A kőkemény Pittsburgh az élre állt

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2010.10.01. 14:48
null
A nagyszerű védelemmel rendelkező Steelers már az első listánkon (Fotó: www.steelers.com)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) kapcsán hetente jelentkező erősorrendünkben a 4. forduló előtt a kőkemény védelme repítette Pittsburgh Steelers vette át a vezetést a hétfői rangadót elbukó Green Bay Packerstől. Az Aaron Rodgers csapatát legyűrő Chicago Bears továbbra is megállíthatatlanul emelkedik, már az ötödik helyet birtokolja tabellánkon. A címvédő New Orleans Saints ellen diadalmaskodó Atlanta öt helyet ugorva a hetedik, a még veretlen Kansas City Chiefs hetet előrelépve a 21. Nagyot bukott a már két vereséget begyűjtő San Diego Chargers, de visszaesett az első két fordulóban tündöklő Houston Texans is. Íme a lista!

1. (5.) Pittsburgh Steelers
Nem kis szó, hogy Big Ben nélkül 3–0-s mérleggel indítottak, ez mutatja a Steelers hihetetlen erejét. Márpedig a támadók Roethlisberger visszatérése után csak javulhatnak, így komoly esélyessé lépett elő a Steelers.

2. (1.) Green Bay Packers
Vereség ide vagy oda, ez a Packers jobb csapat, mint a Bears, még ha az eredmény nem is ezt mutatja. A rekord mennyiségű zászló lerombolta a Packers győzelmi esélyeit, amely azonban a vereség ellenére is maradt a 2. helyen.

3. (2.) New Orleans Saints
Nem alakult valami jól a 3. játékhét a Saints szempontjából. A Falcons elleni, utolsó pillanatokban elvesztett mérkőzésen Drew Brees, Pierre Thomas valamint Roman Harper is megsérült, és habár Sean Payton szerint egyikkel sincsenek komoly problémák, azért ez nem egy jó ómen a Saintsnek. Némileg szerencse, hogy a mostani hétvégén az eddig igen gyengus Pantherssel találkoznak.

4. (4.) Indianapolis Colts
Könnyed győzelem a Broncos ellen, de a Colts igazából nem sokat tett hozzá ehhez a győzelemhez, mondjuk úgy, hogy a Broncos tett egy szívességet Manningéknek. A későbbiekben ráadásul jó lesz odafigyelni az indianapolisi elkapó, Austin Collie-ra, a 3. játékhét után a legtöbb elkapott yarddal, illetve legtöbb elkapással büszkélkedhet a ligában. Elképesztő a srác, újabb életveszélyes célpont Peyton Manningnek.

5. (11.) Chicago Bears
Győzelem a hétfő esti rangadón, bár Jay Cutler hozta a tavalyról megismert formáját. Ha a Packers nem szed össze annyi zászlót kulcshelyzetekben, Cutler könnyedén 3-4-szer is eladta volna a labdát, viszont a Bears védelme viszont lassan a néhány évvel ezelőtti önmagát idézi, az Urlacher-Briggs duó egyszerűen zseniális. Ha előbbi nem sérül meg, nagyon jó szezonja lehet a Bearsnek. Érdemes megemlíteni Devin Hestert is, aki a Cowboys elleni parádés elkapása után most egy punt return touchdownnal járult hozzá a Bears sikeréhez.

6. (6.) New York Jets
Úgy tűnik, hogy akkor lehet sikeres a Jets, ha Rex Ryan elengedi az irányító Mark Sanchez kezét és hagyja kibontakozni, ennek ékes bizonyítéka a Dolphins elleni siker is. Mondjuk ha van egy Dustin Keller, aki mindent elkap, amit Sanchez felé dob, úgy annyira nem nehéz, mindenesetre az elmúlt hetekben nagyon nagyot javult a Jets támadóegysége. A védelem viszont némileg gyengült, mondjuk ez ráfogható Darrelle Revis hiányára, aki viszont a hét elején már edzésre jelentkezett, így várhatóan a Bills ellen már játszani fog. Két nagyon fontos győzelem van zsebben, csoportriválisok ellen.

7. (12.) Atlanta Falcons
A Falcons legyőzte a címvédőt, ez hatalmas fegyvertény még akkor is, ha hozzátesszük, a szerencsével sem állt hadilábon. Egyre jobb a Matt Ryan vezette brigád és habár már tavaly is sokan várták tőlük a nagy áttörést, idén tényleg ott lehetnek a rájátszásban.

8. (3.) Houston Texans
Talán már a houstoni játékosok is elhitték, hogy milyen bombaerős ez a csapat, de akkor jött a pofon a Cowboys ellen. Egyre inkább visszaüt, hogy a secondaryban Pollardon kívül gyakorlatilag nincs használható játékos. Össze kell szednie magát a Texansnak, ha be akarnak jutni a rájátszásba.

9. (8.) Cincinnati Bengals
Carson Palmer valami elképesztően rossz volt a Panthers elleni meccsen, de hála a védelemnek, mégis gond nélkül megnyerte a meccset a Bengals. Mindenesetre a csapat sikeressége Palmeren fog múlni, így nagyon fel kéne szívnia magát az irányítónak, mert a védelem nem mindig tudja majd megmenteni őt.

10. (9.) Baltimore Ravens
Flacco még mindig nem az igazi, de most, hogy Boldin felé dob mindent, nagyon nagy baja nem is lehet belőle. Az elkapó a Browns ellen 142 yardos és 3 touchdownt elérve segítette a Ravenst a győzelemhez. Mondjuk a visszafogott Cleveland ellen simább meccset várt volna mindenki... A sérülések sem kerülik el a Baltimore csapatát, a kezdő futó, Ray Rice sérülés miatt kénytelen volt idő előtt elhagyni a pályát, nagyon komoly érvágás lehet az ő kidőlése.

11. (13.) Miami Dolphins
Már a Dolphins sem veretlen, de sok negatívumot nem nagyon lehet elmondani a Jets elleni meccs után. Rosszabb kezdés után Chad Henne magára talált, de leginkább Brandon Marshall játékát volt öröm nézni, nincs labda, amit ő ne tudna elkapni. A szezon előtti kétségekkel ellentétben a védelem is igen felszívta magát, úgy gondolom, ha így folytatja a Dolphins, még akár a csoportgyőzelemért is versenyben lehet.

12. (10.) New England Patriots
Igen vékonyka győzelem a Bills ellen, de győzelem és ez a lényeg. Egyre többet használja Brady a tight endeket, ez lehet a siker kulcsa. A gond a védelemnél lehet, egy Bills ellen a 30 kapott pont az aggodalomra adhat okot.

13. (14.) Philadelphia Eagles
Jónak tűnik ez a Philly a számok alapján, de elnézve az eddigi sorsolást, nem is lehetett mást várni. Micheal Vick ismét remekelt, 291 yardot és 3 TD-t passzolt, illetve volt egy futott TD-je is, az elkapók, főleg Desean Jackson pedig szárnyal, amióta Vick dobál neki. A kérdéses csapatrész továbbra is a védelem lehet, de ez majd a hétvégén derülhet ki, amikor az elképesztően erős passzjátékkal rendelkező Washington Redskins látogat Philadelphiába. Különösen pikáns mérkőzás lesz annak tudatában, hogy a Skins irányítója, Donovan McNabb az elmúlt években az Eagles-ben játszott.

14. (21.) Kansas City Chiefs
Hatalmas győzelmet aratott a Chiefs a hétvégén. A védelmet remekül összerakta Romeo Crennel defensive coordinator, ezt már első két mérkőzésen is láthattuk, de a 49ers ellen meglepetésre ezúttal a támadók is olyannyira felszívták magukat, hogy simán megverte a Kansas City a 49erst. A liga egyik legnagyobb meglepetése érik Kansas Cityben.

15. (17.) Tennessee Titans
Chris Johnson a Steelers elleni gyengébb meccse után ismét szárnyalt, a Titans pedig megállíthatatlan volt. Érdemes lesz azért odafigyelni a Titans védelmének a passz elleni védekezésre, az Eli Manning ugyanis több mint 380 yardot tudott dobni.

16. (9.) San Diego Chargers
Hiába csinált a meccs nagy részében Philip Rivers azt, amit akart, még az általa passzolt 455 yard is kevés volt, hogy a Chargers megverje a Seattle-t. Norv Turner megköszönheti a speciális egységnek, a két benyelt kickoff return TD ugyanis a Chargers meccsébe került, ez márpedig nagy blama.

17. (22.) Dallas Cowboys
A Dallas futójátéka még mindig nem az igazi, de a javulás legalább látható. Romo előhúzta a kalapból az eddig nem nagyon foglalkoztatott Roy Williams, így hála az ő 117 elkapott yardjának és 2 touchdownjának, a Cowboys végül legyőzte a Texans-t. Nagyon fontos győzelem ez a Dallas számára, ettől függetlenül jól fog jönni a pihenő a csapatnak.

18. (26.) Seattle Seahawks
A Seahawks még akár csoportgyőztes is lehet, hála a gyengébb kvartettnek. Ezen a héten éppen a Chargerst fricskálta meg otthon a Hawks, hála Leon Washington két kickoff return TD-jének. Sokat kell még javulnia a Pete Carroll vezette társaságnak, ám nagyon jó irányba haladnak.

19. (20.) Minnesota Vikings
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az év a Minnesotánál ismét Adrian Petersonról fog szólni, nem pedig Brett Favre-ról. AP brutális volt a Lions ellen is, 160 yardot és 2 TD-t futott, ami még az ismét gyengébb passzjáték mellett is elég volt, hogy a Vikings behúzza a Lions elleni meccset.

20. (18.) Denver Broncos
Mint ahogy azt már a Coltsnál említettük, a hétvégi meccset leginkább a Broncos adta el, így nem lehet nyugodt Josh McDaniels. Többek között azért sem, mert több hibás döntése is volt, aminek következtében a Broncos vesztesként kulloghatott le az Invesco Fieldről. A jövőben elengedhetetlenül javulnia kell a denveri futójátéknak, mert habár Kyle Orton eddig remekül dobál a szezonban, ez nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy a Broncos a csoportgyőzelemért viaskodjon.

21. (16.) Tampa Bay Buccaneers
Két gyengébb csapat után, a harmadik héten kicsit helyre rakták a Bucceneerst, a Steelers ugyanis nem nagyon kegyelmezett Josh Freemanéknek. Bár a Kalózok jól kezdtek, egy fumble után megfordult a meccs, onnantól pedig mint ha a pályán se lett volna a Tampa Bay. A védelem ismét igen szellős, hála Tanard Jacksonnak, a Bucs pro bowler free safetyjének, akit a héten ismételt droghasználat miatt egész szezonra elmeszelt a liga, így a Buccaneers egyik legjobbja esett ki a védelemből.

22. (15.) Washinhton Redskins
Nagy blama a Redskins számára a Ramstől elszenvedett vereség, ráadásul Clinton Portis, a Washington első számú futója már hetek óta sérüléssel is küszködik, így kérdéses a játéka a hétvégi, Eagles elleni rangadón.

23. (23.) New York Giants
Eli Manning továbbra sem tudja megváltani a világot, ha a Giants védelmén bárki képes átgyalogolni. A Giants majdnem kétszer annyi összyardot szerzett, mint a Titans, ennek ellenére még csak esélye sem volt megnyerni a meccset, igen nagy fejmosásokra lesz itt szükség Tom Coughlin részéről, főleg a védelemnél.

24. (25.) Arizona Cardinals
Nem kis mázli kellett a Cardsnak a győzelemhez, de nyertek, ez a lényeg számukra, még ha csak egy Raiders ellen is tették mindezt. Derek Anderson továbbra sem játszik jól, ráadásul Steve Breaston, az arizonai elkapó a héten kés alá feküdt, így Larry Fitzgeraldon kívül nem nagyon maradt támasza Andersonnak. Beanie Wells futó legalább visszatért, az is valami.

25. (19.) San Francisco 49ers
Nincs mit szépíteni, a San Franciscót kivégezte a Chiefs a harmadik fordulóban. Érthetetlen, hogy mi nem megy a 49ers-nél, mindenesetre Mike Singletary úgy gondolta, hogy a támadásokért felelős asszisztense, Jimmy Raye a hibás, így ki is rúgták, rögtön a Kansas City elleni vereség után. Ebben a csapatban mindenesetre sokkal több van, mint amit a jelenlegi mérlege mutat.

26. (24.) Jacksonville Jaguars

Remek szezonnyitó után egyelőre totális csőd, ami a folytatást illeti Jacksonville-ben. Maurice Jones-Drew egyelőre nem találja önmagát, David Garrard irányító pedig betársult hozzá. Igen rossz előjelekkel várhatja a Jax a Colts elleni, hétvégi rangadót, Peyton Manning ugyanis brutális formában dobál, míg a Jaguars védelme igen szegény produkciót nyújt az utóbbi hetekben.

27. (30.) St. Louis Rams
Sam Bradford lassan formába lendül, a Rams pedig feljavulhat gyenge középcsapattá a vezetésével. Még ha nem is egy túl acélos Skinst sikerült megverni, de nagyon értékes győzelem azok után, hogy a Rams futója és egyben legnagyobb fegyvere, Steven Jackson megsérült, így nélküle kellett boldogulnia Bradfordéknak. Jackson a héten nem is edzett, egyelőre még nem tudni, játszhat-e a Seattle ellen, de ami azt illeti, komolynak tűnt a sérülése.

28. (29.) Oakland Raiders
Ha rosszmájúak akarnánk lenni, talán a hét lúzere címet aggatnánk az Oaklandre. Úgy kapott ki a Raiders, hogy a rúgó Sebastian Janikowski 3 mezőnygólt is mellé rúgott, az utolsót ráadásul a mérkőzés vége előtt 2 másodperccel. Ezek a hibák elegek voltak ahhoz, hogy a Raiders kikapjon.

29. (27.) Carolina Panthers
Sima vereség a Bengals ellen, ettől függetlenül a nagy érdeklődéssel várt újonc irányító, Jimmy Clausen nem szerepelt le, úgy gondolom. Hibákkal kezdett, de szépen belejött, de nem lesz könnyű dolga, amíg Steve Smith lesz az egyetlen igazi célpontja. Mindenesetre az is egy jó kérdés, hogy miért Johnathan Stewart futott a Panthersben az 1,6 yardos átlagával (ráadásul a mérkőzés végén még egyszer el is adta a labdát), amikor DeAngelo Williams több mint 6-os átlaggal futott előtte.

30. (28.) Detroit Lions
Stafford nélkül nincs egyszerű dolga a Lionsnak, de a legnagyobb lyuk továbbra is a detroiti támadófal. A Lions fejben már el is kezdhet készülődni a 2011-es játékosbörzére, mert elengedhetetlen a fal megerősítése.

31. (31.) Cleveland Browns
Úgy tűnik, Peyton Hillis, a „traktor” elhozatala Denverből igen jó húzásnak bizonyult Clevelandi oldalról, Hillis ugyanis Jerome Harrison futó hiányában 144 yardot és egy TD-t futott, mindezt a bombaerős baltimore-i védelem ellen. Ezen kívül mondjuk sok pozitívuma nem volt a támadóegységnek, de majd a drafton lehet foglalkozni az elkapókkal is.

32. (32.) Buffalo Bills  
Ha az újonc C.J. Spiller előtt lenne fal is, még futni is tudna futó létére, bár amit a Patriots ellen művelt, azokra nincsenek szavak. Egy elkapott touchdown mellett visszahordott egy 95 yardos kickoff return TD-t is, de még ez is kevés volt, hogy a Bills meglepje a New Englandet. A Buffalóhoz kapcsolódó hír, hogy az eddig kezdő Trent Edwards irányítót kivágta a Bills, akit aztán azonnal le is igazolt a Jacksonville.

 STATISZTIKÁK
A 3. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard Kyle Orton
(Denver Broncos)
–Indianapolis Colts 476
A legtöbb futott yard Adrian Peterson (Minnesota Vikings) –Detroit Lions 160
A legtöbb elkapott yard Austin Collie (Indianapolis Colts) –Denver Broncos 171
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 1087 Philip Rivers (San Diego Chargers)
A legtöbb futott yard 406 Arian Foster (Houston Texans)
A legtöbb elkapott yard 359 Austin Collie (Indianapolis Colts)
A legtöbb szerelés 34 LaRon Landry
(Washington Redskins)
A legtöbb sack 6 Clay Matthews (Green Bay Packers)
A legtöbb interception 3 Charles Godfrey (Carolina Panthers)
 NFL 2010, ALAPSZAKASZ
4. FORDULÓ  
2010.10.03 19.00 Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens  
2010.10.03 19.00 Green Bay Packers–Detroit Lions  
2010.10.03 19.00 New Orleans Saints–Carolina Panthers  
2010.10.03 19.00 Atlanta Falcons–San Francisco 49ers  
2010.10.03 19.00 Buffalo Bills–New York Jets  
2010.10.03 19.00 Tennessee Titans–Denver Broncos  
2010.10.03 19.00 St. Louis Rams–Seattle Seahawks  
2010.10.03 19.00 Cleveland Browns–Cincinnati Bengals  
2010.10.03 22.05 Jacksonville Jaguars–Indianapolis Colts  
2010.10.03 22.05 Oakland Raiders–Houston Texans  
2010.10.03 22.15 San Diego Chargers–Arizona Cardinals  
2010.10.03 22.15 Philadelphia Eagles–Washington Redskins  
2010.10.04 2.20 New York Giants–Chicago Bears  
2010.10.05 2.30 Miami Dolphins–New England Patriots  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik