Hihetetlen végjáték után először jutott rájátszásba a Texans

Vágólapra másolva!
2011.12.11. 23:05
null
Jason Pierre-Paul (jobbra) előbb safetyt ért el Tony Romón, majd Felix Jones kezéből verte ki a labdát, végül <br />blokkolta Dan Bailey utolsó másodperces mezőnygólját (Fotó: Action Images)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 14. fordulójában a Houston Texans és a New Orleans Saints is bejutott a rájátszásba, előbbi fennállása során először. A Houston egyébként idegenben harcolta ki a győzelmet – mindössze két másodperccel a vége előtt került nyerő pozícióba Cincinnatiben! A Saintsnek saját, Tennessee elleni sikere mellett az is kellett, hogy a Detroit vagy a Chicago kikapjon – a Bears pórul járt Denverben, így örülhettek New Orleansban. A vasárnap esti rangadó tartotta magát a fordulóhoz, és elképesztő izgalmakat tartogatott a végjátékban, amelyben végül Jason Pierre-Paul mezőnygólkísérlet-blokkolása jelentette a győzelmet a New York Giants számára a Dallas Cowboys otthonában.

 

A VASÁRNAP ESTI MÉRKŐZÉSEN

A hazaiak kezdték el a találkozót, meglehetősen rosszul: villámgyorsan puntra kényszerültek, és ugyan a Giants sem jutott mezőnygólpozícióig, a saját nyolcasáról indított támadás során Tony Romót a mérkőzés legjobbja, Jason Pierre-Paul sackelte a célzónán belül, safetyt szerezve csapatának (0–2).

A pontszerzés után a Giantsnél maradt a támadás joga, és Eli Manning 3. és 7-re 64 yardos passzal találta meg Hakeem Nickset, a Dallas 4-eséig vezérelve a New York-iakat. Ezt a távolságot azonban három kísérletből nem tudták abszolválni, így Lawrence Tynes 23 yardos mezőnygólja következett (0–5).

Ezt követően felébredt a dallasi támadósor is, igaz, a nagyszerűen teljesítő újonc futó, DeMarco Murray bokasérülést szenvedett, amely után már nem is léphetett pályára. A több mint 6 perces, 80 yardos támadássorozat végén Romo John Phillipset hozta 12 yardos játékkal akcióba, amely után fordítottak a hazaiak (7–5).

A vendégek sem voltak restek, és főleg Nicks elkapásainak köszönhetően (az első negyed végén már 105 yardnál járt a fiatal játékos) az ellenfél vörös zónájához értek, és egy kissé vitatható ítélet után (Mike Jenkins ellen fújtak pass interference-t, ráadásul a cornerback meg is sérült az esetnél) Brandon Jacobs 1 yardról rongyolt a célterületre (7–12).

Nem kellett azonban sokáig bánkódniuk a hazai szurkolóknak, sorozatban a harmadik saját 20-asról indított támadás ért véget touchdownnal, a Murray helyét átvevő Felix Jones nagy futásait követően Laurent Robinson 9 yardos elkapásával ismét a Cowboysnál volt az előny (14–12).

A Giants ígéretesen induló támadását ugyan megfogták a védők, a punt utáni első játéknál Pierre-Paul kiverte Jones kezéből a labdát, és bár a TD-hez szükséges 14 yardot nem tudta megtenni a Giants, Tynes 26 yardos mezőnygóljával egy perccel a szünet előtt ismét fordítottak (14–15), igaz az előny nem tartott sokáig, Dan Bailey 49 yardos rúgása után hazai vezetés mellett vonultak pihenőre a csapatok (17–15).

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                      partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Bár a második félidőt a New York-iak kezdték, az újabb pontokat ismét a hazaiak szerezték meg, Bailey másodszor sem hibázott 49 yardról (20–15). Az ellentámadásnál a védők Mario Manninghamet hagyták teljesen üresen, aki köszönte a lehetőséget, és 47 yardos TD-t szerzett – ismét fordított a Giants (20–22).

A vendégek előnye azonban ezúttal sem bizonyult tartósnak, és a negyedik negyed elején Robinson használta ki, hogy védője csúnyán lemaradt (74 yardot szerezve ezzel), majd a maradék 6 yardot Miles Austin elkapása váltotta touchdownra (27–22).

Ugyan úgy tűnt, hogy a Giants ezúttal is viszonylag akadálymentesen szerzi vissza az előnyt, a dallasi 21 yardosnál Manning passzát Sean Lee kaparintotta meg, és vitte egészen a félpályán túlig egy yarddal, amely után Romo 50 yardos TD-passzal kínálta meg az addig még elkapást sem jegyző Dez Bryantet – akit Manninghamhez hasonlóan senki sem őrzött (34–22).

A mérkőzésnek azonban még nem volt vége, Manning előbb 8 yardos passzal hozta játékba Jake Ballardot (34–29), majd a Giants védelme megállította Romóékat – igaz, ha az irányító átadása egy hajszállal rövidebb, Austin nagyon könnyen futhatott volna egészen az end zone-ig.

Így viszont következett a New York-i alakulat, és a rövid Mat McBriar punt után Ballard 21 yardos elkapásával már a dallasi 37-eshez jutott a kétperces figyelmeztetés előtt. Egy rettenetes snap után egészen a félpályáig szorult volna a Giants, ha nincs egy védő bemozdulás, így már a 32-esnél jártak a vendégek, de Manningham egy teljesen sima TD-t ejtett el. Egy újabb védelmi hiba, valamint egy 18 yardos Ballard-elkapás után egy perccel a játékidő vége előtt a hazai 1 yardosig jutottak az Óriások, és Jacobs futásával második próbálkozásra végül TD-t szereztek (DJ Ware sikeres kétpontos futása után 34–37).

Volt még 46 másodperce a Cowboysnak, ezalatt pedig Austin 20 és 23, valamint Jones 6 yardos elkapásával a Giants 31-eséigjutottak a hazaiak, és bár Bailey ismét magabiztosan lőtt a lécek közé, a vendégek jó érzékkel időt kértek a rúgás pillanata előtt, az új próbálkozást pedig Pierre-Paul (ki más?) blokkolta, így a New York-iak megnyerték a mérkőzést, és azonos mérleggel állnak a dallasiakkal.

NFL 2011, ALAPSZAKASZ
14. FORDULÓ, VASÁRNAP ESTI RANGADÓ
Dallas Cowboys–New York Giants 34–37 (7–5, 10–10, 3–7, 14–15)

 

Ha Tebow a mérkőzésen nem is szárnyalt, a negyedik negyedben, és a hosszabbításban ismét előlépett 
(Fotó: Action Images)
Ha Tebow a mérkőzésen nem is szárnyalt, a negyedik negyedben, és a hosszabbításban ismét előlépett (Fotó: Action Images)

 

22 ÓRA UTÁNI MÉRKŐZÉSEK

A magyar idő szerint 19 órakor elkezdett mérkőzések eredményei úgy alakultak, hogy a 22 óra utáni találkozókon két olyan csapat is izgulhatott, amely már nem lépett pályára.

SZAVAZÁS

Ön szerint legyőzi valamelyik csapat a Green Bay Packerst?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Pittsburgh Steelers játékosai bizonyára a tévéik előtt ücsörögtek, hiszen tudták, ha az Oakland és a Denver is kikap, playoff-szereplésük biztossá válik. A Raiders miatt nem sokáig kellett a körmüket rágniuk, hiszen a bajnok Packers az első negyedben 14, a másodikban 17 pontot szerzett megválaszolatlanul, és itt el is dőlt. A Green Bay a végén még az egy idényen belüli pontrekordja megdöntésének is örülhetett, a 2008-as 461-es klubcsúcsot már három fordulóval a szezon vége előtt sikerült felülmúlni (466).

A figyelem inkább Denverre terelődött, ahol a Broncos a Chicagót fogadta. Ezt a meccset New Orleansban is élénk érdeklődéssel figyelték, hiszen a Bears veresége esetén a Saints biztosította volna be a helyét a rájátszásban.

Az előzetes várakozások szerint kevés pontos, küzdelmes csatára lehetett számítani, és nem is kellett csalódni a két csapatban: az első félidő pont nélkül ment le.

A harmadik negyedben Marion Barber 9 yardos futásával előnyt szerzett a Bears, amely a záró játékrészben Robbie Gould 57 yardos, azaz igencsak távoli mezőnygóljával már 10 ponttal vezetett. Ezután jöhetett a Tebow-varázslat: 2:08-cal a vége előtt a fiatal irányító Demaryius Thomasnak adott touchdown-passzával feljött 10–7-re, majd Elvis Dumervil és a Broncos-védelem hathatós segítségével az utolsó percre visszakapta a labdát. Fél perccel a vége előtt már a chicagói térfélen volt a labda, de a 41 yardos vonalnál beljebb nem jutott a Denver.

A Tebow-t mezőnygóljaival az idén rendre kisegítő Matt Prater azonban felülmúlta Gouldot, 59 yardos kísérletét is értékesítette, így jöhetett a hosszabbítás.

Először a Bears támadhatott, és Caleb Hanie vezérletével gyorsan át is hajtott a pályán, másfél perc alatt ugyanott volt, ahonnan a Denver egyenlített a rendes játékidő végén. Ám Barbertől elvették a labdát a védők, a Broncos kapott még egy esélyt – és ahogy lenni szokott, élt is vele, Prater 51 yardos mezőnygóljával 13–10-re nyert a Denver, és lélegzetvételnyi előnyhöz jutott az Oaklanddel szemben (a Saints pedig bejutott a rájátszásba).

Könnyen lehet azonban, hogy már nem is a Raiderst kell figyelniük a Denverieknek, hanem a San Diegót: a hatmeccses vereségsorozatából az előző fordulóban kilábaló Chargers ugyanis könnyedén legyőzte a Buffalót, s a kaliforniaiak botlásával újra képbe került: egyetlen győzelemre van a csoport második helyétől, és még a Denver sem lélegezhet fel.

Az NFC Nyugati csoportjában az Arizona 21–19-re legyőzte a már biztos playoff-szereplő San Franciscót, és visszavágott novemberi 23–7-es vereségéért.

Kevin Walter elkapása után nyert, és először rájátszásban a Texans! (Fotó: Action Images)
Kevin Walter elkapása után nyert, és először rájátszásban a Texans! (Fotó: Action Images)

 

19 ÓRAI MÉRKŐZÉSEK

Az első tudósítások a Houston Texans történelmének legnagyobb drive-jának minősítették azt, amelyet az újonc T.J. Yates tett sínre nagyszerű passzal a cincinnati meccs végjátékában. Yates hat yardos touchdown passza őrizetlenül találta Kevin Waltert, aki feltette a pontot az i-re – ennél fontosabb győzelmet talán még sohasem aratott a Texans, hiszen ezzel meglett a rájátszást érő csoportgyőzelem!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Carolina sokáig nagyon jó pozícióban volt az Atlanta elleni csoportrangadón, csakhogy ugyanaz történt, ami a két csapat idénybeli korábbi mérkőzésén: a Falcons az utolsó negyedben ledolgozta hátrányát, fordított és nyert. Matt Ryan két passzal is touchdownig repítette az újonc Julio Jonest az utolsó tizenöt percben, és már el is enyészett a hazaiak előnye.

Fontos volt a siker az Atlanta számára, hiszen vereség esetén tovább nőtt volna a hátránya New Orleansszal szemben, amely szintén az utolsó negyedben fordította a maga javára az állást a Tennessee arénájában. Drew Brees két touchdown-passzal kínálta meg Marques Colstont a döntő szakaszban, így lett meg a Szentek sorozatban ötödik győzelme. A Titans – amely vereségével „hozzásegítette” a Houstont a Déli csoport első helyének végleges megszerzéséhez – sérülés miatt elveszítette Matt Hasselbecket a második negyedben.

Tom Brady 357 passzolt yarddal három touchdownt készített elő a Patriotsnak, amely harmadik próbálkozásra végre nyert Washingtonban. Rob Gronkowski, a vendégek játékosa rekordot döntött: még egyetlen tight end sem kapott el 13 td-nél többet egy szezonban – neki ezen a meccsen meglett a 14. és a 15. is.

NFL 2011, ALAPSZAKASZ
14. FORDULÓ
2011.12.09 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 14–3
2011.12.11 19:00 Carolina Panthers–Atlanta Falcons 23–31
2011.12.11 19:00 Detroit Lions–Minnesota Vikings 34–28
2011.12.11 19:00 Cincinnati Bengals–Houston Texans 19–20
2011.12.11 19:00 Jacksonville Jaguars–Tampa Bay Buccaneers 41–14
2011.12.11 19:00 Miami Dolphins–Philadelphia Eagles 10–26
2011.12.11 19:00 Washington Redskins–New England Patriots 27–34
2011.12.11 19:00 Tennessee Titans–New Orleans Saints 17–22
2011.12.11 19:00 Baltimore Ravens–Indianapolis Colts 24–10
2011.12.11 19:00 New York Jets–Kansas City Chiefs 37–10
2011.12.11 22:05 Denver Broncos–Chicago Bears 13–10 – h. u.
2011.12.11 22:05 Arizona Cardinals–San Francisco 49ers 21–19
2011.12.11 22:15 Green Bay Packers–Oakland Raiders 46–16
2011.12.11 22:15 San Diego Chargers–Buffalo Bills 37–18
2011.12.12 2:20 Dallas Cowboys–New York Giants 34–37
2011.12.13 2:30 Seattle Seahawks–St. Louis Rams (Tv: Sport2, ESPN A.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik