Bundesliga: Hertha-vérem és magyar szívem van - Dárdai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.05. 14:53
null
Dárdai Pál első sajtótájékoztatója Hertha-edzőként (Fotó: Hertha BSC/Twitter)
Megtartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, egyben a Hertha BSC újonnan kinevezett megbízott edzője.

Dárdai Pált Jos Luhukay menesztését követően, ideiglenesen nevezte ki edzőnek a Hertha BSC. Segítője a legmagasabb szintű edzői végzettségű Rainer Widmayer lesz, aki korábban Markus Babbel másodedzőjeként dolgozott a klubnál, Dárdai így személyesen is ismeri. Luhukayt a Leverkusentől elszenvedett szerdai hazai bajnoki vereség (0–1) következményeként bocsátotta el a bennmaradásért küzdő berlini klub. Dárdai megbízatása határozatlan időre (Preetz szavaival élve „további intézkedésig”) szól, a magyar válogatottnál végzett szövetségi kapitányi munkáját nem érinti.

A berlini sajtótájékoztatót Michael Preetz sportigazgató kezdte, aki Jos Luhukay vezetőedző csütörtök délelőtti menesztését indokolta meg.

„Hosszú és nehéz éjszakánk volt. Mindent kiértékeltünk, és ma délelőtt a vezetőséggel úgy döntöttünk, megválunk a szakmai stábtól. Az elmúlt hetek egyértelművé tették, hogy a csapatnak új impulzusokra van szüksége. Tökéletesen megbízom Dárdai Pál képességeiben, a közös múltunk is összeköt minket. A Magyar Labdarúgó-szövetséggel a következő hetekben leülünk, hogy nyugodtan megbeszéljük a részleteket” – mondta Preetz, majd átadta a szót Dárdainak, aki hosszú idő óta első magyar edzőként ülhet a kispadra topligában.

„Csak két napunk van, nincs szükség sok beszédre és nagy szavakra, nem is tartok hosszú székfoglalót. A csapat minőségével és képességeivel minden rendben van. Optimistán és pozitív szellemben dolgozva, nagy harci kedvvel és felkészülten kell kiállnunk a következő mérkőzésre. Stabilizálnunk kell minél hamarabb a csapatot, nem hagyhatjuk félelemben a szurkolókat. Az én kívánságom volt, hogy egy Rainer Widmayerhez hasonló, a legmagasabb szinten képzett edző legyen mellettem, hiszen én még mindig tanulok, a pro licenc megszerzésén dolgozom. Húsz percet beszéltünk, neki is megmondtam, még tanuló edzőnek számítok. Remélem, a szurkolók mellém állnak, erre szükségem lesz. Aki ismer, tudja, nagyon egyenes vagyok és a kemény munkában hiszek” – köszönt be Dárdai Pál, aki elmondása szerint „mindhalálig” dolgozna szeretett klubja sikeréért.

„Amikor Michael Preetz szerda éjszaka felkért, nem gondolkodtam. A csapat képességei alapján sokkal jobb helyen kellene állnunk. Nem lesz alibizés, a hétvégi összeállításnál elsősorban a mentális állapotot veszem figyelembe. A taktikai elemekkel, támadó- és védőjátékkal, a javítandó dolgokkal a következő hetekben tudunk foglalkozni. A két munkám összeegyeztetése? Fontos számomra Magyarország és fontos számomra a Hertha, hisz mindent ennek a klubnak köszönhetek. Berlini vagyok, kék-fehér Hertha-vérem és magyar szívem van. A válogatottal csak egy selejtezőnk és az azt megelőző összetartásunk lesz a szezon végéig, minden további a Bundesliga-idény lezárultával jön” – folytatta, majd nem sokkal később el is köszönt, lévén 15 órától már a csapatnak tartott edzést.

Dárdai Pál szombaton 15.30-kor, a Mainz–Hertha BSC bajnokin mutatkozik be a berlini csapat edzőjeként.

„ÍGY PICIVEL TÖBB IDŐM MARAD A VÁLOGATOTTRA”

Dárdai Pállal a hivatalos bejelentés előtt készített interjút az mlsz.hu – alant ezt közöljük tartalmi változtatás nélkül.

– Mennyire érte váratlanul a kinevezés?
– Hirtelen jött a felkérés, ugyanakkor már a Magyar Labdarúgó-szövetséggel tavaly zajló tárgyalásokon is volt róla szó, hogy adott esetben lehet rá esély, hogy vezetőedzőként számítanak rám a felnőttcsapatnál. Szerdán kint voltam édesapámmal a Leverkusen elleni bajnoki mérkőzésen, és az utolsó percben odalépett hozzám az akadémiai vezető, hogy hagyjam bekapcsolva a telefonomat. Ekkor már sejtettem, miről lehet szó. A meccs után kerestek is a klubtól, és éjszaka személyesen megbeszéltünk mindent a vezetőkkel, majd csütörtök délelőtt folytatódtak az egyeztetések. Nagyon friss a kinevezés, percekkel ezelőtt jöttem ki az irodából, egyelőre egyedül vagyok, még stábom sincs, és nyakamon a hétvégi, Mainz elleni mérkőzés, vagyis a következő negyvennyolc órában rengeteg tennivaló vár rám. Akárcsak a magyar válogatott esetében, ez a kihívás is korábban érkezett az általam tervezettnél, de akárcsak a válogatott, a Hertha BSC is a szívügyem, ezért nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Ilyen szempontból kőkemény év vár rám, de felelősségem teljes tudatában döntöttem, és tudásom legjavát fogom adni, hogy megfeleljek az elvárásoknak.

Milyen célt fogalmaztak meg a Hertha vezetői?
– Egyetlen célunk van, nem szabad kiesni a Bundesligából. Jelenleg kieső helyen állunk, ezért a legfontosabb feladatom, hogy felhozzam a játékosokat, mert érezhetően el vannak bizonytalanodva. Nem kellene itt tartanunk, mert értékes keretünk van, megvan a játékosokban a kellő tudás és sebesség. Keményen kell dolgoznunk a cél elérése érdekében, de nem lesz egyszerű dolgunk az előttünk álló néhány hónapban. Éppen sajtótájékoztatóra rohanok, utána találkozom még csak a játékosokkal, aztán pedig megtartom az első edzésemet.

A magyar válogatottnál betöltött szövetségi kapitányi munkájára milyen hatással lesz a kinevezés?
– Természetesen egyeztettem Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével is, de a szövetség és a Hertha között megkötött szerződést ez a kinevezés nem befolyásolja. Ami pedig a gyakorlati munkát érinti: eddig is a tévéből és a számítógépes elemzésekből tájékozódtam a játékosok teljesítményéről, aktuális állapotáról, erre megmarad az energiám ezután is. Sőt, szerintem picivel több időm is marad a válogatottra, mert a felnőtt csapat irányítása kevésbé időigényes, mint az utánpótlásban való tevékenykedés. Eddigi beosztásomban folyamatosan tartanom kellett a kapcsolatot a szülőkkel, az iskolákkal, szerteágazóbb volt a feladat. Ebből a szempontból most egyszerűsödik az életem, viszont sokkal idegőrlőbb lesz a munkám, nagyobb lesz rajtam a felelősség, nőni fog a stressz és a megnövekvő médiaérdeklődést is kezelnem kell valahogy. Ami a válogatottat illeti, szerencsére a tél folyamán több meghatározó, otthon játszó válogatott játékos külföldre igazolt, ezért már a berlini kinevezés előtt is bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e a március elejére tervezett összetartásra. A mai történések tükrében már biztosan nem tudjuk megtartani az edzőtáborozást, hiszen nem UEFA-napon lett volna az összetartás. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy össze tudom hangolni a két feladatot, de tisztában vagyok azzal, hogy ez rendkívül nagy kihívás lesz számomra.

Mit szólt a kinevezéshez a családja?
– A feleségem csak annyit mondott, hogy egy percig sem tudok nyugton ülni a fenekemen. Még nem tudtunk beszélni a közeljövőről, mert annyira gyorsan jött az egész. Nemcsak a családdal, de még a csapattal sem találkoztam a kinevezés óta, ezért arra kérném a média munkatársait, hogy egyelőre érjék be ezzel az interjúval. A következő két napban meg fogok szakadni a munkában, hiszen hétvégén a Mainz ellen játszunk a bajnokságban, és rengeteg tennivaló vár ránk a mérkőzésig, de természetesen ahogy eddig, úgy a jövőben is meg fogjuk találni a lehetőséget arra, hogy az újságírók rendelkezésére álljak.

CSERNAI PÁL UTÁN ISMÉT MAGYAR EDZŐ

A Hertha kispadján az 1990–91-es idényben ült már magyar edző Csernai Pál személyében. A kieséssel végződő szezonban Csernai 1990. november 13. és 1991. március 12. között irányította az együttest. Ő volt egyben a legutóbbi Magyarországon született szakember is, aki topliga (Anglia, Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország) első osztályában irányíthatott csapatot.

SZAVAZÁS

Mit szól Dárdai Pál berlini megbízatásához?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik