Hannover: 35 ezren búcsúztatták Robert Enkét

Vágólapra másolva!
2009.11.12. 08:14
Címkék
Mintegy 35 ezer gyászoló szurkoló búcsúztatta szerda éjjel Hannoverben Robert Enkét, a helyi labdarúgócsapat 32 évesen öngyilkosságot elkövetett válogatott kapusát.
Mécsesek ezrei égnek Hannoverben a 32 évesen elhunyt Robert Enke emlékére (Fotó: Reuters)
Mécsesek ezrei égnek Hannoverben a 32 évesen elhunyt Robert Enke emlékére (Fotó: Reuters)

Már az Enkét búcsúztató templomi szertartáson is ezrek jelentek meg, a DFB elnöke, Theo Zwanziger, Joachim Löw szövetségi kapitány és Michael Ballack csapatkapitány is itt köszönt el végleg a kitűnő kapustól.

„Ennek a kitűnő sportolónak a tragikus halála mutatja, hogy a népszerűség és siker mögött is sokszor megbújik a kétségbeesés és a magányosság" - búcsúztatta Enkét a szertartást vezető evangélikus püspök, Margot Kässmann.

A gyászszertartás után hatalmas tömeg ment a hannoveri stadionhoz, ahol félárbocra eresztették az összes klubzászlót.

„Most látszik igazán, mennyit jelentett a városnak és a szurkolóknak Robert" – mondta az összegyűlt gyászolókon végigtekintve a DFB alelnöke, Karl Rothmund.

„Az unokaöcsém labdaszedő a Hannovernél, és végigsírta a napot. Imádta Enkét, mint az összes többi srác, mert a kapus mindig komolyan vette őket, mindegyiküket névről ismerte, és gyakran beszélgetett velük. Példakép volt a szemükben" – mondta a Spiegelnek egy Rodenbergből érkezett gyászoló, Ingrid Wittdorf. 

A Hannover 96 szurkolói által szervezett gyászmenet során az első mécsest Enke özvegye, Teresa helyezte el az AWD-Arenánál, ahol a szurkolók tizennyolc kihelyezett emlékkönyvben róhatják le tiszteletüket a közönségkedvenc kapus előtt.

A drukkerek a Liverpool-szurkolók által világszerte ismertté tett musicaldallal, a You'll Never Walk Alone-nal búcsúztak a kitűnő kapuvédőtől, aki 287 bajnokin védte pályafutása során csapatai, a Jena, a Mönchengladbach, a Benfica, a Barcelona, a Fenerbahce, a Tenerife, illetve a Hannover hálóját.

Heinrich Plochg katolikus plébános az Enkétől kapott kapuskesztyűkkel (Fotó: Reuters)
Heinrich Plochg katolikus plébános az Enkétől kapott kapuskesztyűkkel (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik