Bayern München: szűrőért és szélsőért 40-40, karmesterért 100 millió?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 18:47
null
Kevés az olyan bombaüzlet, mint Benjamin Pavard... (Fotó: AFP)
Újra itt a nyár, monszunos, viharveréses, szupercellás, és a nemzetközi futballvilágon is végigsöpör menetrend szerint a pénzeső. Ez elől valahogy senki sem akar elrejtőzni, sőt… És hol van még a lubickolás vége? Immár tizenegy éve fut szokásos transzfer-összefoglalónk, a heti első rész a hagyományok szerint a Premier League-é, a második a Serie A-é, a harmadik pedig a Bundesligáé.



Ahogyan arról két hete is írtunk, a BAYERN MÜNCHEN továbbra is szélsőt és csatárt keres: a kapuban világklasszis dalmahodik Manuel Neuer személyében, előtte összeállt a Joshua Kimmich/Benjamin Pavard, Lucas Hernández, Niklas Süle/Jérome Boateng, David Alaba hatos, előttük középen Javi Martínez, Thiago Alcántara, Leon Goretzka, Corentin Tolisso és Renato Sanches tusakodik egymással a három helyért, Robert Lewandowski helyét ember nem vonja kétségbe, helyettese Thomas Müller és a fiatal Jann-Fiete Arp, a szélsőválasztékot azonban „csak” Müller, Kingsley Coman, Alphonso Davies és Serge Gnabry alkotja.

Ha jobban megnézzük, majdnem olyan, mintha három új játékos jött volna a Bayernhez: Davies most 18 éves, a télen érkezett, a Bundesligába még csak bele-beleszagolgatott, a világbajnok középső középpályás mindenes, Tolisso súlyos sérülése miatt csupán perceket játszott az előző idényben, Coman karrierjét is műtétek szaggatták, de a tél óta komolyabb baja nem volt.

Komoly előny, hogy szinte mindenki képes több poszton is magas színvonalon futballozni, ezért is tűnt luxusnak megvenni a Tottenhamtől a jobb oldali mindenest, Kieran Trippiert, főleg a Monacótól Benjamin Henrichset, hacsak utóbbit nem eleve a bal oldalon akarja szerepeltetni Niko Kovac.

Nicolas Pépé és Gareth Bale ügyében nincs új információnk, Ousmane Dembélé elméletileg közelebb került az eladósorhoz, a Sport Bild szerint új, ötvenmilliós ajánlatot tett a München a Chelsea-nek Callum Hudson-Odoiért, Leroy Sané inkább a PSG-vel kokettál jelenleg, mint a Bayernnel, így került előtérbe a PSV Steven Bergwijnje. Megjegyeznénk azt is, hogy a régi célpont Yannick Carrascót pár hete a neki havi egymillió eurót fizető Talien Jifang felmentette a munkavégzés alól, annyira elégedett volt ugyanis a belga edzésmunkájával, de aztán kis pénzbírság után ismét játszhat. Ameddig...

Renato Sanches legújabb kérője a PSG, a Marca szerint utóda már meg is van félig: az espanyolos Marc Rocával már megegyeztek a müncheniek, a klubjával még nem, az U21-es Európa-bajnok szűrő kivásárlási ára ugyanis 40 millió euró.

Új célpont a középcsatár poszton a juventusos Mario Mandzukic és a CSZKA Moszkvában játszó Fjodor Csalov, Timo Werner még mindig nem hosszabbított Lipcsében, és a szerződése jövőre lejár, bár az is lehet, Mandzukic jönne egy évre, és létezik már egy előszerződés Wernerrel... Nagyon felkapott a nyáron az Eintracht Frankfurt francia középcsatára, Sébastien Haller, aki volt U17-es Európa- és világbajnok, légióskodott Hollandiában, majd a tavalyelőtti hétmillió euró fejében 33 gólt szerzett Frankfurtban, 19 gólpassz mellett – ezért is kerül ötvenmillió euróba, de nem a vele hírbe hozott Bayernnek, hanem a West Hamnek.

A legnagyobb vétel mindenekfölött a leverkuseni Kai Havertz lehet, ha letesz érte a Bayern százmillió eurót, ugyanis a húszéves középső és jobb oldali középpályás az előző idényt 27 kanadai ponttal zárta, és háromszoros válogatott lett. Az egyetlen gond vele a vételára, pont annyiba kerülne, mint amennyit Sanéért kér állítólag a City. A Sané-ügy hátterében az áll, hogy a szélső a szerinte csapnivaló évi 3.5 millió eurós fizetését szeretné felemeltetni 8.5 millióra, mindegy, milyen eszközökkel...

Mindenesetre sokatmondó, hogy az amerikai túrára nem repült el a csapattal a sportigazgató Hasan Salihamidzic, aki itthon intézi a transzferügyeket.



Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy (Bundesliga szintű!) nevelőklub lett a BAYER LEVERKUSEN, amely egy olajban, műtrágyában vagy állami megbízásokban gazdag tulajdonossal meg tudta volna tartani az elmúlt hat évben eladott Bernd Leno – Daniel Carvajal, Ömer Toprak, Kirjakosz Papadopulosz, Henrichs – Emre Can, Gonzalo Castro/Kevin Kampl – André Schürrle, Hakan Calhanoglu, Szon Hung Min – Arkadiusz Milik/Javier Hernández/Admir Mehmedi vonulatot.

De a nyáron távozott a második legnagyobb kincs is, a jeles Bayern-utáló szélső, Julian Brandt, a középső középpályás Dominik Kohrért jó pénzt fizetett a Frankfurt – a tavalyi tízmilliós hasznot is felhasználva megvették a szélső helyére a PSG roppant tehetséges húszéves játékosát, a Ligue 1 mellett az U20-as válogatottban is bizonyító Moussa Diabyt, aki ráadásul egy rövid időre megfordult a Serie A-ban is a Crotonével. Elnézve, micsoda árrobbanáson mentek át mostanában a Bundesligában a francia fiatalok, nem csoda, ha a párizsiak a következő vételárban ötödében részesek lesznek.

Az új karmester a Hoffenheimtől 32 millió euróért érkező, 26 esztendős Kerem Demirbay lesz, akit három éve 1.6 millióért vett a mostani eladó, a Bayer pedig kicsengette a kivásárlási árat, klubrekordot döntve ezzel. Demirbay 88 mérkőzésen 38 kanadai pontot jegyzett előző állomáshelyén, a válogatottal Konföderációs Kupát nyert. A német válogatottal, ez fontos, utánpótlás szinten ugyanis a törököket erősítette. Kölcsönből visszatért az Anderlechthez alig egy gól után a svéd ék, Isaac Kiese Thelin, és ötmilliót adott a B04L az Ajaxnak a balhátvéd Daley Sinkgravenért. A 24 éves holland hat különböző poszton képes szerepelni, az Ajax előző idényében 11 fellépéssel volt részes.

A Leverkusen tavaly megerősítette a jobb oldalát a Paulinho, Mitchell Weiser kettőssel, előtte két évig a gerincet acélozta a Lucas Alario, Panajotisz Recosz, Sven Bender, Kevin Volland, Aleksandar Dragovic ötössel, akkor került fel az U17-esektől Havertz, és 13.5 millióért megvették egy ihletett pillanatukban Leon Baileyt.

A védő Tin Jedvajt hívja ugyan a Fiorentina és a Celta Vigo, a középső középpályás Charles Aránguiz közelít a West Hamhez, de egy chilei lap szerint a „dél-amerikai passzmestert” a Bayern, Napoli, Milan, Roma, Inter, Internacional vonal is csábítja. Baileyt és Alariót állítólag az AS Roma, Baileyt külön a Bayern kerülgeti.

Kiszemelt a Bruges bal oldali mindenese, az anyakönyvileg is csodálatos Marvelous Nakamba, aki hatmillió körüli összegért vihető, kicsit drágább nála az atalantás Robin Gosens, aki német–holland kettős állampolgár, illetve felmerült, hogy a Romával való üzletelés mellékhullámán befut Leverkusenben a csatár Patrik Schick, akit a Corriere dello Sport szerint elcserélnének Baileyre, 15 millió euró társaságában.

Felmerült Szoboszlai Dominik neve is, és nem is lenne rossz helyen ott a magyar fiú, nem rossz ötlet elhozni Demirbay mögé Hoffenheimből Nadiem Amirit, akinek jövőre lejár a szerződése, 14 millió lehet így csak az ára (és sokkal olcsóbb mint a szintén kiszemelt Dani Olmo), kérője még a Lipcse is. A védelembe kitűnő erősítés lenne a Real Madrid Jesús Vallejója, aki ráadásul ismeri már a ligát, játszott a Frankfurtban, felvetődött Laurent Koscielny is. Kiszemelt Aránguiz helyére Jeff Reine-Adélaide (Angers) és az amerikai Djordje Mihailovic Chicagóból, de Rudi Völler csapatfőnök szerint mindent megtesznek majd, hogy maradjon velük a chilei. A mára alaposan megnagypapásodott egykori zseniális csatár elárulta, hogy egy támadót még mindenképpen vesznek, mellette egy érkező lehet még.

Peter Bosz edző közben a biztonság kedvéért a szélső Paulinhóból megpróbál hamis 9-est nevelni, és jó hír, hogy visszatért hosszas sérülése után a húszéves Recosz.

Havertz nem titkolja, hogy egy idényt még mindenképpen a Bayerben tölt „minden ha és de nélkül”, aztán elindulhat egy topcsapat felé – bár ha jobban megnézzük, egy a nyáron kialakuló Lukas Hradecky – Weiser/Jedvaj, Jonathan Tah/Recosz, Dragovic/Sven Bender, Wendell/Sinkgraven – Lars Bender, Demirbay, Aránguiz/Amiri – Havertz/Paulinho, Alario/Volland, Bellarabi/M. Diaby/Bailey csapat sem a Bundesligában, sem a Bajnokok Ligájában nem lebecsülendő ellenfél...

(Forrás: transfermarkt.de)
(Forrás: transfermarkt.de)

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2019 NYARA

AUGSBURG
Érkezett:
Iago (Internacional, 6500000), Carlos Gruezo (Dallas, 4000000), Florian Niederlechner (Freiburg, 2500000), Ruben Vargas (Luzern, 2500000), Noah Sarenren Bazee (Hannover, 1700000), Marvin Friedrich (Union Berlin, 1000000), Mads Pedersen (Nordsjaelland, 800000),Marek Suchy (FC Basel, i.)
Kölcsönből vissza: Uszami Takasi (Düsseldorf), Caiuby (Grasshoppers), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt)
Távozott: Jonathan Schmid (Freiburg, 4000000), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, i.), Ku Dzsa Csol (szl.), Jan-Ingwer Callsen-Bracker (szl.), Ddzsi Dong Von (Mainz, i.), Uszami Takasi (Gamba Oszaka), Marvin Friedrich (Union Berlin, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Reece Oxford (West Ham), Gregor Kobel (Hoffenheim)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett: Kerem Demirbay (Hoffenheim, 32000000), Moussa Diaby (PSG, 15000000), Daley Sinkgraven (Ajax, 5000000)
Kölcsönből vissza: Tomasz Kucz (DSC)
Távozott: Julian Brandt (Dortmund, 25000000), Sam Schreck (Groningen), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, 8 500 000)
Kölcsönből vissza: Isaac Kiese Thelin (Anderlecht)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Lucas Hernández (Atlético Madrid, 80000000 euró), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart, 35000000), Jann-Fiete Arp (Hamburg, 3000000)
Távozott: Mats Hummels (Borussia Dortmund, 30500000), Marco Friedl (Werder Bremen, kölcsön után végleg), Franck Ribéry (szerződése lejárt), Arjen Robben (visszavonult), Rafinha (Flamengo, ingyen)
Kölcsönből vissza: James Rodríguez (Real Madrid)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett: Mats Hummels (Bayern München, 30500000), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach, 25500000), Nico Schulz (Hoffenheim, 25500000), Julian Brandt (Leverkusen, 25000000), Paco Alcácer (Barcelona, kv., 21000000), Mateu Morey ( Barcelona U19, i.)
Kölcsönből vissza: Sebastian Rode (Eintracht Frankfurt), Jeremy Toljan (Celtic), André Schürrle (Fulham), Kagava Sindzsi (Besiktas), Felix Passlack (Norwich City)
Távozott: Alexander Isak (Real Sociedad, kv., 6500000), Abdou Diallo (PSG, 32 000 000)
Kölcsönbe: Felix Passlack (Fortuna Sittard), Jeremy Toljan (Sassuolo, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Christian Pulisic (Chelsea)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Stefan Lainer (RB Salzburg, 12000000), Breel Embolo (Schalke, 10000000), Marcus Thuram (Guingamp, 9 000 000)
Kölcsönből vissza: Bénes László (Holstein Kiel)
Távozott: Thorgan Hazard (Dortmund, 25 500 000), Josip Drmic (Norwich City, i.)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett: Djibril Sow (Young Boys, 9000000), Filip Kosztics (Hamburg, kv., 6000000), Luka Jovics (Benfica, kv., 5000000), Dejan Joveljics (Crvena zvezda, 4000000), Dominik Kohr (Bayer Leverkusen, 8 500 000), Erik Durm (Huddersfield, i.)
Kölcsönből vissza: Marijan Cavar (Osijek), Nicolai Müller (Hannover), Danny Blum (Las Palmas), Max Besuschkow (Saint Gilloise), Kamada Daicsi (St. Truiden), Felix Wiedwald (Duisbur)
Távozott: Luka Jovics (Real Madrid, 60000000), Andersson Ordónez (LDU Quito, 450000), Danny Blum (Bochum, 250000), Branimir Hrgota (szl.), Nelson Mandela (szl.), Max Besuschkow (Jahn Regensburg), Sébastien Haller (West Ham, 40 000 000)
Kölcsönből vissza: Sebastian Rode (Dortmund), Kevin Trapp (PSG), Martin Hinteregger (Augsburg)

FORTUNA DÜSSELDORF
Érkezett: Thomas Pledl (Ingolstadt, i.), Nana Ampomah (Waasland-Beveren, 4 000 000)
Kölcsönbe: Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf),Erik Thommy (VfB Stuttgart),Zack Steffen (Manchester City), Lewis Baker (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Emmanuel Iyoha (Erzgebirge Aue), Havard Nielsen (Duisburg)
Távozott: Marvin Ducksch (Hannover, 1750000), Benito Raman (Schalke)
Kölcsönbe: Emmanuel Iyoha (Holstein Kiel), Jaroslav Drobny (szl.)
Kölcsönből vissza: Marcin Kaminski (VfB Stuttgart), Uszami Takasi (Augsburg), Dodi Lukebakio (Watford), Markus Suttner (Brighton)

FREIBURG
Érkezett:
Jong Vu Jong (Bayern München II, 4500000), Jonathan Schmid (Augsburg, 4000000), Kvon Csang Hun (Dijon, 3000000), Luca Itter (Wolfsburg, 2500000)
Kölcsönből vissza: Fabian Schleusener (Sandhausen), Patrick Kammerbauer (Holstein Kiel), Vincent Sierro (St. Gallen), Jonas Föhrenbach (Jahn Regensburg), Yoric Ravet (Grasshoppers)
Távozott: Florian Niederlechner (Augsburg, 2500000), Vincent Sierro (Young Boys, 1500000), Jonas Föhrenbach (Heidenheim, 500000),Fabian Schleusener (Nürnberg, 450 000)
Kölcsönbe: Keven Schlotterbeck (Union Berlin), Pascal Stenzel (VfB Stuttgart)
Kölcsönből vissza: Vincenzo Grifo (Hoffenheim)

HOFFENHEIM
Érkezett: Ihlas Bebou (Hannover, 8500000), Sargis Adamyan (Jahn Regensburg, 1500000), Konsztantinosz Sztafilidisz (Augsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Justin Hoogma (St. Pauli), Kevin Akpoguma (Hannover), Steven Zuber (VfB Stuttgart), Robert Zulj (Union Berlin), Vincenzo Grifo (Freiburg), Havard Nordtveit (Fulham), Philipp Ochs (Aalborg), Gregor Kobel (Augsburg), Felipe Pires (Palmeiras)
Távozott: Kerem Demirbay (Leverkusen, 32000000), Nico Schulz (Dortmund, 25500000), Antonio Colak (HNK Rijeka, kv., 850000), Robin Hack (Nürnberg, 500000), Joelinton (Newcastle United, 44 000 000)
Kölcsönbe: Gregor Kobel (VfB Stuttgart), David Otto (Heidenheim), Felipe Pires (Fortaleza)
Kölcsönből vissza: Reiss Nelson (Arsenal)

HERTHA BSC
Érkezett: Eduard Löwen (Nürnberg, 7000000), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow, i.), Daishawn Redan (Chelsea U23, 2 700 000)
Kölcsönből vissza: Alexander Esswein (VfB Stuttgart), Sidney Friede (Royal Mouscron)
Távozott: Valentino Lazaro (Inter, 22000000), Fabian Lustenberger (Young Boys, i.), Julius Kade (Union Berlin, i.), Jonathan Klinsmann (St. Gallen, i.)
Kölcsönből vissza: Derrick Luckassen (PSV)

1. FC KÖLN
Érkezett: Birger Verstraete (Gent, 3500000), Kingsley Ehizibue (Zwolle, 2000000), Kingsley Schindler (Holstein Kiel, i.)
Kölcsönből vissza: Tim Handwerker (Groningen)
Távozott: Serhou Guirassy (Amiens, 6000 000), Johannes Geis (szl.), Matthias Lehmann (visszavonult), Tim Handwerker (Nürnberg)

MAINZ
Érkezett: Edimilson Fernandes (West Ham, 7500000), Aarón Martín (Espanyol, 6000000), Ronaël Pierre-Gabriel (Monaco, 5500000), Jonathan Meier (Bayern München II, 1200000), Dzsi Dong Von (Augsburg, i.)
Kölcsönből vissza: Aaron Seydel (Holstein Kiel), José Rodríguez (Fortuna Sittard)
Távozott: Anthony Ujah (Union Berlin, 2000000), Giulio Donati (szl.), Gaëtan Bussmann (szl.), Emil Berggreen (Twente, i.), Jannik Huth (Paderborn), René Adler (visszavonult), Marin Sverko (Mainz II), Niko Bungert (visszavonult)
Kölcsönbe: Gerrit Holtmann (Paderborn), Issah Abass (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Aarón Martín (Espanyol)

PADERBORN
Érkezett: Johannes Dörfler (Uerdingen, i.), Marcel Hilssner (Hansa Rostock, i.), Cauly (Duisburg, i.), Rifet Kapic (Grasshoppers)
Kölcsönbe: Laurent Jans (Metz)
Távozott: Gerrit Holtmann (Mainz), Philipp Klement (VfB Stuttgart, 2500000), Bernard Tekpetey (Schalke, 2500000), Schindler Olivér (szl.)

RB LEIPZIG
Érkezett: Hannes Wolf (RB Salzburg, 12000000), Luan Candido (Palmeiras U20, 8000000), Christopher Nkunku (PSG, 13 000 000)
Kölcsönbe: Ethan Ampadu (Chelsea, 650 000)
Távozott: Bruma (PSV, 15000000), Marius Müller (Luzern)
Kölcsönből vissza: Emile Smith Rowe (Arsenal U23)

SCHALKE
Érkezett: Ozan Kabak (VfB Stuttgart, 15000000), Bernard Tekpetey (Paderborn, 2500000), Benito Raman (Fortuna Düsseldorf), Markus Schubert (Dynamo Dresden, i.)
Kölcsönbe: Jonjoe Kenny (Everton)
Kölcsönből vissza: Pablo Insua (Huesca), Fabian Reese (Greuther Fürth)
Távozott: Breel Embolo (Mönchengladbach, 10000000), Benjamin Goller (Werder Bremen, i.), Sascha Riether (visszavonult)
Kölcsönbe: Cedric Teuchert (Hannover), Bernard Tekpetey (Fortuna Düsseldorf), Ralf Fährmann (Norwich City, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Wolfsburg)

UNION BERLIN
Érkezett: Anthony Ujah (Mainz, 2000000), Marcus Ingvartsen (Genk, 1500000), Robert Andrich (Heidenheim, 1000000), Suleiman Abdullahi (Braunschweig, kv., 500000), Julius Kade (Hertha, i.), Florian Flecker (Hartberg, i.), Sheraldo Becker (Den Haag, i.), Manuel Schmiedebach (Hannover, kv.), Neven Szubotics (St.-Étienne, i.), Marvin Friedrich (Union Berlin, 2 000 000), Christian Gentner (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Moritz Nicolas (Mönchengladbach), Keven Schlotterbeck (Freiburg), Marius Bülter (Magdeburg, 400 000)
Távozott: Marvin Friedrich (Augsburg, 1000000), Eroll Zejnullahu (szl.)
Kölcsönből vissza: Carlos Mané (Sporting CP), Robert Zulj (Hoffenheim)

WERDER BREMEN
Érkezett: Niclas Füllkrug (Hannover, 6500000), Marco Friedl (Bayern München, kv., 3500000), Benjamin Goller (Schalke, i.)
Kölcsönből vissza: Robert Bauer (Nürnberg), Niklas Schmidt (Wehen Wiesbaden)
Távozott: Aron Jóhannsson (Hammarby, i.), Thanosz Pecosz (szl.), Max Kruse (Fenerbahce, i.)
Kölcsönbe: Niklas Schmidt (Osnabrück), Jan-Niklas Beste (Emmen)

WOLFSBURG
Érkezett: Xaver Schlager (RB Salzburg, 15000000), Kevin Mbabu (Young Boys, 9200000), Joao Victor (LASK, 3500000), Paulo Otávio (Ingolstadt, 1100000), John Yeboah (Wolfsburg U19)
Kölcsönből vissza: Jeffrey Bruma (Schalke)
Távozott: Landry Dimata (Anderlecht, kv., 5000000), Victor Osimhen (Charleroi, 3500000), Luca Itter (Freiburg, 2500000), Paul Seguin (Greuther Fürth, 300000), Paul Verhaegh (Twente, i.), Sebastian Jung (Hannover, i.), Riechedly Bazoer (Vitesse)
Kölcsönbe: Marvin Stefaniak (Greuther Fürth)

LEZÁRVA SZERDÁN ESTE.

Kv.: kölcsön után végleg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik