Átváltozások kora – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.09.29. 00:57

Nem hiszem, hogy Carlo Ancelottinak csupán a PSG-től Párizsban elszenvedett 3–0-s presztízsvereség miatt kellett távoznia a Bayerntől. Az olasz tréner eltávolítása – ahogyan mondani szokták – az utóbbi időben vallott, nem éppen a müncheniekre szabott futballfilozófia kudarcának beismerése. Ezért persze nem Ancelotti a felelős, de a vezetőség nem szokta magát lecserélni, és könnyebb egy edzőt kirúgni, mint az egész csapatot.

Az „utóbbi időben korszak” Pep Guardiola érkezésével kezdődött, s a bajorok reményei szerint Ancelotti távozásával lezárul. A gyökerek odáig vezetnek, illetve még korábbra. A német Jupp Heynckes 2013-ban még a gárda edzője volt, amikor a müncheni vezetők, hallgatva a szirének énekére – a tiki-taka gyönyöre –, szerződtették Guardiolát. Igen ám, de közben az „öreg” az együttessel megnyerte a Bajnokok Ligáját, és 2013-ban „zusammen” négy trófeát. Jött Pep meg a csapatba megálmodott emberei, s ugyan háromszor is elhódította a bajnoki címet, az együttes a BL-ben mindhárom évben spanyol ellenféllel szemben kiesett az elődöntőben.

Ancelotti ezt annyival fejelte meg, hogy a Bayern ugyan hosszabbításban bukott el a Reallal szemben, de már a négy közé jutásért. A Barcelonával elért eredményei alapján a világ legjobb edzőjének kikiáltott Guardiola nem alkalmazkodott a BL-győztes alakulat stílusához, hanem gyökeresen át akarta formálni. A klub játékospolitikája is eszerint módosult, a Bayern az addigiakkal ellentétben egyre inkább feladta saját stílusát, ám a BL-győzelem elmaradt.

Márpedig Münchenben – akárcsak a Realnál vagy a Barcelonánál – a BL-siker a fokmérő, s ha nem is csupán az számít, de nagyban befolyásolja egy-egy idény megítélését. A hazai porondon egyeduralkodó bajor klub 2013 óta képtelen bejutni a döntőbe. Ancelotti menesztéséhez persze hozzájárult a gyengébb bajnoki kezdés, de ez most jól is jött: le lehet állítani a futballkulturális kísérleteket.

Elvégre a német határon belüli futballmultikulti is elég színes ahhoz, hogy elkápráztassa a világot – lásd a C-válogatott győzelmét a Konföderációs Kupán. A Bayern visszaváltozásához nem kell(ene) más, mint egy korábbról Bayern-kötődésű vagy egy tőrőlmetszett hazai szakember – lám, a klub egykori ikonja, jelenlegi vezetője, Karl-Heinz Rummenigge kapiskálja ezt, mert a vezérkar két tehetséges edző, Julian Nagelsmann vagy Thomas Tuchel személyében látja biztosítottnak a jövőt.

Nincs új a nap alatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik