BACSKAI JÁNOS 2013.08.14 19:09 Frissítve: 2015.03.20 02:07

Top 10: a tíz legütősebb nyári Bundesliga-transzfer

Ahogyan az már hagyomány nálunk, ebben az átigazolási időszakban is Top 10-be szervezzük egy-egy topliga legdrágább átigazolásait. Tízes listáinkat a német labdarúgó-élvonallal, a Bundesligával nyitjuk.

Szalai Ádám (jobbra) is a tíz legütősebb Bundesliga-transzfer között (Fotó: NSO-montázs)

10. Emre Can

Egy egészen friss transzferrel kezdünk: a 19 éves török származású középső középpályás, Emre Can ötmillió euróért igazolt a Bayer Leverkusenhez a Bayern Münchentől. Az ideális alkatú, a védekezéshez és a szervezéshez egyaránt értő középpályás serdülőkora óta a német utánpótlás-válogatottak oszlopos tagja, az U21-eseknek jelenleg is csapatkapitánya. A „gyógyszergyáriak" nagy reményekkel fogadták, megkínálták a 10-es mezzel is. Mivel Pep Guardiolával érkezett Münchenbe Thiago Alcántara is, aki gyakorlatilag ugyanazokon az egyébként is klasszisokkal „zsúfolt" posztokon bevethető, mint Can, logikusnak tűnt utóbbi eladása – természetesen visszavásárlási opcióval, mert tanultak a bajorok Mats Hummels ügyéből, akit 4.2 millióért kótyavetyéltek el a Dortmundnak, most pedig minimum hétszer ennyit ér. Hívta Cant a Galatasaray és a Werder Bremen is, de alighanem a legjobb döntést hozta a labdarúgó, akit a Bayern 2015-től visszavehet. Hogy mennyiért, arról nem nyilatkoztak a felek, csak az a biztos, hogy többe kerül majd a visszavitel ötmilliónál. A középpályás egyébként 2017-ig írt alá a Leverkusenhez.

9. Raffael

Felfért a listára a Dinamo Kijevtől a Borussia Mönchengladbachhoz ötmillió euróért érkező brazil támadó középpályás is, aki jól ismeri a Bundesligát, hiszen a Hertha BSC-ben és a Schalkében is megfordult már. 2008-ban költözött Berlinbe Zürichből 4.3 millióért, tavaly nyáron az ukránok 9 milliót adtak érte, mivel a „kanadai táblázaton" rendre tíz egység fölött végzett. Nos, Kijevben nem remekelt, októbertől pályára sem lépett, így a következő év elején egymillióért kölcsönadták Gelsenkirchenbe. Ott hozta szokásos Bundesliga-formáját, azaz minden második találkozóján gólt vagy gólpasszt szerzett, ezért is volt rá vevő a 'Gladbach. Nagy érvágás volt az ukrán kaland félbeszakadása a brazilnak, hiszen a Dinamo mesés, évi ötmillió eurós bért garantált számára, de ezek szerint sok pénzt megért neki, hogy újra Lucien Favre kezei alatt dolgozhasson – az FC Zürich és a Hertha után immáron harmadízben. Talán csak az hiányzik, hogy testvére, Ronny is kövesse őt a Herthától...

8. Timm Klose

Kissé elsikkadt a nagy jövés-menésben Timm Klose esete: az 1. FC Nürnbergtől a VfL Wolfsburghoz hatmillióért eligazolt 25 esztendős svájci-török középső védő a „farkasok" legfontosabb és legdrágább nyári vétele. Ismeretlen neve hazánkban (pontosabban a Klose a Timm keresztnévvel együtt), a német apától és svájci anyától származó colos futballista a svájci válogatottban is csak a tavasszal lett alapember, de a Kicker osztályzatai szerint átlaga a 2011–2012-es 3.81-ről 3.28-ra javult, ezzel a nyolcadik legjobb középhátvéd lett a Bundesligában. A hatmilliós vételár annak fényében értékelendő, hogy jövőre lejárt volna szerződése, és megszerzése érdekében a VfL ingyen átengedte a „Klubnak" a 30 éves osztrák bekket, a sokszoros válogatott Emanuel Pogatetzet is.

7. Szalai Ádám

Azért az nagy öröm, hogy ilyen előkelő helyen áll egy magyar labdarúgó a legdrágább nyári Bundesliga-igazolások között. Sokan még a Schalkénél is előkelőbb klubot álmodtak meg Szalai új állomáshelyéül, de nem lehetünk elégedetlenek Gelsenkirchennel, hiszen mégiscsak a harmadik-negyedik legerősebb német klubról beszélünk. Tekintélyes a nyolcmilliós transzferár is, amely a kivásárlási summa, mint olyan sok esetben ezen a nyáron – talán még többet is kaphatott volna érte a Mainz, ha tavaly kissé merészebb, amikor 2015-ig hosszabbított a magyar legénnyel. Igaz, akkor éppen hárommillió eurót ért, egy nyár múlva viszont már hetet kóstált... Sokan azért nem értették a klubváltást idehaza, mert Szalai egyértelműen csak második számú középcsatár lesz új klubjában a holland gólgép, Klaas-Jan Huntelaar mögött, de a felkészülési mérkőzéseken bizonyított a szintén egykori Real Madrid-csatár magyar fiú, majd első bajnokiján pontot mentett találatával a Hamburg ellen. Azon a mérkőzésen Huntelaar duplázott – mi ez, ha nem döntő jel Jens Keller mester számára, hogy áttérjen a kétcsatáros felállásra? Most már csak egy kívánságunk akad: jó lenne, ha a válogatottban is beindulna a Szalai-féle gólkombájn. Nem mellesleg: a 2017-ig aláíró Szalai 25 esztendős, a holland pedig már betöltötte a 30-at, azaz az idő mindenképpen honfitársunknak dolgozik.

6. Szokratisz Papasztathopulosz

Az online közvetítők nagy bánatára került a Bundesligába a bonyolult nevű, jellegzetes hellén arcéllel rendelkező görög védő, aki a Milan és a Genoa közös gyermekéből lett a Werder Bremen játékosa, potom négymillió euróért. Nos, mint kiderült: az olaszok adhattak volna több lehetőséget is a hátvédnek, aki Brémában valósággal kivirágzott a rendszeres játéklehetőségtől (mi már a 2010-es világbajnokság idején jeleztük, hogy egy kis rutinnal felvértezve remek hátvéd lesz belőle. „Tapasztalatopulosz"...). A Dortmund a kispadozásba belesértődő Felipe Santanát pótolja a 25 éves göröggel, miközben köztudott, hogy középső védők terén eddig is parádésan áll a Dortmund, mivel az egyesületet szolgálja a mesés Neven Szubotics, Mats Hummels kettős. A német sajtóban az egyszerűség kedvéért csak „Sokratis"-ként tisztelt robusztus bekk afféle luxuscsere lesz, évi kétmillió eurót kap majd a következő öt évben – egyébként alkalomadtán a védelem jobb oldalán is bevethető. Nem sok kellett ahhoz egyébként, hogy a Leverkusenhez írjon alá, mert ezzel a klubbal is megegyezett a Bremen, sőt szintén szóban a játékos is elkötelezte magát a Bayerhez, de végül is a sikeresebb klubot választotta, szakmailag talán érthető módon.

„Megegyeztünk vele és klubjával is, erre Papasztathopulosz felrúg mindent a Dortmund kedvéért. Bosszantó! Mindenki tudja, mekkora csapás volt a Dortmund számára az a hír, hogy Mario Götze megegyezett a Bayernnel, és ez mennyire fájt nekik. Nos, ezek után ez csak képmutatás a részükről, csak nevetni tudok rajta. Így mennek a dolgok ebben az üzletágban..." – morgott egy jót a csalódott bayeres sportigazgató, Rudi Völler.

5. Szon Hung Min

Nem túl ismert a dél-koreai támadó hazánkban, pedig a Bundesliga üde színfoltja mostanában, a dinamikus, mindössze huszonegy esztendős futballista. Az elmúlt idényben 12 góllal és 2 assziszttal jeleskedett a Hamburg színeiben, de előtte is jegyzett összesen nyolc találatot a német első osztályban (nála fiatalabban csak a legendás Manfred Kaltz szerzett élvonalbeli gólt a HSV színeiben). Szon 16 évesen hagyta ott hazájában az iskolapadot, hogy a Hamburg akadémiáján folytassa immáron egészen másfajta tanulmányait, amelyek olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy jelenleg 14 millió eurót ér! Az már a tavasszal nyilvánvalóvá vált, hogy nem hosszabbítja meg 2014-ben lejáró szerződését a kikötővárosiakkal, különösen miután nyilvánosságra került, hogy a Manchester United, a Liverpool, az Inter és a Tottenham is figyeli (sőt utóbbi előállt állítólag egy 11.7 milliós ajánlattal is). Szon azonban alighanem okosan döntött, amikor maradt a ligában, és aláírt a Leverkusenhez, ahol természetesen a Chelsea-nek eladott André Schürrlét kell pótolnia. Mindössze tízmillióért szerezte meg őt a Bayer (klubrekord), míg Schürrléért ugyebár 22 milliót fizettek a londoniak, de eme összeg egyharmada a Mainzot illette. Nos, Schürrle több gólpasszt adott, sokkal többet passzolt, és többször teremtett társainak helyzetet, mint Szon, de a dél-koreai alighanem jó választás a helyére: új kenyéradójánál góllal debütált a pontvadászatban.

4. Pierre-Emerick Aubameyang         

Csak azért nem Papasztathopulosz a Bundesliga legdrágább kispadra szánt igazolása, mert általános vélekedés szerint a Dortmund szintén tartaléknak vette meg Pierre-Emerick Aubameyangot a Saint-Étienne-től, mégpedig 13 millióért. Az nyilvánvalóvá vált az elmúlt idényben, hogy kell egy gólerős csere Robert Lewandowski mögé, aki nélkül a Dortmund félkarú óriás. Azt se feledjük, hogy a lengyel gólvágó minden bizonnyal elhagyja jövőre a Ruhr-vidéket, ezért is döntött Jürgen Klopp a 24 esztendős Aubameyang megvásárlása mellett. A gaboni-francia ék mögött nem akármilyen múlt áll, hiszen a Milan neveltje volt két testvérével, Catilinával és William Filsszel, és hozzájuk hasonlóan ő is elkallódott kis híján, de a Dijon, a Monaco és a Lille után a St.-Étienne-ben végre formába lendült. A két évvel ezelőtti idényt 16, a legutóbbit 19 bajnoki góllal zárta, így hát rengetegen vitték volna a Ligue 1-ből, a Roma, az Inter, az Arsenal, a Manchester City, a Chelsea és a Milan is felsorakozott, de a licit nyertese a Dortmund lett végül. Mint nemrégiben kiderült, rövid távon minden bizonnyal ő a világ leggyorsabb labdarúgója, stílusa pedig egészen más, mint lengyel vetélytársáé, ezért (meg a sérültek miatt) is találta ki Klopp, hogy jobb oldali támadó középpályásként küldi pályára az első bajnokin. Nem volt rossz húzás, legalábbis ezt támasztja alá „Abu" mesterhármasa – meglehet, a bekezdés első mondata már nem is aktuális?

3. Thiago Alcántara

Ahogyan Papasztathopulosz és Aubameyang megszerzése is egyfajta jelzés volt a ligatársak és a nagyvilág számára a Dortmundtól, hogy itten új szelek fújdogálnak, kérem, mi már a kispadra is tízmilliókért igazolunk, úgy jelzés Thiago Alcántara Münchenbe igazolása is. Az nem nagy kunszt ugyebár, hogy a bajorok kifizették a 25 milliós kivásárlási árat, hanem az az átigazolás lényege, hogy a Barcelonát önként és dalolva elhagyja egy fiatal, aki már jóval több, mint ígéret. A 22 éves spanyol-brazil középpályás érkeztében természetesen Pep Guardiolának volt kulcsszerepe, hiszen Alcántarát a Real Madrid és a Manchester United is csábította, az angolok egyenesen 7.2 millió eurós éves fizetést (barcelonai bére háromszorosát) adtak volna neki. A nagy Mazinho fia azonban egykori mestere hívását fogadta el, és beérte Münchenben évi négymillióval, mi több, nemhogy aláírási pénzt nem kért, hanem ő maga is beszállt vételárába pármillióval. Érdekes azért ilyeneket is hallani a Völler által fentebb leírt kemény üzleti világból. Az viszont másik kérdéskör, hogy posztján Bastian Schweinsteiger, Luiz Gustavo és Javi Martínez is bevethető, azaz ebben a csapatrészben Guardiolának sikerült „luxusproblémát" előállítania. Az első bajnokin egyébként egyetlen szűrővel operált a München, Schweinsteigerrel, a kispadon Javi Martínez ült, Luis Gustavo éppen sérült, az új fiút pedig nem nevezte a mérkőzésre mestere.

2. Henrih Mhitarjan

Nemcsak a lista, hanem az egész nyár egyik legmeglepőbb átigazolása fűződik az „örmény Zinedine Zidane" nevéhez, akiért képes volt 27.5 milliót adni a Dortmund. Természetesen Mario Götze távozása miatt volt rá szükség, a Götze általa árván hagyott 10-es mezbe és posztjára érkezett a 24 éves játékos. Nem rossz ajánlólevél, hogy 29 ukrán bajnokin alig 25 gólt és holmi 10 gólpasszt osztott ki legutóbb a Sahtar színeiben, azért is vitte volna a Liverpool, a Tottenham, a Chelsea, a Juventus, a City és a Barcelona is. Impozáns klubnévsor, impozáns lett a vételára is, noha jelzésértékű, hogy a nemzetközi futball ismeretlen tagjaként is 5.85 millióért került három éve a Sahtarhoz a szintén donecki Metalurgtól. Mhitarjan dortmundi transzferrekorder (Márcio Amorosóért 2001-ben akkori német csúcsot jelentő 21.5 millió eurót adtak), sőt a Bundesligában a negyedik legdrágább vétel lett, de az első a nem bayernesek közül; majd június közepén kidőlt a sorból sérülés miatt, és csak a napokban térhetett vissza.

1. Mario Götze

A Bayern München ezen a nyáron is megdönthette volna az átigazolási rekordot, de ez nem igazán rajta, hanem a Dortmundon múlt: amikor 2012 tavaszán hosszabbítottak Götzével, kicsivel magasabb kivásárlási záradékot kellett volna megállapítaniuk Michael Zorcéknak. Így sem potom pénzt, 37 000 000 eurót kellett fizetnie a Bayernnek, ennél többet a „Buliban" csak Javi Martínezért adtak, nem meglepő módon szintén a bajorok (40 milliót). Götze az elmúlt idényben 28 mérkőzésen lőtt 10 gólt, adott 13 asszisztot, és kreált 61 gólhelyzetet társainak, 84 százalékosan passzolt, átlagosan 16 méterre, párharcai valamivel több mint felét megnyerte, ami nem csekélység a Bundesliga „vérszívóit" tekintve. De bolondíthatnánk még önöket a statisztikai adatokkal, sőt még magunk is találhatnánk ki újabbakat, ám mi is tudjuk, önök is tudják: Mario Götze annak a jelképe, hogy odahaza a Bayern bármit megtehet, bárkit megvehet.

BUNDESLIGA-ÁTIGAZOLÁSOK, 2013 NYÁR
FC AUGSBURG 
Érkezett: Marwin Hitz (Wolfsburg, ingyen), Bajram Nebihi (Augsburg II), Mathias Fetsch (Kickers Offenbach, 200.000 euró), Arif Ekin (Augsburg U19), Raphael Framberger (Augsburg U19), Maik Uhde (Augsburg U19), Halil Altintop (Trabzonspor, i.), Raphael Holzhauser (k., VfB Stuttgart, 300.000), Bajram Nebihi (Augsburg U19), Panajotisz Vlahodimosz (k., Olympiakosz)
Távozott: Simon Jentzsch (visszavonult), Sebastian Langkamp (Hertha, i.), Stephan Hain (1860 München, i.), Somen Tchoyi (szerződése lejárt), Marco Thiede (Sandhausen, i.), Torsten Oehrl (Eintracht Braunschweig, 500.000), Milan Petrzela (Viktoria Pilsen, i.), Ku Dzsa Csol (kölcsönből vissza, Wolfsburg), Knowledge Musona (kv., Hoffenheim), Dzsi Dong Von (kv., Sunderland)
EINTRACHT BRAUNSCHWEIG 
Érkezett: Omar Elabdellaoui (Manchester City U21), Marco Caligiuri (Mainz, i.), Jan Hochscheidt (Erzgebirge Aue, 400.000), Torsten Oehrl (Augsburg, 500.000), Timo Perthel (MSV Duisburg, i.), Jan Washausen (kv., Kickers Offenbach), Simeon Jackson (Norwich City, i.)
Távozott: Emre Turan (szl.), Randy Edwini-Bonsu (szl.), Omar Elabdellaoui (kv., Manchester City U21), Steffen Bohl (szl.), Raffael Korte (kv., Saarbrücken, i.), Oliver Petersch (Arminia Bielefeld, i.), Pierre Merkel (Hallescher FC), Csengtung Csang (kv., CD Mafra), Emre Turan (Berliner AK, i.)
BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Konsztantinosz Sztafilidisz (PAOK, 1.500.000), Emir Spahic (Sevilla, 400.000), Szon Hung Min (Hamburger SV, 10.000.000), Andrés Palop (Sevilla, i.), Robbie Kruse (Fortuna Düsseldorf, 1.500.000), Jonas Meffert (Leverkusen U19), Nico Perrey (Leverkusen U19), Levin Öztunali (Hamburg U19, i.), Giulio Donati (Inter, 3.000.000), Luca Dürholtz (Leverkusen II), Christoph Kramer (kv., Bochum), Nicolai Jörgensen (kv., Köbenhavn), Michael Ortega (kv., Bochum), Carlinhos (kv., Jahn Regensburg), Roberto Hilbert (Besiktas, i.), Emre Can (Bayern München, 5.000.000)
Távozott: Nicolai Jörgensen (Köbenhavn, 670.000), André Schürrle (Chelsea, 22.000.000), Daniel Carvajal (Real Madrid, 6.500.000), Júnior Fernándes (kölcsönbe, Dinamo Zagreb), Hoszogai Hadzsime (Hertha, 1.000.000), Daniel Schwaab (VfB Stuttgart, i.), Christoph Kramer (k., Borussia Mönchengladbach, 200.000), Michael Rensing (Fortuna Düsseldorf, i.), Manuel Friedrich (szl.), Michal Kadlec (Fenerbahce, 4.500.000), Carlinhos (kv., Desportivo Brasil), Michael Ortega (kv., Atlas Guadalajara), Julian Riedel (Preussen Münster, i.) 
BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Jan Kirchhoff (Mainz, i.), Mario Götze (Borussia Dortmund, 37.000.000), Nils Petersen (kv., Werder Bremen), Mitchell Weiser (kv., Kaiserslautern), Thiago Alcántara (Barcelona, 20.000.000)
Távozott: Maximilian Riedmüller (Holstein Kiel, i.), Nils Petersen (Werder Bremen, 3.000.000), Anatolij Timoscsuk (Zenit, i.), Mario Gomez (Fiorentina, 15.500.000), Emre Can (Bayer Leverkusen, 5.000.000)
BORUSSIA DORTMUND  
Érkezett: Jonas Hofmann (Borussia Dortmund II), Marian Sarr (Borussia Dortmund U19), Szokratisz Papasztatopulosz (Werder Bremen, 9.500.000), Marvin Ducksch (Borussia Dortmund II), Julian Koch (kv., Duisburg), Lasse Sobiech (kv.,  Greuther Fürth), Daniel Ginczek (kv., St. Pauli), Edisson Jordanov (Hansa Rostock, i.), Henrih Mhitarjan (Sahtar Doneck, 27.500.000), Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne, 13.000.000)
Távozott: Julian Koch (Mainz, 600.000), Mario Götze (Bayern München, 37.000.000), Patrick Owomoyela (szl.), Felipe Santana (Schalke, 1.000.000), Daniel Ginczek (Nürnberg, 1.500.000), Moritz Leitner (k., VfB Stuttgart, 500.000), Leonardo Bittencourt (Hannover, 2.800.000), Rico Benatelli (Erzgebirge Aue, i.), Marcel Halstenberg (St. Pauli, i.), Lasse Sobiech (Hamburg, 1.200.000), Marvin Bakalorz (Eintracht Frankfurt, 75.000)
EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Johannes Flum (Freiburg, 2.200.000), Jan Rosenthal (Freiburg, i.), Felix Wiedwald (Duisburg, i.), Marco Russ (Wolfsburg, 400.000), Stephan Schröck (Hoffenheim, i.), Joselu (k., Hoffenheim, 1.000.000), Vadim Demidov (kv., Celta Vigo), Marvin Bakalorz (Borussia Dortmund, 75.000)
Távozott: Heiko Butscher (Bochum, i.), Martin Amedick (Paderborn, i.), Julian Dudda (Werder Bremen II, i.), Oka Nikolov (Philadelphia Union, i.), Karim Matmur (Kaiserslautern, i.), Olivier Occéan (k., Kaiserslautern, 500.000), Marco Russ (kv., Wolfsburg), Vadim Demidov (szl.)
FREIBURG
Érkezett: Sebastian Kerk (Freiburg U19), Felix Klaus (Greuther Fürth, 1.300.000), Mike Hanke (Mönchengladbach, i.), Christopher Jullien (Auxerre, i.), Gelson Fernandes (Sporting CP, 400.000), Václav Pilar (k., Wolfsburg, 200.000), Nicolas Höfler (kv., Erzgebirge Aue), Simon Brandstetter (kv., Karlsruhe), Erich Sautner (kv., Hallescher), Beg Ferati (kv., Winterthur), Francis Coquelin (k., Arsenal), Admir Mehmedi (k., Dinamo Kijev), Denis Perger (FC Koper)
Távozott: Johannes Flum (Eintracht Frankfurt, 2.200.000), Jan Rosenthal (Eintracht Frankfurt, i.), Max Kruse (Mönchengladbach, 2.500.000), Daniel Caligiuri (Wolfsburg, 2.500.000), Mounir Bouziane (Mainz II, i.), Simon Brandstetter (Rott-Weiss Erfurt, i.), Cédric Makiadi (Werder Bremen, 3.000.000), Erik Jendrisek (Energie Cottbus, i.), Beg Ferati (FC Sion), Ivan Santini (kv., NK Zadar), Ezequiel Calvente (kv., Real Betis), Marc Lais (k., Sandhausen), Denis Perger (k., Wehen Wiesbaden)
HAMBURGER SV
Érkezett: Kerem Demirbay (Borussia Dortmund II, i.), Jonathan Tah (Hamburg U19), Jacques Zoua (FC Basel, 1.000.000), Johan Djourou (k., Arsenal, 750.000), Hakan Calhanoglu (kv., Karlsruhe), Robert Tesche (kv., Fortuna Düsseldorf), Paul Scharner (kv., Wigan), Lasse Sobiech (Dortmund, 1.200.000)
Távozott: Janek Sternberg (Werder Bremen II, i.), Szon Hung Min (Bayer Leverkusen, 10.000.000), Jeffrey Bruma (kv., Chelsea), Marcus Berg (Panathinaikosz, i.), Jacopo Sala (Hellas Verona, 100.000)
FC HANNOVER 96 
Érkezett: Florian Ballas (Nürnberg II, i.), Konstantin Fuhry (VfB Stuttgart U19, i.), Salif Sané (Nancy, 2.000.000), Edgar Prib (Greuther Fürth, 2.500.000), Leonardo Bittencourt (Borussia Dortmund, 2.800.000), Deniz Kadah (Hannover II), Almir Kasumovic (Hannover U19), Ali Gökdemir (Hannover II), Daniel Royer (kv., 1.FC Köln), Christopher Avevor (kv., St. Pauli), Marcelo (PSV, 3.000.000)
Távozott: Niko Giesselmann (Greuther Fürth, i.), Konstantin Rausch (VfB Stuttgart, i.), Szofian Csahed (szl.), Sérgio da Silva Pinto (Levante, i.), Mario Eggimann (Union Berlin, i.), Mohammed Abdellaoue (VfB Stuttgart, 3.500.000), Sascha Schünemann (Hansa Rostock, i.), Daniel Royer (Austria Wien, 200.000), Johan Djourou (kv., Arsenal), Samuel Radlinger (k., Rapid Wien), Deniz Aycicek (Duisburg, i.)
HERTHA BSC 
Érkezett: Sebastian Langkamp (Augsburg, i.), Hoszogai Hadzsime (Bayer Leverkusen, 1.000.000), Johannes van den Bergh (Fortuna Düsseldorf, i.), Alexander Baumjohann (Kaiserslautern, i.), Marco Djuricin (kv., Jahn Regensburg), Fanol Perdedaj (kv., Lyngby), Daniel Beichler (kv., Sandhausen)
Távozott: Alfredo Morales (Ingolstadt, i.), Marvin Knoll (Sandhausen, i.), Shervin Radjabali-Fardi (Hansa Rostock, i.), Felix Bastians (k., VfL Bochum), Daniel Beichler (Sturm Graz, i.), Marco Djuricin (Sturm Graz, i.)
TSG 1899 HOFFENHEIM 
Érkezett: Jeremy Toljan (Hoffenheim II), Patrick Schorr (Hoffenheim U19), Niklas Süle (Hoffenheim II), Kenan Karaman (Hoffenheim II), Tobias Strobl (Hoffenheim II), Tarik Elyounoussi (Rosenborg, 3.000.000), Tim Paterok (Hoffenheim II), Igor de Camargo (Mönchengladbach, 1.400.000), Robin Szarka (Hoffenheim II), Kevin Akpoguma (Karlsruhe, 1.000.000), Andreas Ludwig (Hoffenheim II), Vincenzo Grifo (Hoffenheim II), Knowledge Musona (kv., Augsburg), Edson Braafheid (kv., Twente), Joseph-Claude Gyau (kv., St. Pauli), Denis Streker (Dynamo Dresden), Marvin Schwäbe (Frankfurt U19, i.), Anthony Modeste (Bordeaux, 3.000.000)
Távozott: Chris (szl.), Michael Gregoritsch (k., St. Pauli), Sandro Wieser (k., Ried), Daniel Williams (Reading, 2.000.000), Stephan Schröck (Eintracht Frankfurt, i.), Filip Malbaszics (k., Partizan Beograd), Joselu (k., Eintracht Frankfurt, 1.000.000), Uszami Takasi (kv., Gamba Oszaka), Patrick Ochs (kv., Wolfsburg), Heurelho Gomes (kv., Tottenham Hotspur), Igor de Camargo (kv., Mönchengladbach), Filip Malbaszics (k., Partizan Beograd), Knowledge Musona (k., Kaizer Chiefs, i.), Igor de Camargo (Standard Liege), Luis Advíncula (k., Ponte Preta), Afriyie Acquah (k., Parma), Júnior Ponce (k., Alianza Lima)
1. FSV MAINZ 05 
Érkezett: Christoph Moritz (Schalke, i.), Julian Koch (Borussia Dortmund, 600.000), Johannes Geis (Greuther Fürth, 900.000), Okazaki Sindzsi (VfB Stuttgart, 1.500.000), Sebastian Polter (Wolfsburg, 750.000), Fabian Schönheim (kv., Union Berlin), Deniz Yilmaz (kv., Paderborn), Anthony Ujah (kv., 1.FC Köln), Malik Fathi (kv., 1860 München), Dani Schahin (Fortuna Düsseldorf, 1.500.000), Pak Dzsu Ho (FC Basel)
Távozott: Jan Kirchhoff (Bayern München, i.), Fabian Schönheim (Union Berlin, 300.000), Ivan Klasnic (szl.), Radoslav Zabavník (Eintracht Braunschweig, i.), Marco Caligiuri (Eintracht Braunschweig, i.), Andreas Ivanschitz (Levante, i.), Marcel Risse (1.FC Köln, 700.000), Szalai Ádám (Schalke, 8.000.000), Anthony Ujah (1.FC Köln, 2.000.000), Deniz Yilmaz (Elazigspor, 250.000)
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Max Kruse (Freiburg, 2.500.000), Christoph Kramer (k., Bayer Leverkusen, 200.000), Raffael (Dinamo Kijev, 5.000.000), Mathew Leckie (kv., FSV Frankfurt), Matthias Zimmermann (kv., Greuther Fürth), Igor de Camargo (kv., Hoffenheim)
Távozott: Niklas Dams (Servette, i.), Igor de Camargo (Hoffenheim, 1.400.000), Mathew Leckie (FSV Frankfurt, 300.000), Mike Hanke (Freiburg, i.), Matthias Zimmermann (k., Sandhausen, 10.000), Tolga Cigerci (kv., Wolfsburg), Alexander Ring (kv., HJK Helsinki)
1. FC NÜRNBERG
Érkezett: Nick Weber (Borussia Dortmund, i.), Martin Angha (Arsenal, i.), Daniel Ginczek (Borussia Dortmund, 1.500.000), Mariusz Stepinski (Widzew Lódz, i.), Benjamin Uphoff (Nürnberg II), Manuel Zeitz (kv., Paderborn), Julian Wiessmeier (kv., Jahn Regensburg), Wilson Kamavuaka (kv., Jahn Regensburg), Philipp Klement (kv., Hansa Rostock), Almog Cohen (kv., Hapoel Tel Aviv), Emanuel Pogatetz (Wolfsburg, i.), Josip Drmic (FC Zürich, 3.000.000)
Távozott: Wilson Kamavuaka (szl.), Manuel Zeitz (Paderborn, i.), Timmy Simons (FC Bruges, 1.000.000), Julian Wiessmeier (k., Wehen Wiesbaden), Timm Klose (Wolfsburg, 6.000.000), Sebastian Polter (kv., Wolfsburg), Almog Cohen (Ingolstadt, i.)
SCHALKE 04
Érkezett: Kaan Ayhan (Schalke U19), Felipe Santana (Borussia Dortmund, 1.000.000), Christian Clemens (1.FC Köln, 2.800.000), Szalai Ádám (Mainz, 8.000.000), Tim Hoogland (kv., VfB Stuttgart), Philipp Hofmann (kv., Paderborn), Anthony Annan (kv., Osasuna), José Manuel Jurado (kv., Szpartak Moszkva), Sergio Escudero (kv., Getafe), Leon Goretzka (Bochum, 3.300.000), Gerald Asamoah (Greuther Fürth, i.)
Távozott: Christoph Moritz (Mainz, i.), Christoph Metzelder (TuS Haltern, i.), Ciprian Marica (szl.), José Manuel Jurado (Szpartak Moszkva, 3.000.000), Ibrahim Afellay (kv., Barcelona), Raffael (kv., Dinamo Kijev), Manuel Torres (Karlsruhe), Sergio Escudero (Getafe, 500.000), Philipp Hofmann (k., Ingolstadt, 200.000), Michel Bastos (kv., Lyon)
VfB STUTTGART 
Érkezett: Szakai Gotoku (Albirex Niigata, 1.200.000), Sercan Sararer (Greuther Fürth, i.), Thorsten Kirschbaum (Energie Cottbus, i.), Konstantin Rausch (Hannover, i.), Erich Berko (VfB Stuttgart II), Marco Rojas (Melbourne Victory, i.), Daniel Schwaab (Bayer Leverkusen, i.), Moritz Leitner (k., Borussia Dortmund, 500.000), Mohammed Abdellaoue (Hannover, 3.500.000), Patrick Funk (kv., St. Pauli), Philipp Mwene (Stuttgart II), Alexander Riemann (Sandhausen), Patrick Bauer (kv., Marítimo B)
Távozott: Marc Ziegler (visszavonult), Mamadou Bah (szl.), Okazaki Sindzsi (Mainz, 1.500.000), André Weis (Ingolstadt, 100.000), Raphael Holzhauser (k., Augsburg, 300.000), Kevin Stöger (k., Kaiserslautern), Szakai Gotoku (kv., Albirex Niigata), Tim Hoogland (kv., Schalke), Felipe Lopes (kv., Wolfsburg), Federico Macheda (kv., Manchester United), Soufian Benyamina (Dynamo Dresden, i.), Christoph Hemlein (NEC), Michael Vitzthum (k., Karlsruhe), Patrick Bauer (Marítimo, i.), Hajnal Tamás (Ingolstadt, 250.000)
VfL WOLFSBURG 
Érkezett: Stefan Kutschke (RB Leipzig, i.), Daniel Caligiuri (Freiburg, 2.500.000), Max Grün (Greuther Fürth, 400.000), Timm Klose (Nürnberg, 6.000.000), Tolga Cigerci (kv., Mönchengladbach), Ku Dzsa Csol (kv., Augsburg), Sebastian Polter (kv., Nürnberg), Kevin Scheidhauer (kv., Bochum), Ibrahim Sissoko (kv., Panathinaikosz), Akaki Gogia (kv., St. Pauli), Patrick Ochs (kv., Hoffenheim), Marco Russ (kv., Eintracht Frankfurt), Felipe Lopes (kv., VfB Stuttgart), Emanuel Pogatetz (kv., West Ham United), Michael Schulze (kv., Energie Cottbus), Rasmus Jönsson (kv., FSV Frankfurt), Giovanni Sio (kv., Sochaux), Mateusz Klich (kv., PEC Zwolle), Bjarne Thoelke (Dynamo Dresden), Junior Malanda (Zulte-Waregem, 6.000.000)
Távozott: Thomas Kahlenberg (szl.), Václav Pilar (k., Freiburg, 200.000), Marco Russ (Eintracht Frankfurt, 400.000), Mateusz Klich (PEC Zwolle, 200.000), Kevin Pannewitz (szl.), Sebastian Polter (Mainz, 750.000), Michael Schulze (Energie Cottbus, 150.000), Yohandry Orozco (Deportivo Táchira, i.), Marwin Hitz (Augsburg, i.), Alexander Madlung (szl.), Szotiriosz Kirjakosz (szl.), Emanuel Pogatetz (Nürnberg, i.), Simon Kjaer (Lille, 2.000.000), Akaki Gogia (Hallescher, i.), Fágner (k., Vasco da Gama), Ibrahim Sissoko (k., Saint-Étienne, i.), Rasmus Jönsson (k., Aalborg), Junior Malanda (k., Zulte-Waregem, i.)
WERDER BREMEN
Érkezett: Nils Petersen (Bayern München, 3.000.000), Cédric Makiadi (Freiburg, 3.000.000), Luca Caldirola (Inter, 2.250.000), Johannes Wurtz (Bremen II), Denni Avdic (kv., PEC Zwolle), Franco di Santo (Wigan, i.)
Távozott: Christian Vander (visszavonult), Szokratisz Papasztatopulosz (Borussia Dortmund, 9.500.000), Nils Petersen (kv., Bayern München), Kevin de Bruyne (kv., Chelsea), Denni Avdic (AZ Alkmaar, 250.000)
 
 
KIESETTEK:
 
FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Henrich Schmidtgal (Greuther Fürth, i.), Dustin Bomheuer (MSV Duisburg, i.), Jannisz Janniotasz (Arisz, 500.000), Christian Gartner (Mattersburg, i.), Ben Halloran (Brisbane Roar), Robin Heller (Düsseldorf U19), Ihlas Bebou (Düsseldorf U19), Muhammet Karpuz (Düsseldorf U19), Michael Rensing (Bayer Leverkusen, i.), Levan Kenia (Karpati Lviv, 400.000), Timo Furuholm (kv., Hallescher), Charlison Benschop (k., Brest, 300.000)
Távozott: Nikolaosz Papadopulosz (Panioniosz, i.), Ken Ilsö (Bochum, i.), Robert Almer (Energie Cottbus, i.), Johannes van den Bergh (Hertha, i.), Robbie Kruse (Bayer Leverkusen, 1.500.000), Ronny Garbuschewski (Chemnitzer FC, 45.000), Nando Rafael (Henan), Andrij Voronyin (kv., Dinamo Moszkva), Robert Tesche (kv., Hamburg), Dani Schahin (Mainz, 1.500.000), Omae Genki (k., S-Pulse)
Spvgg GREUTHER FÜRTH
Érkezett: Dominick Drexler (Rot-Weiss Erfurt, i.), Kevin Schulze (Wolfsburg II, i.), Niko Giesselmann (Hannover, i.), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen, 200.000), Daniel Brosinski (Duisburg, i.), Tim Sparv (Groningen, i.), Mark Flekken (Alemannia Aachen, i.), Tom Weilandt (Hansa Rostock, i.), Goran Sukalo (Duisburg, i.), Stefan Vogler (kv., Kickers Offenbach), Kevin Kraus (kv., Heidenheim), Fabian Baumgärtel (kv., Stuttgarter Kickers), Ognjen Mudrinski (Crvena zvezda, 800.000)
Távozott: Fabian Baumgärtel (Stuttgarter Kickers, i.), Issa Ndoye (Créteil, i.), Max Grün (Wolfsburg, 400.000), Johannes Geis (Mainz, 900.000), Felix Klaus (Freiburg, 1.300.000), Bernd Nehrig (St. Pauli, i.), Milorad Pekovics (Hansa Rostock, i.), Christopher Nöthe (St. Pauli, i.), Gerald Asamoah (Schalke, i.), Heinrich Schmidtgal (Fortuna Düsseldorf, i.), Sercan Sararer (VfB Stuttgart, i.), Edgar Prib (Hannover, 2.500.000), Lasse Sobiech (kv., Borussia Dortmund), Franck Ohandza (kv., Buriram United), Matthias Zimmermann (kv., Mönchengladbach), Varga József (kv., DVSC), Tanosz Pecosz (Rapid Wien, 250.000)
vastaggal az elmúlt két hétben történt átigazolások
2020.06.06 18:18:09

Német labdarúgás M. G.

A BVB nehezen, de begyűjtötte a három pontot, s ezzel megszilárdította a második helyét a tabellán.

2020.06.06 14:48:14

Német labdarúgás H. Á.

A München ugyan hátrányba került az elején, végül mégis könnyedén őrizte meg idei veretlenségét.

2020.06.06 14:57:05

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Lényegében egy félidőt játszottak emberhátrányban Gulácsiék, de hiába vezettek szinte végig, a Paderborn a legvégén kiegyenlített.

2020.06.05 13:45:15

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

Tökéletesre csiszolt játékkal, szigorúságából is engedve ért fel a csúcsra a Bayern Münchennel. A 75 éves edzőlegendáról írt sorozatunk 4. része.

2020.06.05 20:12:21

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A Freiburg hazai pályán egy góllal legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott Mönchengladbachot.