Vb 2022: Katar 2 millió dollárt is kifizethetett egy szavazatért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.18. 13:50
null
Egy kép 2010-ből, amikor Sepp Blatternek (jobbra) még nem volt ciki Jack Warner (balra) mellett mutatkozni és <br />David Beckham úgy hitte, hagyományos lobbitevékenységgel is célt lehet érni (Fotó: Action Images)
A The Daily Telegraph brit konzervatív napilap internetes oldala vezető hírében, dokumentumokra alapozott riportban számolt be arról, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyik korábbi vezető tagja katari cégeken keresztül több millió dollárhoz jutottak hozzá, miután az ország megkapta a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

 

A lap szerint bizonyítékul szolgáló iratok alapján a CONCACAF-zóna korábbi elnökének, Jack Warnernek és családjának 2 millió dollárt (430 millió forint) fizetett egy cég, amelynek katari vezetője ugyancsak befolyásos szerepet töltött be a FIFA-ban. A korábban FIFA-alelnökként tevékenykedő Warner röviddel a döntés után személyesen 1.2 millió dollárt kapott, egyik fiának 750 ezer dollár utaltak át, míg további 400 ezer dollár jutott az alkalmazottainak.

A KATARI SZERVEZŐK NEM TUDNAK TÖRVÉNYTELENSÉGRŐL

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottsága azt állítja, nincs tudomása arról, hogy az ország futballszövetségének volt elnöke fizetett volna egy korábbi FIFA-alelnöknek a pályázatuk támogatásáért cserébe a kandidálás során.

„A szervezőbizottság szigorúan betartotta a nemzetközi szövetség szabályait és mindenben megfelelt az etikai előírásoknak is” – áll a szervezők közleményében. (MTI)

A brit lap birtokába jutott egyik dokumentum szerint 2010. december 15-én, a FIFA döntése után két héttel a Warner tulajdonában lévő Jamad nevű cég 1.2 millió dollár kifizetését igényelte a katari Kemco nevű cégtől. A Kemco Mohamed Bin Hammam kezében volt, aki korábban végrehajtó-bizottsági tagként tevékenykedett a FIFA-ban és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség elnöke volt. Bin Hammamot – miközben harcba szállt Sepp Blatterrel szemben a legutóbbi választáson a FIFA elnöki posztjáért – Warnerrel együtt a futballal kapcsolatos összes tevékenységétől eltiltotta a nemzetközi szövetség etikai bizottsága 2011-ben, a nemzetközi Sportdöntőbíróság viszont egy évvel később megsemmisítette a döntést.

A Telegraph információi szerint már az Amerikai Egyesült Államok nyomozószerve, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is dolgozik a trinidadi politikus ügyén, Warner legidősebb, Miamiban élő fia pedig tanúként segíti a hatóságok vizsgálati munkáját. Legalább egy kajmán-szigeteki bank visszautasította a pénzátutalás teljesítését, amelyet követően egy New York-i pénzintézeten keresztül zajlott le a tranzakció, az FBI-nak ekkor vált gyanússá a pénzmozgás.

A 2022-es katari világbajnokság – amelyet lehet, hogy télen rendeznek meg – körül a sporttörténelem egyik legnagyobb korrupciós botránya kezd kirajzolódni, és ugyan Katar folyamatosan tagad, több FIFA-tagot is meggyanúsítottak már, hogy pénzt fogadott el szavazatáért. Már a döntés előtt hat héttel is jelentek meg riportok arról, hogy az egyik, szavazati joggal rendelkező tag eladta a szavazatát, míg egy másik tag az akkori hírek szerint 1.5 millió dollárt kért egy sportakadémia létrehozásért. Az egyik FIFA-alkalmazott pedig olyan nyilatkozatot tett – amelyet később visszavont –, hogy három afrikai vb-tag szavazatát is megvásárolták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik