Bayern: Hoeness elismerte a 18 milliós adócsalást

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.03.10. 15:05
null
Hoeness otthona, épp érkezik az őt a bíróságra szállító rendőrautó (Fotó: Reuters)
Beismerő vallomást tett Uli Hoeness, a Bayern München német labdarúgó-egyesület elnöke hétfőn a müncheni tartományi bíróságon adóelkerülés vádja miatt indult büntetőperének első tárgyalási napján.

 

A sportvezető a vádirat szerint (melyet Achim von Engel állami ügyész ismertetett) 2003 és 2009 között nem fizetett meg tőzsdei ügyleteken elért nyeresége után összesen 3.5 millió euró adót. Uli Honess azonban a vallomása és ügyvédje nyilatkozata alapján további 15 millió euró adó megfizetését is elkerülte, így összesen 18.5 millió euró (több mint 5.7 milliárd forint) értékben követett el adócsalást.

A Bayern München elnöke vallomásában hangsúlyozta, hogy megbánta tettét, és az ügy valamennyi részletét fel akarja tárni, ezért az összes vonatkozó iratot benyújtotta a bíróságnak és az illetékes hatóságoknak.

A Reuters beszámolója alapján ha Hoenesst bűnösnek találják, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A Bayern elnöke 2013 januárjában 10 millió eurót fizetett az adóhatóságnak, amelyet később értesített svájci bankszámlájáról is. A kérdés már csak az, hogy mindezt időben tette-e ahhoz, hogy elkerülje a börtönbüntetést.

„Örülök neki, hogy minden nyilvánosságra kerülhet. Nagyon megbántam a hibáimat. Mindent megteszek, hogy ezt a sötét fejezetet magam mögött tudhassam” – mondta Hoeness a tárgyaláson.

A 62 éves sportvezető elismerte, volt egy titkos bankszámlája Svájcban, amelyen 2001 és 2010 között 50 ezer (!) spekulációs ügyletet bonyolított le, vesztesége egymillió euró volt. „Az egész nagy hazárdjáték volt, de nagy adrenalinlöket is. Elvesztettem az irányítást, teljes káosz lett a végére” – folytatta Hoeness.

A Bayern elnöke hozzátette: az elmúlt években ötmillió eurót adományozott különböző szervezeteknek, adót pedig több mint 50 millió eurót fizetett. Meggyanúsítása óta több halálos fenyegetést is kapott.

A német adóhatóság jelentése alapján az elmúlt négy évben mintegy 55 ezer adócsaló adta fel magát, akik összesen 3.5 milliárd euró adót fizettek vissza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik