Vb 2022: a FIFA megvalósíthatósági tanulmánya is bővítéspárti

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2019.03.14. 18:34
null
A FIFA-t irányító Gianni Infantino (jobbra) már most biztosra veszi, hogy nagyszerű labdarúgó-világbajnokságot rendez Katar 2022-ben (Fotó: AFP)
A botrányos ügyek sem szabhatnak gátat a világbajnokság létszámbővítésének, már három év múlva negyvennyolc csapat lehet a mezőnyben.

 

 

Eddig sem volt titok, hogy Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke már az eldöntöttnél négy évvel korábban, 2022-ben negyvennyolc csapatos világbajnokságot akar, és úgy tűnik, ezt az elképzelését akkor is érvényesíti, ha a többség ellenzi. Persze valamivel alá is kell támasztani, hogy megoldható. Ez pedig nem könnyű, hiszen a rendező ország, Katar nyolc stadionnal harminckét csapatos világbajnokságra készül, tavaly nyáron Oroszország tizenkét arénában rendezte a tornát ugyanennyi válogatott részvételével.

Ezért is fontos, hogy nemrégiben nyilvánosságra került a FIFA megvalósíthatósági tanulmánya, hiszen Infantino ezt lobogtathatja: tessék, megoldható, még ha ez módosításokkal és áldozatokkal jár is, de ezek nyilván nem a FIFA-nak okoznak gondot.

A dokumentum meglepő módon támogatja a bővítés ötletét, de elismeri a nyilvánvaló tényt, hogy Katar egyedül képtelen megrendezni a negyvennyolc csapatos tornát, ezért társrendező(k)re van szükség.

Bahrein, az Arab Emírségek és Szaúd-Arábia elvileg besegíthetne, ám ezek az országok minden diplomáciai kapcsolatot megszakítottak Katarral, tehát amíg a politikai helyzet nem rendeződik, őket kizárhatjuk; Kuvait és Omán semleges a konfliktusban, így a tanulmány őket ajánlja.

A plusz tizenhat csapat több mérkőzést jelentene, egy csoportban három válogatott szerepelne és mindegyikből az első kettő jutna a kieséses szakaszba, így a későbbi győztesnek ugyanúgy hét mérkőzést kell játszania, mint az érvényben lévő rendszerben. Ez azért is szükséges, mert a tornát a megszokottnál rövidebb idő, huszonnyolc nap alatt kell lebonyolítani, mivel formabontó módon (és ismerjük el, szégyenszemre) télen kell megrendezni. Érdemes felidézni, hogy a rendezésről 2010-ben döntöttek, és 2015-ben dőlt el, hogy nyár helyett télen lesz a torna, miközben a FIFA akkori végrehajtó bizottságának tagjai kilenc évvel ezelőtt is tisztában voltak az időjárási tényezőkkel.

A lebonyolítás így sem lesz egyszerű, hiszen tíz stadionnal számolva napi hat csoportmérkőzést is le kellene játszani, ami a televízióknak és a nézőknek sem optimális. Szerintünk a tanulmány legálságosabb állítása, hogy a bővítés szakmai szempontból nem hozna jelentős színvonalcsökkenést. Ez azért nem igaz, mert nem tükrözi a labdarúgás erőviszonyait, tekintve, hogy az extra helyek túlnyomó többsége nem Európának vagy Dél-Amerikának jut. A színvonalnál, a munkakörülményeknél vagy a szurkolóknak okozott kényelmetlenségeknél sokkal fontosabb (mármint a FIFA-nak), hogy a bővítésnek köszönhetően várhatóan négyszázmillió dolláros pluszbevételhez jutna. Ez lehet az elsődleges szempont… A FIFA fő döntéshozó testülete egyébként pénteken Miamiban tanácskozik, és tulajdonképpen ez lehet a döntő nap a bővítés szempontjából is.

Közben azt se hallgassuk el, hogy a több szempontból botrányos előzmények kapcsán újabb csontvázak dőlnek ki a szekrényből. A brit The Times arról cikkezik, hogy a 2022-es torna odaítélése előtt egy katari televízió nagyvonalú tévés szerződést kötött a FIFA-val, azzal a vélhetően példátlan kitétellel, hogy a szervezet még százmillió dollárt kap (mostani árfolyamon), ha Kataré lesz a rendezési jog. Ezt követően még egy 480 millió dolláros közvetítési szerződésről is szó esett, ezt a korrupciógyanús ügyet a svájci hatóságok már vizsgálják.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik