MTI/NSO 2019.10.15 13:22 Frissítve: 2019.10.15 14:01

Vb 2022: se nézők, se média – a legfurcsább selejtezőn a FIFA-elnök ott volt

Gól nélküli döntetlent játszott a házigazda Észak-Korea és Dél-Korea labdarúgó-válogatottja ázsiai vb-selejtezőn. A mérkőzés több okból is különleges volt.

A dél-koreai szurkolókat nem engedték be Észak-Koreában a két ország közötti vb-selejtezőre (Fotó: AFP)

 

A két válogatott 29 év után találkozott újra Észak-Koreában, ezt megelőzően 1990. október 11-én játszottak barátságos mérkőzést Phenjanban. Legutóbbi két, Észak-Koreába kiírt vb-selejtezőjüket 2008-ban Sanghajban játszották, miután az északiak visszautasították, hogy felhúzzák Dél-Korea zászlaját, és lejátsszák a himnuszát.

A keddi összecsapást a helyszínen tekintette meg Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke. Vendégszurkolók viszont nem voltak az 50 ezer fő befogadására alkalmas stadionban, amely Kim Ir Szen, az 1948-ban országalapító korábbi kommunista vezető nevét viseli. Észak-Korea ugyanis nem engedélyezte déli szomszédjának, hogy drukkerek utazzanak be, a dél-koreai médiumokat sem fogadták, és nem járultak hozzá az élő televíziós közvetítéshez sem. A dél-koreai szövetség mintegy 30 alkalmazottjának korlátozott lehetősége volt arra, hogy beszámoljon a déli szurkolóknak a mérkőzés alakulásáról, ugyanis mindössze két internet-csatlakozási pontot biztosítanak számukra a rendezők, egyet a stadionban és egyet a szállodájukban. Észak-Korea ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a déli küldöttség még hazautazása előtt átveheti a selejtező felvételeit DVD-n.


A két Korea között évtizedek óta rossz a viszony, ám a közeledés jegyében a két ország tavaly közös csapatot indított a pjongcsangi téli olimpia jégkorongtornáján, emellett a megnyitón is együtt vonultak fel sportolóik a Koreai-félsziget egységét jelképező kék-fehér zászló alatt. Felmerült az is, hogy együtt pályáznának a 2032-es nyári olimpia megrendezésére.


„Hogyan tudnánk közösen olimpiát rendezni, ha egy egyszerű selejtezőt sem nézhetünk meg?” – tette fel a kérdést az egyik szurkoló az egyik dél-koreai portálon. Egy másik úgy fogalmazott: azt sem bánja, ha vesztenek, csak a játékosok térjenek haza épségben.

Négy forduló után a két Korea – egyaránt hét ponttal – az első két helyen áll a H jelű ázsiai selejtezőcsoportban Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka előtt. Az ötösből az első helyezett automatikusan továbbjut a 2022-es katari vb selejtezősorozatának harmadik körébe, ahová a nyolc csoportmásodik közül a legjobb négy kerül még be.

VB-SELEJTEZŐ
ÁZSIA
, 2. SZAKASZ

4. FORDULÓ
Észak-Korea–Dél-Korea 0–0

KÉSŐBB
16.00: Srí Lanka–Libanon

2020.09.27 23:46:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem mellesleg szponzorom is volt, azaz inkább mecénásom, még ha nem is tudta. A nagyapámra mindenben számíthattam, visszatérően javasoltam neki, hogy kössünk üzletet, én adok neki öt forintot, ő ad helyette egy tízest.

2020.09.27 16:49:19

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A kupapofon után a Dunaszerdahely hazai pályán kétgólos sikert aratott a Trencín ellen.

2020.09.26 18:33:14

Minden más foci H. D.

Hiába egyenlített emberhátrányban a vendégcsapat, sorozatban harmadszor nyert az NK Osijek.

2020.09.26 15:19:06

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló, percről percre)

A házigazda TSC 3–0-ra nyert a fordulót a negyedik helyről váró Szpartak Szubotica ellen.

2020.09.25 16:15:41

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Először nyert ebben az idényben a Sepsi, amely idegenben egygólos hátrányból fordított a Voluntari ellen.