A BCS Fantomja a Purdue-t is sírba vitte

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.10.24. 14:06
null
Az Ohio State-et a Purdue sem tudta megállítani (Fotó: bleacherreport.net)
Címkék
A nagy múltú Big Ten konferencia élcsapatait hiába keressük a Bowl Championship Series (BCS) idei élmezőnyében. A Top25-ös lista vége felé szerénykedő Michigan és Wisconsin jó eséllyel küzdhet meg a konferenciabajnoki címért és az ezzel járó Rose Bowl-szereplésért, az igazi nagyágyúk viszont az egész szezont a „kispadon” töltik: a 7–0-s mérleggel veretlen Ohio State Buckeyes „tetoválóügye” és a mögötte loholó Penn State Nittany Lions pedofilbotránya súlyos NCAA-büntetéseket vont maga után, a két csapat az idén semmilyen kupadöntőben nem szerepelhet.

Ohio állam büszkeségei, a Vadgesztenyék a skandalum hatására kirúgták korábbi sikeredzőjüket, Jim Tresselt, helyére pedig a Florida egykori bajnokmesterét és Tim Tebow mentorát, Urban Meyert hozták a romjaiban heverő program újjáépítésére. Meyer meghálálta a bizalmat, a tekintélyében bízó kulcsjátékosok nem hagyták el a csapatot és csiszolatlan gyémántot is talált az irányító Braxton Miller személyében, aki Denard „Cipőfűző” Robinson (Michigan) mellett a Big Ten másik emblematikus quarterbackjévé nőtte ki magát.

A Buckeyes a konferenciában még nyeretlen Purdue-t fogadta és a Boilermakers (Bojlergyártók) névre hallgató műszaki egyetemisták hamar ráébresztették a hazaiakat, hogy a szombat délutánjuk nem lesz sétagalopp. A mérkőzés első játéka rögvest 80 yardos TD-t hozott, Caleb TerBush vendégirányító kiválóan találta meg az üresen hagyott Akeem Shavers RB-t, aki meg sem állt a végzónáig. Braxton Miller, kihasználva elképesztő mozgékonyságát, futott hatpontossal válaszolt, de a TD utáni Purdue-visszahordást újfent nem tudta megfogni a Buckeyes: Akeem Hunt 100 yardon keresztül cipelte vissza a labdát, kialakítva a 7–13-as első negyed végi eredményt. A második játékrészre feléledtek a védelmek, az első Purdue-támadássorozatot C.J. Barnett safety interceptionje (labdalopása) fogta meg a végzónában, míg az Ohio State negyedbeli utolsó akcióját Josh Johnson cornerback (Purdue) akadályozta meg ugyancsak egy interceptionnel.

Nagyszünet után mezőnybeli passzokkal, a vörös zónában pedig futásokkal operált mindkét csapat: először az Ohio State futója, Carlos Hyde volt eredményes két yardról, majd a harmadik negyed közepén TerBush találta meg egy 31 yardos átadással harmadéves elkapóját Gary Busht, 14–20-as állással visszavéve a vendégvezetést.

Az utolsó negyed drámai végjátékot hozott. A hazaiak kénytelen voltak csereirányítójukat, Kenny Guitont pályára küldeni, mert Miller egy szerelésnél olyan szerencsétlenül ért földet, hogy kórházba kellett szállítani. Guitonnak sikerült felvennie a ritmust és azt sem szegte kedvét, hogy egy két pontot érő Purdue safety és egy eladott passza után, 16–22-nél döntő drive-ot kellett vezetnie egy perccel a meccsidő lejárta előtt. Elkapói, Devin Smith és Evan Spencer hathatós segítségével Guiton másodpercekkel a lefújás előtt két yardos passzt juttatott a vetődő Chris Fields kezeibe, ráadásul a kétpontos kísérlet is sikerült, 22–22-nél jöhetett a hosszabbítás.

A Buckeyes kezdte a ráadást és Jake Stoneburner sikeres 15 yardos elkapása után Carlos Hyde RB második TD-ját szerezve a 29–22-es vezetést is megszerezte. A Boilermakers-ellendrive viszont már nem járt hasonló sikerrel, Caleb TerBush passzait sorra kivédekezte az Ohio State, a 29–22-es győzelemmel megőrizve veretlenségét. Urban Meyer hazai főedző Guitonról áradozott a meccs után: „Amikor idejöttem, a srácnak már megvolt a texasi hazaútra szóló buszjegye. Aztán drámaian megváltozott minden. A meccslabda Kennyé, semmi kétség.”

OHIO STATE–PURDUE


Kenny Guiton nem utazott haza Texasba, pedig drámában ott sem volt hiány. A Texas Christian (TCU) és a Texas Tech három hosszabbításon keresztül birkózott egymással, a pályán olyan irányítók néztek egymással farkasszemet, mint a vendég Texas Tech Red Raiders rekordhalmozó vezére, Seth Doege vagy a TCU beugrója, Trevone Boykin, utóbbi az idült alkoholizmusát gyógyítgató Casey Pachall helyét vette át a Horned Frogsnál. A Kecskebékák az első szezonjukat töltik a középnyugati Big 12 konferenciában és Vörös Lovagok ellen ízelítőt kaphattak és adhattak a csoportra jellemző passzorgiából. Doege hét (!) TD-átadással járult hozzá csapata sikeréhez, lelkierejére jellemző, hogy wildcat-formációból induló trükkös játékot is bevállalt a hosszabbításban.

DOEGE TRÜKKÖS JÁTÉKBÓL IS TD-PASSZT ADOTT

A rendes játékidőben Eric Ward és Darrin Moore vendégelkapók hatpontos akciói után a meccs talán egyetlen értékelhető futásával a Texas Tech RB-je, Kenny Williams két védőt lerázva 47 yardon keresztül vitte végig a tojáslabdát, 36–26-os vendégvezetéssé alakítva az eredményt. Hogy mégsem lett könnyű a meccs a Vörös Lovagoknak, arról a vége előtt két perccel 60 yardos TD-passzt beszóró Boykin és a Big 12-rekordot jelentő hat (!) mezőnygólt jegyző Jared Oberkrom gondoskodott. 36–36-os döntetlenre mentették a mérkőzést és két hosszabbításon keresztül touchdownra touchdownnal válaszoltak. Végül a harmadik ráadás döntött: míg Oberkrom 38 yardról „csak” sikeres mezőnygólra volt képes, a másik oldalon Doege vezető elkapója, Alex Torres kivégezte a hősiesen küzdő texasi Keresztényeket.

„Reméltem, hogy a végén ezt a passzjátékot hívjuk. Hétről hétre ezt gyakoroljuk és Torres nagyszerűen a helyén volt” – nyilatkozta örömittasan a meccs MVP-je, a 318 yarddal és hét hatpontossal záró Seth Doege.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A BCS-ranglista veretlen élcsapatai magabiztosan léptek át aktuális ellenfeleiken. A nagy különbségű győzelmek csak a rangadókon okozhattak meglepetést: a Florida Gators védelme teljesen szétrombolta az egy vereséggel érkezett South Carolina támadóalakzatát. A vendég Gamecocks négy labdát is elveszített, ebből hármat az Alligátorok irányítója, Jeff Driskell azonnal TD-ra is váltott. A csípőzúzódással bajlódó dél-karolinai sztárfutó, Marcus Lattimore nem tudta vállalni a játékot, komolyan felborítva az erőviszonyokat. (44–11).

FÖLÉNYES GYŐZELMET ARATTAK AZ ALIGÁTOROK

A Kansas State vendégként érkezett az ugyancsak egyvereséges West Virginia otthonába, de gyorsan megmutatta, ki az úr a házban. A kansasi Vadmacskák Ty Zimmermann, Arthur Brown és Meshak Williams-vezette védelme 143 yardon, 1 TD-n tartotta, és két labdavesztéssel büntette a második hete indiszponáltan játszó nyugat-virginiai QB-t, Geno Smitht. A vendég K-State Baby Tebow-ja, Collin Klein ellenben a nagyszünetre eldöntötte a meccset, a végére négy futott és három passzolt touchdownnal az őrületbe kergetve a Hegylakók tehetetlen védőit. (14–55).

TEBOW-KLÓNÉK LEGYŐZTÉK GENO SMITHÉKET
A BOWL CHAMPIONSHIP SERIES (BCS )TOP25 EREDMÉNYLISTÁJA
Tennessee Volunteers–Alabama Crimson Tide (1.) 13–44
Florida Gators (2.)–South Carolina Gamecocks (13.) 44–11
West Virginia Mountaineers (19.)–Kansas State Wildcats (3.) 14–55
Arizona State Sun Devils–Oregon Ducks (4.) 21–43
Notre Dame Fighting Irish (5.)–Brigham Young (BYU) Cougars 17–14
Texas A&M Aggies (20.)–Louisiana State (LSU) Tigers (6.) 19–24
Oregon State Beavers (7.)–Utah Utes 21–7
Oklahoma Sooners (8.)–Kansas Jayhawks 52–7
Southern California (USC) Trojans (9.)–Colorado Buffaloes 50–6
Kentucky Wildcats–Georgia Bulldogs (10.) 24–29
Mississippi State Bulldogs (11.)–Middle Tennessee Blue Raiders 45–3
Miami (Florida) Hurricanes–Florida State Seminoles (12.) 20–33
Texas Christian (TCU) Horned Frogs–Texas Tech Red Raiders (14.) 53–56*
Temple Owls–Rutgers Scarlet Knights (15.) 10–35
Louisville Cardinals (16.)–South Florida Bulls 27–25
California Golden Bears–Stanford Cardinal (17.) 3–21
Clemson Tigers (18.)–Virginia Tech Hokies 38–17
Boise State Broncos (21.)–Nevada-Las Vegas (UNLV) Rebels 32–7
Michigan Wolverines (22.)–Michigan State Spartans 12–10
Texas Longhorns (23.)–Baylor Bears 56–50
Wisconsin Badgers (25.)–Minnesota Golden Gophers 38–13
*háromszori hosszabbítás után
A hétvége televíziós meccsei:
Wake Forest Demon Deacons–Clemson Tigers (Digi Sport 1, csütörtök éjjel 1. 30 óra élő és ESPN America péntek 14 óra felvételről))
South Carolina Gamecocks–Tennessee Volunteers (ESPN America, szombat 18 óra élő)
Georgia Bulldogs–Florida Gators (ESPN America, szombat 21.30 óra élő)
Purdue Boilermakers–Minnesota Golden Gophers (Eurosport 2, szombat 21.30 óra élő)
Arizona Wildcats–Southern California (USC) Trojans (Digi Sport 1, szombat 21.30 óra élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik