B. A. B. 2020.07.03 13:33

Légiósok: Bundesliga? Inkább a rutin a prioritás Kiss Ágostonnak

A német másodosztályú labdarúgó-bajnokságot fölényesen megnyerő Bielefeldnél kóstolt bele a nyugati profizmusba a fiatal Kiss Ágoston, ám még nem tudja, marad-e a Bundesligára készülő együttesnél.

 

Kiss Ágoston (jobbra) rendkívül sokat fejlődött Németországban

Lehet, hogy a következő idényben bővül a Bundesligában szereplő magyar labdarúgók listája. A német élvonalba feljutó Bielefeld tavaly nyáron szerződtette a Haladástól Kiss Ágostont, és bár a 19 éves kapus nem kapott lehetőséget a másodosztályban, végig az első kerettel készült, és megeshet, a következő idényt is ott tölti – igaz, ezzel kapcsolatban még sok a kérdőjel.

„Gyerekként gyakran néztem a német futballt, egy álom vált valóra, amikor lehetőségem nyílt abban a közegben megméretni magam – mondta lapunknak az utánpótlás-válogatott kapus. – Első körben egy idényt szerettem volna kint tölteni, hogy elsajátítsam az ottani kapusiskolában honos stílust, nyelvet tanuljak és belekóstoljak a nyugati profizmusba. Tavaly nyáron egyéves kölcsönszerződést írtunk alá, amely most lejárt. A Haladáshoz december utolsó napjáig köt szerződés, így egyelőre várakozunk. A Bielefeldnek nincs második csapata, a vezetők pedig szeretnék, hogy rutint szerezzek. Fiatalként nekem is az a leglényegesebb, hogy rendszeresen lehetőséghez jussak, ám nem bánnám, ha külföldön maradhatnék.”

Kiss tavaly nyáron érettségizett, így később csatlakozott a felkészüléshez. Idény közben végig az első csapat edzéseit látogatta, meccsen azonban „csak” az U19-es együttesben szerepelt.

„A beilleszkedésben segített, hogy az első naptól németül szóltam a csapattársaimhoz, nem okozott gondot a kommunikáció – folytatta a budapesti születésű játékos, aki 2016 óta pallérozódott az Illés Akadémián. – A kapusedzés talán nem annyira megterhelő, mint Magyarországon, fejben viszont sokkal jobban elfáradtam a tréningek végére, szinte minden gyakorlat meccsszituációra épül. Emellett nem maradt el a skálázás és a technikai képzés, minden kapustól elvárják, lábbal is kitűnően érjen labdához. Tőlünk indul a támadásépítés, és fontos, hogy a hátvédek nyugodtan hazaadhassák a labdát. Mindenben fejlődnöm kell, leginkább talán az egy egy elleni szituációkban, illetve a gyors döntéshozatalban éreztem lemaradást a többiekhez képest.”

Az együttesben Stefan Ortega számít az első számú kapusnak, rajta kívül – Kiss Ágostonnal együtt – három másik játékos verseng, hogy a gólvonal elé állhasson.

„A Bielefeld a Bundesligában szerepel a következő idényben, ám a menedzseremmel és a családommal megbeszéljük a folytatást, a lehető legjobb döntést kívánjuk meghozni. Stefan Ortega egyelőre kiemelkedik közülünk, és a mi posztunkon ritkán változtat a vezetőedző. Most csak annyi biztos, hogy a felkészülést a Haladással kezdem el.”

A német másodosztályt tíz pont előnnyel megnyerő együttes szabadságra engedte játékosait, ám a búcsút megelőzően még meglepték a labdarúgókat és a dolgozókat: a bajnokcsapat tagjairól papírfigurákat készítettek, amelyeket a város közterein helyeztek el.

„Éppen búcsúztam a többiektől, amikor a takarítónő megkért, vigyem be a városba, mert szóltak neki, hogy az ő mása is megtalálható valahol. Azonnal kocsiba ültünk, de sajnos nem találtuk meg...”  

2020.07.26 14:19:33

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A BL-csata közben folyik az átépítés, de Leroy Sané szerint biztosan lemarad Havertzről a Bayern.

2020.07.15 10:15:23

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Hogy lett a bő tíz évvel ezelőtt még nem is létező csapat a Bundesliga egyik legjobbja? S miért frusztrálja ez mindennél jobban a riválisokat?

2020.07.10 16:26:57

Német labdarúgás TÓTH ÁDÁM

A Rangnick-koncepció segíti a Szoboszlai Dominikhez hasonló fiatal játékosok karrierépítését.

2020.07.04 19:41:19

Német labdarúgás M. G.

A favorit esélyt sem hagyott a Leverkusennek a szórakoztató, hat gólt hozó berlini fináléban.