KAMLER JÁNOS 2019.11.10 00:04

Varsói gyors – Kamler János jegyzete

 

Két hónappal 22. születésnapja előtt igazolt a Lech Poznantól Dortmundba, rossz nyelvek szerint eleinte a kaput sem találta el a bemelegítésnél. Első dortmundi idényében (2010–2011) meglehetősen kajla volt, helyzetei csekély százalékát kihasználva mindössze nyolc góllal zárt a Bundesligában. Még szerencse, hogy Jürgen Klopp volt az edzője.

 
A Bayern felmosta a pályát a Dortmunddal a csúcsrangadón

A német edzőfenomén ugyanis világhódító útra terelte Robert Lewandowskit. Az egyérintős játékát, valamint rúgótechnikáját fejlesztve majdhogynem egyik pillanatról a másikra kitört a szürkeségből, 2013 áprilisában már azt láthattuk, amint a BL-elődöntő első meccsén négy gólt szerez a Real Madrid ellen (4–1), majd 2015 szeptemberében, immár a Bayern München játékosaként, csereként pályára lépve kilenc perc leforgása alatt ötöt vág a Wolfsburg elleni bajnokin.

Embere válogatja, mi a világklasszis pontos meghatározása, de abban talán mindenki egyetért, hogy a fontos mérkőzések eldöntése, az emlékezetes pillanatok évekkel, évtizedekkel későbbi felidézhetősége kimondott ismérve a legjobbaknak.

És ez a végtelenül szerény, varsói születésű lengyel sportember a 32. életévében járva minden korábbi eredménysorát készül fölülmúlni. Ebben az idényben négy Bajnokok Ligája-meccsen hat gólt szerzett, a Bundesligában tizenegy fellépésen tizenhatnál tart – duplázott szombaton a Bayern–Dortmund német csúcsrangadón (4–0) –, e két sorozatban mindegyik mérkőzésén betalált legalább egyszer!

Már kivezette Lengyelországot a 2020-as Európa-bajnokságra, nem mellesleg 110 válogatottságával, illetve hatvan góljával egyaránt csúcstartó hazájában. Első válogatott mérkőzése (2008 szeptembere) óta a vb-ket és az Eb-ket tekintve csak a 2010-es és a 2014-es világbajnokságra nem jutottak ki a 2012-es földrésztornán társrendező lengyelek, az ország futballtörténelmében előzőleg nem volt példa ilyen gyakoriságú részvételre világeseményeken.

Robert Lewandowski nem nyert világbajnokságot és Európa-bajnokságot, talán soha nem is fog, s a BL-trófeát sem emelhette még magasba, de Varsóból indulva korszakos egyéniség lett hazája labdarúgásában, és ugyanúgy korszakos egyéniség lett a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Kevesen hoznak ki ennyit sportpályafutásukból.

A világklasszisoknak sikerül.

2019.11.28 21:55:05

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Emellett talán hosszú távon főképpen Szoboszlai lehet az, aki javíthat a labdarúgókról alkotott képen, erősíthet társadalmi-gazdasági beágyazottságukon.

2019.11.09 22:14:24

Német labdarúgás KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Még szerencse, hogy Jürgen Klopp volt az edzője.

2019.11.09 17:19:13

Német labdarúgás M. G.

Lewandowski megint megállíthatatlan volt, a BVB gyámoltalan és teljesen veszélytelen.

2019.11.09 07:25:44

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

Hans-Dieter Flick jövőjéről is dönthet a meccs, Lucien Favre inkább megkímélte magát az utóbbi hetekben.