Brady három és fél milliárdos áldozata a siker reményében

Vágólapra másolva!
2013.02.26. 10:15
null
Tom Brady fizetésének csökkentésével járul hozzá a Patriots keretének megerősítéséhez (Fotó: Reuters, archív)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő New England Patriots irányítója, Tom Brady három évvel megtoldotta eredetileg 2014-ben lejáró szerződését. Az új megállapodással a Patriots jelentős helyet felszabadított a fizetési listáján, azaz Brady nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csapata néhány klasszist megtartson vagy szerződtessen, és továbbra is a fizetési plafon alatt maradjon.

 

Brady, aki 2017-ig, azaz 40 éves koráig elkötelezte magát a bostoniakhoz, az elkövetkező két évben 15 millió dollárnyi (csaknem három és fél milliárd forintnyi) terhet vett le a klubvezetők válláról – azaz ennyivel keres majd kevesebbet, mint ahogy azt a korábbi szerződésébe foglalták.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu
A háromszoros Super Bowl-győztes, kétszeres MVP Brady eddigi szerződése szerint négy év alatt 72 millió dollárt keresett volna, amelyből 48 millió garantált összeg volt. Az új megállapodás szerint Brady a 2013-as szezonban 21.8 millió dollár helyett 14.8 milliót keres, 2014-ben 21.8 millió helyett 13.8 milliót. A következő három évben kap egyszeri hárommillió dolláros aláírási pénzt, majd 2015-ben hét-, 2016-ban nyolc, 2017-ben pedig kilencmillió dollárt.

Ezzel Brady lemondhat „az NFL legjobban fizetett irányítója” címtől, a New Orleansban 20 milliót kereső Drew Brees és a Denverben 18 milliót zsebre vágó Peyton Manning is sokkal többet keres majd nála.

Ám Brady, aki korábban leszögezte, hogy kizárólag a Patriotsban akar játszani, csak így lát esélyt arra, hogy olyan játékosokkal alkosson egy csapatot, akikkel továbbra is valós cél a Super Bowl-győzelem. A 2001-es, a 2003-as és a 2004-es szezon sikerét újabb két Super Bowl-szereplés követte 2007-ben és 2011-ben, de a New York Giants mindkétszer Bradyék útját állta a Vince Lombardi-trófeáért folytatott hadjáratban.

Az idei hétmillió dolláros fizetéscsökkentésnek köszönhetően könnyebb lesz tárgyalóasztalhoz ülni a lejárt szerződésű játékosokkal: Wes Welker és Julian Edelman elkapóval, Danny Woodhead futóval, Sebastian Vollmer támadó falemberrel és Aqib Talib cornerbackkel. Ők egyrészt többet kaphatnak, mint amennyit Brady szerződésének módosítása előtt ajánlhatott volna nekik a klub, másfelől látva Brady példáját, talán lejjebb adnak követeléseikből, és a nagy cél érdekében kevesebbért is aláírnak.

És akkor tényleg megérte áldozatot hozni a fizetése terén a közepes irányítók szintjére eső Bradynek, aki a pályán és azon kívül is igazi vezér.

A holt szezon történéseiről ide kattintva olvashat, s megtekintheti az edzőváltások és a fontosabb szabadügynökök listáját is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik