Vb 2018: korlátoznák a légiósok számát Oroszországban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.03. 09:14
null
Vlagyimir Putyin orosz elnök fiatalok körében a Szpartak új stadionjában – kevesebb légiós, több lehetőség? (Fotók: Action Images)
Az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko bejelentette, hogy korlátozhatják a légiósok számát az orosz labdarúgó-bajnokságban. A 2018-as világbajnokságot rendező ország sportvezetősége a kudarccal végződő nyári vb-t követően – búcsú nyeretlenül a csoportkör után – intézkedéseket helyezett kilátásba, és ennek fő eleme lehet, hogy a klubcsapatoknál a hazai játékosok szerepeltetését helyezik előtérbe.

 

Mutko szerint az orosz futball egyik fő problémája, hogy túl sok a külföldi a Premjer-ligában, és szerinte ez ugyanolyan gondokat okoz nekik, mint az angol válogatottnak a Premier League légiósaránya.

Mutko – aki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának is tagja – ugyanakkor az angol Labdarúgó-szövetség vezetőivel ellentétben birtokában van olyan eszközöknek, amelyeknek szigetországi kollégái nincsenek, hiszen utóbbiakat az esetek többségében kötik az Európai Unió jogszabályai, illetve a szabad munkaerő-áramlás elve.

Capello iránt állítólag töretlen a bizalom
Capello iránt állítólag töretlen a bizalom

A hírek szerint a csökkentés kezdetben csapatonként hét játékosban korlátozná a légiósok számát, majd tovább maximalizálnák a külföldiek kvótáját, és a 2018-as vb-ig csak öten szerepelhetnének egy klubban.

Az orosz tervezet nemcsak a labdarúgásra terjedne ki, hanem a sport minden területére. A törvényjavaslat szerint a korlátozás figyelembe venné a külföldiek korát, szerződésének hosszát és oroszországi tartózkodási idejét is. A javaslat előreláthatólag a tavasszal emelkedhet jogerőre.

Fabio Capello – aki több médium szerint a világ legjobban fizetett szövetségi kapitánya, de biztosan a legtöbbet keresők között van – a vb-(le)szereplés ellenére állítólag továbbra is élvezi Mutko és a sportvezetőség bizalmát. Pozíciója körül ennek ellenére a hírek szerint van némi bizonytalanság, miután legutóbb háromhavi fizetését „befagyasztotta” az orosz szövetség, amíg a FIFA-tól meg nem érkezik a vb-részvételért és -eredményekért járó pénzösszeg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik