Válság a la Monaco: 16 millióért jött karmester

Vágólapra másolva!
2015.01.22. 17:23
null
Bernardo Silva immár nem kölcsönjátékosként erősíti a Monacót (Fotó: Action Images)
Ismét elröppent öt hónap az életünkből, rögvalósággal szigorított szabadlábon, és ismét elérkezett a futballszurkolók kedvenc-utált periódusa, az átigazolási időszak. Újra jelentkezik topligás transzferrovatunk, amelynek minden előzetes híreszteléssel ellentétben semmi köze nincs ahhoz, hogy magasabb szinteken is felvetődött az újságírók drogtesztje. Hetente jelentkező – őszintén szólva átigazolási pletykákkal megspékelt – rovatunkban az angolok és az olaszok után kivételesen most a franciákkal folytatjuk a táncot.

 

 

ATOM ANTI HELYETT ÚJ HUGO VIANA

Falcao nyári távozásával nyilvánvalóan véget ért az AS Monaco pünkösdi királysága, de hogy a piros-fehérek nem mondtak le Bajnokok Ligája- és bajnoki ezüstálmaikról, jelezte, hogy januárban bejelentkeztek a Juventus számkivetettjéért, Sebastian Giovincóért. Igaz, érdemben nem versenyezhettek a franciák a Toronto gigantikus ajánlatával, amely az olasz támadónak a következő négy esztendőre idényenként 8.6 millió eurót garantál – a nyártól, addig szól ugyanis „Atom Anti” torinói szerződése, aztán viszik csak el a kanadaiak.

Nem sokat ült megmaradt pénzén az ASM, ugyanis 15.75 millió euróért megvette a Benficától Bernardo Silvát, aki amúgy is a franciákat erősítette kölcsönben. A húszéves játékos 15 bajnokin és 3 BL-mérkőzésen lépett pályára, szerzett két gólt és adott egy asszisztot, jó hetes körüli átlagosztályzatot produkálva, és mindez 2019 nyaráig szóló szerződést hozott neki.

AZ NSO AJÁNLJA
TÉLI TRANSZFERSOROZAT

„Nem játszottam éppen túl sokat, de nagyon boldog vagyok itt” – nyugtázta a megállapodást elégedetten a támadó középpályás, aki a tél harmadik legdrágább igazolása lett úgy is, hogy kivásárlási ára eredetileg harmincmillió euróra rúgott.

Csak Wilfried Bonyért (32.3 millió euró, Manchester City), Enzo Pérezért (25 millió, Valencia) fizettek többet – a lista negyedikjét is hadd mutassuk be gyorsan kedves olvasóinknak: a 23 éves brazil csatárért, az egyszeres felnőttválogatott Ricardo Goulartért 15 milliót fizetett a Cruzeirónak a kínai Kuangcsou Evergrande. Ha már pénz, és ha már távoli kelet: Goulart mellé megvette a Kuangcsou a Salzburgtól Alant 11 millióért, két hazai játékosért csaknem ötmilliót adott; a két brazil meg a nyáron a Genoától ötmillióért vett olasz világbajnokkal, Alberto Gilardinóval küzd meg a kezdőcsapatért.

No és a két éve 6.5 millióért megszerzett Elkesonnal, aki ismerős lehet a selecao keretéből. Említettük már, hogy elszáguldani látszik Ázsia is a magyar élvonal mellett?

WENGER, A MANCHESTERI ÉS A SPANYOL GIGÁSZOK IS HALÁSZGATNAK

No de térjünk vissza a Monacóra, amely az idegenből orzott kincsek mellett támaszkodhat saját erőre is – már ameddig saját erőnek számítanak, mert például Arsene Wenger angol lapok szerint elvinné Londonba Alassane-Méba Diabyt. Hogy érdekesebb legyen az ügy, a két manchesteri gigász is elküldte a maga megfigyelőjét a Monaco-tartalék pár mérkőzésére. Úgy látszik, Wenger dicsérete éppen elég garancia a topklubok számára is.

A Diaby név dacára a tinédzser védő nem rokona az „ágyúsok” örök sérültjének, Abou Diabynak, és igazán illene az Internazionalébe, lévén a francia, a svájci és az elefántcsontparti válogatottban is szerepelhetne származása és útlevelei alapján. Ha rákeresnek az angol klubok fanjai, akkor brit oldalakon Alassane-ként tegyék ezt, egyébként Alassane-Méba a keresztneve a korosztályos szinten a francia U-válogatottat erősítő bekknek – akire mintegy mellékesen a Benfica is vevő lenne.

A védelem bal oldalán tevékenykedik a 22 éves Layvin Kurzawa, aki szintén nem fog sokáig Monacóban adózni, mivel az Eurosport értesülései szerint a Real Madrid, a Bayern München, a Manchester City, az Arsenal, a Juventus, az AS Roma és a Barcelona is monitorozza. A katalánokon ne lepődjenek meg: vásárolhatni vásárolhatnak, csak nem igazolhatnak.

Nagy kérdés, hogy az orosz klubtulajdonos, Dmitrij Ribolovljev invesztál-e a nyáron a klubba (mármint a piros-fehérbe), de az biztos, hogy Radamel Falcao távozik. Csak az kérdés, hogy hová, ugyanis a gólsas olyan remekül szerepel a Manchester Unitedben, hogy az angolok le szeretnék alkudni a korábban kikötött opcionális 55 (mások szerint 57.5) milliós vételi árat. A franciák kezére játszhat ugyanakkor, hogy több angol klub (Arsenal, Liverpool) is lecsapna Falcaóra, azaz ezen érdeklődések mentén bátrabban lehet alkudozni.

Mellette Jérémy Toulalan is munkahelyet válthat a nyáron, őt spanyol és francia értesülések szerint az Atlético Madrid csábítgatja; bár az is igaz, hogy képviselői a szerződéshosszabbításon is dolgoznak egyidejűleg. Vagy éppen ők adtak bal kézről táptalajt az atléticós híreknek…

ANDERSONOK ÉS TUNÉZIAIAK INVÁZIÓJA?

Érkezőkről is tud a mindig jól értesült francia média: a getfootballnewsfrance.com arról adott hírt például, hogy a hercegségbeliek vevők lennének a brazil jobbhátvédre, Anderson Luizra, és a 26 éves játékost egy ideje szemmel tartják. Az Estoril játékosa finoman szólva sem örvend világhírnévnek, de elmondhatjuk ezt a Tunéziában edződő trióról, a 23 éves kapusról, Moez Ben Serifiáról, a 22 éves szélsőhátvédről, Hamdi Nagguezről és a 24 esztendős középső védő és védekező középpályás Mohamed Ali Jaakubiról is.

Valamivel ismertebb a futballpiacon a River Plate középső védője, Germán Pezzella, akinek neve 2010 körül a felnőttválogatottban is felvetődött. Szintén az Estorilban futballozik, és szintén Anderson, de Anderson Esiti és nigériai utolsó „hírbe hozottunk”: a középpályás teljesítményének a Monaco portugál mestere, Leonardo Jardim már régóta szerelmese.

Bogozza az ügyet, hogy a húszéves középpályást a PSV és a Panathinaikosz is kiszúrta magának. Néhány éve még nem volt ellenfél ez a két csapat Dmitrij Ribolovljevnek, de így jár, aki ötmilliárd euróért válik el nejétől. Vagonnyi pénz mellett világsztárjai is elhagyják, aztán izgulhat „holmi” holland és görög egyletek pénzecskéje miatt…

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2015 TELE
SC BASTIA
Érkezett:
Távozott: Joao Rodríguez (kölcsönből vissza, Chelsea), Benjamin Mokulu Tembe (kv., KV Mechelen)
FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett: Cédric Yambéré (Girondins Bordeaux B)
Távozott:
SM CAEN
Érkezett:
Távozott:
FC ÉVIAN THONON GAILLARD
Érkezett: David Ramírez (kölcsönbe, Deportivo Saprissa), Alioune Fall (Évian B)
Távozott: Gianni Bruno (k., Lorient)
EA GUINGAMP
Érkezett: Yannis Salibur (Clermont Foot)
Távozott:
RC LENS
Érkezett: Taylor Moore (Lens U19)
Távozott:
OSC LILLE
Érkezett: Szofian Bufal (SCO Angers, 3.000 000)
Távozott:
LORIENT
Érkezett: Didier Ibrahim Ndong (Szportif Szfakszien, 950 000 euró), Hamadou Karamoko (Lorient B), Gianni Bruno (k., Évian)
Távozott: Enzo Réale (k., AC Arles-Avignon)
OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Maxwel Cornet (Metz, 400 000)
Távozott:
OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Távozott:
FC METZ
Érkezett: Janis Ikaunieks (FK Liepaja), Fahreddin Ben Jusszef (Szportif Szfakszien, 1 200 000), Ferdzsani Szasszi (Szportif Szfakszien, 500 000)
Távozott: Maxwel Cornet (Olympique Lyon, 400 000)
AS MONACO
Érkezett: Matheus Pereira (Sporting CP B), Bernardo Silva (Benfica, 15 750 000)
Távozott: Bernardo Silva (kv., Benfica)
HSC MONTPELLIER
Érkezett: Jérome Roussillon (Sochaux)
Távozott: Víctor Montano (Toluca, ingyen)
NANTES
Érkezett:
Távozott: Fernando Aristeguieta (kölcsönbe, Getafe)
OGC NICE
Érkezett:
Távozott: Darío Cvitanich (CF Pachuca)
PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Távozott:
STADE REIMS
Érkezett:
Távozott:
FC STADE RENNES
Érkezett: Ermir Lenjani (St. Gallen), Edvinas Gertmonas (Atlantas Klaipeda)

Távozott: Edvinas Gertmonas (k., Atlantas Klaipeda), Jean-Armel Kana-Biyik (Toulouse, ingyen), Axel Ngando (k., SCO Angers), Adrien Hunou (k., Clermont Foot)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Távozott:
FC TOULOUSE
Érkezett: Jean-Armel Kana-Biyik (Stade Rennes, i.)
Távozott: Dominik Furman (k., Legia Warszawa)
A PREMJER-LIGA ÁTIGAZOLÁSAI
CSZKA MOSZKVA
Érkezett: Tomas Necid (kv., PEC Zwolle), Mark González (kv., Universidad Católica), Sekou Oliseh (kv., Kubany Krasznodar)
Távozott: Mark González (Universidad Católica, i.), Rasmus Elm (Kalmar FF, i.), Konsztantin Bazeljuk (k., Torpedo Moszkva), Vitinho (k., Internacional, 250 000)
DINAMO MOSZKVA
Érkezett:
Távozott: Christian Noboa (PAOK Tesszaloniki, i.)
KUBANY KRASZNODAR
Érkezett: Szergej Tkacsev (k., Lokomotiv Moszkva), Marcos Urena (kv., FC Midtjylland)
Távozott: Makszim Zsavnyercsik (BATE Boriszov, i.), Marcos Urena (FC Midtjylland), Gonzalo Bueno (k., Nacional Montevideo), Bogdan Karjukin (szerződését felbontották), Danilo (kv., Zorja Luganszk), Sekou Oliseh (kv., CSZKA Moszkva)
FK KRASZNODAR
Érkezett: Roman Sirokov (k., Szpartak Moszkva), Marcos Pinheiro Pizzelli (kv., FK Aktobe)
Távozott: Marcos Pinheiro Pizzelli (FK Aktobe)
LOKOMOTIV MOSZKVA
Érkezett:
Távozott: Szergej Tkacsev (k., Kubany Krasznodar)
RUBIN KAZANY
Érkezett: Ruszlan Abisov (kv., FK Gabala), Ruszlan Muhametsin (kv., Mordovia Szaranszk)
Távozott:
SZPARTAK MOSZKVA
Érkezett:
Távozott: Tino Costa (k., Genoa), Roman Sirokov (k., FK Krasznodar)
ZENIT SZENTPÉTERVÁR
Érkezett:
Távozott:
PORTUGÁL PRIMEIRA LIGA
SL BENFICA
Érkezett: Goncalo Guedes (Benfica B), Yannick Djaló (k., San Jose Earthquakes), Hany Mukhtar (Hertha BSC, 500 000), Bernardo Silva (kv., Monaco)
Távozott: Nélson Oliveira (k., Swansea City), Enzo Pérez (Valencia, 25 000 000), Luís Felipe (k., Joinville Esporte Clube), Bebé (k., Córdoba), Bernardo Silva (Monaco, 15 750 000), Yannick Djaló (k., Mordovia Szaranszk)
SPORTING CP
Érkezett: Tobias Figueiredo (Sporting CP B)
Távozott: Maurício (k., Lazio)
FC PORTO
Érkezett: Silvestre Varela (kv., West Bromwich)

Távozott: Daniel Opare (k., Besiktas), Silvestre Varela (k., Parma)

vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva szerda este

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik