A Bengals visszavágna a Texansnak a tavalyiért

ZANDLER GÁBOR, PAPP GÁBOR (BOWL.HU)ZANDLER GÁBOR, PAPP GÁBOR (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2013.01.05. 14:36
null
A. J. Green (fehérben) sokat tehet azért, hogy a Bengals visszavágjon tavalyi vereségéért (Fotók: Reuters)
Szombat este Texasban elkezdődik az NFL rájátszása. A wild card körben a két főcsoport két-két legjobb csapata még erőnyerő, a többiek azért küzdenek, hogy egy hét múlva a legjobbak otthonában próbálják meg folytatni menetelésüket. A szombati párból a Green Bay és a Minnesota a Nemzeti főcsoport Északi divíziójának rangadóján éppen egy hete találkozott egymással, ám akkor a Vikings fedett arénájában játszottak, míg most a Packers fagyos nyitott stadionja vár rájuk. Houstonban a Texans megismételné egy évvel ezelőtti, Cincinnati elleni wild card győzelmét, de a Bengals mindent megtesz azért, hogy ezúttal másképp végződjön az összecsapás.

 

AFC wild card
Houston Texans (3. kiemelt)–Cincinnati Bengals (6.)
Houston, Reliant Stadium, magyar idő szerint 22.30 (TV: Sport 1)

A két csapat egy évvel ezelőtt pontosan ugyanilyen körülmények között találkozott egymással: az Amerikai konferencia első wild card mérkőzésén, a houstoni Reliant Stadiumban. Akkor szoros első félidő után simán nyert a hazai együttes 31–10-re. Az azóta eltelt egy évben nem sok változás történt a csapatok háza táján, így nyugodtan beszélhetünk visszavágóról, ami különösen érdekessé teszi az amúgy sem tét nélküli találkozót.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A rájátszásban nem szokás formáról, illetve az elmúlt hetekről értekezni, mindenesetre a mögöttünk álló hónap egyik csapat számára sem volt diadalmenet. A december szenvedő Texanst hozott (az utolsó négy fordulóban három vereség), míg a Cincinnati elsősorban a védelmének köszönhetően haladt előre, a támadók nem találták a ritmust. Azt mindkét oldalon tudják, hogy ezúttal semmilyen kifogás nem fér bele, elég jó az ellenfél ahhoz, hogy a legapróbb hibát kihasználja, és akkor vége a dalnak.

A két csapat legnagyobb sztárjai biztosan nem találkoznak, hiszen mindketten a védőfalban játszanak, és egyaránt aspirálnak az év védőjátékosa címre, jóllehet kevés esélye van, hogy nem J.J. Watt zsebeli be az elismerést. „Párharca” Geno Atkinsszel külön érdekes színfoltja lehet a mérkőzésnek, ráadásul egyik vagy másik jó játéka döntően befolyásolhatja a mérkőzés végeredményét.

A houstoni támadóegységben Arian Fosterrel várhatóan a szélső futásokat fogják erőltetni, tavaly is itt okozták a legtöbb kárt, többek között egy 42 yardos TD formájában. Matt Schaub irányító legfőbb célpontja André Johnson lesz, az elkapó megállítása sem kisebb feladat, mint Fosteré.

A Bengals támadójátéka természetesen a legjobb játékosra, A.J. Greenre épül. A támadó-koordinátor Jay Gruden rendszeresen hív az első kísérletek során passzjátékot a kétszeres Pro Bowl elkapóra, így alapozva meg BenJarvus Green-Ellis számára a futójátékot. A támadófal is bőven kivette a részét a sikerekből, de most nem kisebb feladat hárul rá, mint Watt megállítása. Watt kapcsán fontos megemlíteni, hogy nem elég blokkolni passzjáték esetén, agresszíven támadni kell a sípszóig, hogy még a passzolt labda leütésére se legyen lehetősége.

Fontos, hogy Dalton ne ragadjon le csak Greennél, hanem a többi, egyébként adekvát elkapóját, Andrew Hawkinst, Marvin Jonest illetve a TE Jermaine Greshamet is minél többször keresse a labdával. Jonathan Joseph, ahogy egy éve, várhatóan ezúttal is végig követni fogja Greent, ami még fontosabbá teszi az alternatív célpontokat, és természetesen a futójátékot.

Összességében két nagyon hasonló játékerőt képviselő csapat meccse lesz, a hazai pálya inkább a Texans, az elmúlt hetekben látott forma viszont a Bengals mellett szól. A két kiemelkedő védelem mellett pontban gazdag meccsre ne számítsunk, véres küzdelemre annál inkább.

Heti érdekességekről szóló cikkünket ide kattintva érhetik el!

NFC wild card
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.)
Green Bay, Lambeau Field, magyar idő szerint 2.00 (Tv: Sport 1)

Csoportrivális lévén ebben a szezonban harmadszor méri össze az erejét a két csapat, az állás 1–1, de ez a meccs már a rájátszásban lesz, úgyhogy az eddigi statisztikákat félre kell rakni – egy mérkőzés dönt. Támadóoldalon a Vikings gyaníthatóan megint megpróbálja a lehető legtöbbször Adrian Peterson kezébe adni a labdát.

Vajon Adrian Petersonnak ezúttal is lesz oka ünnepelni?
Vajon Adrian Petersonnak ezúttal is lesz oka ünnepelni?

A Green Bay futás elleni védelméből hiányozni fog Jerel Worthy újonc falember. Rajta kívül mindenki játékra kész a hazaiaknál, ennek ellenére gyaníthatóan A.J. Hawkéknak meg fog gyűlni a bajuk az MVP-esélyes futóval. Christian Ponder kisebb könyöksérüléssel küszködik, de meglepődnénk, ha Joe Webb futna ki kezdőként.

A múlt héten Ponder jól használta ki, hogy ment a futás, ez tágította a passzjáték palettáját is. Erre ezen a meccsen is szükség lenne, de idegenben egy dome-csapatnak nehezebb lesz, mint otthon. Az előrejelzések szerint mérkőzés kezdetén mínusz 4 Celsius fok körüli hőmérséklet lesz, és ez csak hűlni fog.

A wisconsiniak támadósorából térdsérülés miatt kérdéses a futó James Starks szereplése, ezúttal is Alex Green lehet a legtöbbet foglalkoztatott running back. Azonban a Packers a passzjátékra helyezi a hangsúlyt, plusz a Vikings legrutinosabb cornerbackje Antonie Winfield kézsérüléssel küzd, játéka kérdéses.

A Green Bay támadófala nem túl acélos, Jared Allenéknek muszáj lesz terror alatt tartaniuk Aaron Rodgerst, aki, ha mégis megszabadul a labdától, gyaníthatóan lesz szabad célpontja. A Randall Cobb, Jordy Nelson, James Jones, Greg Jennings, Jermichael Finley ötös tagjait egyszerre levédeni majdhogynem lehetetlen.

Mint annyi mérkőzésen, itt is a momentumok dönthetnek, mindkét csapatnak van mibe kapaszkodnia: a Vikings a múlt héten bemutatta a siker receptjét, a „sajtfejűeknek” pedig ott a hazai pálya és a nagyobb playoffrutin.

A két csapat eddig egyszer találkozott a rájátszásban, a 2005. január 9-én a Lambeau-n mínusz 5 fokban győzött a Minnesota 31–17-re, hála Daunte Culpepper 4 TD-passzának és Brett Favre 4 elpasszolt labdájának. Már akkor is a Vikingst erősítette Kevin Williams és Antoine Winfield (utóbbi interceptiont is fogott), a túloldalról Donald Driver (7 elkapása volt 78 yardért azon a meccsen) maradt meg az akkori csapatból.

Bővebb beharangozókat ide kattintva olvashat.

NFL 2012, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2013. 01. 05–06.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
2013.01.05. 22:30 (tv: Sport 1)
Baltimore Ravens (4.)–Indianapolis Colts (5.) 2013.01.06. 19:00 (tv: Sport 2)
NFC
Green Bay Packers (3.)–Minnesota Vikings (6.) 2013.01.06. 2:00 (tv: Sport 1)
Washington Redskins (4.)–Seattle Seahawks (5.) 2013.01.06. 22:30 (tv: Sport 2)
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2013. 01. 12–13.)
AFC
Denver Broncos (1.)–Az AFC wild card körből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (4./5./6.) 2013.01.12. 22:30
New England Patriots (2.)–Az AFC wild card körből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (3./4./5.) 2013.01.13. 22:30
NFC
Atlanta Falcons (1.)–Az NFC wild card körből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (4./5./6.) 2013.01.13. 19:00
San Francisco 49ers (2.)–Az NFC wild card körből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (3./4./5.) 2013.01.13. 2:00
KONFERENCIADÖNTŐK (2012. 01. 20–21.)
AFC
Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (1./2./3./4./5.)–Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (2./3./4./5./6.) 2013.01.21. 0.30
NFC
Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat (1./2./3./4./5.)–Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat (2./3./4./5./6.) 2013.01.20. 21.00
SUPER BOWL (XLVI), 2012. 02. 04.
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2012.02.04. 0.30
* Mercedes-Benz Superdome (New Orleans)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik