Uruguay a torna legjobb mérkőzésén lett aranyérmes

Vágólapra másolva!
2011.07.24. 20:50
null
Még hogy nem fér meg két dudás egy szurkolótáborban... (fotó: Reuters)
Címkék
Uruguay labdarúgócsapata Dél-Amerika ura: a céleste 3–0-ra legyőzte Paraguayt Luis Suárez egy és Diego Forlán két góljával a 2011-es Copa América döntőjében, ezzel 15. alkalommal hódította el a trófeát – így ismét egyedül rekordtartó, maga mögé utasítva a tizennégyszeres győztes Argentínát.



A Copa-rekord 15. tornagyőzelemre készülő uruguayiak szövetségi kapitánya, Óscar Tabárez tudja, hogy a találkozó egyértelmű esélye a „céleste", de igyekszik levenni a terhet játékosai válláról:
„Győzhetünk, de az sem lenne tragédia, ha csak ezüstérmesek lennénk. Természetesen hiszek aranyérmünkben, hiszünk önmagunkban és abban, hogy jól felkészültünk erre a találkozóra".

ÖRÖKMÉRLEG

Uruguayi szemszögből: 67 találkozó, 31 győzelem, 13 döntetlen és 23 vereség; 104–89-es gólkülönbség. A Copa-mérleg: 24 meccs, 13–5–6, 50–32.

A paraguayi középpálya alapembere, Édgar Barreto szerint nem érdemlik meg azt a sok negatív jelzőt, amelyeket mérkőzésenkénti egygólos átlagukért és azért kapnak, mert öt döntetlennel értek el a végső állomáshoz a Copán.
„Mindenki azt mondja, hogy nem nyertünk még, de én azt hangsúlyozom, hogy nem veszítettünk" – ad betekintést az „albirroja" idei alapelvébe az Atalanta játékosa. – Ellenfelünk kiegyensúlyozott csapat, minőségi játékosokkal, de tudjuk, hol vannak a gyenge pontjaik."

Az uruguayiaknál a nagy hiányzó a még a torna elején lesérült Edinson Cavani volt, a másik oldalról csodamód a játékosokat nem, csak a szövetségi kapitányt, Gerardo Martinót és asszisztensét tiltották el. Természetesen csak a rossznyelvek szerint van ehhez köze annak a ténynek, hogy a dél-amerikai szövetségnek, a CONMEBOL-nak Paraguayban van a székhelye, és a szervezet elnöke, Nicolás Leoz is paraguayi...

Némi meglepetésre kimaradt a paraguayi kezdőből a megbízható védő, Antolín Alcaraz és a Copa előtt még gólerős támadó, Lucas Barrios.

Úgy kezdett Uruguay, ahogyan azt elvártuk tőlük: előbb Luis Suárez lőtt közelről kapura, de Justo Villar védett, majd amikor már ő is verve volt Diego Lugano fejesénél, Néstor Ortigoza mentett helyette – kézzel. A brazil játékvezető, Sálvio Fagundes sípja azonban néma maradt.

Mit mondjunk, a tornán erősen fogta Fortuna a paraguayiak kezét... - írtuk éppen, amikor ránk cáfolt az élet, menetrend szerint: a 12. percben egy ellenféltől kapott labdával tört be a 16-os jobb oldalára Luis Suárez (így nem volt les), kicselezte Dario Verónt, és laposan a hosszúba helyezett úgy, hogy a lövésbe beleért a paraguayi védő is. 1–0

Ezek után kissé leült a találkozó, majd az egyre veszélyesebb paraguayiakat sorra kezdték lemészárolni a finom modorukról, arisztokratikus játékstílusukról mindig is híres uruguayi védők, röpködtek is a sárga lapok rendesen.

A nagy sarabolás közepette Suárez ugratta ki Forlánt a jobb oldalon, aki 11 méterről a kifutó Villarba püfölte a labdát, majd Suárez csinált bohócot Darío Verónról, de az oldalhálóba lőtt. A hajrára fordulva Forlán jutott lövéshez a kaputól 10 méterre, de eltörte a labdát, azaz hozta Copa-formáját.

De csak a 42. percig, amikor megtört ForlánCopa-átka: az egész versengésen emberfelettit dolgozó Arévalo Ríos szerzett labdát Ortigozától 20 méterre a paraguayi kaputól, balra passzolt Forlánnak, aki állítgatás nélkül a bal sarokba bombázott 11 méterről. 2–0

A második félidőt kissé lagymatagon kezdték a felek, majd az 54. percben megvillantak: Ortigoza emelt zseniálisan Haedo Valdez elé, aki Maxi Pereirát megelőzve kapásból ellőtte 19 méterről a labdát, amelyet Fernando Muslera tolt a lécre. Csodaszép jelenet volt, a végére élvezetesség vált a Copa!

Nem adta fel Paraguay, olyannyira nem, hogy kicsivel később újra Muslerának kellett mentenie Iván Piris beadásánál Riveros elől. Tabárez is érezte a veszélyt, hiszen a felépült Edinson Cavanit hozta be Álvaro Pereira helyére, azaz visszaállt a „céleste” a háromcsatáros játékra és megpróbálta bevinni a kegyelemdöfést. A másik oldalon két támadó középpályás állt be: a technikás Hernán Pérez és gyorsléptű Marcelo Estigarribia.

Beállt a szűrő Sebastián Eguren is, akit „sorstársa”, Cavani hozott helyzetbe, de a hatméteres lövésbe fantasztikus reflexszel kapott bele Villar. Hatalmas elszántsággal harcoltak a felek, öröm volt ilyen mérkőzést is látni a Copán.

Hiába mentek előre rendületlenül a paraguayiak, a végét kivédekezte az elszánt uruguayi válogatott, sőt, Forlán egy fantasztikus Cavani, Suárez összjáték után a kegyelemdöfést is bevitte. Uruguay így 1995 után újra felült kontinensre trónjára, és összességében 15. Copa América győzelmét aratta, megelőzve a 14 elsőségnél járó argentinokat. A 2011-es Copa legjobb mérkőzését láthattuk, megérdemelten győzött a „céleste”.

Forlán második góljával egyébként beérte a világbajnok legendát, Héctor Scaronét – holtversenyben 31 góllal állnak az uruguayi válogatott örök-góllövőlistája élén.

URUGUAY–PARAGUAY 3–0

PERCRŐL PERCRE
A kezdés előtt a hátrányos megkülönböztetés fajtái ellen tiltakozott a két csapatkapitány.
1. perc Az uruguayiak kezdik a játékot.

2. perc Luis Suárez kavargatott a jobb oldalon, három méterről lőtt, erősen kiszorított helyzetből, de Justo Villar kivetődve hárított, szögletre.

3. perc Forlán szögletét Diego Lugano fejelte kapura, a gólvonal előtt egy méterre álló Néstor Ortigoza kézzel hárította, a kipattanót Sebastián Coates tette rá, de ezt fogta Villar. Egyértelmű büntetőt nem adott meg a brazil Sálvio Fagundes, pedig Ortigoza biztosra ment, és mindkét kezével hozzáért a játékszerhez...
10. perc Villar lépett ki a 16-os elé, és rúgott el egy hosszú indítást Suárez elől, mint Moldova György gonosza a sánta veréb elől a lócitromot.
12. perc Egy ellenféltől kapott labdával tört be a 16-os jobb oldalára Luis Suárez (így nem volt les), kicselezte Dario Verónt, és laposan a hosszúba helyezett. A lövésbe beleért a paraguayi védő is. 10
16. perc Enrique Vera ívelt át a bal oldalról az ötös túlsó sarkára, ahonnan a berobban Nelson Haedo Valdez bevetődve mellé lőtt. Maxi Pereira nem állt a helyzet magaslatán éppen...
16. percVíctor Cáceres kap sárgát Suárez lebirkózásáért.
Kissé leült a mérkőzés, bár erről a lekönyökölt Martín Cácerenek minden bizonnyal más a véleménye.
24. percDiego Pérez kap sárgát egy brutális becsúszásért.
25. percMartín Cáceres kap sárgát Vera lemészárlásáért.
30. perc A változatosság kedvéért újabb sárga: Maxi Pereira lépett oda nem túl kedvesen, hátulról Cristian Riverosnak.
32. perc Suárez ugratta ki Forlánt a jobb oldalon, aki 11 méterről a kifutó Villarba püfölte a labdát. Bedobás.
35. perc Riverosnak Álvaro Pereira tesz alá, csodamód nincs sárga a merénylet után.
37. perc Suárez csinált bohócot a jobb oldalon Dario Verónról, de az oldalhálóba lőtt.
38. perc Egy jobb oldali beadás után Forlán jutott lövéshez a kaputól 10 méterre, de eltörte a labdát.
40. perc Egy szöglet utáni kipattant rúgott rá Maxi Pereira, a bal kapufa mellé két méterre.
42. perc Megtört Diego Forlán Copa-átka: Arévalo Ríos szerzett labdát 20 méterre a Para-kaputól a kezezős Ortigozától, balra passzolt Forlánnak, aki állítgatás nélkül a kapu jobb oldalába bombázott 11 méterről. 20
45. perc Suárez fejel mellé Á. Pereira beívelése után a félidő lezárásaként.
46. perc Paraguay kezdi a játékot.
54. perc: Valdez távoli bombája csattan a kapufán, a visszajátszások alapján látható, hogy Muslera ujjheggyel hozzáért a labdához.
58. perc: Vera kapott sárga lapot.
62. perc: Piris húzott el a jobb oldalon, majd adott laposan a kapu elé. Muslera remek ütemben vetődött rá a labdára az érkező Riveros lábai elől.
64. perc: A kétgólos előny ellenére is támadó jellegű csere az uruguayiaknál: Álvaro Pereira helyére Edinson Cavani állt be.
66. perc: Cserél Paraguay is, Víctor Cáceres és Vera lejön, helyükön Estigarribia és Hernán Pérez a folytatásban.
70. perc: Újabb csere a tizenötödik Copa-sikeréért hajtó Uruguaynál: Sebastian Eguren váltja Diego Pérezt.
74. perc: Cavani passzolt a lendületből érkező Eguren elé, akinek lövését Villar kapus gyors reflexeinek köszönhetően ki tudta ütni.
77. perc: Zeballos helyén Lucas Barrios a hajrára.
83. perc: Nelson Valdez lapos lövését fogja Muslera magabiztosan.
84. perc: Az imént csereként beálló Barrios futás közben meghúzta a combját, ezért ápolásra szorul.
86. perc: Coates kap sárgát kezezésért.
89. perc: A mérkőzés utolsó cseréje: Martín Cáceres helyére Diego Godín állt be.
90. perc: Bent van a harmadik is! Mintaszerű kontra után a labda útja Cavani, Suárez, majd Forlán volt, utóbbi higgadtan gurította be saját maga második találatát.
90+1. perc: Véget ért a találkozó!
COPA AMÉRICA
DÖNTŐ
URUGUAY–PARAGUAY 3–0 (2–0)

Buenos Aires, El Monumental Stadion, 65 ezer néző. Vezette: Sálvio Fagundes (brazil)

Uruguay: Muslera – Maxi Pereira, Lugano, Coates, Martín Cáceres – Diego Pérez (Sebastian Eguren, 70.), Arévalo Ríos, Álvaro Pereira (Cavani, 64.), Álvaro González – Luis Suárez, Diego Forlán. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Paraguay: Villar – Darío Verón, Paulo Da Silva, Marecos, Piris – Vera (Hernán Pérez, 65.), Víctor Cáceres (Marcelo Estigarribia, 65.), Riveros, Ortigoza – Haedo Valdez, Zeballos (Barrios, 77.).
Gól: Luis Suárez (12.), Forlán (42., 90.)
Sárga lap: Víctor Cáceres (16.), Diego Pérez (24.), Martín Cáceres (25.), Maxi Pereira (30.), Vera (58.), Coates (86.)
COPA-TÖRTÉNELEM
A COPA AMÉRICA FINÁLÉI
1916: Uruguay (négycsapatos torna volt)
1917: Uruguay (négyes torna volt)
1919: Brazília–Uruguay 1:0
1920: Uruguay (négyes torna volt)
1921: Argentína (négyes torna volt)
1922: Brazília–Paraguay 3:0
1923: Uruguay (négyes torna volt)
1924: Uruguay (négyes torna volt)
1925: Argentína (hármas torna volt)
1926: Uruguay (ötös torna volt)
1927: Argentína (négyes torna volt)
1929: Argentína (négyes torna volt)
1935: Uruguay (négyes torna volt)
1937: Argentína–Brazília 2:0
1939: Peru (ötös torna volt)
1941: Argentína (ötös torna volt)
1942: Uruguay (hetes torna volt)
1945: Argentína (hetes torna volt)
1946: Argentína (hatos torna volt)
1947: Argentína (nyolcas torna volt)
1949: Brazília–Paraguay 7:0
1953: Paraguay–Brazília 3:2
1955: Argentína (hatos torna volt)
1956: Uruguay (hatos torna volt)
1957: Argentína (hetes torna volt)
1959: Argentína (hetes torna volt)
1959: Uruguay (ötös torna volt)
1963: Bolívia (hetes torna volt)
1967: Uruguay (hatos torna volt)
1975: Peru–Kolumbia 0–1, 2–0, 1–0
1979: Paraguay–Chile 3–0, 0–1
1983: Uruguay–Brazília 2–0, 1–1
1987: Uruguay–Chile 1–0
1989: Brazília–Uruguay 1–0
1991: Argentína (négyes torna volt)
1993: Argentína–Mexikó 2–1
1995: Uruguay–Brazília 1–1, 11–esekkel: 5–3
1997: Brazília–Bolívia 3–1
1999: Brazília–Uruguay 3–0
2001: Kolumbia–Mexikó 1–0
2004: Brazília–Argentína 2–2, tizenegyesekkel: 4–2
2007: Brazília–Argentína 3–0
2011: Uruguay–Paraguay 3–0
A COPA AMÉRICA BAJNOKAI
15-ször: Uruguay
14-szer: Argentína
8-szor: Brazília
2-szer: Paraguay, Peru
1-szer: Bolívia, Kolumbia
A tornát 1975 óta nevezik Copa Americának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik