Bundesliga: Lewandowski és a 10 legnagyobb rivális

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.06.11. 14:19
null
Pierre-Emerick Aubameyang és Robert Lewandowski ekkor még egy csapatban szállították a gólokat (Fotó: AFP, archív)
A 2011–2012-es szezon óta tartozik Robert Lewandowski a Bundesliga legjobb csatárai közé. Abban az idényben lett vezér a Jürgen Klopp-féle, bajnokságot nyerő Dortmundban, és azóta minden évben dobogón végzett a góllövőlistán, idén pedig már az ötödik gólkirályi címét veszi célba. Mutatjuk, ki volt Lewandowski 10 legnagyobb riválisa ebben az időszakban.

 

Klaas-Jan Huntelaar
2012-ben a Bundesliga három dobogósának befejező csatárai adták a góllövőlista első három helyezettjét, csak éppen fordított sorrendben, mint ahogyan az érmeket osztották. A bajnokságban bronzérmes Schalke sztárja, Klaas-Jan Huntelaar szerezte meg a gólkirályi címet, a bajnok Dortmund ászaként Lewandowski pedig harmadik lett mögötte. A lengyel 22 gólt szerzett a szezonban, amivel elévülhetetlen érdemei voltak a dortmundi aranyban, ám Huntelaar 29-re volt képes. A holland válogatott csatárnak ez volt messze a legjobb szezonja a Bundesligában töltött hét éve alatt – egy idényen belül ennél több bajnoki gólt csak az Ajaxban szerzett 2008-ban (33).

Mario Gomez
Lewandowski az első igazán jól sikerült Bundesliga-szezonjában nemcsak Huntelaarral futott nagy versenyt, hanem Mario Gomezzel is. 2012-ben a Dortmund mögött ezüstérmes Bayern München centere lett a második a góllövőlistán a holland után és a lengyelt megelőzve. 26 találatával Gomez négyet számolt rá Lewandowski termésére, és ekkor aligha hitte, hogy a következő szezonban már nem ő lesz a dortmundi rivális legnagyobb német kihívója. Sőt egy évvel később, amikor a Bayern története egyik legnagyobb sikerét aratva triplázott, Gomez már csak holtversenyben az ötödik legjobb német gólszerző volt a Bundesligában...

Stefan Kiessling
A 2012–2013-as szezonra átrajzolódott a Bundesliga góllövőlistájának élmezőnye. A címvédő Huntelaar gyenge szezont futott a Schalkéban, Gomez pedig Mario Mandzukic érkezésével elveszítette helyét a Bayern kezdőjében. Az állandóságot Lewandowski képviselte, aki 24 góljával újra főszereplője volt a Dortmund ismételt bajnoki címének. Gólkirály azonban ezúttal sem tudott lenni, mivel a Leverkusen lesipuskása, Stefan Kiessling egyetlen találattal megelőzte. Akkoriban ő volt az egyik legjobb német csatár, ám a válogatottban 2010 óta nem játszott, mert összeveszett Joachim Löw szövetségi kapitánnyal, aki még akkor sem számolt vele, amikor Gomez és Miroslav Klose sérülése miatt csatárgondokkal küzdött.

Mögöttem az utódom? Mario Mandzukic távozása után a Dortmundtól érkező Lewandowski lett a Bayern gólfelelőse (Fotó: AFP, archív)
Mögöttem az utódom? Mario Mandzukic távozása után a Dortmundtól érkező Lewandowski lett a Bayern gólfelelőse (Fotó: AFP, archív)

Mario Mandzukic
A 2012-es Európa-bajnokság után igazolta le a Bayern München a horvát csatárt a Wolfsburgból, aki annak ellenére is kiszorította Gomezt a bajor sztárcsapat kezdőjéből, hogy a német az előző két szezonban 65 bajnokin 54 gólt szerzett. Viszont abban a két idényben a Bayern csak ezüstérmes lett a Dortmund mögött, Jupp Heynckes pedig olyan csatárt akart előre, aki ha nem is ennyire gólérzékeny, de fáradhatatlanul melózik a pályán. Ezt a szerepet töltötte be Mandzukic a 2013-ban triplázó Bayernben, majd egy évvel később a már Pep Guardiola vezette müncheni sztárcsapatban is. 2014-ben 18-szor köszönt be, amivel Lewandowski legnagyobb ellenfele volt a gólkirályságért. A lengyel így az elmúlt három éve legszerényebb termésével, 20 góllal szerezte meg az első koronáját.

Alexander Meier
Lewandowski 2014 nyarán a Dortmundban lejáró szerződését kihasználva ingyen szerződött a nagy rivális Bayern Münchenhez, de az első ottani szezonja nem sikerült felhőtlenül. Persze nem teljesített rosszul, de a 17 gól kevesebb volt, mint az előző három dortmundi idényének termése, noha a Bundesligát egy dominánsabban uraló csapat centere lett Münchenben. Kisebb visszaesését kihasználva meglepetés gólkirályt avattak: a német válogatottban egyszer sem szereplő frankfurti Alexander Meier úgy lett 19 góllal a legjobb, hogy sérülés miatt csak 26 meccsen lépett pályára.

Arjen Robben
Hogy Lewandowskinak időbe tellett, míg ráérzett a Pep Guardiola által előírt stílusra Münchenben, azt nemcsak az mutatta, hogy 2015-ben Alexander Meier letaszította a a gólkirályi trónról, hanem az is, hogy csapaton belül sem ő volt egyértelműen a legjobb góllövő. A szélső Arjen Robben ugyanúgy 17 gólt szerzett a Bundesligában, mint Lewy az első bayernes szezonjában. Ezzel ők ketten holtversenyben végeztek a góllövőlista második helyén Meier mögött. Azóta házon belül Thomas Müller járt a legközelebb Lewandowskihoz, amikor 2016-ban tíz gól volt a különbség kettejük között – ennél csak nagyobbra nyílt az olló a lengyel és a második legjobb bajor gólszerző között.

Pierre-Emerick Aubameyang
Aki Batmannek Joker, az Lewandowskinak Aubameyang. Nem a jó és a rossz viszonylatában, hanem abból a szempontból, hogy a gaboni volt a legnagyobb ellenfele a Bundesliga valaha volt legjobb légiósának. Miután Lewy a Bayernbe szerződött, Aubameyang lépett a helyébe Dortmundban, és éveken át tartott kettejük kiélezett versengése. 2016-ban Lewandowski nyert 30–25-re, 2017-ben Aubameyang 31–30-ra, 2018-ban pedig fél távnál 15–13-ra a lengyel vezetett, amikor riválisa az országot elhagyva az Arsenalba igazolt szezon közben. Mindenesetre eddig Aubameyang az egyetlen, aki a csúcsformában pörgő lengyelt le tudta győzni a 2016–2017-es idényben.

Anthony Modeste
2017-ben a 30 gólos határt elérő Aubameyang, Lewandowski pároshoz nagyon közel állt a Köln csatára, Anthony Modeste is, aki miatt a lengyelnek gyakran kellett a „visszapillantóba” is nézegetnie. A francia center azért szerződött Kölnbe korábban, mert a Hoffenheimben Szalai Ádám leigazolása után jelentősen csökkent a játékideje. Bejött neki a váltás, hiszen új csapatában egyből szórni kezdte a gólokat: első szezonjában 15-ször volt eredményes, a másodikban pedig már 25-ször. Ez utóbbival ő volt az egyetlen, aki tartani tudta a lépést a bajnokságban akkoriban utolérhetetlennek tűnő müncheni és dortmundi gólvágóval.

Paco Alcácer
Miután Aubameyang távozott, az egész Bundesligának és magának Lewandowskinak is szüksége volt valakire, aki új kihívás elé állítja. 2018-ban a lengyel 29 góllal végzett az élen, a második helyezett Nils Petersennek csaknem feleannyi, mindössze 15 találata volt... Azon a nyáron aztán a Dortmund leigazolta Paco Alcácert, aki addig a Barcelona kispadját koptatta. Fantasztikusan kezdett, az első négy Bundesliga-meccse után már nyolc gólja volt a spanyolnak. Végül 18 találatig jutott, így csak néggyel „kapott ki” a gólkirály Lewytől. Az volt az érdekes, hogy az eredményessége ellenére Alcácer a 26 meccséből 15-ön csak csere volt, így viszont átlagban 67 percenként talált a kapuba – ugyanez a szám a lengyelnél 135 perc volt...

A legújabb kihívó: Timo Werner (Fotó: AFP)
A legújabb kihívó: Timo Werner (Fotó: AFP)

Timo Werner
Úgy kezdte a mostani szezont Lewandowski, ahogy a Bundesligában soha senki korábban: az első 11 forduló mindegyikén gólt szerzett, már 16 találatot számlált, és a legtöbben azt gondolták, akár előre oda is lehetne adni neki az újabb koronát. Csakhogy időközben Timo Werner is felnőtt hozzá, aki Julian Nagelsmann edző érkezésével és az általa Lipcsébe hozott támadófutballal szintet ugrott a mostani idényben. Egyszer már volt 20+ gólos éve a német tehetségnek (2017-ben 21-ig jutott), de most, hogy az RB Leipzig nem az elmúlt években rá jellemző kontrafocit játssza, már a 30-hoz közelít.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik