Uruguay: a Maracanazo hőse nem kedveli Suárezt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.14. 12:58
null
Álvaro Recoba is nyilatkozott a Sport Tv stábjának
Címkék
A „Grund felsőfokon” Uruguayt bemutató epizódjából kiderül, a nemzeti hős, Alcides Ghiggia nem kedveli Luis Suárezt, ő Edinson Cavaniért rajong. Paolo Montero és Álvaro Recoba pedig arról beszélnek, milyen pályákról jönnek a világsztárok.

Molnár Mátyás látogatást tett Alcides Ghiggiánál, aki 1950-ben 173 850 (de legalább 173 800, hiszen állítólag körülbelül 50 uruguayi is volt a lelátón) embert csendesített el a vb-döntőn a Maracanában. Előbb gólpasszt adott, majd ő lőtte csapata második gólját a 79. percben, ezzel el is döntötte a mérkőzést. „Három embernek sikerült csendet varázsolnia a Maracanában: a pápának, Frank Sinatrának és nekem – mondja az esetről a 87 éves világbajnok, aki a mai sztárokról is beszél: – Én Cavani-rajongó vagyok. Nagyon tetszik, ahogy játszik, szalad, küzd. Kitűnik a többiek közül a pályán. Suárezt viszont nem kedvelem, neki más a mentalitása” – vallja és mikor a „harapós” csatár nevét említi, ujjával a halántékára mutat.

A mai fiatalok között azonban a Barcelona csatára a legnépszerűbb. „Suárez hatalmas példakép számomra. Cavani is, de Suárez az igazi referencia. Ma ő szülővárásom, Salto legnagyobb alakja” – meséli a Nacional U17-es labdarúgója, Juan Manuel. Az U20-as válogatott egyik játékosa, Leandro Otormin meg is látogathatta két éve Liverpoolban a klasszist, aki ezzel a tanáccsal látta el: „Mindenekelőtt higgyünk önmagunkban, a problémákat pedig mindig hagyjuk a pályán kívül”.

„A mi nagy előnyünk, hogy gyerekként nincs nagyon más lehetőségünk, mint a foci. Egy olasz, angol, argentin, holland gyerek más körülmények közé születik, műanyag pályán rúgja a labdát, nálunk azonban örülhetnek a kicsik, ha van egy használható focipálya valahol. Ugyanakkor kialakul bennük a verseny és a győzelem iránti vágy, ami nagy hajtóerő – ezek már a főleg az Interből jól ismert (a Nacionalban ma is aktív) Álvaro Recoba szavai, aki szerint nem baj, hogy Uruguayban már kisgyerekkorban is véresen komolyan veszik a focit. – Mivel már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy nagy nyomás nehezedik ránk, és mindig nyernünk kell, ezért szívesen és bátran kiállunk a nagyok ellen is.”

 

Az országban a gyerekektől a nyugdíjasokig, mindenki focizik, pálya sok van, de ezek minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A Juventus korábbi csillaga, a Penarol B-csapatának jelenlegi edzője, Paolo Montero ezt így fogalmazta meg: „Egy európai játékos soha nem lépne be egy olyan rossz minőségű pályára, ahol mi játszottunk. Ha arra gondolok, hogy a mai sztárjaink, Suárez, Cavani, Forlán, Lugano, Godín mind ezeken a pályákon rúgták a labdát, és innen jutottak el a csúcsig, minden esetben felkiáltok: Gyerekek, ez egyszerűen hihetetlen!”

Az uruguayi utánpótlást bemutató „Grund felsőfokon” adása kedden este 18.30-tól lesz a Sport1-en. Az említett három világsztár mellett többek között a Penarol, a Nacional, a River Plate és az U20-as nemzeti csapat edzői szólalnak meg, de a helyi sajátosságot, a bébifoci-bajnokságot is bemutatják. Utána 19 órától a Sportgazdaság Extrában András Krisztina, közgazdász, Domonyai László, az MTK Budapest FC klubigazgatója és Kovács Zoltán, az Újpest FC sportigazgatója vitatja meg a dokumentumfilmben látottak tanulságait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik