Orbán büntetőt harcolt ki, a Leipzig legyőzte a Herthát, s marad az élen

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.24. 15:26
null
Főszereplők voltak: Córdoba (balra) gólt szerzett, Willi Orbán pedig pont a Hertha-csatárral szemben harcolt ki sorsdöntő tizenegyest (Fotó: AFP)
A német labdarúgó Bundesliga 5. fordulójában az RB Leipzig Lipcsében 2–1-re legyőzte a Hertha BSC-t, ezzel biztosította, hogy továbbra is a tabella élén marad. Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszotta a mérkőzést a Leipzigban, utóbbi tizenegyest harcolt ki. A Hertha – amelyben a kispadon ült, de nem kapott lehetőséget Dárdai Márton – emberhátrányban fejezte be a mérkőzést.

NÉMET BUNDESLIGA
5. FORDULÓ

RB LEIPZIG–HERTHA BSC 2–1 (1–1)
Lipcse
, Red Bull Aréna. Vezette: Stieler
RB Leipzig:
Gulácsi – Orbán, Upamecano, Henrichs – Mukiele (Sabitzer, 69.), Kampl (I. Konaté, 90.), Forsberg (Y. Poulsen, 65.), Angelino – J. Kluivert (Dani Olmo, 65.), Sörloth, Nkunku. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Hertha: Schwolow – Pekarík (Zeefuik, a szünetben), Boyata, Alderete, Mittelstädt (Ngankam, 84.) – Stark – Darida (Löwen, 89.), Tousart – Cunha – Lukebakio (Dilrosun, 84.), J. Córdoba (Piatek, 84.). Vezetőedző: Bruno Labbadia
Gólszerző: Upamecano (11.), Sabitzer (77. – 11-esből), ill. J. Córdoba (8.)
Kiállítva: Zeefuik (50.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A két csapat korábbi Bundesliga-mérkőzései rendre gólzáport hoztak (majdnem ötös volt a gólátlag), és a kezdés kétségtelenül arra utalt, hogy ez a találkozó is „beáll a sorba”. A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt a kezdőcsapatban csatasorba küldő RB Leipziget kicsit meglepte a Hertha, a berliniek sokkal jobban elkapták a ritmust, és veszélyes támadásokkal hozták a frászt a hazaiakra.

Ennek az ellenére az első igazi ziccer a Leipzig előtt adódott, de Justin Kluivert lövését bravúrral védte Alexander Schwolow. Gyakorlatilag az ellentámadásból vezetést szerzett a Hertha: Maximilian Mittelstädt indított kontrát, Vladimír Darida a jobb oldalon futtatta Dodi Lukebakiót, aki keresztbe passzolt, a teljesen üresen érkező Jhon Córdoba pedig a kiszolgáltatott Gulácsi kapujába lőtt (0–1).

Mire a Hertha hozzászokhatott volna a vezetéshez, már egyenlített is a házigazda: egy bal oldali szabadrúgás után a léc elsőre még megmentette a berlinieket, ám a labda Dayot Upamecanóhoz került, aki elsőre még az előtte tömörülő falba lőtt, másodszorra viszont éles szögből, közelről a kapuba bombázott (1–1).

Az 1–1 után kicsit visszavett mindkét csapat a félidőben: a Hertha kimondottan jó benyomást keltett, de ritkán játszotta végig támadásait (Gulácsinak egy Matheus Cunha-lövést kellett védenie), az RBL pedig bemutatott szép kombinációkat, csak épp ziccerig nem jutott. A játékrész hajrájában még volt lehetősége Christopher Nkunkunak, Emil Forsbergnek és Loucas Tousart-nak is, ám maradt a döntetlen.

A Hertha aztán meghúzta az idény tán legrosszabbul elsült cseréjét: a már az első félidőben is ápolt Peter Pekarík helyére beállt Deyovaisio Zeefuik, aki „enyhén” túlpörgött, szűk öt perc alatt kapott két sárga lapot, s a kiállítás sorsára jutott. Emberelőnybe került a Leipzig!

Julian Nagelsmann hamarosan változtatott, kettőt is cserélt, és pályára küldte Dani Olmót, valamint Yussuf Poulsent. A harmadik csere már nem tervezett volt: Nordi Mukiele megsérült, érkezett Marcel Sabitzer.

A Leipzig kapuja elé nyomta a berlinieket, ám továbbra is kevés helyzetet tudott kialakítani, ha mégis volt befejezés, az pontatlannak bizonyult. A 77. percben aztán a tizenhatoson belülre betörő Willi Orbán harcolt ki büntetőt Córdoba mellett – mondhatni, felcserélődtek a szokásos szerepek –, a frissen beálló Sabitzer pedig magabiztosan belőtte a tizenegyest (2–1). A Leipzig megtartotta minimális előnyét (közben a hajrára csereként beküldött Jessic Ngankam is kapott egy piros lapot, de a VAR-ellenőrzés után ez sárgára változott), és kiizzadta a győzelmet, melynek köszönhetően az 5. forduló után is vezetni fogja a Bundesligát.

A TÖBBI PÁLYÁN
Bayern München–Eintracht Frankfurt 5–0
(Lewandowski 10., 26., 60., L. Sané 72., Musiala 90.)
Mainz–Borussia Mönchengladbach 2–3 (Mateta 23., 36., ill. Stindl 15., J. Hofmann 76. – 11-esből, Ginter 83.)
Union Berlin–Freiburg 1–1 (Andrich 36., ill. Grifo 34.)
Pénteken
VfB Stuttgart–1. FC Köln 1–1 (O. Mangala 1., ill. S. Andersson 23. – 11-esből)
Később
18.30: Borussia Dortmund–Schalke (Tv: Sport2)
Vasárnap
15.30:
Wolfsburg–Bielefeld (Tv: Sport2)
18.00: Werder Bremen–Hoffenheim (Tv: Sport2)
Hétfő
20.30:
Bayer Leverkusen–Augsburg (Tv: Sport1)

AZ ÁLLÁS
1. RB Leipzig54112–3+913
2. Bayern München54122–8+1412
3. Borussia Dortmund4318–2+69
4. VfB Stuttgart522110–6+48
5. Mönchengladbach52218–80 8
6. Eintracht Frankfurt52217–9–28
7. Augsburg42115–3+27
8. Werder Bremen42116–60 7
9. Hoffenheim4228–6+26
10. Union Berlin51318–6+26
11. Bayer Leverkusen4133–2+16
12. Freiburg51316–9–36
13. Wolfsburg442–20 4
14. Arminia Bielefeld41123–6–34
15. Hertha5149–12–33
16. 1. FC Köln5235–9–42
17. Schalke4132–16–141
18. Mainz554–15–110

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+5. perc. Nem piros, csak sárga Ngankamnak! Mondjuk az eredmény szempontjából teljesen mindegy, a Hertha így nem zár kettős emberhátrányban, viszont a LEIPZIG 2–1-RE GYŐZ ÉS MARAD ÉLLOVAS!

90+3. perc. VAR-ellenőrzés.

90+2. perc. KIÁLLÍTÁS! Na, ez nem semmi, egy újabb Hertha-csere, aki percek után zuhanyozni megy! Ngankam hátulról belerúg (ütemkéséssel) a centerező Angelinóba, egyből piros!

90. perc. MÉG EGY CSERE. Néha futballozni is lehetne ám... Kampl helyére Konaté áll a Leipzigbe.

89. perc. CSERE. Darida helyére Löwen jön a Herthába.

84. perc. MECCSLABDA, KIMARAD! Poulsen fejel egy szöglet után a kapufára!

84. perc. HÁRMAS HERTHA-CSERE. Córdoba helyére Piatek, Lukebakio helyére Dilrosun áll be.Mittelstädt helyére meg Ngankam.

83. perc. Dani Olmo kínálja meg Schwolowot, aki szögletretolja a lövést.

82. perc.Nehéz elképzelni, hogy innen van visszaút a Herthának emberhátrányban. Ha így marad, akkor a Leipzig megőrzi éllovasi pozícióját a Bundesligában, hiába üti ki a Bayern München a Frankfurtot.

77. perc. SABITZER BELÖVI, 2–1, MEGVAN AZ ÁTTÖRÉS! Schwolow elrepül jobbra, Sabitzer precízen a bal alsóba lő.

77. perc. MEGTÖRIK A HERTHA? TIZENEGYES A LEIPZIGNEK! Willi Orbán harcolja ki a büntetőt, Córdoba szabálytalankodik a magyar válogatott középhátvédjével szemben.

74. perc. Sabitzer megereszt egy igen jó lövést (nem ritkaság), Schwolow nagyot nyújtózik és ujjheggyel szögletre simogatja a labdát, bravúr! A szöglet után Orbán fejel, a labda elakad.

72. perc. Életjel a Herthától, egy szöglet után rosszul tisztáz a lipcsei védelem, Darida bombája elfütyül Gulácsi kapuja fölött!

69. perc. CSERE. Kényszerű lipcsei csere, Mukiele helyére Sabitzer érkezik.

69. perc. Angelino centerez balról, Sörloth lemarad, Mittelstädt szögletre ment.

68. perc. Jöhet a harmadik lipcsei csere is, mert Mukiele izomsérülést szenvedett, s az oldalvonalon kívül ápolják.

67. perc. Na, ezért jött be Poulsen. Egyből helyzetbe kerül a hórihorgas támadó, ám a kapu fölé fejel.

65. perc. KETTŐS LIPCSEI CSERE. Forsberg helyére Yussuf Poulsen érkezik, Kluivert helyére pedig Dani Olmo.

64. perc. Mukiele próbálkozik, Mittelstädt beleáll.

62. perc. Kluivert fennakad egy védőn. A labdát nem sikerül középre gyötörni. Upamecanónak elege lesz, középről, 25 méterről tüzel, nagyon rossz kísérlet, messze kapu fölé száll.

61. perc. Ezt azért nehéz lesz így kibírni a Herthána, Zeefuik meggondolatlansága – akár szigorú volt a második sárga lap, akár nem – nagyon nehéz helyzetbe hozta a berlinieket.

54. perc. HAZAI HELYZET! Nkunku cselez befelé balról, majd kifelé tol egyet a labdán, lövését Alderete blokkolja, szöglet. A kornert sikerült megcsúsztatni, de ezzel ki is fújt az akció, Forsberg kiharcol még egy sarokrúgást.

51. perc. Egyelőre Darida húzódott ki jobbhátvédbe, a Hertha átáll egy 4–4–1-re.

50. perc. KIÁLLÍTÁS! Micsoda csere! Bruno Labbadia nem hiszi el! Zeefuik fellöki a meginduló Nkunkut, kap egy sárga lapot, ez már a második, 4 perc 22 másodperc alatt összehoz magának egy kiállítást! Kicsit szigorúnak tűnik az ítélet, Nkunku nagyot repült, de hát Zeefuik nagyon bután csinálta…

49. perc. MÉG EGY SÁRGA LAP! Most Upamecano zúzott egy lapért cserébe. Cunha meg a bal szélről kapu fölé csavar egy szabadrúgást. Ezzel az erővel be is ívelhette volna...

47. perc. EZ ÁM A VIRTUS! Zeefuik máris kap egy sárga lapot. Nkunkuba rúgott egy jó nagyot.

46. perc. FOLYTATJUK! Cserél a Hertha, az első félidőben már ápolt Pekarík helyére Zeefuik állt be.

PERCRŐL PERCRE

Félidei állások: Bayern München–Eintracht Frankfurt 2–0, Mainz–Mönchengladbach 2–1, Union Berlin–Freiburg 1–1. Ha minden így marad, élre áll a Bayern.

1. FÉLIDŐ

45+3. perc. FÉLIDŐ! Szórakoztató mérkőzés, a Hertha igen jó benyomást kelt, a Leipzig alig-alig tud akcióból tiszta helyzetet teremteni, és az 1–1 meg is felel a játék képének.

45. perc. Az sem rossz, Kampl csavarása megy el a bal felső sarok fölött.

44. perc. EGYBŐL FELEL A HERTHA! De egy jó kontra után Tousart a kapu mellé lő.

43. perc. SZÉP JÁTÉK! Az RBL-nek eddig problémája volt a tiszta helyzetek kialakításával, most fél percen belül kettőt is kidolgoz, ám Nkunku a blokkba lő, majd Forsberg egy remek kombináció után 15-ről a kapu mellé-fölé csavar!

39. perc. Angelino indítás címén olyat rúg csizmaszárral a labdába, amire még az NB II-ben is lefordulna a közönség. Csalódott moraj.

37. perc. Angelino ível a bal szélről középre, csak senki sem tud középen belestukkolni a labdába.

34. perc. Lukebakio nyargal a jobb szélen, beadását viszont Córdoba nem tudja kapura tenni. Nkunku indít ellenakciót, de abból csak egy szabadrúgés lesz kifelé.

31. perc. Kisebb „helyzetszünet” után előbb Nkunku lő blokkba, majd Forsberg lapos lövését kaparja össze a bal alsó sarok elől Schwolow.

26. perc. Pekaríkot kell „megreparálni”, miután elterült, de tudja folytatni a játékot, bár fájlalja az arcát. Egy csel után gyakorlatilag lefejelte Nkunku vállát.

23. perc. Cunha indul kalandozni a bal szélen, visszarántják, sárga ezúttal nincs.

17. perc. SÁRGA LAP! Az első sárga a mérkőzésen, Tousart kapja egy veszélyes belépőért.

14. perc. Mivel a Bayern vezet a Frankfurt ellen, ha minden így marad, akkor a müncheniek átveszik a vezetést a tabellán. Angelino törne be a tizenhatoson belülre, megállítják. Egyből kontrázik a Hertha, Lukebakio még fennakad, aztán Cunha nullszögből lő, Gulácsi véd!

13. perc. Mondhatjuk, hogy viszonylag élénk nyitányt látunk...

11. perc. EDDIG TARTOTT A HERTHA VEZETÉSE, UPAMECANO, MÁRIS 1–1!! Nkunku ível be balról egy szabadrúgást, amiből még a kapufát találja el a Leipzig. Aztán Upamecanóhoz kerül a jobb oldalon a kipattanó. A védő első lövése lepattan, de ismételhet, s a jobb oldalról, 5 méterről borzalmas erővel a rövid fölső sarokba lő!

8. perc. TÉNYLEG JÓL KEZD A HERTHA, ÉS VEZET IS, JHON CÓRDOBA, 0–1!!! Mittelstädt indít kontrát, Darida passzával a jobb oldalon Lukebakio indul a kapu felé, majd balra teszi a labdát, ott teljesen egyedül érkezik Córdoba, és jobb lábbal, 14 méterről a jobb alsó sarokba lő! Kitűnő ellentámadás,jeges higgadtságú befejezés, Córdoba 3. gólja a bajnoki idényben.

7. perc. AZ ELSŐ ZICCER! Kluivert lép ki, lövését bravúrral nyomja szögletre Schwolow!

7. perc. Henrichs okoz egy kis zavart a Hertha védelmében egy előretöréssel, lövése viszont gyenge, s nem okoz gondot.

6. perc. Mukiele kocog vissza csalódottan egy jobb oldali kombináció után, egyelőre nem találja a ritmust a Leipzig.

3. perc. Kimondottan jól kezdett a Hertha, agresszívan lépett fel és kapuja elé tudja szorítani a lipcseieket. Cunha jobb oldali szögletét fejeli kapu fölé Córdoba.

1. perc. 23 másodpercet kellett várni az első lövésre, vagy lövésfélére, Orbán szorításában Lukebakio lépett ki, de nagyon éles szögből, elcsúszva már nem tudta kapura irányítani a labdát.

1. perc. KEZDŐDIK A MÉRKŐZÉS! Fehér-pirosban a Leipzig, kékben a Hertha.

• A Leipzignek jól megy a Hertha ellen, mérlege a berliniekkel szemben bajnokikon 6–1–1. Érdekesség, hogy amikor a Hertha pontot szerzett, mindig Lipcsében tette azt. A két csapat 8 Bundesliga-mérkőzésén összesen 38 (!) találat esett, majdnem ötös átlag.

• A Hertha a legutóbbi három találkozóját elveszítette, úgy, hogy ezeken összesen kilenc gólt kapott. A berliniek legutóbbi nyolc mérkőzésének mindegyikén kettő vagy több gól esett.

• A lipcseiek a 2020-as évben 21 Bundesliga-mérkőzést játszottak, és csak kettőt veszítettek el: idegenben az Eintracht Frankfurt és otthon a Borussia Dortmund ellen kaptak ki 2–0-ra. Az elmúlt egy évben csak a Schalke 04 és a Dortmund tudott Lipcsében bajnokit nyenri.

• A Leipzig listavezetőként vágott neki a fordulónak, 4 mérkőzésből 10 pontot (3 győzelem, 1 döntetlen) szerzett. Az RBL eddig csupán két gólt kapott, holtversenyben a legkevesebbet a Bundesligában. A Hertha nem rajtolt jól, a 15. helyen áll csupán 3 ponttal (1–0–3).

Gulácsi Péter nevével kezdődött ismét a lipcseiek összeállítása (Fotó: AFP)
Gulácsi Péter nevével kezdődött ismét a lipcseiek összeállítása (Fotó: AFP)

KELLEMES DÉLUTÁNT KÍVÁNUNK! Marad-e a Bundesliga élén az RB Leipzig? Hamarosan kiderül, hiszen a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a kezdőcsapatban felálló lipcseiek a Herthát fogadják, tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik