Németország: döbbenetes - győztes gól 4 szívműtét után, defibrillátorral

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.07. 13:21
A német futballban a hétvége hősét egészen biztosan Daniel Engelbrechtnek hívják. A Stuttgarter Kickers 24 éves csatára négy szívműtét után, defibrillátorral tért vissza a pályára – és győztes gólt szerzett a Wehen Wiesbaden elleni harmadik ligás bajnokin.

„Nichts ist unmöglich" – „Semmi sem lehetetlen", állt az örömtől síró Daniel Engelbrecht pólóján. A Stuttgarter Kickers 24 éves futballistája 17 hónappal ezelőtt, az Erfurt elleni német bajnokin összerogyott a pályán, és kórházba kellett szállítani. Kiderült: szívizomgyulladással és abnormális szívritmussal kell kezelni.

Engelbrecht négy szívműtéten esett át és defibrillátort ültettek be a szervezetébe – ő az első német futballista, aki defibrillátorral játszik. A fiatal támadónak nehéz dolga volt, míg meggyőzte orvosait arról, hogy engedjék ismét sportolni, és csak külön óvintézkedésekkel futballozhat újra. Orvosi utasításra nem játszhat végig egy mérkőzést sem, a defibrillátort pedig külön óvnia kell egy védő szerkezettel. A defibrillátor által gyűjtött adatokat az orvosok mindennap kielemzik.

Hosszú kihagyás után a Rot-Weiss Erfurt elleni bajnokin tért vissza – hét percet játszott –, a Kiel elleni mérkőzésre pihenőt kapott, majd a Wehen Wiesbaden ellen a 83. percben küldték be, 1–1-es állásnál. Nyolc perccel később egy (kicsit szerencsés) győztes gólt ünnepelhetett, örömkönnyek között, míg a csapattársai őrjöngve ugrottak a nyakába.

Diadalünnep a lelátón – Engelbrecht a Kickers drukkereivel (Fotó: Stuttgarter Kickers)
Diadalünnep a lelátón – Engelbrecht a Kickers drukkereivel (Fotó: Stuttgarter Kickers)

„Hihetetlen pillanat volt a gólom. Leírhatatlan érzés, nem tudom szavakba önteni, ezt át kell élni. Még jobb volt annál is, mint amikor visszatértem. Most érzem igazán azt, hogy visszatértem a futballvilágba" – nyilatkozta a könnyeivel küszködő Engelbrecht a meccs után.

„Ennél szebb dolog nincs, nem lehet. Nagyon érzelmes pillanat volt mindannyiunknak. Nagyszerű, hogy Daniel szerezte a győztes gólt. Rendkívül keményen dolgozott azért, hogy visszatérhessen a pályára, megérdemelte ezt a pillanatot" – mondta Horst Steffen, a Stuttgarter Kickers vezetőedzője.

„Ismét normálisan tudok élni, de a félelem még mindig ott van a fejemben. A legjobb kezelés erre az, hogy kimegyek, és minden edzésen azt tapasztalom, rendben vagyok. Meg kell ismét bíznom a testemben azok után, amit átéltem. Mindig is féltem a haláltól, de most egészségesnek érzem magam, és rendes életet élhetek. Egészségesnek nyilvánítottak, és átmentem a sportorvosi vizsgálatokon. Ennél többet nem tehetek” – vallotta be a Kickernek adott interjúban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik