Az egyetemi futballsztárok visszatérnek

MÉSZÁROS GERGELYMÉSZÁROS GERGELY
Vágólapra másolva!
2010.09.04. 17:31
null
Jermale Hines (Ohio State University, 7) állítja meg Martin Wardot (Marshall University, 29) (Fotó: Action Images)
Csütörtökön tizennyolc mérkőzéssel megkezdődött az egyetemi amerikaifutball-bajnokság (NCAA) 2010-es idénye. Az NFL szezonkezdését mindig egy héttel előzi meg az egyetemi bajnokság nyitánya, itt mutatkoznak be a profiliga későbbi sztárjai, őket játékosmegfigyelők hada követ árgus szemmel hétről hétre.

Az Associated Press (AP) hírügynökség által felkért rangos szakírók előzetesen 25-ös ranglistát készítenek a csapatokról, hogy segítsenek eligazodni a százhúsz fős mezőny erőviszonyaiban. Lássuk a 2010-es szezon első tíz kiemeltjét, akiket a nemzeti bajnoki cím vagy rangos BCS Bowlok (kupadöntők) fő esélyeseinek tartanak.

1. ALABAMA CRIMSON TIDE

A nemzeti bajnoki címvédő csapat, az SEC konferencia éllovasai, Nick Saban csodaedző Elefántjai összességében készen állnak a duplázásra, de kezdjük a negatívumokkal. A Bamát közelebbről vizsgálva a védelem komoly vérveszteséget szenvedett el. Rolando McClain linebacker, Javier Arenas vagy Kareem Jackson cornerback és a „Hegy" becenévre hallgató Terrence Cody NFL-be távozása érzékenyen érintette a csapatrészt. Két kiemelkedően tehetséges játékos kezébe tették le az idényt, a védővonal közepén Marcell Dareus kétmeccses eltiltása után, a LB-sorban pedig Dont'a Hightower viheti a karmesteri pálcát, a profi focit kedvelők képzeletben már be is tehetik Dareust kedvenc csapatukba, jövőre a játékosbörzén az első között kelhet el. A támadóegység meghatározó játékosai visszatértek: a szürke, de megbízható quarterback Greg McElroy várhatóan biztos kézzel irányítja majd a Julio Jones-fémjelezte passzjátékot és a tavaly a legjobb egyetemi játékosnak, Heisman Díj-győztesnek választott running back, Mark Ingram is bevetésre kész. Kisebb sérülése esetén Trent Richardson, a másik futózseni tökéletesen helyettesítheti őt.

2. OHIO STATE BUCKEYES

A Vadgesztenyék az egyetlen Top 10-es csapat, amelyik az idei szezonban már bemutatkozott és a várakozásoknak megfelelően magabiztosan, 45-7-re gyűrte le a Marshall csapatát. Terrelle Pryor irányító 247 yardot és három TD-t ért el, míg támadásvezető társai, a futó Brandon Saine 103 yardot és 2 TD-t, az elsőszámú wide receiver Dane Sanzenbacher három elkapásból 113 yardot hozott össze. A Big Ten konferencia tavalyi bajnoka 2009-et megkoronázva magasra emelhette a Rose Bowlt, az idén még ezt is felülmúlva egyértelműen a nemzeti bajnoki cím a kitűzött cél.

3. BOISE STATE BRONCOS

Az idahói „kiscsapat" az élmezőny igazi kakukktojásának számít. A bajnokság legjobbjai között a helye, mégis, csoportbeosztása (a gyengébbnek számító WAC konferencia tagja) és ellenfeleinek játékereje nem számít veretesnek. Hogy mégis bajnoki álmokat dédelgetnek, annak a konferenciájukon kívül lekötött meccsek adhatnak alapot. A kiemelt Virginia Tech-, vagy az Oregon State-ütközet sikere esetén odaérhetnek a bajnoki cím kapujába. A cornerback Kyle Wilson profinak szegődése a védelemnek komoly csapás, de az irányító Kellen Moore vagy az elkapó Titus Young és Austin Pettis komoly támadófegyver.

4. FLORIDA GATORS

Tim Tebow irányító, a csapattörténelem talán legjobb játékosa Denverbe és az NFL-be költözött, most minden szem utódára, az inkább profi stílusban játszó John Brantleyre szegeződik. A védelem vezére, Brandon Spikes is távozott, az idén a secondary lesz a csapatrész meghatározója. Will Hill, Janoris Jenkins és Ahmad Black szavatolhat az ellenfelek passzjátékának sikertelenségéért. Összességében az Alligátorok eséllyel vehetik fel az Alabamával a verseny az SEC konferencia első helyéért.

5. TEXAS LONGHORNS

A Big XII konferencia bajnokánál QB-poszton a floridai kérdőjelek köszönnek vissza, itt Colt McCoy költözött az NFL-be a Cleveland Brownshoz és Garrett Gilbert próbál nagynevű elődjéhez méltó, mégis komolyan módosított, a passzokra épített irányítójátékot felmutatni. A védelem talán itt rendelkezik a legtöbb tehetséggel, a két Acho (Sam és Emmanuel) és a két Brown (Chykie és Curtis) játékához komoly reményeket fűznek.

6. TEXAS CHRISTIAN (TCU) HORNED FROGS

A Boise State-hez hasonló cipőben járnak. Gyengébbnek számító csoportjukat, a Mountain-West (MWC) konferenciát próbálják ellensúlyozni komolyabb konferencián kívüli ellenfelekkel, bár az Oregon State elleni szezonynyitó mellett azért érdemes lesz figyelni a Utah és a BYU elleni rangadókat is. Az irányító Andy Dalton vezérletével akár már az első fordulóban eldőlhet a Fagyott Békák sorsa. Győzelem esetén kiemelt kupadöntő, vereség esetén hanyatló szezon várhat rájuk.

7. OKLAHOMA SOONERS

A Longhorns legnagyobb riválisai a Big XII konferencia trónjáért, előnyük, hogy az irányító Landry Jones már második idényét kezdi a csapat élén és tapasztaltsága sokat érhet. Olyan támadó ékkövekkel, mint a futó DeMarco Murray és az elkapó Ryan Broyles, vagy a védelemből Jeremy Beal defensive end és Travis Lewis linebacker, a veretlen szezon, a konferenciagyőzelem és a bajnoki döntő sem elérhetetlen álom.

8. NEBRASKA CORNHUSKERS

A jövőre a Big Ten konferenciába távozó Kukoricatermesztők az idén még utoljára aláfűtenének a Texas és az Oklahoma Big XII-győzelmi reményeinek és erre minden esélyük megvan. Bár a támadóegység nem olyan erős, mint a vetélytársaké, a védővonalon Jared Crick, Pierre Allen vagy a hátsó alakzatban a cornerback Prince Anukamara eljuttathatja a csapatot a konferenciadöntős végjátékig.

9. IOWA HAWKEYES

A Big Ten konferenciában talán az egyetlen csapat, amelyik útját állhatja az Ohio State csoportbajnoki ismétlésének. A magyar származású vezetőedző, Kirk Ferentz 2020-ig szerződést hosszabbított, ami a biztos építkezés alapköve. Az irányító Ricky Stanzi és a safety Tyler Sash a csapatrészek vezérei, mindketten részesei a tavalyi szezonzáró Orange Bowl-győzelemnek.

10. VIRGINIA TECH HOKIES

Az ACC Konferencia bajnokának hétfő éjjeli, Boise State elleni rangadója a forduló egyetlen Top 10-es ütközete, a Washington Redskins pályáján rendezett rangadó vesztese szinte bizonyosan elbúcsúzhat bajnoki döntős álmaitól. Frank Beamer vezetőedző, akinek védelmei és speciális csapategységei szezonról szezonra rettegettek, most a támadóegységet is felturbózta, Ryan Williams RB és Tyrod Taylor irányító is a liga legjobbjai közé tartoznak.

 NCAA, EREDMÉNYEK

A Top25-ös csapatok csütörtöki eredményei (zárójelben a csapat AP-helyezése)

Ohio State Buckeyes (#2)–Marshall Thundering Herd 45–7

Utah Utes–Pittsburgh Panthers (#15) 27–24

Miami (Florida) Hurricanes (#13)–Florida A&M Rattlers 45–0

Hawaii Warriors–USC Trojans (#14) 36–49


A Top10-es csapatok hétvégi programja

Alabama Crimson Tide(#1)–San Jose State Spartans

Florida Gators (#4)–Miami (Ohio) RedHawks (szombat 18 óra, ESPN America élő)

Rice Owls–Texas Longhorns (#5)

Horned Frogs (#6)–Oregon State Beavers (#24) (szombatról vasárnapra éjjel 01.45 óra, ESPN America élő)

Oklahoma Sooners (#7)–Utah State Aggies

Nebraska Cornhuskers (#8)–Western Kentucky Hilltoppers

Iowa Hawkeyes (#9)–Eastern Illinois Panthers

Virginia Tech Hokies (#10)–Boise State Broncos (#3) (hétfőről keddre éjjel 2 óra, ESPN America élő)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik