Mourinho és Ancelotti is alkalmazta azt, amit Dárdai Pál és Kis János

KÁNTOR BARNABÁS (BERLIN)KÁNTOR BARNABÁS (BERLIN)
Vágólapra másolva!
2016.10.06. 18:39
null
Lustenberger (középen) nagyon ráérzett a futsalos edzésekre, jól láthatóan élvezte a gyakorlatokat (Fotó: Kántor Barnabás)
Kis János csütörtökön megtartotta a második edzését is a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban második helyen álló Hertha BSC-nek. Az első tréninget követően folytatta a futsalos elemek megismertetését a berliniek játékosaival, akik közül kettőt (Fabian Lustenbergert és Salomon Kalout) kérdeztünk meg, hogy érezték magukat a vendégedző által vezetett foglalkozásokon.

 

– Úgy tűnt, ön élvezi a legjobban a Kis János által tartott edzéseket.
– Nagy élmény volt, mindig öröm újdonságokat tanulni, egyre több területét ismerhetem meg a labdarúgásnak – mondta Fabian Lustenberger a Nemzeti Sport Online-nak.

– A szerdai tréning végén külön gratulált is önnek a magyar szakember.
– Nagyon kedves volt tőle, jólesett! Tetszett mindkét edzés, kedvelem a futsalt, és úgy érzem, jót tesz a csapatnak, hogy alkalmazzuk.

Támadásvezetési újdonságok
A csütörtöki edzésen a „hármas-nyolcas” forgás (mely során a három játékos úgy tartja a labdát, hogy közben folyamatos mozgásuk egy 8-ast ír le), a megtévesztő mozgások és a támadásban használt védővonal került elő.

– Mit szólt, amikor Dárdai Pál először közölte önökkel, „Uraim, ma futsaledzés lesz!”?
– Amikor ő lett a vezetőedző, rögtön jelezte nekünk, már a második edzésünkön voltak futsalos elemek. Folyamatosan láthatjuk, hogy mennyit segít rajtunk, a labdaszerzésben és a megtartásban is jobbak lettünk, gyorsabban gondolkodunk, játszunk. A kis pályán megtanuljuk kezelni azokat a helyzeteket, amikor kevesebb helyünk és időnk van, most már ezekből a szituációkból is többnyire mi jövünk ki nyertesen.

– Az egyik gyakorlatnál volt egy kérdése Kis Jánosnak, ön volt az első, aki megmondta a helyes választ, úgy tűnt, tényleg nagyon rá tudta hangolni magát az újdonságra.
– Erre van szükségem a pályán is! Minél gyorsabban felismerni a játékhelyzetet és meghozni a lehető legjobb döntést. A játékom alapja az, hogy sok labdát szerzek, majd gyorsan megjátszom. Ugyanakkor tudom, van hová fejlődnöm, igyekszem kihasználni a lehetőséget, ha újdonságot tanulhatok.

– Már nem ön a csapatkapitánya az együttesnek...
– Ne is folytassa, nem szeretnék erről beszélni!

– Pedig nagyon úgy tűnik, mintha felszabadult volna a szalag nélkül!
– Mindig élvezem a futballt, függetlenül attól, hogy kapitány vagyok-e vagy sem.

Kalounak (balra) nem újdonság a futsal, már a Chelsea-nél is játszott kis pályán (Fotó: kicker.de)
Kalounak (balra) nem újdonság a futsal, már a Chelsea-nél is játszott kis pályán (Fotó: kicker.de)
– A szerdai edzést még kihagyta, csütörtökön azonban ön is Kis János utasításait követte. Hogy tetszett?

– Nagyszerű volt, egyértelműen segít a csapatunkon – válaszolt Salomon Kalou az NSO kérdésére. – Ma a helyezkedésről és a mozgásról is tanultunk. Amit a kisebb területen megmutatnak nekünk, azt igyekszünk megvalósítani a nagy pályán is. Sokszor előfordul, hogy kevés helyünk van befejezni a támadásokat, akkor rengeteget segítenek az ilyen gyakorlatok, területeket tudunk nyerni ezekkel a trükkökkel.

– Ön mit gondolt, amikor Dárdai Pál először jelezte, futsalos elemekkel igyekszik javítani a játékukon?
– A nagy edzők és a nagy klubok mind alkalmazzák a futsal elemeit. Az előnyeit az imént már elmondtam, a mai edzés valóban nagyszerű volt.

– Ha már nagy klubokról van szó, megfordult többen is, máshol is előfordult, hogy a futsal bekerült az edzésmenetbe?
– Természetesen, még a Chelsea-nél is! Hollandiában ez nem is kérdés, hiszen mindenki imádja a futsalt, de még a londoni időszakom alatt is volt példa a használatára Carlo Ancelottinál és José Mourinhónál is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik