Ventola, Belletti, Rushfeldt, Melchiot, Bordon és Ady: a 2011-es veszteséglista, III. rész/2.

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.01.07. 16:24
Címkék


EGYÉB-EURÓPA
EGYÉB-EURÓPA

A Balkánon, a történelmileg eme mélységesen hátrányos vén kontinens-régióban búcsúzott el a gyepen utoljára a nagyérdeműtől egy egykori horvát védőtehetség, Mario Ivankovic (36, Szuvon; Zrinjski Mostar), a 45-szörös bosnyák válogatott balbekk, a Modenához anno hárommillió euróért kerülő Vedin Muszics (38, Istanbulspor, Padova, Torino; Celik Zenica) és a 36-szoros bolgár válogatott emberfogó Georgi Markov (39, Lokomotív Szófia). Horvátországban a 28-szoros válogatott védő, az egy vébén és egy Eb-n is látott Mario Tokic (36, Austria Wien, Rapid Wien; NK Zagreb), Macedóniában a 33-szoros válogatott középső védő, Alekszandar Vaszoszki (32, Eintracht Frankfurt; FK Vardar) volt a legnevesebb elköszönő.

Csehország nagy visszavonulói a hétszeres válogatott kapus Martin Vaniak (40, Slavia Praga), a tízszeres balszélső Pavel Verbir (38, Teplice), a háromszoros hátvéd, Miroslav Holenak (35, Sparta Praga; Slovan Liberec) és az egy idényt 2002-ben az Újpestnél is lehúzó, 17-szeres Radek Sloncík (38, Sparta Praga; Karviná), aki már az 1997-es Konföderációs Kupán is megfordult.

Lengyelországban a marcona emberfogót, akire például a 2006-os vébéről vagy a 2008-as Eb-ről is rárévedhetünk, Mariusz Jopot (33, Wisla Kraków, FK Moszkva; Górnik Zabrze), a szívproblémáit miatt feladó hatalmas tehetség balhátvédet, Krzysztof Strugareket (23, Warta Posen) és az egy betegségből kifolyólag retirált, felnőtt válogatott jobb oldali középpályást, Konrad Golost (27, Wisla Kraków) búcsúztatták kedves szurkolók.

Szlovéniában nem profi többé a 64-szeres válogatott, 2002-es vb- és 2000-es Eb-szereplő védő, Amir Karic (37, Gamba Oszaka, FK Moszkva; Luka Koper) és a nála is ismertebb támadó középpályás, a szintén a Lukából visszavonuló, Miran Pavlin (39). Ő 63-szoros válogatott, az előbb említett két tornán részt vett, és anno a Portóban is légióskodott – 2010-ben még a hazai bajnokság aranylabdása volt!

Romániában a néhányszoros válogatott, sokszoros bajnok középpályás, Eugen Trica (35, Steaua, Maccabi Tel Aviv, CSZKA Szófia, CFR Cluj; Concordia Chiajna), a 2001-ben az UEFA szerint az év csapatába is beférő lelkes jobb oldali mindenes, 73-szoros válogatott Cosmin Contra (36, Alavés, Milan, Atlético Madrid, Getafe; Politehnica), az 53-szoros nemzeti csapatbeli tagsággal bíró szélső, Florentin Petre (35, Dinamo Bucuresti, CSZKA Szófia; Branesti) és a Ferencvárosban is vitézkedő középpályás, Bogdan Andone (35, Farul Constanta) módosított pályát.


A LEGFONTOSABB ÉS LEGLÁTHATATLANABB PAVLIN-GÓL



MAGYAR VISSZAVONULÓK
Magyarországon visszavonult a Békéscsabából és immáron csak kapusedzőként tevékenykedik Steigerwald Ernő (40), nem profi többé a támadó Rob Kornél (34, Vasas, FTC, Diósgyőr, Nyíregyháza; Vác), a kapus Hámori István (43 (Vác), Fekete Róbert (39, Debrecen; Balmazújváros) és az egyszeres válogatott szűrő, Pintér Zoltán (33, Honvéd, Matáv Sopron, Diósgyőr, Vasas; Szigetszentmiklós). Két csodálatos lányával többet foglalkozhat a nyártól Sztanó Miklós (44, MTK; Pálhalma), mert nem kell ennyi edzésre sietnie.

Észtországban, a Levadia Tallinnban búcsúzott el a brazil támadó, Felipe Nunes (29), aki ma már egy Porto Alegre-i bár boldog tulajdonosa. Mivel fia, Pavel már szintén profi lett, idejét érezte a nyugdíjba vonulásnak a védő Sergei Domov (37, Tallinn Legion), tózse a Két pasi – meg egy kicsi legkisebb szereplőjét kinézetre vígan eljátszó Aleksandr Ivarinen (34, Kivioli TA). A feröeri legenda, több mint félszázszoros válogatott középpályás, Óli Hansen (40, Vejle, Oldham; B68 Toftir), a 13-szoros finn válogatott kapuvédő, Jani Viander (35, Bolton; Oulu), a rokonaink legjobbjai között 42 alkalommal fellépő kétlábas középpályás, Janne Saarinen (33, 1860 München, IFK Göteborg, FC Koppenhága; HJK Helsinki) szintén helyet követelt sorozatunkban. Csak Jari Litmanen szerepelt többször a finn nemzeti csapatban a támadó Jonatan Johanssonnál (35, Rangers; Turun), míg a tizedik helyen áll ezen a ranglistán a 75-ig jutó védő, Toni Kuivasto (35, Djurgardens; Haka).

Grúziában akasztotta fel, szerencsére csak cipőjét a grúz legenda, a híresen nehéz természetű csatár, Georgi Demetradze (34, Feyenoord, Lokomotiv Moszkva, Real Sociedad, Dinamo Kijev; Szpartaki Csinvali), Göröghonban a brazil válogatott hátvéd, 1996-os olimpiai bronzos Ronaldo Guiaro (37, Benfica, Besiktas, Santos; Arisz), a német U21-es válogatott kapus, Markus Pröll (31, 1.FC Köln, Eintracht Frankfurt; Panioniosz), az egykori gall védőgéniusz, Grégory Vignal (29, Liverpool, Lens, Rangers, Espanyol, Kaiserslautern, Portsmouth; Atromitosz), az ötszörös spanyol válogatott jobbhátvéd, Juan Velasco (34, Sevilla, Celta Vigo, Real Madrid, Atlético Madrid; Lárisza) és a sokszoros török válogatott balszélső, Tümer Metin (37, Fenerbahce, Besiktas; Kerkira). A görögök közül odahaza vonulhatott ki a sportág gyakorlati részéből a jobbszélső Vassziliosz Lakisz (35, AEK Athén, Crystal Palace; Kavala), a kapus Dimitriosz Elefteropulosz (35, Olympiakosz, Milan, Roma; Panioniosz) és a 70-szeres válogatott Nikolaosz Dabizasz (37, Olympiakosz, Newcastle United; Lárisza). A négyszeres portugál válogatott Marco Ferreira (33, Porto, Benfica, Atlético Madrid; Etnikosz) sem húzza már meg a jobbszélt.

Izraelben a 94-szeres válogatott védő, Arik Benado (37, Maccabi Haifa) nem éri már el a századosi rangot, de így is rekorder hazájában.

A kies Oroszországban az anno Újpesten is megfordult támadó, Roman Orescsuk (35, CSZKA Moszkva; Csernomorec Novorosszijszk), a 26-szoros válogatott védő, 2002-es vébélátott Dmitrij Szennyikov (34, CSZKA Moszkva, Rubin Kazany; Lokomotiv Moszkva) és a 17 szbornaja-szereplésig jutó miniék, egyszeres orosz gólkirály Alekszandr Panov (35, Zenit, St.-Étienne, Dinamo Moszkva; Torpedo Moszkva) hagyott fel a futball-profizmussal.

Fehéroroszországban a hússzoros válogatott, 2004-es Eb-résztvevő orosz jobbhátvéd, Vagyim Jevszejev – tényleg, emlékszik rá valaki? – fejezte be 35 évesen a Torpedo-BelAZ-ban, korábban a Szpartak és a Torpedo Moszkvát is megjárva.

Ukrajnában elbúcsúzott, nem egészen önként a 67-szeres válogatott balbekk, Andrij Neszmacsnij (32, Dinamo Kijev), a 49-szeres válogatott középső bekk, Andrij Ruszol (28, Dnyipro Dnyipropetrovszk), és a stabil védő, a 63-szoros válogatott Vlagyiszlav Vascsuk sem talál már sok szeget (36, Dinamo Kijev, Szpartak Moszkva; Volin). Mindhárman megfordultak a 2006-os világbajnokságon anno. „Csak” a válogatottig jutott a középpályás, Szergij Tkacsenko (31, Sahtar Doneck; FK Odessza), az EURO2004-ig orosz poszttársa, a 31-szeres válogatott jobbszélső, egykori orosz gólkirály Rolan Guszev (33, Dinamo Moszkva; Arszenal Kijev). Egy nagy tornán sem vett részt, talán efölötti bánatában is hízott el ilyen csúnyán Olekszandr Rikun (32, Dnyipro Dnyipropetrovszk).

EGY PANOV-KOMPILÁCIÓ
RIGOBERT SONG
nemzetisége: kameruni-francia, 137/5
pozíciója: középhátvéd, jobbhátvéd
klubjai: Tonnerre, Metz, Salernitana (3.575.000-), Liverpool (4.100.000), West Ham, Köln (kölcsönben, 1.000.000), Lens (1.500.000-), Galatasaray, Trabzonspor
sikerei: francia Ligakupa-győztes (1996), török bajnok (2006, 2008), Török Kupa-győztes (2005, 2010), U20-as vb-résztvevő (1993), vb-résztvevő (1994, 1998, 2002, 2010), Konföderációs Kupa-résztvevő (2001), Konföderációs Kupa-ezüstérmes (2003), ANK-győztes (2000, 2002), ANK-résztvevő (1996, 1998, 2004, 2006, 2010), ANK-ezüstérmes (2008), az ANK szereplési rekordere

A 2010-es vébén is kerettag volt a kameruni kapus, Souleymanou Hamidou (37, Kayserispor), a 2002-esen és négy ANK-n a 83-szoros szenegáli válogatott kolléga, Tony Sylva (35, Monaco, Lille; Trabzonspor), akik mellett a 49-szeres horvát válogatott védő, Stjepan Tomas (34, Fenerbahce, Galatasaray, Rubin Kazany; Bucaspor) is Törökországból retirált. Utóbbi a változatosság kedvéért két világbajnokságon szerepelt. Utaltak már erre jelek, visszavonult Kenan Yelek (35, Samsunspor), és végül a kameruni válogatottsági csúcstartó Rigobert Song (35) sem talált magának új kenyéradót, így hivatalosan is jogosult arra, hogy beemeljük cikkünkbe.

AMERIKA

Argentínában vonult vissza 35 évesen a jobbhátvéd Lautaro Trullet (Quilmes, Newell’s; Atlético de Rafaela), kollégája, a kétszeres Libertadores-győztes José Calvo (Boca Juniors) alig 29 esztendősen, míg picivel nála is fiatalabban az éppen vele szemben játszó Adrián Peralta (Mallorca, Huracán; Lanús), Emiliano Ramón Díaz (San Lorenzo, Oxford United, River Plate; All Boys) páros. A középső védő, Juan Azconzábal (37, Tucumán, Las Palmas, Créteil, Independiente Medellín, Emelec, Sporting Lima, Estudiantes Tecos; Defensa y Justicia) megjárt pár országot aktív korában, akár csak a karrierjét Brazíliában befejező honfitárs támadó, Darío Gigena (33, Rayo Vallecano, Once Caldas, CD Everton, Universitario; Ponte Preta). Rogério Ceni tartalékjának, Boscónak (Cruzeiro; Sao Paulo) 37 évesen törte fel végleg a fenekét a kispad, ennyi idősen unta meg az ellengyepálást a vízhordó Bilú (Figueirense) is.

Nem folytatja a hétszeres válogatott csatár, Leandro Amaral (33, Fiorentina, Sao Paulo, Corinthians, Vasco da Gama; Flamengo), a selecaóban kétszer is eredményes poszttárs, a japán és brazil gólkirály Washington (36, Gremio, Fenerbahce, Tokió Verdy, Sao Paulo; Fluminense), az itt három gólt vágó Euller (40, Sao Paulo, Palmeiras, Kasima Antlers, Vasco da Gama; América), és a címeres mezben egy hálórezgetést jegyző, 1999-es Copa-győztes Christian (36, Internacional, PSG, Bordeaux, Galatasaray, Sao Paulo, Botafogo, Corinthians, Pachuca; Sao Caetano) sem.

TÍZ ÉV EULLER-GÓLJAI

A már utolsó klubjában, a Boában segédedzősködő ex-szűrő Sidney (34, Sporting Braga, Fluminense, Sao Paulo), a 36 évesen retiráló védő, Marcelo Batatais (Botafogo; Sao Caetano) és egy régi ismerősünk, a 22-szeres válogatott bal oldali mindenes, 2002-es világbajnok Júnior (38, Palmeiras, Parma, Sao Paulo; Goiás) sem fut többé pénzért. Teljesült a 35 éves középhátvéd, Régis régi álma is, és a Fluminense, a Defensor, a Viborg, a Szaturn és a Sao Paulo után végre visszavonulhatott (bár aligha a Vila Novát álmodta meg ennek helyszíneként).

Chilében fejezte be kacifántos kacskaringóit a korrekt balbekk, az argentin Rodolfo Arruabarrena (36, AEK Athén, Villarreal, Boca Juniors; Universidad Católica), aki részt vett 1995-ben a Konföderációs Kupa elődjén, valamint a kétszeres gólkirály Patricio Galaz (35, Atlante; Cobreloa). A 36 éves Leonardo Mas is más kenyérkereset után nézhet, lévén a gauchó karmester is befejezte (az Iquiquében), valaha az Estudiantesben, az Argentinos Juniorsban és a Lanúsban is megfordulván. Négy Copán és az 1998-as világbajnokságon is megfordult a chilei labdarúgás egyik legmarkánsabb középpályása, Clarence Acuna (36, Rosario, Newcastle United, Universidad Chile; Deportes La Serena), akiért a „szarkák” 2001-ben 1.5 millió mai eurót perkáltak.

Mexikóban befejezte labdarúgó karrierjét 38 éves korában a nyolcvanszoros válogatott támadó, Francisco Palencia, aki az 1998-as vébén Cuauhtémoc Blancóval és Luis Hernándezzel alkotott csatártriót, míg a 2002-es vb-n egyszer Blancót, egyszer pedig Jared Borgettit váltotta. Odahaza az UNAM Pumast, a CD Chivast, a Deportivo Guadalajarát és a Cruz Azult szolgálta. Egyszer kipróbálta magát Európában is, de az Espanyolban csalódást okozott. Palencia a Pumas együtteséből vonult vissza, a mexikói bajnokság záró szakaszának (Clausura) friss győzteseként. Szintén Mexikóban lépett utoljára profiként pályára az 50-szeres kolumbiai válogatott 1-es, Miguel Calero (40, Atlético Nacional; Pachuca), a nemzeti csapatában 70-szer bevetett, háromszoros vb-résztvevő mexikói középpályás, Jesús Arellano (38, Monterrey), az argentin védő, Pablo Quattrocchi (34, Wolfsburg, San Lorenzo; Necaxa); Peruban pedig az orosz Alanyiát is megjárt védő, Rivelino Carassa (36, SB Callao).

VISSZATÉRT
Kanadában tért vissza az aktív labda rúgáshoz egy régi-régi ismerősünk, a dél-koreai válogatottban mindössze 127-szer szerepelt bal oldali mindenes, Li Jung Pjo, aki a PSV, a Tottenham, a Dortmund és az al-Hilal után a Vancouver Whitecapsben aktivizálta magát 34 évesen, három vb-részvétellel a háta megett.

Uruguayban a profilikus ék, Diego Alonso (36, Valencia, Atlético Madrid, UNAM; Penarol), a szintén nagy tehetségként indult kolléga, Fernando Correa (38, Atlético Madrid; River Plate Montevideo), a rettentő balhátvéd, egyszeres argentin válogatott Federico Domínguez (35, Vélez, Espanyol, Independiente; Montevideo Wanderers); az Egyesült Államokban a francia válogatott középpályás mindenes, Ousmane Dabo (34, Inter, Parma, Monaco, Lazio, Manchester City; New England Revolution), a 92-szeres jamaikai válogatott támadó középpályás, 1998-as vb-kerettag Andy Williams (34, Real Salt Lake City), a 44-szeres amerikai nemzeti gárdatag védő, Gregg Berhalter (38, Energie Cottbus, 1860 München; Los Angeles Galaxy), a mindig a nagy tornák előtt lesérülő, minden klubjában gólerős svájci támadó, 2010-es vb-résztvevő Blaise Nkufo (35, Grasshopper, Mainz, Hannover, Twente; Seattle Sounders), a szovjetnek születő, ukrán válogatott, de az imperializmus fészkében betörő védekező-specialista, Dmitro „Dema” Kovalenko (33, Chicago Fire, St. Pauli; Los Angeles Galaxy), a 96-szoros válogatott és háromszoros vb-fűre lépő csatár, Brian McBride (38, Wolfsburg, Everton, Fulham; Chicago Fire), minden idők egyik legkegyetlenebb védője, a bolíviai mészáros, az egy vébén és hat Copán látott Juan Manuel Pena (37, Villarreal, Celta; DC United), a kilencvenes évek görög középpályás-üstököse, Nikolaosz Kunenakisz (32, Anderlecht; Sporting Kansas City) akasztotta szögre stoplisát.

A kontinens egyik legismertebb búcsúzója Mariano Pernía (34, San Lorenzo, Independiente, Getafe, Atlético Madrid; Tigre), az argentinból lett spanyol válogatott bal oldali védő, 2006-os vb-résztvevő; a brazil válogatott támadó, Fernandao (33, Marseille; Sao Paulo), aki odahaza igen sikeres volt, de Európában megbukott; az anno a Roma és a Real Madrid által is megkívánt támadó középpályás, Robson Ponté (34, Leverkusen, Wolfsburg; Gremio Barueri) és a 23-szoros selecao-tag, 2002-es világbajnok jobbhátvéd, Juliano Haus Belletti (35, Cruzeiro, Sao Paulo, Villarreal, Barcelona, Chelsea; Fluminense), a 2006-os BL-döntő egyik barcelonai hőse. A védő a modern időknek megfelelően Twitteren közölte, hogy Achilles-sérülése miatt nem folytatja labdarúgó-karrierjét.

JULIANO BELLETTI


AFRIKA

Dél-Afrikában nem játszik már többé, és profiként máshol sem igen a 41-szeres válogatott bal oldali védő, 2002-es vb-résztvevő Bradley Carnell (34, VfB Stuttgart, Mönchengladbach; Supersport United), a 24-szeres Bafana-tag kapus, 1998-as vb-résztvevő Brian Baloyi (37, Mamelodi Sundowns), közel kétméteres kollégája, a két vébén látott Hans Vonk (41, Ajax; Ajax Cape Town) és a hússzoros német U20-as válogatott bekk, Thomas Cichon (34, 1. FC Köln; Moroka Swallows).

ÁZSIA, ÓCEÁNIA

Kipróbált egynehány pontvadászatot a kétszeres olimpiai résztvevő ausztrál Hayden Foxe (33, Bielefeld, Sanfrecce Hirosima, Mechelen, Leeds; Sydney FC), a kétszeres holland válogatott jobbszélső, Andwélé Slory (28, Levszki Szófia, West Bromwich, Feyenoord; Adelaide United), az 51-szeres ausztrál válogatott, 2006-os vb-résztvevő Josip Skoko (35, Wigan, Hajduk Split, Genclerbirligi, Genk; Melbourne Heart) és az „auszi” csatárlegenda, John Aloisi (35, Standard Liege, Cremonese, Portsmouth, Osasuna; Melbourne Heart), háromszoros Konföderációs Kupa-résztvevő, egyszeres kis híján válogatottbeli gólrekorder. 2001-ben az Osasuna 1.8 millió eurót fizetett érte, és nem bánták meg a spanyolok.

Új-Zélandon, a Waitakere Unitedben hagyta abba a szűrő Neil Emblen (40), akiért több mint négymillió eurót adtak angol klubok, például a Wolverhampton; az Auckland Cityben a 45-szörös dél-koreai válogatott középpályás, Li Ki Hjung (36).

Ázsiában, a kínai Henan Constructionban rúgott utoljára gólt a szerb ék, 2006-os vb-résztvevő Goran Gavrancsics (33, Partizan Beograd, Dinamo Kijev), a Csangcsun Jatajban a 71-szeres haiti válogatott, abban 11 gólt jegyző védő, Samuel Caballero (Chicago Fire, Udinese Calcio). Ugyancsak a vörös birodalomban fejezte be Tie Li (33, Everton, Sheffield United; Liaoning Hongyun), aki egyrészt közel százszoros kínai válogatott és vb-résztvevő, másrészt unikumként kipróbálhatta magát a bűnös nyugaton és nem vallott ott szégyent.

A messzi-messzi, magyar állampapírokból ennek ellenére sem kérő Ázsiában akasztotta fel valamilyen fali harci maszkra, őseinek áldozva búcsúcipőjét a 40-szeres válogatott, az ezeken a találkozókon tíz gólt vágó dél-koreai csatár, a 2006-os vébén is megcsodált Cso Dzse Dzsin (29, Gamba Oszaka), nemzeti csapatában 64-szer szerepet kapó középpályás, Csoj Szung Jong
(35, Linz, Szuvon; Teszpa Kuszacu) és az elképesztő frizurában rongyoló ék, a japán Hirasze Tomojuki (33, Kasima Antlers; Vegalta Szendai).

Közel 80-szor lépett fel a marokkói válogatottban az 1973-as születésű középpályás, Jusszef Csippo (38, al-Vakra), és inkább a Portóból emlékszünk rá, mint az 1992-es olimpiáról vagy az 1998-as vb-ről.

Amikor keresetünk egy tetemes részét eltankoljuk, jusson majd eszünkbe, hogy miért éppen ott vonult vissza, ahol a 22-szeres holland válogatott jobbhátvéd, a 2008-as Eb-n is látott Mario Melchiot (34, Ajax, Chelsea, Wigan; Umm Szalal) és a hatszoros brazil válogatott középső védő, Marcelo Bordon (35, Sao Paulo, Schalke, VfB Stuttgart; al-Rajjan), aki háromszor is bekerült a Bundesligában az év csapatába.

Jurij Pudisev
Jurij Pudisev

Aki idáig bírta türelemmel az adathalmot, egy igazi fájintos csemegét kap: tessenek megkapaszkodni, de tudományunk mai állása szerint visszavonult az utolsó aktív szovjet válogatott futballista, lévén 2011 legelején szögre akasztotta az 1954-ben született középpályás, Jurij Pudisev. Az 56 éves matuzsálem a régi és egyáltalán nem szép időkben a Dinamo Moszkvát is erősítette, de már a Dinamo Bresztből vonult vissza, abból a klubból, ahol korábban 1976 és 1984 között is játszott. 1982-ben szovjet bajnok, két évvel később pályára léphetett a szovjet válogatottban. Kétszer már szögre akasztotta és felcsapott edzőnek, most a Minszknél segédtréner, de több ideje marad kedvenc témájának, a borfogyasztásnak- és forgalmazásnak. Aki nem élt a szocializmusban, nem is értheti a következőket: amikor a Lazio ellen játszottak a nyolcvanas években, vett egy római boltban 16 szép színes üvegű bort, amiről csak később derült ki, hogy borecet (csak a fiatalok kedvéért: gyerekkorunkban el sem tudtuk képzelni, mit jelent például a Mars-felirat a Napoli mezén). Másik legendás esete az volt, amikor egy Michelangelo-képet festtetett üres szobája falára, de a rendőri szervek lezárták az egész lakás, mert a képen látható volt egy kereszt is. Hiába tiltakozott Pudisev, hogy ez egy Michelangelo-mű, nem ismerték a fent nevezett úriembert a szervek, így egy diákszállóra kellett költöznie a futballistának az eredeti állapot visszaállításáig.

Ha már itt járunk: a legfiatalabb visszavonuló a svéd U-válogatottak korábbi elismert támadója, Nicklas Nielsen (19, Landskrona), aki sérülései miatt máris elköszönt. Szintén sérülései miatt adta fel korán az osztrák középpályás-ígéret, Georg Gravogl (21, St. Pölten) és a chilei ék, Sebastián Barrientos (21, Universidad Católica).

AKIK LEAKASZTOTTÁK

Néhányan előre megfontolt módon egy újabb részébe bekerülnek majd sorozatunknak, lévén előjöttek nyugdíjukból. Ilyen a 2006-os vb-résztvevő brazil szűrő, Mineiro (36 éves jelenleg, korábbi leghíresebb klubja a Chelsea volt; amelyből visszavonult, a Schalke; amelyikbe visszatért, az pedig a TuS Koblenz), a Hamburgnál a kapusedzőséget megunó Claus Reitmaier (47, Kaiserslautern; Lilleström; Halstenbek-Rellingen), az angol U-válogatott ék Michael Bridges (33, Leeds United; Newcastle United Jets; Newcastle United Jets), a 2000-ben a Rennes által ötmillióért megvett brazil támadó, Lucas Sévérino (33, Corinthians; Paranaense; FC Tokió), a kétszeres válogatott brazil bekk, Luiz Alberto (34, Santos; Fluminense; Boavista SC), a 2002-es vb-aranyról kevéssel lemaradó támadó, Franca (35, Sao Paulo; Kasiva Reysol; Jokohama FC), a feröeri kapusikon, Jens Knudsen (44, NSÍ Runavík; NSÍ Runavík; NSÍ Runavík), a norvég „Flonado”, azaz nemzeti gólzsák, Tore André Flo (38, Chelsea; Milton Keynes; Sogndal), az egykori Eusébio-örökös angolai Mantorras (29, Benfica; Benfica; 1º de Agosto), a 25-szörös svéd válogatott védő, Michael Svensson (36, Southampton; Southampton; Halmstads), az abban a nemzeti csapatban 30-szor eredményes Marcus Allbäck (38, Aston Villa; Örgryte; Örgryte), az 1999-es Copa-ezüstös uru támadó, Gabriel Álvez (37, Olimpiakosz; Central Espanol; El Tanque), a szerb válogatott gólvadász, Veljko Paunovics (34, Atlético Madrid; Partizan; Philadelphia Union) és a műfaj rekordere, a magát e téren hat év után aktivizáló, szén-klatrát-keménységű uruguayi bekk, Washington Tais (39, Penarol; Betis; Danubio).

EGYÉB, 2011-BEN VISSZAVONULT VÁLOGATOTT FUTBALLISTÁK
Név, életkor, nemzetiség, válogatottság, legismertebb klub, utolsó klub
Dmitrijus Guscinas, 35, litván, 5/0, VfB Stuttgart, VfR Neumünster
Blendi Nallbani, 40, albán, 18/0, Partizani Tirana, KF Tirana
Armir Grimaj, 37, albán, 4/0, Etnikosz, Vllaznia Shkoder
Devis Mukaj, 35, 40/1, NK Varazdin, KF Tirana
Nik Mrdja, 33, ausztrál, 1/1, AIK Stockholm, Central Coast Mariners
Mamadou Sabaly, 38, szenegáli, 18/0, AKM Lübeck, Todesfelde
Michael Petkovic, 35, ausztrál, 6/0, Trabzonspor, Melbourne Victory
Alen Avdics, 34, bosnyák, 3/0, Szuvon, FK Szarajevo
Dzenan Zaimovics, 33, bosnyák, 2/0, F. Düsseldorf, Velez Mostar
Martin Kusev, 38, bolgár, 1/0, Szlavia Szófia, Szlavia Szófia
Csang Su, 34, kínai, 11/0, Santung Luneng, Santung Luneng
Csinjü Li, 34, kínai, 73/26, Nancy, Santung Luneng
Hsziao Vang, 32, kínai, 13/0, Tiencsin Töta, Tiencsin Töta
Csanpo Hsziao, 35, kínai, 27/3, Csengtu Blades, Csengtu Blades
Wayne Henderson, 28, ír, 6/0, aston Villa, Preston
Andy Marriott, 42, walesi, 42, 5/0, Arsenal, Exeter City
Rob Edwards, 38, walesi, 4/0, Blackpool, Exeter City
Robbie Stockdale, 32, skót, 5/0, West Ham, Grimsby Town
Meelis Rooba, 34, észt, 50/4, Flora Tallinn, Paide Linnameeskond
Jonhard Frederiksberg, 31, feröeri, 13/0, NSÍ Runavík, NSÍ Runavík
Ady, 38, tunéziai, 3/0, Santos, Myllykosken Pallo
Fuzi el-Brazi, 34, marokkói, 14/0, Twente, Istres
David Csiveisvili, 36, grúz, 3/0, Alanyia, Baia Zugdidi
Zurab Jonanidze, 40, grúz, 4/1, Lokomotiv Nyizsnij Novgorod
Jorgos Alekszopulos, 34, görög, 3/0, AK Athén, Ergotelisz
Jeroklisz Sztoltidisz, 36, görög, 6/0, Olimpiakosz, Kerkira
Jorgiosz Kucisz, 38, görög, 5/0, PAOK, Asterasz
Graham Barrett, 31, ír, 7/2, Arsenal, Shamrock Rovers
Murad Megamadov, 39, azeri, 95/0, M. Petah Tikva, M. Petah Tikva
Hato Jaszuhiro, 35, japán, 15/0, Jokohama F. M., Jokohama F. M.
Mikhail Mikholap, 37, lett, 32/2, Alinyia, Olimps Riga
Sébastien Rémy, 37, luxemburgi, 52/2, Dudelange, Dudelange
Antonio Sancho, 35, mexikói, 4/0, Tigres, Tigres
Andrés Chitiva, 32, kolumbiai, 7/1, CF Amárica, Pachuca
Octavio Valdez, 38, mexikói, 30/0, CF América, La Piedad
Omar Briceno, 33, mexikói, 19/0, Tigres, Dorados de Sinaloa
Horacio Sánchez, 33, mexikói, 4/3, Pumas, Alacranes
Ross Nicholson, 36, új-zélandi, 13/0, Manawatu, Manawatu
Tommy S. Larsen, 38, norvég, 20/0, Nürnberg, Odd Grenland
Torjus Hansén, 36, norvég, 19/0, Rosenborg, Rosenborg
Runar Berg, 41, norvég, 16/0, Tromsö, Bodö/Glimt
Julius Simon, 46, szlovák, 23/6, Austri Wien, Floridsdorf
Venjamin Mandrikin, 30, orosz, 2/0, CSZKA Moszkva, CSZKA Moszkva
Marius Maldarasanu, 36, román, 8/0, Besiktas, FC Brasov
Alhasszán al-Dzsami, 39, szaúdi, 18/0, Najran, Najran
Richard Hastings, 34, kanadai, 54/1, Grazer AK, Hamilton
Stuart Elliott, 33, észak-ír, 38/4, Hull, Hamilton
Stevie Crawford, 37, skót, 25/4, Millwall, Forfar
Danny Griffin, 34, észak-ír, 29/1, Aberdeen, Arbroath
Fredrik Berglund, 32, svéd, 12/2, FC Koppenhága, Elfsborg
Jari Ilola, 33, finn, 30/1, Elfsborg, Elfsborg
Mark Edusei, 35, ghánai, 10/0, Torino, Bellinzona
Benjamin Fischer, 31, liechtensteini, 22/2, FC Vaduz, FC Vaduz
Szamir Buganem, 36, marokkói, 9/0, Racing Ferrol, Meyrin
Yao Aziawonou, 31, togói, 34/1, Nantes, Grenchen
Mario Cantaluppi, 37, svájci, 24/4, Grashopper, Buochs
Zulkarnaen Zainal, 38, szingapúri, 80/0, Tampines, Tampines
Aide Iskandar, 36, szingapúri, 120/0, Hougang U., Hougang U.
S Subramani, 39, szingapúri, 119/0, Home U., Home U.
Muamer Vugdalic, 34, szlovén, 27/0, Sahtar Doneck, Bela Krajina
Siza Selby Dlamini, 35, szváziföldi, 58/3, Jomo Cosmos, Jomo Cosmos
Musa Otieno Ongao, 38, kenyai, 70/12, Santos CT, Santos CT
Anisz Budzselbene, 33, tunéziai, 20/0, al-Ahli, CA Tunisz
Anisz Ajari, 29, tunéziai, 26/1, Lorient, ES Száhel
Alioum Saidou, 33, kameruni, 19/9, Galatasaray, Sivasspor
Ümit Karan, 35, török, 12/4, Galatasaray, Eskisehirspor
Santino Quaranta, 27, amerikai, 15/1, DC United, DC United
Jimmy Conrad, 34, amerikai, 28/1, Lech Poznan, CD Chivas
Samuel Slovak, 36, szlovák, 20/1, Tenerife, Slovan Bratislava
Yiasoumis Yiasoumi, 36, ciprusi, 63/7, PAOK, AEK Larnaka
Jane Nikoloski, 38, macedón, 28/0, Slaven Belupo, Paphos
Igor Tomasic, 35, bolgár, 16/0, Genk, Anorthosis
Kostas Kaiafas, 37, ciprusi, 23/1, Alki Larnaka, Alki Larnaka
Arjan Beqaj, 36, albán, 45/0, OFI Kréta, Ermisz
Andrej Lavrik, 37, fehérorosz, 37/1, Torpedo Moszkva, Torpedo Zsodino
Duncan Oughton, 34, új-zélandi, 27/2, Columbus Crew, Columbus Crew
Steve Ralston, 37, amerikai, 36/4, New England Rev., New England Rev.
Taylor Twellman, 31, amerikai, 30/6, 1860 München, New England Rev.
Pat Onstad, 43, kanadai, 57/0, Dundee United, DC United
Bryan Namoff, 32, amerikai, 1/0, DC United, DC United
C. J. Brown, 36, amerikai, 15/0, Chicago Fire, Chicago Fire
Martin Nash, 36, kanadai, 38/2, Macclesfield, Vancouver Whitecaps
Hirano Takasi, 37, japán, 15/4, Vissel Kobe, Vancouver Whitecaps
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik