„Isten sípja” most a Notre Dame-ot mentette meg

Vágólapra másolva!
2012.10.17. 15:38
null
Manti Te’o megállította a végső futást (Fotó: bleacherreport.net)
Címkék
A 7. játékhét szurkolói és médiafigyelme az indianai South Bendre, a Notre Dame egyetem kampuszára irányult. Az a Stanford Cardinal érkezett a Harcoló Írek oroszlánbarlangjába, amely a Washington elleni meglepetésvereséget leszámítva ellentmondást nem tűrően menetel a ligában és a Pac-12 konferenciában. Kőkemény védőcsatát, pontszegény meccset jósoltak az elemzők és nem tévedtek.

A két irányító, Everett Golson (Notre Dame) és Josh Nunes (Stanford) életét alaposan megkeserítették azok a védelmek, melyekben olyan NFL-sztárjelöltek dominálnak, mint Manti Te'o a hazai és Chase Thomas vagy Shayne Skov a vendégoldalon.

Jellemző volt a meccs képére, hogy az első két negyed hangsúlyos jelenetei és egyetlen hatpontos akciója is a védőkhöz fűződött. A Notre Dame nyitó drive-ját, támadásvezetését rögvest fumble-lal, védelmi labdaszerzéssel büntette a Cardinal, Golson kiejtett labdáját Usua Amanam szedte össze. Az ellentámadáskor a Harcoló Írek sikerrel limitálták a nagyszerű Stanford RB, Stepfan Taylor yardszerzéseit és a liga talán legjobb tight end párosa, Zach Ertz és Levine Toilolo sem jutott elegendő mennyiségű labdához. Végül a vörös zónában Nunes passzra szánta el magát, amit Bennett Jackson ND-cornerback csípett el. Nunes a következő rohamnál is pórul járt, ekkor Matthias Fairley safety szedte le a levegőből pontatlan átadását és a Notre Dame ezután már mezőnygóllal büntetett (3–0).

A második negyed egyetlen touchdownját védőakció előzte meg. Egy sikeres Stanford-punt után az Írek támadói a saját végzónájuk közelébe szorultak, ahol A.J. Tarpley és Ben Gardner sikeresen sackkelte Golsont. A második zsák után az Irish QB még labdát is elhagyta, amit Chase Thomas kapart össze, hat pontot írva csapata neve mellé a táblára (3–6). S mivel a negyedbeli utolsó Cardinal-akció mezőnygóllal ért véget, 10–3-as vendégelőnnyel mehettek pihenőre a csapatok. A 2012-es szezonban először került hátrányba a nagyszünetben a Fighting Irish, volt mit kielemeznie az öltözőben Brian Kelly fiainak.

A harmadik játékrészre a védelmek még magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, totálisan szétrombolva az ellenfél támadósanszait. Kapron Lewis-Moore és Stephon Tuitt, illetve vele szemben Skov és Trent Murphy futószalagon gyártották a sackkeket, az egyetlen reményteljes Notre Dame-akció végén pedig Everett Golson egy önfejű és felelőtlen futásnál olyan ütést kapott Ben Gardnertől, hogy újfent elhagyta a labdát.

Az utolsó negyed végre meghozta a hőn áhított hazai hatpontost. Kihasználva vezető tight endje magassági fölényét, Golson pontosan kivitelezett passzt küldött Tyler Eifert irányába, amit a TE két védő gyűrűjében kapott le a magasból (10–10). Jordan Richardson 27 yardos mezőnygólja újabb Cardinal-vezetést eredményezett, de a sérülés miatt lecserélt Golson helyére beállt Tommy Reesnek így is sikerült eredményes FG-távolságra kormányoznia az Irish-t.

A 13–13-as döntetlen után jöhetett a ráadás. Az első támadást a hazaiak vezethették: Trent Murphy külső linebacker (Stanford) sackje hiába vetette vissza Reest, a kiváló végjátékokat levezénylő csere QB először a korábban elkapóként üzemelő RB-t, Theo Riddicket találta meg sikerrel, azután pedig a TJ Joneshoz eljuttatott 7 yardos passzal meg is szerezte a vezetést az Íreknek (20–13). Az NCAA-szabályok szerint a vendég Stanfordnak jogában állt válaszolni és a sztárfutó Stepfan Taylor végiggyalulva a pályát, meg sem állt egészen 2 yardig a végzónától.

A futballtörténelem ekkor majdnem megismételte magát. Az idősebb Irish-szurkolók még jól emlékezhettek a 2005-ös Southern California (USC)-meccs elleni végjátékra, ahol Matt Leinart irányítót (USC Trojans) először egy sikeres gólvonali védekezéssel még megállította a Notre Dame védelme, de másodszorra már sikerült győztes hatpontost szereznie: Reggie Bush, a Trójaiak RB-je szabályosan (?) belökte őt a végzónába. A hírhedt Bush Push máig vitatott jelenet, a vérmes Irish-rajongók máig nem fogadják el a meccs végeredményét.

BUSH LÖKÉSE (2:10-TŐL)

A Stanford csodafutója, Stepfan Taylor most is megindult a végzóna felé, de Manti Te'o az utolsó centimétereken sikerrel állította meg hatpontosra törő ellenfelét. Jöhetett az ismétlés, de Taylornak most sem sikerült átnyomnia a védőfalon a tojáslabdát. Vagy mégis? Az ismétléseken jól látszott, hogy a labda áthaladt a vonalon, de mivel már korábban bírói sípszó állította meg a játékot, az akció érvénytelen maradt és a 20–13-as végeredmény láttán Notre Dame kezdhetett ünnepelni. A katolikus Notre Dame Egyetem csapatától az Úr először elvett, aztán visszaadott egy meccsdöntő játékot.

A NOTRE DAME MEGÁLLÍTOTTA A VÉGSŐ FUTÁSOKAT

Az elmúlt héten a Floridától fájó vereséget szenvedett Louisiana State (LSU) Tigers a veretlen és harmadikként rangsorolt Souh Carolina Gamecocksot látta vendégül. A Les Miles főedző dirigálta LSU-nak sikerült kiköszörülnie a csorbát és folytatta a Délkeleti (SEC) Konferencia körbeverési tendenciáját. Jeremy Hill, a Tigrisek futója csodás mérkőzést zárt, tizenhét kísérletből 124 yardot cipelte előre a tojást, a két TD-ja közül az egyiket 5 perccel a vége előtt 50 yardról szerezte. A dél-karolinai futószörnyet, Marcus Lattimore-t 35 yardon és egy hatpontoson tartotta a louisianaiak futás elleni védekezése, a vendég Fajdkakasok kiváló irányítóját, Connor Shaw-t pedig sikerült belehajszolni két labdaeladásba. (23–21).

LSU–SOUTH CAROLINA

A délnyugati államokat tömörítő Big 12 konferencia éllovasa, a múlt héten a Texast szoros meccsen verő West Virginia Mountaineers Lubbockba, a Texas Tech Red Raidershez látogatott. Az első negyed még kiegyenlített játékot hozott, de a második játékrésztől aztán meglódultak a hazai Vörös Lovagok: Seth Doege irányító egy híján 500 yardot és 6 TD-t passzolt (mindössze egy labdaeladással), míg Heisman-várományos riválisát, Geno Smith-t a Texas Tech védelmének sikerült 275 passzolt yardon tartania. Smith korábbi passzhatékonysága gyorsan köddé vált, átadásainak közel a felét sikerült ártalmatlanná tenni. Art Kaufman védőedző (Texas Tech) remek munkájára a 49–14-es Red Raiders-siker tette fel a koronát, amit külön értékessé tett a Texas Longhorns kiütéses veresége az Oklahoma Sooners gárdájától a Red River rangadón (21–63). A Texas Tech szorosan a Big 12 konferencia élmezőnye mögött lohol, melynek csúcsán egyedüli veretlenként a Kansas State Wildcats tanyázik.

DOEGE MEGÁLLÍTHATATLANNAK BIZONYULT


Külön említést érdemel a legjobb veretlen „kiscsapatként" számon tartott Louisiana Tech Bulldogs és az SEC konferencia újonca, a Texas A&M Aggies ütközete. Az esélytelenebb Bulldogok végig jól tartották magukat az Őstermelőkkel szemben, de az Aggies elsőéves irányítója, Johnny Manziel ezen a napon a csúcsokat ostromolta. Kiosztott 395 yardot és három TD-t passzban, ugyanennyi hatpontost meg is futott (181 yarddal súlyosbítva) és ha kellett, még a védekezésből is kivette a részét az 59–57-es Texas A&M-győzelemmel zárult derbin.

JOHNNY MANZIEL NAGYSZERŰ VÉDEKEZÉSEI

Az egyszerűen csak Futball becenévre hallgató Manziel a saját egymeccses 557 yardos SEC-rekordját 676-ra javítva jelezte a szurkolóknak, a riválisoknak és az NFL-játékosmegfigyelőknek, hogy Cam Newton utóda megérkezett.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

AZ ELSŐ BOWL CHAMPIONSHIP SERIES (BCS) TOP25 A 7. FORDULÓ UTÁN
Missouri Tigers–Alabama Crimson Tide (1.) 10–42
Vanderbilt Commodores–Florida Gators (2.) 17–31
Iowa State Cyclones (24.)–Kansas State Wildcats (4.) 21–27
Notre Dame Fighting Irish (5.)–Stanford Cardinal (20.) 20–13
Louisiana State (LSU) Tigers (6.)–South Carolina Gamecocks (7.) 23–21
Brigham Young (BYU) Cougars–Oregon State Beavers (8.) 24–42
Oklahoma Sooners (9.)–Texas Longhorns (25.) 63–21
Washington Huskies–Southern California (USC) Trojans (10.) 14–24
Mississippi State Bulldogs (12.)–Tennessee Volunteers 41–31
Texas Tech Red Raiders (17.)–West Virginia Mountaineers (13.) 49–14
Florida State Seminoles (14.)–Boston College Eagles 51–7
Rutgers Scarlet Knights (15.)–Syracuse Orange 23–15
Pittsburgh Panthers–Louisville Cardinals (16.) 35–45
Louisiana Tech Bulldogs–Texas A&M Aggies (18.) 57–59
Cincinnati Bearcats (21.)–Fordham Rams (másodosztályú) 49–17
Boise State Broncos (22.)–Fresno State Bulldogs 20–10
Baylor Bears–Texas Christian (TCU) Horned Frogs (23.) 21–49
A hétvége televíziós mérkőzései:
Arizona State Sun Devils –Oregon Ducks (ESPN America, péntek 13.30 óra felvételről)
Texas A&M Aggies–Louisiana State (LSU) Tigers (ESPN America, szombat 18 óra élő)
Florida Gators –South Carolina Gamecocks (ESPN America, szombat 21.30 óra élő)
Notre Dame Fighting Irish–Brigham Young (BYU) Cougars (Eurosport 2, szombat 21.30 óra élő)
Syracuse Orange–Connecticut (UConn) Huskies (ESPN America, vasárnap 5.30 óra felvételről)
Iowa Hawkeyes–Penn State Nittany Lions (Eurosport 2, vasárnap 23 óra felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik