Manning és a Broncos nálunk már felért a csúcsra

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2012.12.27. 15:49
null
Peyton Manning és a Denver remek formában várja az alapszakasz záró fordulóját (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. Az idény utolsó játékhete előtt Peyton Manning és a Denver felért a csúcsra – legalábbis nálunk. A Broncos mögött négy, a Nemzeti főcsoporthoz tartozó gárda sorakozik, a végén (azaz az ötödik helyen) a múlt heti éllovas San Franciscóval.

 

1. (az előző héten: 3.) Denver Broncos (12–3)
Ismét simán nyert a Broncos, és a sok siker után egyre határozottabbak azok a hangok, amelyek a Super Bowlba várják a Peyton Manning-vezette denveri gárdát. Ám ez azért még nagyon messze van, meg kell szenvedni azért a nagydöntőért!

2. (4.) Atlanta Falcons (132)
Hozta a kötelezőt a Falcons, megverte az idén rettentő sokat hibázó Lionst. Matt Ryan, úgy tűnik, átlendült az előző néhány hét gyengébb játékán, és pont a legjobbkor, a rájátszásra talán ismét az MVP-formáját veszi majd elő, mert nélküle biztosan nem lesz idén sem atlantai siker a kieséses szakaszban.

3. (6.) Green Bay Packers (114)
Az Aaron Rodgers vezette Packers valósággal kiütötte a Tennessee-t, a formajavulás pedig a lehető legjobbkor, a szezon végén jött – így a Green Bay az egyik olyan gárda az NFC-ben, amelyet lehetőleg mindenki szeretne elkerülni.

4. (7.) Seattle Seahawks (105)
Hazai pályán verhetetlen a Seahawks, a rájátszásba jutó NFC-alakulatok csak annak örülhetnek, hogy Russell Wilsonék biztosan idegenben játsszák a playoffmeccseiket – bár azok sem lesznek könnyűek, hiszen Wilson immár az Év Újonca-díj egyik legfőbb esélyese.

5. (1.) San Francisco 49ers (1041)
Alig, hogy listánk élére került a 49ers, rögtön hatalmas pofonba szaladt bele! Ám az elmúlt hetekben bőven ízelítőt kaphattunk abból, milyen jó is tud lenni ez a csapat, nagyot robbantani meg úgyis januárban kell majd.

6. (5.) New England Patriots (114)
Habár nem könnyen, de hozta a kötelező győzelmet a Patriots. Tom Bradyéknek meggyűlt a bajuk a Jaguars védelmével, ám pont annyit mutattak meg ezúttal, amire feltétlen szükség volt. A nagyobb tét úgyis csak a rájátszástól nyomja Bill Belichickék vállát.

7. (2.) Houston Texans (123)
Az utolsó hetekre jelentősen leeresztett a Texans – a rájátszás megvan biztosan, de azért aggasztó, hogy éppen most pukkadtak ki Matt Schaubék. Az idény legfontosabb hetei még csak most következnek, képesek lesznek-e újra felpörögni?

8. (8.) Washington Redskins (96)
Robert Griffin III győzelemmel tért vissza a sérülése után, amivel karnyújtásnyira került a Washington az NFC East megnyerésétől. Ám a csoportgyőzelemhez még be kell húzni a szezon talán legfontosabb mérkőzését: a Dallas elleni hazai összecsapást!

9. (9.) Chicago Bears (96)
Nyert a Bears, ezzel még megvan az esélye a rájátszásra. Viszont elengedhetetlen lesz egy folyton hatékony és ponterős támadóegység ahhoz, hogy sikeres legyen, esetleg a wild card körnél tovább is eljusson.

10. (10.) Baltimore Ravens (105)
A lehető legjobbkor támadt fel az eddig gyengélkedő Ravens. A csoportját megnyerte, a címvédő sima legyőzésével nyitva maradt a kérdés: vajon melyik arcát mutatja a playoffban a Baltimore? A Giants elleni még a Super Bowlra is jó lehet.

11. (12.) Indianapolis Colts (105)
Ritka pillanat, amikor a védelem nyeri meg a meccset a Coltsnak, pedig ismét így történt! Az Andrew Luck vezette támadóalakulat szinte az egész meccsen elképesztően gyengén játszott, ám a végén, amikor nagyon kellett, ismét villant az újonc irányító, TD-vel záruló támadásának köszönhetően az Indy nyerni tudott Kansasben, ezzel pedig a tavalyi 1/1-es éve után playoffba juttatta a csikókat. Bármi is lesz innentől, fantasztikus szezont tudhat maga mögött az Indianapolis!

12. (15.) Minnesota Vikings (96)
A szezon végére a Vikingek is összeszedték magukat, és az idei esztendő egyik pozitív meglepetésévé érett az Adrian Peterson vezette alakulat. A záró héten a csoportrivális Packerst fogadja a Vikes, a wild cardhoz kell a győzelem.

13. (14.) Cincinnati Bengals (95)
Hatalmas győzelmet aratott a Steelers ellen a Bengals! Ezzel a ki-ki meccsen pont a csoportrivális elől happolta el a playoffszereplést. Az utolsó fordulóban már tét nélküli lesz a Baltimore elleni összecsapás, hiszen a Ravens már biztos csoportelső.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

14. (11.) Dallas Cowboys (87)
Hosszabbításban szenvedett vereséget a Dallas, ám még így sincs veszve a playoff, hiszen Tony Romóék az utolsó játékhéten a Redskinsszel találkoznak, ki-ki mérkőzésen: a győztes megy tovább a kieséses szakaszba. Talán a Washington az esélyesebb, ám itt már bármi megtörténhet.

15. (13.) New York Giants (87)
A Baltimore elleni zakó miatt messzire került a rájátszás a címvédő számára, hiszen a Dallasnak, a Chicagónak és a Minnesotának is vereséget kell szenvednie ahhoz, hogy a Giants Philadelphia elleni győzelmével bejusson.

16. (17.) New Orleans Saints (78)
Dallasban nyert a Saints, ami a rájátszás tekintetében nem nagyon számít már, de azért az 50 százalékos mérleg meglehet az év végére. Vasárnap zárásként Carolinába látogatnak a Szentek.

17. (16.) Pittsburgh Steelers (78)
Néhány napja még azt hittük, a tapasztalt Steelers hozza a kötelezőt, és megveri a Bengalst, ám Andy Daltonék megviccelték Ben Roethlisbergeréket, akik így idő előtt búcsúzni kényszerültek a januári álmoktól. Big Ben ismét a lehető legrosszabb pillanatokban hibázott, ami ezúttal nagyon sokba került.

18. (19.) St. Louis Rams (771)
A Kosok védelme egyre jobb: labdaszerzések mellett pontok is kerültek a statisztikai rovátkákba, úgyhogy bátran kijelenthetjük, Jeff Fishernek sikerült összekapnia az egységet. Már csak a támadóknak kellene hasonló szinten feljavulniuk, s jövőre akár a rájátszásra is esélyes lehet a Rams.

19. (20.) Miami Dolphins (78)
Reggie Bush megmutatta a Dolphins vezetőinek, érdemes megtartani őt a jövőben, hiszen három touchdownjával elévülhetetlen érdemeket szerzett a Bills elleni győzelemből. A záró fordulóban Foxboroughba látogathatnak Ryan Tannehillék, ahol sok esélyük nem lesz.

A 49ers és a Texans adja a legtöbb játékost a Pro Bowlra
A 49ers és a Texans adja a legtöbb játékost a Pro Bowlra

20. (21.) Carolina Panthers (69)
Kár, hogy ilyen későn kapcsolt a Panthers, hiszen Cam Newtonék az utóbbi öt összecsapásukból négyet megnyertek, ám ez így is csak a mérleg kozmetikázásra elég. Ron Rivera állása továbbra is kérdéses, egyre több nevet hallani a Panthers lehetséges főedzőjeként.

21. (18.) Tampa Bay Buccaneers (69)
Az utolsó hetekben kiderült, hogy ez a Tampa Bay azért még messze van a playoff szinttől. Josh Freeman elfáradt, mostanában sokszor adja el a labdát, és Doug Martin sem hozza már azokat a mágikus számokat, amiket eddig. Az utolsó játéknapon még Atlantában „lehet javítani” a drafthelyen.

22. (23.) San Diego Chargers (69)
A Chargers elverte a Jetset, de valljuk be, ez kötelező feladat volt. Sok kérdés nem maradt Philip Riversékről – csalódást keltő esztendőt produkáltak. Az viszont érdekes lehet, hogy ki érkezik Norv Turner helyére.

23. (22.) New York Jets (69)
Immáron Mark Sanchez nélkül kapott ki a Jets. Greg McElroyt 11 (!) alkalommal tudta sackelni a Chargers védelme, ami megengedhetetlen, ilyen nyomás alatt még a legjobb irányítók is megtorpannak... A holt idény alatt rendbe kell rakni az alakulatot.

24. (24.) Cleveland Browns (510)
A Brownsnak esélye sem volt a Denver ellen, ráadásul Von Miller kiütötte Brandon Weedent, úgyhogy tulajdonképpen ki is jelenthetjük, hogy már a tizenhatodik héten lecsengett a Cleveland idénye.

25. (25.) Arizona Cardinals (510)
Az előző heti siker után ezúttal simán kikapott a Cardinals. Lassan nem lesz irányító, akit Ken Whisenhunt nem próbált ki, ám komoly javulást egyik sem tudott felmutatni. Kíváncsian várjuk, a szezon után megtalálják-e a megfelelő megoldást az irányító posztra.

26. (26.) Tennessee Titans (510)
Ismét hatalmas pofonba szaladt bele a Titans. A záró fordulóban illene kozmetikázni az 510-es mérlegen, hiszen a Jaguarst fogadják Chris Johnsonék, ám ismét egy sikertelen idényen lesz túl a Tennessee, az újáépítés továbbra is várat magára.

27. (27.) Buffalo Bills (510)
Ismét eltelt egy hét, és ismét csődöt mondott a Bills támadószekciója. Talán nem is véletlen, hogy egyre több pletyka lát napvilágot Michael Vick érkezéséről. Az utolsó hetet még túl kell élnie valahogy Ryan Fitzpatrickkel is a csapatnak, a Jets ráadásul verhető.

28. (28.) Philadelphia Eagles (411)
Még a balszerencse is üldözi a Sasokat, hiszen a cseréből kezdővé avanzsált irányító, Nick Foles eltörte a kezét, így az idén már nem léphet pályára. Az utolsó hétre visszatérhet a kezdőbe az oly sokat leszólt Michael Vick.

29. (29.) Detroit Lions (411)
Sok pozitívumot továbbra sem lehet elmondani az Oroszlánok 2012–2013-as idényéről. Csak Calvin Johnson fantasztikus rekordjára lehet büszke a csapat. Megatron a Falcons elleni 225 elkapott yardjával megdöntötte Jerry Rice legendás, 1848 yardos rekordját!

30. (30.) Oakland Raiders (411)
Lassan biztossá válik a Raiders top5-ös draftjoga, hiszen az Oakland a Carolina ellen is vesztesként vonult le a pályáról. Carson Palmer ráadásul bordasérülést szenvedett, és a helyére beálló Matt Leinart sem tudott semmilyen pluszt hozzátenni a támadójátékhoz, és várhatóan a Chargers ellen sem fog...

31. (31.) Kansas City Chiefs (213)
Simán megverhette volna a Chiefs a Coltsot, de ezt is elbaltázta... Hatalmas kérdés, hogy mit kell még tennie Brady Quinn-nek ahhoz, hogy Romeo Crennel ne őt kezdesse, de az biztos, hogy mindent megtesz ezért az irányító. A cél mostantól az 1/1, és egy új irányító draftolása.

32. (32.) Jacksonville Jaguars (213)
Már-már általános, hogy a Jax vereséget szenvedett. Chad Henne ezúttal sem tudott kifejezetten meggyőzően játszani, a gárda fele meg lassan a sérültlistán lesz, hiszen Cecil Shorts III, valamint Rashad Jennings szezonja is idő előtt véget ért. Nagy harc lesz az első draftjogért a Chiefs és a Jaguars között.

NFL
ALAPSZAKASZ, 16. FORDULÓ
2012. 12. 23.2:30Detroit Lions–Atlanta Falcons18–31
2012. 12. 23.19:00Green Bay Packers–Tennessee Titans55–7
2012. 12. 23.19:00Carolina Panthers–Oakland Raiders17–6
2012. 12. 23.19:00Miami Dolphins–Buffalo Bills24–10
2012. 12. 23.19:00Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals10–13
2012. 12. 23.19:00Jacksonville Jaguars–New England Patriots16–23
2012. 12. 23.19:00Kansas City Chiefs–Indianapolis Colts13–20
2012. 12. 23.19:00Dallas Cowboys–New Orleans Saints31–34 – h.u.
2012. 12. 23.19:00Philadelphia Eagles–Washington Redskins20–27
2012. 12. 23.19:00Tampa Bay Buccaneers–St. Louis Rams13–28
2012. 12. 23.19:00New York Jets–San Diego Chargers17–27
2012. 12. 23.19:00Houston Texans–Minnesota Vikings6–23
2012. 12. 23.22:05Denver Broncos–Cleveland Browns34–12
2012. 12. 23.22:25Arizona Cardinals–Chicago Bears13–28
2012. 12. 23.22:25Baltimore Ravens–New York Giants33–14
2012. 12. 24.2:20Seattle Seahawks–San Francisco 49ers42–13
17. (UTOLSÓ) FORDULÓ PROGRAMJA
2012. 12. 30. 19:00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2012. 12. 30. 19:00 Buffalo Bills–New York Jets
2012. 12. 30. 19:00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
2012. 12. 30. 19:00 Detroit Lions–Chicago Bears
2012. 12. 30. 19:00 Indianapolis Colts–Houston Texans
2012. 12. 30. 19:00 New Orleans Saints–Carolina Panthers
2012. 12. 30. 19:00 New York Giants–Philadelphia Eagles
2012. 12. 30. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2012. 12. 30. 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars
2012. 12. 30. 22:25 Denver Broncos–Kansas City Chiefs
2012. 12. 30. 22:25 Minnesota Vikings–Green Bay Packers
2012. 12. 30. 22:25 New England Patriots–Miami Dolphins
2012. 12. 30. 22:25 San Diego Chargers–Oakland Raiders
2012. 12. 30. 22:25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams
2012. 12. 30. 22:25 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
2012. 12. 31. 2:20 Washington Redskins–Dallas Cowboys
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik