Fölényes sikerével kupagyőztes a Schalke

Vágólapra másolva!
2011.05.21. 22:06
null
A Schalke fölényesen nyerte meg a Német Kupát (Fotó: Reuters)
Címkék
A Schalke fölényes győzelmével ért véget a labdarúgó Német Kupa döntője a berlini Olimpiai Stadionban. A gelsenkircheniek 5–0-ra győzték le a másodosztályú Duisburgot, amivel történetük ötödik kupasikerét aratták, és egyben indulási jogot szereztek az Európa-liga következő kiírására.

A sorozat 1935 óta íródó története során csupán 13 alkalommal fordult elő, hogy olyan csapatok játszották a finálét, amelyek között osztálykülönbség volt, 2001-ben például épp a Schalke nyerte meg a trófeát, miután 2–0-ra legyőzte az akkor harmadik vonalbeli 1. FC Union Berlint.

A vesztfáliai alakulat története során három kupadöntőt játszott, s mindegyiket elbukta, a Schalke viszont már 11 finálén van túl, ezekből négyet megnyert a mostani döntőt megelőzően, legutóbb 2002-ben a Bayer Leverkusen ellen.

Élvezetes meccset láthattak a szurkolók, azonban hamar eldőltek a lényegi kérdések azzal, hogy a Schalke gyors egymásutánban kétszer is betalált. Előbb a 18. percben Julian Draxler lőtte ki egy csel után a jobb sarkot, majd Klaas-Jan Huntelaar volt eredményes egy kiugrás után. Ez volt a holland támadó 200. találata profi pályafutása során.

Mindkét találatnál Jefferson Farfán adta a gólpasszt, aki a 42. percben is az előkészítésben jeleskedett, amikor bal oldali szöglete után Benedikt Höwedes fejjel megszerezte csapata harmadik gólját. Előtte pedig Manuel Neuernek kellett kétszer is védenie egy-egy duisburgi lehetőséget.

A szünet után 52 másodperc alatt majdnem betalált megint a gelsenkircheni együttes, de ekkor még elmaradt a negyedik gól. Az 55. percben azonban egy nagy védelmi hibát kihasználva Jurado szerzett újabb találatot.

Visszavett az iramból a Schalke, de az ellenfél így sem tudott még szépíteni sem, Huntelaar második gólja pedig már azt jelentette, hogy a Schalke beállította saját rekordját – 1972-ben 5–0-ra nyert a Német Kupa döntőjében, ez az eddigi legnagyobb különbségű siker a finálék történetében.

Az eredmény már nem változott, a Schalke harmadik német csapatként jutott el öt kupasikerig, ennél többször csak a Werder Bremen (6) és a Bayern München (15) hódította el a trófeát.

A berlini mérkőzésnek a trófeán túl még két nagy tétje volt: a pénzdíj és az Európa-ligában való indulási jog. A vesztes Duisburg kétmillió euróval lett gazdagabb, a győztes Schalke pedig 2.5 millió eurót kasszírozott, de a két klub természetesen már a döntőbe jutásnak köszönhetően is jelentős összegekkel gazdagodott. A Schalke emellett indulhat az El-ben, aminek bajnoki helyezése tükrében igencsak örülhet.

SCHALKE–DUISBURG 5–0

 

NÉMET KUPA
DÖNTŐ
Duisburg (II.)–Schalke 0–5 (Draxler 18., Huntelaar 22., 70., Höwedes 42., Jurado 55.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik