Drámai végjáték, Ravens-siker Pittsburghben

Vágólapra másolva!
2011.11.07. 07:09
null
Ray Rice (27) jegyezte a meccs első TD-ját (Fotó: Reuters)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 9. fordulójának vasárnap esti (csoport)rangadóján a Baltimore Ravens elképesztő hajrában, a zárás előtt nyolc másodperccel fordítva 23–20-ra legyőzte a nagy rivális Pittsburgh Steelerst. A New York Giants a 2007–2008-as idény fináléja után ismét legyőzte a New England Patriots együttesét az NFL-ben, a bostoni csapat Tom Bradyvel a soraiban 31 megnyert hazai meccs után kapott ki ismét a Gillette-stadionban. A címvédő Green Bay Packers San Diegóban pontokban gazdag mérkőzésen őrizte meg százszázalékos mérlegét.

A VASÁRNAP ESTI RANGADÓ

Az első fordulóban kiütéses, 35–7-es sikert arató Hollók kezdték el a találkozót, és bár Ray Rice mindjárt egy 76 yardos futással kezdett, Torrey Smith holding szabálytalansága miatt annullálták a TD-t. A Ravens azonban így is magabiztosan haladt előre, és az ellenfél vörös zónáján beül William Gay szabálytalansága után az egyyardos vonalról jöhetett, azonban ezt a távot végül három próbálkozásból sem sikerült abszolválni, így Billy Cundiff 18 yardos mezőnygólja után csak hárompontos előnyre tettek szert a vendégek (0–3).

A rövidre zárt pittsburghi támadás után Torrey Smith 29 yardos elkapását követően ismét gyorsan mezőnygóltávolságba jutottak a Hollók, Cundiff 40 yardról azonban mellé lőtt. Az újabb, Steelers szempontból szerencsésen alakuló támadás után Ben Roethlisberger is megérkezett a mérkőzésre, és előbb Heath Millert találta meg egy 15 yardos passzal, majd rövid futás után Antonio Brown játszotta teljesen üresre magát, és haladt előre 32 yardot, egészen a baltimore-i 21 yardosig. Sikeres vendégchallenge után 4. és 1 helyett 4. és 7-nél mezőnygólra álltak fel a hazaiak, Shaun Suisham pedig gond nélkül betalált 36 yardról (3–3).

David Reed parádés visszahordása végén Bryant McFaddent kifejelte a kezéből a labdát, szerencséjére azonban csapattársa, Vonta Leach kaparintotta meg, így saját 41-eséről jöhetett a Baltimore. Az első két sikeresen teljesített harmadik kísérletet azonban nem követte a harmadik, így újra csak Cundiffon volt a sor, ezúttal azonban 43 yardról magabiztosan lőtt a kapufák közé (3–6).

Két punttal, egy sikeres Steelers által végrehajtott 4. és eggyel, valamint egy felpattanó passzkísérlettel később, mely végül saját elkapóhoz (Jerricho Cotchery) került a kétperces figyelmeztetés előtt, a vendégek 7 yardosáig jutottak a hazaiak, egy rövid futás, egy jól levédekezett átadási próbálkozás, valamint egy sack után azonban ők is csak mezőnygólig jutottak, Suisham 30-ról is pontos volt (6–6).

A szünetig hátralévő valamivel több mint egy perc azonban bőven elég volt a Ravensnek. Előbb egy újabb hosszú Reed-visszafutás, majd egy James Harrison-sack után elkövetett felesleges durvaság a védők részéről egy Anquan Boldin és egy Ray Rice-elkapással (előbbi ráadásul még azt a „bravúrt” is megtette, hogy egy már megfogott labdát sikerült kiejtenie zavartalanul, majd még egy false start is jött a következő játékban a támadófal részéről) a Steelers 33 yardosáig jutott, Cundiff pedig 51-ről is megszerezte együttesének a három pontot (6–9).

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő              partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Jól kezdte a folytatást a Steelers, no huddle offense-ből 4 perc alatt a baltimore-i 14 yardosig ért, de akkor Terrell Suggs nagyszerűen ugrott közbe, és halászta le Big Ben dobását, így ismét a Hollók támadhattak. Haladtak is szépen, ezúttal is leginkább a harmadik próbálkozásoknak köszönhetően (még, ha volt is két véleményes játékvezetői ítélet a drive során), és a harmadik negyed 11. percében meg is tört a jég, Rice 4 yardos futásával először szereztek a csapatok touchdownt (6–16).

A hazaiak ellentámadása során Miller mutatott be két fontos elkapást, összesen 42 yardért, majd Roethlisberger juttatta harmadik próbálkozásra a vendégek egyyardosáig a Pittsburghöt, végül a negyedik negyed elején Rashard Mendenhall tette meg a szükséges távolságot (13–16), majd a jól induló, ám James Harrison harmadik sackjével és kierőszakolt labdaszerzésével záruló Ravens-támadás után öt perccel a vége előtt Mike Wallace 25 yardos elkapásával már a Steelersnél volt az előny (20–16).

A Steelers előbb gyorsan megállította a vendégeket, majd az ellenfél 29 yardosánál lejárt a támadóidő, így pedig inkább a punt mellett döntöttek a hazaiak. Joe Flacco azonban 92 yardos támadást vezetve végül nyolc másodperccel a játékidő letelte előtt 26 yardos TD-passzt adott a nem sokkal korábban nagyot hibázó Smithnek, aki végül a vendégek javára döntötte el a találkozót (20–23).

TÍZ ÓRA UTÁN KEZDŐDŐ MÉRKŐZÉSEK

A múlt héten Pittsburghben vereséget szenvedő New England először játszott a Giantscal a 2008 februárjában a New York-iak győzelmét hozó XLII. Super Bowl óta. A védekező egységek nagyon felkészültek az ellenfélből, az első félidő 12 támadásából tíz punttal ért véget; Mathias Kiwanuka, a Giants védője lehalászta Tom Brady passzát; míg zárásként Stephen Gostkowski kihagyott egy 27 yardos mezőnygólkísérletet. Ebben a szezonban ez volt az első pont nélküli első félidő az NFL-ben.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2011-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Brady a második félidőt is eladott labdával kezdte, s a Giants ezúttal ki is használta a lehetőségeit, és 10–0-s előnyt szerzett, s 10–3-nál le is zárhatta volna a meccset, de Julian Edelmantől a puntvisszahordása után megszerzett labdát Eli Manning öt yarddal a Patriots célzónája előtt eladta, s 17–3 helyett a negyedik negyed elején már 10–10 állt az eredményjelzőn. Gostkowski hét perccel a vége előtt 45 yardról nem hibázott, már vezetett a Pats.

Három perccel a vége előtt jött a válasz, Manning Mario Manninghamet találta meg a célzónában. Csakhogy még mindig volt ideje fordítani a New Englandnek, Brady 4. és 9-nél 14 yardos TD-passzt adott Rob Gronkowskinak.

A Giants 2008 elején Arizonában fel tudott állni a legvégén, akkor Plaxico Burress 35 másodperccel a vége előtt 13 yardos elkapással nyerte meg a meccset – ezúttal a Giants a Patriots büntetésének köszönhetően 30 másodperccel a vége előtt egyetlen yardra került a hazaiak célzónájától. Tizenöt másodperccel a vége előtt Manning Jake Ballardnak passzolt, és a Giants megismételte a csodát, 24–20-ra nyert.

Philip Rivers, a San Diego irányítója az előző fordulóban végzetes hibát követett el a Kansas City elleni csoportrangadó hajrájában, a címvédő Green Bay elleni első támadás során úgy tűnt, sikerült túltennie magát rajta: Vincent Jacksonnal könnyedén végigügettek a pályán a szakadó esőben, s négy és fél perc elteltével már vezetett a Chargers. Csakhogy a folytatás már nem volt ilyen jó Rivers számára, az irányító az első negyedben kétszer is az ellenfélhez passzolta a labdát, s előbb Charlie Peprah, majd Tramon Williams köszönte szépen, és visszahordta a labdát a hazaiak célterületére.

Riversnek az idén ez a hatodik meccse a nyolcból, amelyen legalább kétszer eladta a labdát, 132 interceptionjével vezeti a ligát. A San Diegónak ezt követően kapaszkodnia kellett, ami nem szerencsés a bajnoki címvédő, eddig százszázalékos Green Bay ellenében. A Packers a második félidőben már-már játszadozott a Chargersszel – egy beszédes adat: Aaron Rodgers 26 passzkísérletéből öt lett sikertelen, és csupán eggyel kevesebb touchdown…

A San Diego a végén két Vincent Jackson-elkapással hét pontra felzárkózott, de egyenlítenie nem sikerült, az utolsó percben Peprah ismét lehalászta Rivers passzát, maradt a 45–38.

A Chargers veresége és a Kansas City váratlan Miami elleni botlása alkalmat teremtett az Oaklandnek arra, hogy az AFC Nyugati csoportjának élére álljon, ehhez zsinórban ötödször is le kellett győznie a Denvert. Az új klubjában először kezdő Carson Palmer három új társának (Michael Bush, Marcel Reece és Jacoby Ford) is TD-passz adott, de a Denver nem adta meg magát: Willis McGahee 60 yardos futott TD-jával és Eddie Royal puntvisszahordásával fordított. McGahee a végén biztosította be a Denver diadalát, ezzel a Broncos 3–5-ös győzelem, vereség mutatójával feljött a 4–4-gyel álló csoportriválisaira.

Az NFC Nyugati csoportjában is belharcot rendeztek, igaz, a San Francisco elképesztő fölénye miatt az Arizona–St. Louis mérkőzésnek a playoffhelyezkedés szempontjából nem volt tétje. Izgalom viszont bőven volt, 13–13 után, az utolsó másodpercekben a St. Louis 42 yardos mezőnygólkísérletet végezhetett el, de Josh Brown próbálkozását blokkolták a hazaiak, így jöhetett a hosszabbítás.

A St. Louis támadott először, majd Donnie Jones puntja után Patrick Peterson 99 yardos visszafutásával és TD-jával eldöntötte a találkozót.

Nashville-ben a Tennessee-nél napjaink egyik legidősebb, a vendég Cincinnatinél az egyik legfiatalabb NFL-irányítója állt fel a center mögé, s az első félidőben úgy tűnt, Matt Hasselbeck és a rutin győz Andy Dalton és a fiatalság ellen: a 35 éves irányító Damian Williamsnek és Lawelle Hawkinsnak is adott egy-egy TD-passzt, míg 23 éves riválisa csak Colin Cochartot találta meg: a nagyszünetet 17–7-es hazai vezetéssel kezdték meg a felek.

A második félidőben Dalton megrázta magát, s Jerome Simpsonnak, majd Andre Caldwellnek adott TD-passza után már a Bengals vezetett, és nyert.

19 ÓRAI MÉRKŐZÉSEK

Az előző hetekben a Denver, majd a New York Giants ellen jókora előnyből elbukó Miami a Kansas City otthonában is jól kezdett, Anthony Fasano két TD-elkapásával elhúzott a Chiefstől, ezúttal azonban meg is őrizte előnyét, s megszerezte első győzelmét a 2011-es alapszakaszban.

SZAVAZÁS

Ön szerint mire megy az Indianapolis Colts Peyton Manning nélkül?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Így már csak az Indianapolis maradt nyeretlen, a Colts hazai pályán kapott alapos verést az Atlantától, egyetlen TD-ját is a védelem, pontosabban Jerraud Powers szerezte meg interception után.

A Dallas a Seattle, míg a Houston a Cleveland ellen aratott hazai pályán papírforma-győzelmet. A NY Jets buffalói sikere minden volt, csak papírforma nem: a Bills ugyanis eddig minden hazai meccsét megnyerte, míg a Jets nyeretlen volt idegenben. Eddig…

A New Orleans visszavágott Déli csoportbeli riválisának, a Tampa Baynek az október 16-i 26–20-as vereségért, hazai pályán 27–16-ra legyőzte a floridai csapatot.

A szabadnapja előtt három győzelemmel és egy vereséggel álló Washington a pauzáját követő negyedik mérkőzését is elveszítette, ezúttal hazai pályán kapott ki az NFC Nyugati csoportját minden bizonnyal megnyerő San Franciscótól. A 49ers esetében már csak idő kérdése, mikor biztosítja be a gárda playoffszereplését.

NFL
9. FORDULÓ
Buffalo Bills–New York Jets 11–27
Dallas Cowboys–Seattle Seahawks 23–13
Houston Texans–Cleveland Browns 30–12
Kansas City Chiefs–Miami Dolphins 3–31
Indianapolis Colts–Atlanta Falcons 7–31
New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 27–16
Washington Redskins–San Francisco 49ers 11–19
Oakland Raiders–Denver Broncos 24–38
New England Patriots–New York Giants 20–24
Arizona Cardinals–St. Louis Rams 19–13 – hosszabbítás után
Tennessee Titans–Cincinnati Bengals 17–24
San Diego Chargers–Green Bay Packers 38–45
Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens
20–23
Philadelphia Eagles–Chicago Bears
hétfőn
Szabadnapos: Carolina, Detroit, Jacksonville, Minnesota

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik