HIRDETÉS
BORBOLA BENCE, VOLESZÁK GÁBOR 2019.01.29 11:12 Frissítve: 2019.01.29 11:54

Thomas Doll az isteni pálinkáját itt hagyta…

A Ferencváros éléről augusztusban távozó, a napokban a német élvonalbeli Hannover vezetőedzőjének kinevezett Thomas Doll hétfői hannoveri sajtótájékoztatóján Budapestről, a magyarok kedvenc italáról is beszélt, majd egy fiatal újságírót pimaszsága miatt tett helyre.

Thomas Doll a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Imago)

 

Akár Magyarországról is figyelemmel lehetett követni a Ferencváros korábbi vezetőedzője, Thomas Doll bemutatkozó sajtótájékoztatóját, amelyet a Bundesligában szereplő, a tabella utolsó előtti, 17. helyén álló Hannover szakvezetőjeként tartott – a kérdésekre adott válaszokat idézzük fel.

– Gyorsan megegyezett a Hannover vezetőivel?
– Budapesten voltam, amikor befutott Horst Heldt telefonhívása – mondta Thomas Doll, akinek hétfői sajtótájékoztatóját lapunk élő adásban követte figyelemmel. – A klubigazgató hétvégén dél körül másodjára keresett, megkérdezte, vállalnám-e a csapat irányítását. Nem sokkal később már pakoltam, és útban voltam Hannover felé.

– Egy percig sem gondolkodott?
– Az edzők élete ilyen, bármikor befuthat egy megkeresés. Magyarországon nagy klubnál dolgozhattam, miután a Ferencvárossal elváltak útjaink, nem otthon ültem a telefonomat lesve, mikor csörren meg. Külföldön megtanultam, ugyanolyan keményen kell dolgozni, mint a Bundesligában, ugyanúgy szigorú elvárásoknak kell megfelelni. Bár korábban is voltak megkereséseim Németországból, Hamburgban is többször szóba került a nevem, a Fradinál hosszú távú szerződésem volt, maradtam Budapesten. Felelősnek éreztem magam a klubért, hiszen bíztak bennem, kitartottak mellettem. Talán ezért is dolgozhattam ott olyan sokáig és eredményesen. Most itt, Hannoverben is megkaptam a bizalmat.

– Tíz évvel ezelőtt dolgozott legutóbb a Bundesligában: milyen érzések kavarognak önben?
– Nem véletlenül kaptam rengeteg üzenetet azzal kapcsolatban, mennyire örülnek, hogy ismét a Bundesligában dolgozom… Most nem én vagy a visszatérésem a fontos, hanem az, hogy a csapatot bent tartsuk az élvonalban. Ez a misszió hétfőn kezdetét vette. Máris magaménak érzem a csapatot, s mostantól minden energiámat arra fordítom, hogy kikeveredjünk a hullámvölgyből, minél hamarabb elkerüljünk a kieső helyről.

– Budapesten hogyan érezte magát?
– Csak jókat mondhatok. Nagyszerű város, a klubomnál is minden adva volt a remek munkához. A magyar fővárosban is fogtam a Bundesliga meccseit sugárzó Sky csatornát, kérdés, most mi lesz az előfizetésemmel… A viccet félretéve, noha külföldön edzősködtem, figyelemmel követtem a német labdarúgásban zajló eseményeket. Képben vagyok a Bundesliga mezőnyét illetően, szó sincs arról, hogy tíz esztendő kiesett volna, s amolyan újoncként térek vissza. Legutóbb a csapat Dortmund elleni találkozóját is láttam, tisztában vagyok vele, milyen állapotban vannak a futballistáink. Vannak mentális hiányosságok, amelyeket gyorsan orvosolnunk kell.

– Mit gondol, mi változott leginkább tíz év alatt a német élvonalban? Tudja, hogy meglehetősen sok minden másképpen működik ma már?
– Köszönöm a kérdését, bár némileg pimasznak érzem… Tizennyolc éve vagyok edző, kellő tapasztalatom van az ilyen helyzetekhez. Talán maga még meg sem született, amikor már a labdát rúgtam. Ha jobban tájékozódik, a kérdés második felét talán megspórolhattuk volna. Sok mindent megéltem a labdarúgásban, tudom, mi a dolgom. Ebben a mostani helyzetben fontos, hogy jó hangulatot teremtsek az öltözőben, ne csak üres szavakkal, hanem sok munkával. A világ több pontján dolgoztam már, biztos vagyok benne, hogy a Bundesligában ismét megállom a helyem.

– Az említett jó hangulatot hogyan lehet elérni?
– Minden pillanatot ki kell használnom, hogy elbeszélgessek a fiúkkal. A csapat a sikertelenség miatt elbizonytalanodott, sok apróságot meg kell beszélnünk a lelki tényezőktől kezdve a támadójátékon át a védekezésig, de említhetném akár a vezéregyéniségek fontos szerepét is. Fel kell emelni a fejeket, le kell dobni a terhet magunkról, hiszen futballozni csak így lehet. Pénteken már pályára lépünk, fontos lesz a Leipzig elleni jó rajt. Szeretném elérni, hogy az ellenfelek tiszteljenek bennünket, és érezzék, igenis önbizalommal lépünk pályára. Játékoskoromban én is megéltem néhány hullámvölgyet, de ezeken egyszerűen túl kell lépni.

– Az átigazolási időszak még javában tart. Hozott kívánságlistát magával?
– Jól is néznénk ki, ha azonnal követelőznék a vezetőktől. Mindig is olyan edző voltam, aki abból főzött, ami a rendelkezésére állt. Sosem vittem kívánságlistát magammal sehová, ezt most sem teszem. A fiúknak az öltözőben elmondtam, jó játékosoknak tartom őket, bízzanak magukban, higgyék el nekem, hogy meg tudjuk tartani élvonalbeli tagságunkat. Mindenki tisztában van vele, nem vagyunk könnyű helyzetben, de a csapat, a keret igenis kellően erős, hogy kimásszunk a gödörből. Péntekig van néhány edzésünk, de a kezdőcsapatról egyelőre ne is kérdezzenek. Nálam mindenki tiszta lappal indult. A játékosoknak egyvalamivel tisztában kell lenniük, a langyos vizet sosem szerettem. Nálam az elszántság a minimum.

– Hozott valamit magával Budapestről?
– Kikészítettem egy üveg remek pálinkát, hogy elhozzam Horst Heldt klubigazgatónak, de a nagy kapkodásban ott felejtettem az asztalon. Mentségemre szóljon, nem volt sok időm pakolni. De a főnök biztos lehet benne, a pálinkát hamarosan elhozom neki. A többieknek pedig addig is ajánlom, keressenek rá, mi az a pálinka! Isteni finom.

Thomas Doll már munkába állt új együttesénél (Fotó: Imago)
„THOMAS ÉPPEN ILYEN”

Horst HELDT, a Hannover klubigazgatója: – Sokak szerint elhamarkodott döntést hoztunk az edzőváltással, mások szerint túl sokat vártunk… Az elmúlt időszakban semmiféle fejlődést nem láttunk a csapaton, tizenöt forduló van hátra, új impulzusra, új munkamódszerre volt szükség. Thomas Dollt láttuk a legalkalmasabbnak a feladatra, edzőként sok mindent megélt, harcolt a kiesés ellen, de azt is megmutatta, hogy címeket is tud szerezni. Olyan edzőre volt szükségünk, aki elviseli a stresszt, aki megbirkózik vele – Thomas éppen ilyen. Azonnal igent mondott, azt mondta, belevág a munkába, elfogadja a kihívást.

HAMBURG: A RÉGI SZERELEM
Thomas Doll először 1990-ben került a Hamburghoz, akkor még játékosként, de egy év után távozott: a beszámolók szerint a Laziótól kapott átigazolási összeg mentette meg a csődközelben lévő klubot. A válogatott futballista néhány évvel később visszatért és végül 2001-ben fejezte be profi pályafutását, ezt követően a Hamburg utánpótlásánál dolgozott, majd a tartalékokat irányította. A bizonyítás ideje 2004 őszén jött el, amikor is a vezetőség menesztette Klaus Toppmöllert és az akkor 38 éves Dollt nevezte ki az utolsó helyen álló klub kispadjára, Jó döntés volt, ugyanis a nyolcadik helyig vezette az együttest, amellyel a következő idényben harmadik lett és bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe (a Hamburg azóta egyszer sem ismételte meg ezt a bravúrt). A bajok Thomas Doll edzősködésének harmadik idényében kezdődtek, a csapat jelentősen átalakult a nyáron, miközben sokan sérüléssel küzdöttek, a Hamburg csak egy mérkőzést nyert meg a BL-ben, a Bundesligában a kiesés ellen küzdött. Az edző helyzete tarthatatlanná vált, s bár december végén mindenkinél korábban munkára fogta játékosait, a csapat teljesítménye nem javult, így február elején menesztették.
SZ. E. M.

 

DORTMUND: ÚJABB MENTŐAKCIÓ
Thomas Doll nem sokkal hamburgi menesztését követően, 2007 márciusának közepén már a Dortmund kispadján ült. A kiesés elől menekülő BVB korántsem volt olyan jó helyzetben, mint most, s anno Bert van Marwijk, majd a játékosai hozzáállását kritizáló Jürgen Röber is idő előtt távozott. A fekete-sárgák csupán egy pontra voltak a kieső helyektől, de Thomas Doll teljesítette a fő feladatot, bent tartotta a csapatot, amely kilencedik lett. A következő idényben azonban nem sikerült előrelépni, a Dortmund a tizenharmadik helyen végzett (a klub azt megelőzően 1986-ban zárt rosszabbul), jórészt a gyenge védekezés miatt, sőt a 2008–2009-es évadban a dortmundiak kapták a legtöbb gólt a ligában. Habár az együttes tizenkilenc év után bejutott a Német Kupa döntőjébe, hosszabbítás után 2–1-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől. A beszámolók szerint az idényt követően az edző felajánlotta lemondását, amelyet a vezetőség elfogadott, és úgy döntött, a Mainz trénerét, Jürgen Kloppot nevezi ki a helyére. Doll ezután a török Genclerbirliginél (2009–2010), majd a szaúdi al-Hilalnál (2011–2012) dolgozott, ezt követően ült le az FTC kispadjára.
SZ. E. M.

 

2019.02.23 14:44:22

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Két és fél héttel a kupakiesés után Dárdai Pál Herthája a bajnokságban is kikapott a Bayerntől.

2019.02.17 22:45:08

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „A német bajnokságot az teszi különlegessé és vonzóvá, hogy ott hisznek és bíznak benned, még akkor is, ha olyan fiatal vagy, mint én, hiszen arrafelé nem vesznek külföldről játékost úgy, hogy ne győződnének meg a képességeiről.”

2019.02.12 08:40:24

Német labdarúgás PIETSCH TIBOR

„Ha Petry Zsolt mellé még egy magyar edzőt hoznék, ránk fognák, hogy átvette a hatalmat a magyar maffia...”

2019.02.08 01:05:39

Német labdarúgás HUBER TAMÁS

NS-VÉLEMÉNY. Dárdai és a Hertha lesz a példa.

2019.02.06 19:34:07

Német labdarúgás HUBER TAMÁS, TÓTH ISTVÁN (Berlin)

A müncheniek végig fölényben játszottak, de Hummels kisegítette egyszer a hazaiakat – végül Coman döntött.