legyőzi a Dallast, és hogy a két Manning fivér legfeljebb öt TD-passzt ad (túl óvatosak voltunk, háromig jutottak ugyanis). A harmadik héten a Cincinnatitól várunk bravúrt, a Green Bay legyőzésével az lenne a 3-0-s mutató. Egyéniben Calvin Johnsont néztük ki magunknak, az Arizona ellen két TD-elkapást jegyző detroiti Washingtonban meg sem áll háromig.

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ
2013.09.132:25New England Patriots–New York Jets13–10
2013.09.1519:00Atlanta Falcons–St. Louis Rams31–24
2013.09.1519:00Buffalo Bills–Carolina Panthers24–23
2013.09.1519:00Chicago Bears–Minnesota Vikings31–30
2013.09.1519:00Green Bay Packers–Washington Redskins38–20
2013.09.1519:00Indianapolis Colts–Miami Dolphins20–24
2013.09.1519:00Kansas City Chiefs–Dallas Cowboys17–16
2013.09.1519:00Baltimore Ravens–Cleveland Browns14–6
2013.09.1519:00Houston Texans–Tennessee Titans30–24 – h.u.
2013.09.1519:00Philadelphia Eagles–San Diego Chargers30–33
2013.09.1522:05Arizona Cardinals–Detroit Lions25–21
2013.09.1522:05Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints14–16
2013.09.1522:25Oakland Raiders–Jacksonville Jaguars19–9
2013.09.1522:25New York Giants–Denver Broncos23–41
2013.09.162:30Seattle Seahawks–San Francisco 49ers29–3
2013.09.172:40Cincinnati Bengals–Pittsburgh Steelers20–10
3. FORDULÓ
2013.09.202:25Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs
2013.09.2219:00Cincinnati Bengals–Green Bay Packers
2013.09.2219:00Dallas Cowboys–St. Louis Rams
2013.09.2219:00Tennessee Titans–San Diego Chargers
2013.09.2219:00Minnesota Vikings–Cleveland Browns
2013.09.2219:00New England Patriots–Tampa Bay Buccaneers
2013.09.2219:00New Orleans Saints–Arizona Cardinals
2013.09.2219:00Washington Redskins–Detroit Lions
2013.09.2219:00Carolina Panthers–New York Giants
2013.09.2219:00Baltimore Ravens–Houston Texans
2013.09.2222:05Miami Dolphins–Atlanta Falcons
2013.09.2222:25New York Jets–Buffalo Bills
2013.09.2222:25San Francisco 49ers–Indianapolis Colts
2013.09.2222:25Seattle Seahawks–Jacksonville Jaguars
2013.09.232:30Pittsburgh Steelers–Chicago Bears
2013.09.242:30Denver Broncos–Oakland Raiders
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik