Zimbabwe: 67 játékost tiltottak el bundázásért, a teljes válogatott érintett

Vágólapra másolva!
2012.01.31. 16:56
null
A zimbabwei válogatott játékosai nem úszták meg a bundabotrányt (Fotó: Reuters, illusztráció)
Címkék
A Zimbabwei Labdarúgó-szövetség (ZIFA) hatvanhét játékost – egyben szinte a teljes válogatottat – tiltott el fogadási csalásért és bundázásért.

A ZIFA kedden tette közzé hivatalos jelentését az ügyről, amelyben – mint azt annak idején megírtuk – 2010 őszén indult a vizsgálat. Akkor még „csak" húsz játékost, edzőt és vezetőt fogtak gyanúba.

A zimbabwei válogatott 2007 és 2009 között rendszeresen túrázott Délkelet-Ázsiában, a „kiruccanásokat" a szingapúri fogadási maffia egyik vezetője, a rendezvényszervezőként bejelentett – jelenleg a finnországi fogadási botrány miatt börtönbüntetését töltő – Wilson Raj Perumal és zimbabwei részről Jonathan Musavengana szövetségi alkalmazott szervezte. A finnországi fogadási csalásokkal kapcsolatos nemzetközi nyomozás jegyzőkönyvei bizonyítják, hogy Perumal a magyarországi esetekkel is kapcsolatba hozható.

„Wilson Raj Perumal a zimbabwei szövetséggel dolgozott, és mindenkivel kapcsolatban volt a legmagasabb szinttől kezdve egészen az újságírókig, edzőkig és játékosokig. Voltak olyan időszakok, amikor a zimbabwei szövetség tulajdonképpen egy bűnözőnek dolgozott. Ezt nem én állítom. Vezetőváltás történt a szövetségben, és ezek az információk az általuk készített jelentésekben is szerepelnek. Itt nem egy mérkőzésről van szó, hanem rendkívül komoly csalásról. Perumal megmondta, melyik meccseket kell elcsalni, cserébe pedig részesedést fizetett” – mondta a Nemzeti Sportnak az esetről még 2011 végén Declan Hill oknyomozó újságíró.

Az összes, gyanúba fogott zimbabwei válogatott játékosra etikai vizsgálat vár. A nemzeti csapat volt kapitánya, Method Mwanjili, valamint a válogatott több kulcsjátékosa (Daniel Vheremu, Benjamin Marere, Thomas Sweswe) beismerő vallomást tett, csakúgy, mint az edzői stáb tagja, Joey Antipas.

„Szíria ellen hat nullára vesztettünk, úgy, ahogy utasítottak minket. Szándékosan nem támadtunk, saját kispadunkról kaptuk az utasításokat. Leverhettük volna Szíriát, ha tudásunknak megfelelően játszunk, és még a mérkőzés után az ellenfeleink is azt mondták, úgy tűnt nekik, vereségre játszottunk. A fogadási maffia képviselői láthatóan boldogok voltak, és a Kuala Lumpur-i repülőtéren mindenkinek kifizettek ezer amerikai dollárt" – vallotta Mwanjali.

A játékosokat többször megfenyegették, ha nem a megfelelő eredmény született.

A FIFA szabályai szerint automatikus örökös eltiltás jár válogatott mérkőzés megbundázásáért minden érintettnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik