Uruguay továbbjutott, Argentínával találkozik a negyeddöntőben

Vágólapra másolva!
2011.07.13. 04:01
null
Diego Forlánék már a döntő kapujában (Fotó: Reuters)
A C-csoportban is véget értek a küzdelmek a Copa Américán. A négyes első mérkőzésén Chile legyőzte Perut, és csoportja élén végzett, mögötte pedig a legyőzött gárda jutott tovább. De hogy a második vagy a harmadik helyen (utóbbi esetben az egyik legjobb csoportharmadikként), az az Uruguay–Mexikó összecsapáson dőlt el.

Egyszerű volt a képlet a C-csoport záró találkozóján: amelyik csapat győz, továbbjut: Uruguay másodikként, Mexikó az argentinok elleni vereségével nehéz helyzetbe kerülő Costa Ricát megelőzve az egyik legjobb csoportharmadikként.

ÖRÖKMÉRLEG
Uruguayi szemszögből: 18 találkozó, 4 győzelem, 7 döntetlen, 7 vereség, 22–25-ös gólkülönbség. A két válogatott Copa-mérlege: 4 meccs, 0–2–2, 5–8.

Ahogyan az várható volt, Uruguay kezdett sokkal jobban, és a kék mezesek támadásai a 14. percben gólt is eredményeztek. Diego Forlán lőtt be a tizenegyespontra keményen egy jobb oldali szabadrúgást, ahol az uruguayi Álvaro González és a mexikói Jorge Enríquez csapott össze a labdáért, amely előbbiről a kapu bal sarka felé pattant; majd a vetődő Luis Michelről kiguruló játékszert Álvaro Pereira közvetlen közelről a hálóba kotorta. 1–0

Nem sokkal később Forlán lőtt 16 méterről, középről, de Luis Michel kapus ezúttal sokkal messzebbre bokszolta a labdát, immáron a jobb sarok elől. Az első mexikói helyzetre a 25. percig kellett várni, amikor is Giovani Dos Santos lőtt 14 méterről, ám Fernando Muslera vetődve hárított. Öt perc múlva megduplázhatta volna előnyét Uruguay Forlán révén, amikor Maxi Pereira jobb oldali beadását egy védő, Hiram Mier éppen hozzá rúgta, de a támadó hét méterről a jobb kapufát rúgta telibe.

Sokkal jobban futballozott Uruguay az első félidőben, mint ezen a Copán bármikor, és megérdemelten térhetett egygólos vezetéssel szünetre.

A második játékrészt kissé álmosan kezdték a felek, mintha Mexikó beletörődött volna a vereségbe, Uruguay pedig folyamatosan az ellenfél térfelén tudta tartani a labdát. Aztán kis híján megismételte az első gólt a celeste, de ezúttal jobban figyeltek a zöld mezesek, név szerint Mier, aki elpiszkálta a labdát Álvaro Pereira elől.

A 60. percben egy védő által az ötösön blokkolt Rafael Márquez Lugo-fejes jelezte azért, nincs még itt a nyugodt hátradőlés ideje az uruguayi szurkolók számára – különösen úgy, hogy a góllövéssel mostanában erősen hadilábon álló Forlán Luis Suárez tökéletes beadását öt méterről csúnyán a kapu mellé rúgta.

Cristian Rodríguez is eldönthette volna, ám ehelyett közelről a kapus kezébe fejelt, a Forlán pazar labdájával kilépő Luis Suárez pedig tíz méterről a kapus és a kapu mellett is elperdített. Aztán Forlán bombázott 16-ról, de középre, egy Diego Pérez-rakéta pedig elzúgott a bal felső mellett. Forlán, akár csak Messi, delejes passzokat ad, ha gólt nem is szerez: a 77. percben zseniálisan indította a jobb szélen Maxi Pereirát, akinek közére adását a csereként beállt Nicolás Lodeiro lőtte kapura, de a bal alsónál a mexikói kapus és a kapufa közösen hárított.

A 80. percben meghűlt a vér az uruguayiak ereiben, mert Rafael Márquez Lugo egy bal oldali beadás után a megcsúsztatott labdát közelről a hálóba belsőzte, de lesről. Vissza is vettek Diego Luganóék a lendületből, és jobban koncentráltak a védekezésre, eredményesen. A végére beállt az uruguayi szurkolók kedvence, Sebastián Abreu is, teljessé téve a győzelem és a továbbjutás fölötti örömüket, bár gondot okozhat még, hogy a legvégén a középső védő Sebastián Coates kisárgult.

„Fura lenne elképzelni is, hogy egy Copa Américán nem jut tovább Argentína, Brazília, Paraguay vagy Uruguay a csoportjából, még ha most nem is győztek ezek a válogatottak az első két körben" – mondta a mérkőzés előtt Oscar Tabárez, az uruguayiak mestere. A hazaiak és övéi megnyerték utolsó csoportmérkőzésüket, és éppen egymás ellen bizonyíthatnak majd a következő körben, a legjobb nyolc között.

Ott, ahová Mexikó Copa-története során először nem jutott el, de ne feledjük, U23-as csapatával vett részt ezen a tornán.

URUGUAY–MEXIKÓ 1–0


FORLÁN KAPUFÁJA


COPA AMÉRICA, C-CSOPORT
Uruguay–Mexikó 1–0 (1–0)
La Plata, Único-stadion, 20 ezer néző. Vezette: Raúl Orozco (bolíviai)
Uruguay: Muslera Maxi Pereira, Lugano, Coates, Álvaro Pereira Diego Pérez, Arévalo Ríos, Álvaro González (Lodeiro, 69.), Cristian Rodríguez (Eguren, 84.) Luis Suárez, Diego Forlán (Abreu). Szövetségi kapitány: Oscar Tabárez

Mexikó: Luis Michel Araujo, Reynoso, Mier Aguilar (Aquino, 46.), Darvin Chávez, Enríquez, Diego Reyes, Miguel Ponce (Édgar Pacheco, 70.) Giovani dos Santos (Oribe Peralta, 46.), Rafael Márquez Lugo. Szövetségi kapitány: Luis Fernando Tena

Gólszerző: Álvaro Pereira (14.)

Sárga lap: Álvaro Pereira (77.), Coates (92.), ill. Aguilar (42.), Reynoso (55.), Mier (64.), Rafael Márquez Lugo (81.)
A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Chile 3 2 1 4–2 +27
2. Uruguay
3123–2+1
5
3. Peru31112–2 04
4. Mexikó 3 3 1–4 –30

A csoportok első két helyezettje mellett a két legjobb harmadik került a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik