B. L. 2020.03.28 21:14 Frissítve: 2020.03.28 21:43

Videó: amikor Ibra a komplett védelemből bohócot csinált...

Zlatan Ibrahimovicot lehet imádni, Zlatan Ibrahimovicot lehet utálni – a kettő között sok átmenet nincs. Azt viszont még az időnként (khm) nehéz személyiségét kritizálók is elismerik, hogy zseni a srác. Az archívumból most az NAC Breda elleni csodagólját vettük elő.

 

A most 38 éves klasszisra már az Ajaxnál felfigyelhettünk, és ha másra nem, az NAC elleni legendás találatára jól emlékezhetünk. 2004. augusztus 22-ét írtunk, amikor a 76. percben 4–1-es amszterdami vezetésnél a hórihorgas Ibrahimovic a kaputól 30 méterre előbb kissé hosszan vette át a labdát, majd erőszakosan megszerezte azt, ezt követően pedig konkrétan minden vele szemben álló védőt kicselezve a kapuba lőtt – az egyre nagyobb morajlás óriási gólörömmé változott a hazai lelátón.

Miközben a közönség és a kispad tombolt, a kommentátorok minden idők legnagyobbjaihoz hasonlították, gyakorlatilag csak egy ember volt a nézőtéren, aki rezignáltan vette tudomásul a csodaszólót: Rafael van der Vaartaz Ajax középpályása, aki azért nem játszhatott, mert négy nappal korábban a Svédország–Hollandia mérkőzésen Ibrahimovic csúnyán lerúgta őt, ráadásul később arról beszélt, hogy a 195 centi magas csatár szándékosan okozott neki sérülést.

A két kiválóság rossz viszonyáról később a FourFourTwo is megkérdezte Van der Vaartot, aki így elevenítette fel a kapcsolatukat:

– Mi az igazság Zlatan Ibrahimoviccsal kapcsolatban? Tényleg azzal fenyegetett, hogy eltöri a lábad? Hogyan juthatott idáig a kapcsolatotok?
– Igen, tényleg mondott ilyet, viszont ezt mindenkinek mondta. Az is igaz, hogy akkoriban nem volt minden rendben köztünk, de sokkal inkább játszom valakivel, aki egyenes, mint ő, még akkor is, ha vannak viták. Nem volt egy konkrét pillanat, amikor összevesztünk, alapvetően nem jöttünk ki egymással.

A bredaiak 6–2-es legyőzése után már csak napokig élvezhették játékát az Ajax szurkolói, hiszen a Van der Vaart-incidens miatt augusztus végén eladták a Juventushoz – majd játszott az Interben, a Barcában, a Milanban, a PSG-ben, a Manchester Unitedben és a Los Angeles Galaxyban is.

Személye sokáig kis túlzással garancia volt a bajnoki címre, hiszen az Ajaxszal megnyert 2003–2004-es kiírás után az MU-nál töltött 2016–2017-es kiírásig csupán a 2011–2012-es évadban nem az ő klubcsapata állt az idény végén a tabella élén!

A Bajnokok Ligájával már jóval pechesebb volt, hiszen ez a trófea ennek ellenére sem jött össze neki: 2009-ben az Intertől a címvédő FC Barcelonához ment, hogy a milánóiak végső sikerével érjen véget a sorozat, majd a következő kiírást már a 2007-ben győztes Milannál töltötte kölcsönben, amikor a katalánok újra felértek a csúcsra…

A LEGENDÁS SZÓLÓ

2020.06.06 00:05:35

Minden más foci SZ. M.

2020.06.05 20:54:22

Minden más foci THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A szlovák államtól nagyobb szerepvállalást vár el.

2020.06.05 14:48:37

Minden más foci TŐKE JÁNOS (Újvidék)

A TSC szinte biztosan nem zár a negyedik helynél hátrébb, így jó eséllyel indulhat az El-selejtezőben.

2020.05.24 21:02:39

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

MAJDNEM-TRANSZFEREK. Guardiola a tükre miatt mondott nemet a Wigannek és a Man. Citynek. Vincze Ottó pénzfeldobással döntött.