Yakubu büntetője döntött Nigéria javára

Vágólapra másolva!
2010.01.16. 19:01
Címkék
Nigéria 1–0-ra győzött Benin ellen az Afrikai Nemzetek Kupáján a C-csoport 2. fordulójában. A találkozó egyetlen gólját Yakubu Aiyegbeni szerezte az első félidő végén tizenegyesből.
Yakubu ismét bevette Benin kapuját (Fotó: Reuters)
Yakubu ismét bevette Benin kapuját (Fotó: Reuters)

Nigéria az első fordulóban 3–1-es vereséget szenvedett Egyiptomtól, így szinte létkérdés volt számára, hogy a Mozambikkal ikszelő Benin ellen begyűjtse a három pontot.

Az első félidőben a nigériaiaknál Yakubu Aiyegbeni, a másik oldalon pedig Stéphane Sessegnon volt a legaktívabb. A mérkőzés első nagy lehetősége az evertonos Yakubu előtt adódott, a Paris Saint-Germaint erősítő Sessegnon pedig egy veszélyes szabadrúgással válaszolt erre.

A benini középpályás a 39. percben még közelebb járt a gólhoz, a lövése nyomán a labda a kapufán csattant.

Egy perccel később Danny Shittu fejesénél hatalmas bravúrt mutatott be Rachad Chitou, a benini kapu azonban nem szabadult fel, olyannyira nem, hogy Romuald Boco kezére pattant a labda, így büntetőhöz jutott Nigéria. A labda mögé Yakubu állt, és laza mozdulattal a kapu közepébe gurított. A 27 éves csatár a 2008-as Afrikai Nemzetek Kupáján is betalált Benin ellen, akkor 2–0-ra nyertek a Szuper Sasok.

A második játékrész elejét megnyomta Benin, de Sessegnon lövése után a labda kevéssel elkerülte a kaput, míg Nouihoum Kobenan próbálkozásánál ismét a kapufa mentette meg az ellenfelet.

A 62. percben Victor Obinna növelhette volna csapata előnyét, ám Chitou bravúrosan védett. A benini kapusnak ez volt az utolsó nagy alakítása a meccsen, mert nem sokkal később sérülés miatt le kellett cserélni.

A helyére beállt Yoann Djidonou megőrizte kapuját a góltól, ám mivel a másik oldalon Vincent Enyeama is így tett, a mérkőzést Nigéria 1–0-ra megnyerte.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA 
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Nigéria–Benin 1–0 (Yakubu 42. – 11-esből)
 A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyiptom  1 1 –  –  3–1  3
2. Nigéria  2 1 –  1 2–3  3
3. Mozambik  1 –  1 –  2–2  1
4. Benin  2 –  1 1 2–3  1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik