Huligánok szervezkednek az „újgazdag” RB Leipzig ellen

Vágólapra másolva!
2009.08.12. 07:46
Címkék
Rendkívüli biztonsági intézkedéseket kell tenni a RB Leipzig labdarúgócsapatának első hazai mérkőzése előtt: a lipcseiek ellen ugyanis az ötödosztály szinte valamennyi szurkolócsoportja szervezkedik…
A huligánoknak nem tetszik, hogy a Red Bull beszállt a lipcsei futballba
A huligánoknak nem tetszik, hogy a Red Bull beszállt a lipcsei futballba

Hogy mi az utálat oka, leszámítva azt, hogy a volt keletnémet területeken már hosszú ideje problémát jelent a futballhuliganizmus? Nos, az RB Leipziget – mint már a név is mutatja – néhány hete átvette a Red Bull, amelynek a lipcsei lett a harmadik labdarúgócsapata a Salzburg és a New York után.

A cég (amely nem kapott lehetőséget a teljes névhasználatra) pénzt nem kímélve villámgyorsan élvonalbeli csapatot akar látni a városban, ezt pedig a riválisok nem nézik jó szemmel. A vetélytársaknak szúrja a szemét az „újgazdag" klub, ráadásul a lipcseiek saját szurkolói sem fogadták spontán örömünneppel a befektetőt. Hasonlóan a salzburgiakhoz, akik végül szakadár (de még mindig lila-fehér...) klubot alapítottak a Red Bull Salzburg helyett.

A városi riválisok (Sachsen, Lokomotiv), a Dynamo Dresden II és a Jena elleni meccseken már szinte biztosan garantált a balhé, a Szász Futballszövetség vezetője, Klaus Reichenbach már ki is jelentette: külön figyelmet szentelnek ezeknek a derbiknek.

„Tisztában vagyok vele, hogy a huligáncsoportok közös fellépést terveznek az RB Leipzig ellen. Ezért hát kénytelenek vagyunk valamennyi találkozójukat a kiemelt kockázatú mérkőzések kategóriájába sorolni" – nyilatkozta a Weltnek.

A regionális szövetség és a klubok biztonsági szakemberei már egyeztettek, a rendőrség kőkemény fellépést (és nagy létszámú rendfenntartó csoportot) ígér. A stadion kerítéseit magasították, a belépési szabályzatot megszigorították.

„Nem vagyunk kíváncsiak azokra, akik a balhé kedvéért, nem pedig a meccsnézés miatt jönnek. Nem értem az úgynevezett tradicionális klubok vezetőinek viselkedését sem, akikből sugárzik, hogy nem szeretik az új csapatokat, mint a Hoffenheim vagy az RB Leipzig. Ezzel csak az indulatokat kavarják fel, felelősségteljesebben kellene viselkedniük" – mondta Andreas Sedlo, a lipcsei „újgazdagok" egyik vezetőségi tagja.

A CÉL ÉS AZ ESZKÖZ

A Red Bull a német labdarúgópiacra is be akar törni, méghozzá élvonalbeli csapat kialakítása a cél. Az eszköz pedig az ötödosztályú SSV Markranstädt, amely most már az RB Leipzig nevet és a cég színeit viseli. 2010-ben a gárda a 2006-os vb-re felépített, 44 ezres Zentralstadionba költözik. Nyolc, legkésőbb tíz év alatt a befektetők a Bundesligában akarják látni a csapatot, s ehhez német források szerint százmillió eurós „aranyesőt" ígérnek. Lipcsei csapat (a VfB Leipzig) közel száz éve, 1913-ban nyert bajnokságot Németországban. A helyi Leipziger Volkszeitung felmérése alapján a lakosság 70 százaléka támogatja a tervet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik