Bundesliga: történelmet írt az egyik legígéretesebb csatár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.02. 15:19
null
Jann-Fiete Arp nagyszerűen játszott az idei U17-es Eb-n (Fotó: Dfb.de)
Áprilisban egyszer már közel állt ahhoz a német élvonal, hogy egy 2000-es születésű játékos bemutatkozzon a Bundesligában, de a dicsőség végül a hétvégén a hamburgi Jann-Fiete Arpé lett, aki egy percet kapott a Werder Bremen elleni bajnokin.
Kiss-csúcs Magyarországon
Magyarországon 2016 decemberében már megszületett ez a rekord: akkor a Haladás 16 éves középpályása, a Videoton ellen a szünetben beállva, csereként bemutatkozó Kiss Tamás írt történelmet. Az U16-os válogatott futballista lett a magyar élvonal történetének első olyan játékosa, akinek kettessel kezdődik a születési dátuma, vagyis 2000-es születésű.

Április 22-én Patrick Sussek előtt felcsillant a történelmi tett lehetősége, de az Ingolstadt 2000. február 8-án született középpályása végül csak a kispadról nézhette végig csapata hazai, Werdertől elszenvedett 4–2-es vereségét.

A brémaiak azonban végül nem maradtak le a nagy eseményről, szeptember 30-án, szombaton a Hamburg játékosa, Jann-Fiete Arp ellenük kapott egy percet, ezzel ő lett az első, aki 2000-ben (január 6-án) születettként bemutatkozhatott a Bundesliga első osztályában. A klub történetében azonban nem ő a legfiatalabb élvonalbeli debütáló a maga 17 évével, 9 hónapjával és 24 napjával, Jonathan Tah ugyanis 2013 augusztusában 17 évesen, 5 hónaposan és 23 naposan mutatkozott be.

A csatárt az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségének tartják, a magassága miatt eleinte középső védőt akartak belőle faragni, de kiderült, az ellenfél kapujánál sokkal jobban használható.

Szeptember elején megkapta a Fritz Walterről elnevezett díjat, amellyel a német szövetség a legjobb utánpótlás-játékosokat jutalmazza. „Ez a srác tud valamit, úgy érzem, ő kikövezheti a Hamburg útját a csúcsig” – nyilatkozta róla a klub egykori legendás játékosa, Horst Hrubesch.

Arp iránt több sztárklub is bejelentkezett, a Chelsea a nyáron ajánlatot is tett érte, a Hamburg azonban 2019 nyaráig szerződést hosszabbított vele. A csatár az előző idényben 21 mérkőzésen 26 gólt szerzett az U17-es együttesben, két meccsen triplázott, kétszer pedig négy-négy gólt szerzett.

A nyári, horvátországi U17-es Európa-bajnokságon vezetésével elődöntőig jutott a válogatott, Bosznia-Hercegovina ellen a sorozat történetének leggyorsabb mesterhármasát érte el (13 perc alatt triplázott), és hét találattal a góllövőlista második helyén végzett. Az október 6-án Indiában rajtoló U17-es világbajnokságon ő lesz a német válogatott csapatkapitánya.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik