Világfutball: a szokott helyen felszívódott a csapat

Vágólapra másolva!
2013.12.17. 16:34
A Kenyában megrendezett, a napokban véget ért Kelet- és Közép-afrikai bajnokság (Cecafa-kupa) kínálta alkalmat kihasználva ismeretlen helyre távozott az eritreai labdarúgó-válogatott kilenc tagja és szövetségi kapitánya.

Eritrea válogatottja becsülettel végigjátszotta a csoportmérkőzéseit – mind a hármat szerzett gól nélkül veszítette el –, a játékosok akkor tűntek el, amikor már biztossá vált a kiesés, és a csapatnak már nem volt több fellépése.

Eritreai futballisták nem először használnak ki külföldi szereplést arra, hogy elhagyják hazájukat; 2006-ban a Red Sea FC négy játékosa egy kenyai BL-meccset követően, míg a válogatott több tagja a 2008-as Afrikai Nemzetek Kupája után lécelt le. A Cecafa-kupa rendszeresen menekülési útvonalat jelent: válogatott játékosok sora tűnt el a 2007-es tanzániai, valamint a 2009-es kenyai Cecafa-kupán, és a tavalyi ugandai tornáról sem tért haza a többség.

„Krónikussá vált ez a jelenség, de nem akarjuk, hogy valaha is újból megismétlődjék, ezért a következő közgyűlésünkön napirendre tűzzük az ügyet, és megtaláljuk a megoldást” – idézi a Reuters hírügynökség Nicholas Musonyét, a Cecafa főtitkárát.

Tavaly Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte az eritreai kormányt az országban történő kivégzések, kínzások, politikai indíttatású bebörtönzések miatt. Évente több ezren hagyják el illegálisan a kelet-afrikai országot, sok menekült a tengeren veszti életét.

A Cecafa-kupát – ez Afrika legrégebbi nemzetek közötti futballtornája, történetét 1926-ig vezetik vissza – az idén a házigazda Kenya nyerte meg, miután a döntőben 2–0-ra legyőzte Szudánt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik