A Trójaiak elvesztek az arizonai sivatagban

Vágólapra másolva!
2012.10.31. 17:40
null
Hűtik az Arizona játékosait (Fotó: www.arizonawildcats.com)
Címkék
A Southern California (USC) Trojans a Csendes-óceáni (Pac-12) Konferencia legnagyobb múltú és legsikeresebb futballprogramja. Évről-évre győzelmi esélyekkel vág neki a szezonnak, amelynek végén vagy a nemzeti nagydöntő vagy a csoport BCS kupadöntője, a Rose Bowl a minimális szurkolói elvárás. A csapat az idén a Stanford ellen egyszer már botlott, mégis, a 10. helyen rangsorolt Trójaiak számára az Arizona Wildcats elleni kirándulás végcélja csakis a magabiztos diadal kivívása lehetett.
A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A hazai Vadmacskák nem sokat törődtek az előzetes jóslatokkal, kiválóan kezdték az első negyedet. A korábban Heisman-esélyesnek és NFL-üdvöskének kikiáltott Trojans-irányító, Matt Barkley rögvest eladta a labdát, és a viszontdrive-nál ellenérdekelt kollégája, Matt Scott (Arizona) passzát Johnny Jackson újonc elkapó 8 yardos touchdownnal tette eredményessé. A Wildcats egy mezőnygólnyi esélyt is sikerrel értékesített, tízpontos vezetéssel fordulva rá a második játékrészre (10–0).

Matt Barkley rémálma pedig folytatódott: első számú közellensége, Marquis Flowers harmadéves arizonai safety a korábbi sikeres labdalopás (interception) után ezúttal labdavesztéssel (fumble) büntette a vendégirányítót. Barkley a játékrész folyamán ugyan kiosztotta első TD-passzát Xavier Grimble irányába (10–7), de a Flowers-terror folytatódott: a második interception is megszületett az Arizona javára. A Trojans védelme ekkor vette fel a kesztyűt, és sikerrel limitálta a Vadmacskák támadóit, a nagyszünet előtt pedig a USC és a liga legjobb wide receivere, Marqise Lee 49 yardos TD-elkapással előbb megfordította az állást (10–14), majd D.J. Morgan növelni is tudta az előnyt. A hazaiak egy sikeres mezőnygóllal tudtak ekkor csak a meccsben maradni, 13–21-es vendégvezetéssel mehettek nagyszünetre a csapatok.

Az élete meccsét játszó Lee (16 labdából 345 yard és két TD) vért ihatott az öltözőben, mert fordulás után lemásolta a nagy játékát, ezúttal 44 yardot futott elkapás után hat pontot érően a végzónába (13-28). A játék eme szakaszában a USC teljes dominanciája kiütéses vendéggyőzelmet sejtetett, de Matt Scott, a hazaiak irányítója másként gondolta. Tight endje, a Texastól igazolt Dan Buckner nyitotta a hazai TD-áradat sorát, majd az utolsó negyedben Ka'Deem Carey futásból, David Richards pedig elkapással is betalált. A 39–28-as Vadmacska-fordulatot követően az esélyesebbnek kikiáltott Trójaiak már csak futottak az eredmény után. Silas Reed RB hatpontosa és a sikeres kétpontos kísérlet FG-különbségre hozta fel a vendégeket, de az utolsó másodpercekre már nem sikerült ledolgozniuk a túl messzi távolságot, Barkley sikertelen Hail Maryje pedig végleg megpecsételte a sorsukat. 39–36-os győzelmével az Arizona folytatta felzárkózását a Pac-12 élmezőnyéhez, a USC Trojans ellenben már csak egy sikeresen vett oregoni akadály esetén bízhat az idei jó szereplésben.

ARIZONA–USC 39–36

A Délkeleti (SEC) konferencia csúcsrangadóját, a Georgia Bulldogs és a Florida Gators találkozóját hagyományosan semleges területen, a floridai Jacksonville-ben rendezték. A meccset kísérő heveny szurkolói ivászatok emlékét őrző „A Világ Legnagyobb Szabadtéri Koktélpartija” – elnevezés már a múlté, de a két egyetem rivalizálásának hevessége mit sem csökkent. Hasonlóan a USC-mérkőzéshez, itt is a labdaeladások aránya döntött. Az SEC hírnevéhez méltóan a védelmek domináltak a meccsen, kilenc turnovert harcoltak ki, amit 6:3 arányban a Georgia nyert meg, ráadásul a Buldogok a nagyszünet után már egyszer sem vesztettek labdát. Jarvis Jones georgiai linebacker szinte egymaga szülte meg a sikeres védekezést, tizenhárom szerelése, 3 sackje és két labdaszerzése döntően befolyásolta az ütközet végkimenetelét. Jones negyedik negyedbeli fumble-ja a végzónában nemcsak Jordan Reed floridai tight end esetleges meccsnyertes TD-ját akadályozta meg, de értelmet adott az a meccs és a végjáték egyetlen értékelhető támadó játékának, Aaron Murray Dawgs-irányító 49 yardos csodálatos passzának Malcolm Mitchell felé. A 17–9-es georgiai diadallal a Florida Gators elvesztette veretlenségét, szorosabbá téve a konferencia élcsapatainak versenyfutását.


GEORGIA–FLORIDA 17–9

A Big 12 Konferencia egyetlen veretlenje, az edzőmágus Bill Snyder-dirigálta Kansas State Wildcats a nagyszünetig kiegyenlített rangadót vívott a passzparádéiról elhíresült Texas Tech Red Raidersszel. A passzkirály Seth Doege irányította Vörös Lovagok sikerrel tartották magukat, Doege pedig kiosztotta szezonbeli 29. sikeres touchdown átadását is, amellyel az NCAA éllovasa. Az ellenfélnél brillírozó kollégája, Collin, becenevén „Optimus" Klein a meccs második felére viszont megtalálta a vendégvédelem ellenszerét és az option játék sikeres erősítésével két futott hatpontost írhatott a neve mellé, két passzolt TD-ja pedig a K-State 55–24-es diadalát eredményezte. Klein 12 passzolt és tizenhat futott touchdownjával a legjobb NCAA-játékosnak járó Heisman-díj elsőszámú várományosává lépett elő.


KANSAS STATE–TEXAS TECH 55–24

Szorosan Klein nyakában lohol a Heisman-versenyfutásban a Notre Dame Fighting Irish védelmének vezére, Manti Te'o. A belső linebacker az Írek szezonbeli kulcsmérkőzésén, az Oklahoma Sooners elleni ütközeten is kitett magáért: tizenegy szerelése és sackje mellett meccsdöntő labdaszerzést mutatott be az utolsó negyedben.


MANTI TEO LABDASZERZÉSE

A Harcoló Írek diadalához persze kellett az Irish támadógépezete. A szezon legjobb játékával előrukkoló elsőéves irányító, Everett Golson kiválóan mozgatta társait: Cierre Wood RB 62 yardos, Theo Riddick 15 yardos futott touchdownt szerzett és maga Golson is beköszönt egy hatpontossal. A hazai Oklahoma irányítópárosa kétarcúra sikeredett: Landry Jones harmadik kísérletes passzait sorra megölte a kiváló Irish-védelem, a végzóna előtti futásokra beküldött „Belldozer", Blake Bell pedig hiába törte át elsőként TD-t érően a Notre Dame futás elleni védelmét, korábban egy másik hasonló pontszerzését a bírók vitatott körülmények között, holdingot látva visszafújták. A 13–30-as Notre Dame-vendégsiker megnyitotta a harcoló Írek előtt a nemzeti nagydöntő lehetőségét, kérdés, hogy az eddig veretlen élcsapatok közti erősorrend hová helyezheti el őket a végső BCS-ranglistán.

OKLAHOMA–NOTRE DAME 13–30

Az NCAA egyéni kiválóságai a mennybemenetel és a pokoljárás között is választhattak. Az Oregon Ducks running backje, a Fekete Mamba becenévre hallgató De'Anthony Thomas 73 yardos punt visszahordással tette emlékezetessé a Colorado felett aratott 70–14-es diadalt. Vele szemben Marcus Lattimore, a South Carolina running backje borzalmas térdsérülést szenvedett, ami reménybeli NFL-karrierjét és kérdésessé teheti.


De'Anthony Thomas 73 yardos punt return

A BOWL CHAMPIONSHIP SERIES (BCS) TOP 25-ÖS EREDMÉNYLISTÁJA,
9. HÉT
Alabama Crimson Tide (1.)–Mississippi State Bulldogs (15.)
38–7
Kansas State Wildcats (2.)–Texas Tech Red Raiders (18.) 55–24
Oklahoma Sooners (12.)–Notre Dame Fighting Irish (3.) 13–30
Oregon Ducks (4.)–Colorado Buffaloes 70–14
Georgia Bulldogs (6.)–Florida Gators (7.) 17–9
South Carolina Gamecocks (8.)–Tennessee Volunteers 38–35
Florida State Seminoles (9.)–Duke Blue Devils 48–7
Louisville Cardinals (10.)–Cincinnati Bearcats 34–31 (hosszabbítás után)
Washington Huskies–Oregon State Beavers (11.) 20–17
Stanford Cardinal (14.)–Washington State Cougars 24–17
Auburn Tigers–Texas A&M Aggies (16.) 21–63
Wyoming Cowboys–Boise State Broncos (19.) 14–45
Nebraska Cornhuskers (20.)–Michigan Wolverines 23–9
Kansas Jayhawks–Texas Longhorns (23.) 17–21
Oklahoma State Cowboys (24.)–Texas Christian (TCU) Horned Frogs 36–14
New Mexico State Aggies–Louisiana Tech Bulldogs (25.) 14–28
A hét televíziós meccsei:
Miami Hurricanes–Virginia Tech Hokies (Digi Sport 1, csütörtök éjjel 0.30 óra élő és ESPN America, péntek 12 óra felvételről)
California Golden Bears–Washington Huskies (ESPN America, szombat 10.30 óra felvételről)
Florida Gators–Missouri Tigers (ESPN America, szombat 17 óra élő)
Georgia Bulldogs–Mississippi (Ole Miss) Rebels (ESPN America, szombat 20.30 óra élő)
Notre Dame Fighting Irish–Pittsburgh Panthers (Eurosport, szombat, 20.30 óra élő)
Louisiana State (LSU) Tigers–Alabama Crimson Tide (ESPN America, szombat éjjel 1 óra élő)
Kansas State Wildcats–Oklahoma State Cowboys (Digi Sport 1, szombat éjjel 1 óra élő)
Mississippi State Bulldogs–Texas A&M Aggies (ESPN America, vasárnap 9 óra felvételről)
Minnesota Golden Gophers–Michigan Wolverines (Eurosport 2, vasárnap 10 óra felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik