Jó döntés volt Mandzukicot Lewandowskira cserélni?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.14. 13:08
null
Mandzukic vagy Lewandowski? (Fotó: Action Images)
A 2014-es nyári átigazolási időszak egyik meghatározó története a Bayern München labdarúgócsapatának csatárkeringője volt. Mario Mandzukic a spanyol bajnok Atlético Madridhoz távozott, míg Robert Lewandowski ingyen csatlakozott a rivális Borussia Dortmundtól. Anyagilag biztosan megérte a bajoroknak a váltás, de mi a helyzet a pályán?

 

Mario Mandzukic a Jupp Heynckes-féle triplázó Bayern München egyik meghatározó tagja volt, Pep Guardiola érkezése után azonban nem igazán illett a bajor csapat új, 4–1–4–1-es felállásába. Hiába lett 26 góllal a Bayern legjobb góllövője, Mandzukic edzői nyomásra távozott, a Diego Simeone vezette Atlético Madridban pedig újra szárnyal.

A spanyol fővárosba Diego Costa pótlására érkező horvát válogatott csatár roppant erős játékos, aki fejjátékával, kíméletlen befejezéseivel és megbízható védőmunkájával tűnik ki a mezőnyből.

A támadó hasznos fegyvernek bizonyult Heynckes villámgyors és rendkívül direkt támadójátékában, azonban a kevésbé konzervatív, kötetlen és rugalmas Guardiola-féle rendszerben nem tudták maximálisan kihasználni az erősségeit. A katalán mester a Barcelona vezetőedzőjeként korábban Zlatan Ibrahimovictól is hajlandó volt megválni, mivel a svéd csatár nem illeszkedett a szisztémájába.

Guardiolának kellett egy 9-es, és Robert Lewandowskiban látta a megoldást. Két bajnoki cím, egy kupa, egy BL-döntő és 103 gól a Borussia Dortmundban, Európa egyik legjobban passzoló csapatában kiváló ajánlólevélnek tűnt.

Fél évvel később azonban felvetődik a kérdés: mennyire volt nyerő döntés a csatárcsere? A két csatár statisztikái segíthetnek a megválaszolásban.

Lewandowski akcióban (Fotó: Action Images)
Lewandowski akcióban (Fotó: Action Images)

A Bayernbe egyelőre nem tudta átmenteni a dortmundi formáját a lengyel támadó, a bajorok mezében 27 mérkőzés alatt 10-szer talált be, miközben Mandzukic (30 fellépésen) 19. gólját szerezte a Real Madrid ellen 4–0-ra megnyert mérkőzésen.

Lewandowski átigazolásának legfontosabb okai között szerepelt a kiemelkedő passzjátéka és az a képessége, hogy helyet, illetve helyzeteket teremt társainak. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a két csatár között ezekben a kategóriákban nincs nagy különbség: a 2014–2015-ös szezonban Lewandowski öt gólpassznál jár, míg Mandzukic háromnál.

A meccsenkénti passzátlagban sincs erős eltérés, Lewandowskié csupán kettővel nagyobb elődjénél (21, ill. 19 mérkőzésenként), bár a lengyel válogatott támadó jóval pontosabb (72.4%–65%). Guardiola alatt azonban Mandzukic is hasonló biztossággal passzolt: átadásainak 72.6 százaléka jutott csapattárshoz.

Különbséget fedezhetünk fel a párharcokat és a védekezést vizsgáló adatok áttekintésekor is. Mandzukic párharcainak 49 százalékát nyerte meg az első bayernes félévében, míg Lewandowski 43 százalékát.

Mandzukic a madridi ritmust is könnyen felvette (Fotó: Action Images)
Mandzukic a madridi ritmust is könnyen felvette (Fotó: Action Images)

A levegőben jócskán utódja fölé magasodik Mandzukic, fejpárbajainak 59 százalékából ő kerül ki győztesként, míg Lewandowski az esetek 38 százalékában előzi meg védőjét. Mandzukic akkor is hatékonyabb, ha az ellenfélnél van a labda. Kilenc szerelése és tizenhat labdaszerzése volt, míg Lewandowski csak háromszor szerelte ellenfelét és négyszer szerezte meg a játékszert.

Lewandowski mentségére szólhatna, hogy ez az első éve az új rendszerben, azonban a statisztikák szerint Mandzukic debütálása sokkal jobban sikerült Münchenben. Az első 18 bajnoki mérkőzés után 14 találatnál járt a horvát, miközben a lengyel 7-ig jutott.

A számok azt mutatják, hogy Mandzukic jobban teljesített Münchenben, de még korai lenne leírni Robert Lewandowskit. Dortmundban a lengyel egy olyan rendszerben futballozott, ahol ő volt az első számú gólfelelős, mellette pedig csak Marco Reus és Pierre-Emerick Aubameyang szállította a gólokat.

A Guardiola-féle Bayern egyik sajátossága, hogy a találatok egyenletesen oszlanak el a játékosok között. Lewandowski mellett Arjen Robben, Mario Götze és Thomas Müller is tíz felett jár, de ne feledkezzünk meg az ötgólos Franck Ribéryről sem, aki különböző sérülések miatt tizenhárom mérkőzést is kihagyott ebben a szezonban.

A Simeone-féle Atletico Madrid játéka jobban kedvez a klasszikus középcsatároknak, és Mandzukic a csapat első számú gólfelelőse. A horvát légiós oldalán Antoine Griezmann, a francia szélső jár tíz, Raúl Garcia pedig nyolc találatnál, a többiek azonban jócskán le vannak maradva.

Ingyen megszerezni a Bundesliga 2013–2014-es gólkirályát és a Mandzukic eladásából befolyt összeget a parádésan teljesítő Juan Bernat, valamint az újjászülető Xabi Alonso szerződtetésére költeni kifejezetten jó üzletnek tűnik Lewandowski visszafogott teljesítménye ellenére is, amit alátámaszt az a tény, hogy a Bayern München a legtöbb rúgott és a legkevesebb kapott góllal fölényesen vezeti a Bundesligát, s a Chelsea után (holtversenyben) a második legtöbb találatot szerezve jutott tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből.

Lewandowski a Hamburg elleni, szombat délután 15.30-kor kezdődő bajnokin javíthat a mérlegén, míg Mandzukic a Celta Vigo ellen vezetheti az Atlético Madrid rohamait, vasárnap este 21.00-kor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik