A Wolfsburg először nyert, Klopp vereséggel búcsúzott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.30. 19:56
null
A Wolfsburg története első Német Kupáját emelte a magasba (Fotó: AFP)
A labdarúgó Német Kupa döntőjében a Wolfsburg 3–1-re legyőzte a Borussia Dortmundot. A távozó Jürgen Klopp együttese az ötödik percben vezetett, de a története első aranyérmét szerző „farkasok” még a szünet előtt fordítottak.

 

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
BORUSSIA DORTMUND–WOLFSBURG 1–3
(1–3)
Berlin,
Olimpiai Stadion, 74 322 néző. V: Felix Brych
Dortmund: Langerak – Durm (Piszczek, 68.), Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, Kehl (Blaszczykowski, 68.) – Mhitarjan, Kagava, Reus (Immobile, 79.) – Aubemeyang. Vezetőedző: Jürgen Klopp
Wolfsburg:
Benaglio – Vierinha, Naldo, T. Klose, R. Rodríguez – Luiz Gustavo, Arnold (Schürrle, 81.) – Perisic (Guilavogui, 74.), De Bruyne, Caligiuri (Träsch, 85.) – Dost. Vezetőedző: Dieter Hecking
G:
Aubemeyang (5.), ill. Luiz Gustavo (22.), De Bruyne (33.), Dost (38.)

Utolsó meccsén ült a Dortmund kispadján Jürgen Klopp vezetőedző, aki hét szezon után döntött úgy, hogy elhagyja az együttest. A Borussia nagy rössel kezdte a berlini finálét, és az ötödik percben Pierre-Emerick Aubemeyang szép góljával vezetést szerzett (1–0).

A Wolfsburg azonban kiváló futballal és bő fél óra alatt három találattal válaszolt! Először Luiz Gustavo értékesített egy kipattanót közelről, majd Kevin De Bruyne káprázatosan szép gólt lőtt távolról a jobb alsóba. A 38. percben Bas Dost fejjel volt eredményes, a holland góljával ki is alakult az 1–3-as végeredmény.

A Dortmund a második félidőben nem tudott felzárkózni, Diego Benaglio kapusnak két-három védést kellett bemutatnia – miközben a túloldalon Daniel Caligiuri egymaga két gólt szerezhetett volna óriási helyzeteiből.

A Wolfsburg története első aranyérmét szerezte a Német Kupában, s ő lett a sorozat 25. győztese. A Dortmund pedig vereséggel és kupaezüsttel búcsúzott Klopptól.

Jürgen Klopp elbúcsúzott a Dortmundtól (Fotó: AFP)
Jürgen Klopp elbúcsúzott a Dortmundtól (Fotó: AFP)

 


PERCRŐL PERCRE


 

94. perc: VÉGE! A WOLFSBURG TÖRTÉNETE ELSŐ NÉMET KUPÁJÁT NYERTE MEG! JÜRGEN KLOPP VERESÉGGEL BÚCSÚZIK A DORTMUNDTÓL!
93. perc: Vierinha kapott sárgát.
92. perc:
Mhitarjan kapásból húsz méterről centikkel a jobb felső sarok mellé bombázott. Benaglio repült, de lehet, nem érte volna el.
88. perc: De Bruyne
kapott sárgát.
87. perc
: Aubemeyang huszonhárom méterről lőtt szabadrúgásból, Benaglio szép vetődéssel kitolta a labdát.
85. perc:
Caligiuri le, Träsch be.
84. perc: Schmelzer
kapott sárgát, mert lekönyökölte ellenfelét.
82. perc:
Mhitarjan elesett a tizenhatoson belül, nincs tizenegyes.
81. perc:
Schürrle jött be Arnold helyett.
80. perc:
Kagava tizenhatról laposan lőtt, Benaglio szépen védett.
79. perc:
Immobile Reus helyére érkezett.
A Wolfsburg a döntőig vezető úton csak egy gólt kapott a Német Kupa mostani kiírásában.

74. perc:
Perisic le, Guilavogui be.
71. perc:
Mhitarjan lőtt tizennyolc méterről laposan, Benaglio leért a bal alsó sarokhoz.
Sorozatban két döntőt huszonöt éve nem vesztett el német csapat. A Werder Bremen 1989-ben és 1990-ben is ezüstérmes lett.

68. perc:
Kehl helyére Blaszczykowski, Durméra pedig Piszczek állt be. Kehlnek ez volt az utolsó meccse karrierje során.
65. perc: Mi maradt ki?!
Szép wolfsburgi kontra végén Dost jobbról laposan beadott, Caligiuri jobbal lőtt tizenöt méterről, Durm a kapu torkából szögletre mentett hatalmas bravúrral sarokkal.
61. perc: Mhitarjan
elgáncsolta Vieirinhát, sárga lap.
58. perc:
De Bruyne gyönyörűen megkerülte Hummelst a balon, középre adott, de Dost átlépte a labdát, majd a mögötte érkező Caligiuri sem tudott vele mit kezdeni. Utóbbi valószínűleg nem számított arra, hogy Dost elengedi a labdát.
57. perc:
Reus lőtt középről húsz méterről a léc fölé.
A Dortmund legutóbbi 21 kupameccséből csak kettőt vesztett el – mindkettőt a Bayern München ellen. Legutóbb 2010 októberében tudta a Bayernen kívül más csapat legyőzni a Borussiát – akkor a Kickers Offenbach tizenegyesekkel.

50. perc:
Durm beadott jobbról, Reus fejjel Kehlt találta el miközben Vierinha szorításában elesett. Az ismétlésnél Kagava próbálkozott, de a megpattanó labda kevéssel a bal kapufa mellett gurult el.

 

48. perc: De Bruyne nagyszerűen indította Caligiurit a balon, aki jobbal Langerakba lőtt közelről, pedig Dost teljesen üresen érkezett középen…
46. perc: Aubemeyang nem tudta levenni a labdát, pedig egyedül mehetett volna a kapura.

46. perc: A Wolfsburg kezdte a második játékrészt! Csere egyik oldalon sem volt!

SZÜNET!

45+2. perc: Vége az első félidőnek! A Dortmund hiába szerzett vezetést nagyon hamar, a Wolfsburg 3–1-re fordított!
44. perc:
Tizenegyest reklamálnak a dortmundiak! Kagava beadására Aubemeyang érkezett az ötös vonalán, de a csatár fölé lőtt. Közben Rodríguez elkaszálta a lábát, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot. Maradjunk annyiban, vitatható eset volt…
42. perc:
Hummels fejese centikkel a bal kapufa mellett suhant el.
A maival együtt a legutóbbi hat Német Kupa-döntőből ötön volt holland gólszerző. Ráadásul a 2011-es fináléban Klaas-Jan Huntelaar duplázott.

 

Dost huszadszor talált be a mostani szezonban.

38. perc: HÁROM! BAS DOST! Perisic csavart jobbról a kapu elé, Szubotics nem érte el fejjel a labdát, Bas Dost pedig közelről a kapuba bólintott . 1–3



 

A belga gólszerző a Wolfsburg-mezen található 29-es számra mutatott ezzel a nemrég autóbalesetben elhunyt Junior Malandára emlékezett. De Bruyne tizenhatodik idénybeli gólja volt ez, emellett van még huszonnyolc gólpassza is.

33. perc: FORDÍT A WOLFSBURG! Caligiuri szépen lekészítette a labdát, De Bruyne pedig huszonkét méterről nagy gólt lőtt a jobb alsó sarokba! 1–2
31. perc:
Aubemeyang jobbról átívelte a labdát Reusnak, aki lekészítette, Kehl azonban fölé durrantott.
A Dortmund és a Wolfsburg május 16-án a bajnokságban találkozott egymással. Akkor a „farkasok” otthonában tizenegy perc után már 1–1 volt az állás.

 

Gustavo hetedszer volt eredményes a szezonba, a kupában negyedszer.

22. perc: GÓL, EGYENLÍT A WOLFSBURG! Naldo huszonnégy méterről szabadrúgásból lőtt kapura, Langerakról kijött a labda, Luiz Gustavo pedig tíz méterről ballal a kapuba bombázott laposan. 1–1
18. perc:
Óriási helyzet! Kagava elment a jobbon, laposan centerezett, Reus pedig tizenegy méterről a kapu fölé bombázott nagy helyzetben…
11. perc:
Kehl nagyszerű indítást adott Reusnek a bal oldalon, de a támadó nem tudta lekezelni a labdát.
A két csapat legutóbbi nyolc bajnokiján harminchat gól esett, meccsenként átlagosan majdnem öt. Ebből tizenötöt a Wolfsburg, huszonegyet a Dortmund szerzett.

7. perc:
Langerak védett nagyot De Bruyne lövésénél.

 

 

Aubemeyang huszonnegyedszer volt eredményes az idényben, a Német Kupában ötödször.

5. perc: VEZET A DORTMUND! Kagava jobb oldali beadását Aubemeyang zseniális mozdulattal továbbította Benaglio kapujába. Elsőre úgy tűnt, a dortmundi támadó lesen kapta a labdát. 1–0
5. perc:
Luiz Gustavo szerzett labdát középen, jobbal gyengén lőtt, Szubotics blokkolt.
A német futball történetében ez az első mérkőzés, amelyen használhatják a gólvonal-technológiát.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT! A Dortmund indította útjára a labdát!

74 322 néző van a helyszínen.



Pokoli hangulatban vonultak be a csapatok a pályára. Petárdák, füstök, zászlók, transzparensek – mindkét gárda szurkolói kitettek magukért.Na és a szövetség által szervezett megnyitó sem rossz…

ELŐZMÉNYEK

A Dortmund története során eddig háromszor, legutóbb 2012-ben nyerte meg a kupát, míg a Wolfsburg még sohasem emelhette magasba a serleget, másodszor jutott el a döntőbe. A Bundesliga 2014–2015-ös kiírásában a „farkasok” a második helyen végeztek a Bayern München mögött, így a Bajnokok Ligájában indulhatnak az ősszel. A Dortmund nem szerepelt jól, a bajnokság felénél kieső helyen állt. Kloppék végül a hetedik helyen végeztek, s mivel a Wolfsburg bejutott a kupadöntőbe, a Borussia szerepelhet az Európa-ligában a következő évadban.

Mint ismert, Jürgen Klopp az idény végén távozik a Dortmund kispadjáról, így a Német Kupa-döntő az utolsó mérkőzése a Borussia trénereként. A 47 éves szakember – aki 2008-ban Thomas Dolltól vette át a csapatot – két bajnoki címet és egy Német Kupát nyert a gárdával, ráadásul 2013-ban bejutott a BL-döntőbe, amelyben 2–1-re kikapott a Bayern Münchentől. A fekete-sárga együttes egy éve is eljutott a Német Kupa fináléjáig, ott azonban alulmaradt a Bayernnel szemben.

A Dortmund a mostani szezonban a legjobb négy között tizenegyesekkel kiütötte a címvédő müncheni gárdát, a Wolfsburg pedig könnyedén, 4–0-ra nyert a harmadosztályú Arminia Bielefeld ellen, amely hatalmas meglepetésre menetelt a kupában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik