Vb 2022: a FIFA reagált a bojkottálásról szóló hírre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.17. 08:18
null
Gianni Infantinónak egyre több gondja akad a katari vb-vel (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) cáfolta, hogy hat arab ország a Perzsa-öböl menti válság miatt azzal fenyegetőzik, bojkottálja a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot, ha a nemzetközi szövetség nem veszi el a rendezési jogot Katartól.

 

Korábbi hírünk szerint az egyébként hiteles svájci The Local portál hozta le, hogy Gianni Infantino, a FIFA elnökének elmondása alapján Szaúd-Arábia, Jemen, Mauritius, az Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom közösen levelet küldött a szövetségnek, amelyben a FIFA-kódex 85. cikkelyére hivatkozva kérték, hogy ne Katar adjon otthont a tornának.

„Az országok figyelmeztették a FIFA-t, hogy a szurkolók és a játékosok biztonságát veszély fenyegeti egy olyan országban, amely a terrorizmus alapja és fellegvára” – közölte állítólagosan Infantino, aki hozzátette, az országok kilátásba helyezték, hogy bojkottálják a vb-t, ha a kérésüket nem teljesítik.

Nos, vasárnap kiderült, hogy a szövetség elnökének nyilatkozata egy arab forrás álhíre volt.

„Mint már említettük, a FIFA folyamatos kapcsolatban áll két katari bizottsággal a 2022-es világbajnokság okán” – mondta a nemzetközi szövetség képviselője, hozzátéve, hogy Infantino semmilyen levelet nem kapott ilyen ügyben, így természetesen a fenti mondatok sem hangoztak el tőle.

Az esettel kapcsolatban a The Local is kiadott egy közleményt, amelyben azt taglalja, hogy Infantino nyilatkozata egy olyan arab oldal fantazmagóriája volt, amelynek dizájnja megtévesztően hasonlít a svájci portáléra.

„Nincs semmi nyoma vagy bizonyítéka annak a rendszerünkben, hogy valaki megpróbált volna hozzáférni a tartalomkezelő rendszerünkhöz. A szóban forgó cikk egy hamis oldalon jelent meg, azt a látszatot keltve, hogy a The Local saját oldala adta ki.”

Június elején nyolc ország, Szaúd-Arábia, az Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral. Arra hivatkoztak, hogy Doha terroristákat támogat, és beavatkozik a belügyeikbe. Közülük több állam további intézkedésként megszakította a tengeri és a légi közlekedést is Katarral, egyúttal kiutasították a Perzsa-öböl nyugati felén fekvő állam diplomatáit és állampolgárait is.

A FIFA 2010 decemberében ítélte az öt év múlva esedékes világbajnokság rendezési jogát Katarnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik