Vb 2022: „Meghaltak a rokonaim, hadd utazzak haza!” Szó sem lehet róla!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.11. 13:33
null
Nepáli munkások a katari világbajnokság helyszínén (Fotó: The Independent)
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság létesítményeinek építésében részt vevő nepáli vendégmunkások tízezreit akaratuk ellenére kötelezik maradásra Katarban. Nepálban április végén tragikus földrengés pusztított, több mint hétezer ember vesztette életét. A munkások hiába szeretnének hazautazni életben maradt szeretteikhez és elhunyt családtagjaik temetésére, nem tehetik meg.

 

A vendégmunkások szigorú szabályok szerint vállalhatnak munkát Katarban, a kafala munkajogi rendszer nagyjából megegyezik a modern kori rabszolgasággal. Útleveleiket a munkáltatók őrzik, így kontrollálva a mozgásukat. Szinte lehetetlen számukra engedélyt szerezni a hazautazásra.

Az Avaaz civil szervezet külön kéréssel fordult a katari hatóságokhoz, hogy tegyék lehetővé a nepáli áldozatok hozzátartozóinak hazautazását, de megkeresésükre nem kaptak választ.

Egy Katarban dolgozó nepáli vendégmunkás nyilatkozott, története jól jellemzi azt a felfoghatatlan, szívszorító helyzetet, amelybe ő és több ezer sorstársa került.

„A családom egy Katmandu melletti faluban él. A földrengés óta nem tudtam felvenni velük a kapcsolatot. Két rokonom biztosan meghalt a földrengésben. A feleségem és gyermekeim az utcán élnek. Szeretnék hazautazni, de a munkáltatóm nem enged. Először vissza kell fizetnem azt a kölcsönt, amelyet a katari utazáshoz és a munkavállaláshoz kaptam” – idézi a The Independent az egyik katari vb-munkást.

Arról már rég óta hallani, hogy a becslések szerint 140 milliárd fontból épülő katari vb-helyszín munkásait embertelen körülmények között tartják Katarban, emellett nagyjából ezer munkás vesztette életét. A munkakörülmények és a munkásszállók is elfogadhatatlanok.

A katari munkaügyi és szociális miniszter a kafalarendszer felszámolását a 2015-ös év végére ígérte egy új munkajogi törvény megalkotásával párhuzamosan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik