BODNÁR ZALÁN 2020.05.25 22:04 Frissítve: 2020.05.26 07:35

K. u. – Bodnár Zalán jegyzete

 

A koronavírus-járvány továbbra is szélsőségesen megosztja az embereket, magam is kevés dolgot merek már bizton állítani a témában, azt azonban igen: ahogy például nagyszüleink életében rögzített igazodási pont volt a háború, úgy a mi generációnknak ez képez majd hasonlóan éles cezúrát, és évtizedekig fogalmazunk majd úgy, hogy „a korona előtt” vagy a „korona után”. (Érettségizők figyelmébe: a Kr. e. és Kr. u. rövidítés a történelemben továbbra sem a koronavírusra utal…)

Nos, e terminológia jegyében a korona utáni első igazán nagy rangadó következik a futballvilágban: ma, kedd este Borussia Dortmund–Bayern München csúcsmérkőzés a Bundesligában! Az a jó, hogy lassan kezdjük újra listázni az elsőket. Két hónappal ezelőtt csak a legutóbbiakat tudtuk leltárba venni: a legutóbbi topligás meccs, a legutóbbi Bajnokok Ligája-találkozó, a legutóbbi NB I-es gól, satöbbi. Most, hogy a járvány – vagy legalábbis az első hulláma – lecsengőben van, már kezdjük gyűjteni az elsőket. Mérföldkő volt az első közös csapatedzés Európában; az első edzőmeccs; a Bundesliga mint az első újrainduló topliga; Erling Haaland találata, az első topligás gól a korona után.

Ha már Haaland és ha már az „elsők”: a két csapat momentán legfelkapottabb sztárjának ez lesz az első német klasszikusa, ennek ellenére is leginkább benne bízhatnak a „poroszok”, hogy sikerül faragniuk a tabella élén álló bajorokkal szembeni négypontos hátrányukból. Ehhez persze lesz egy-két szava a Bundesliga góllövőlistáját 25 meccsen szerzett 27 góljával vezető Bayern-csatárnak, Robert Lewandowskinak is.

Ám úgy gondolom, ezúttal nem futballszakmai beharangozásra van szükség a mérkőzéshez, hiszen a „Der Klassiker” történetében sohasem tapasztalt atmoszféra nagyban kihathat a játékra is. A dortmundi Signal Iduna Parkban rendre 81 ezer, a müncheni Allianz Arenában 76 ezer néző, vagyis természetesen telt ház előtt csapnak össze a nagy riválisok. Ezúttal nem lesznek, nem lehetnek szurkolók a tavasz Bundesliga-meccsén. Az is lehet, hogy egy unalmas, gól nélküli, hangulattalan, jelentéktelen mérkőzés lesz.

Mégis, ha így is történik, nincs kizárva, hogy egy teljes generációnak sokáig ez lesz a legemlékezetesebb Der Klassikere. Történelmi összecsapás, amelyről mindenki tudja majd, melyik évben volt.

„Á, emlékszem – meséljük majd. – Az első rangadó a korona után!”

2020.06.30 13:24:26

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Fél tucat Bundesliga-rekorddal búcsúzik az „Andok bombázója”, akitől még Robert Lewandowski is bőven tudott tanulni.

2020.06.29 20:41:28

Német labdarúgás SZALAY ATTILA (Képes Sport)

Európa egyik legjobb érzékkel igazoló klubja a Dortmund. Ez a Képes Sport összeállításából is kiderül.

2020.06.27 15:14:44

Német labdarúgás M. G.

Csak Sallai játszott a magyarok közül • BL-főtáblás a Gladbach, osztályozós helyre menekült a Werder, kiesett a Düsseldorf.

2020.06.27 12:34:35

Német labdarúgás H. D.

A gelsenkircheniek 16 mérkőzéses nyeretlenségi sorozattal zárták a bajnokságot.

2020.06.20 15:06:20

Német labdarúgás R. Gy.

A magyar csatár kivette a részét csapata győzelméből. A Werdernek nagyot kell javulnia, ha el akarja érni az osztályozót.