Kiesett a házigazda Dél-Afrika, Mali kapuspárbajt nyert

Vágólapra másolva!
2013.02.02. 18:17
null
A ghánaiak nagyon megdolgoztak a győzelemért, és még szerencséjük is volt (Fotó: Reuters)
Ghána válogatottja 2–0-ra legyőzte a Zöld-foki Köztársaságot a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája negyeddöntőjének szombati játéknapján, és elsőként bejutott a legjobb négy közé. Az esti mérkőzésen Mali is követte, miután tizenegyespárbajt követően kiejtette a házigazda Dél-afrikai Köztársaságot.

GHÁNA–ZÖLD-FOKI-SZIGETEK 2–0

Az első húsz perc egy-egy villanását leszámítva az első játékrész óvatos futballt hozott, egyik küzdő fél sem akarta elpackázni továbbjutási esélyét – ennek eredményeképp finoman fogalmazva sem volt közönségszórakoztató az első negyvenöt perc.

Neki jó napja volt (Fotó: Reuters)
Neki jó napja volt (Fotó: Reuters)

A fordulás után szinte azonnal megszületett a ghánaiak vezető gólja: Carlitos szabálytalanul akadályozta Asamoah Gyant, és a megítélt büntetőtől a néhány perccel korábban pályára lépő Wakaso Mubarak a hálóba lőtt. 1–0

A ghánai gól alaposan felbőszítette a torna meglepetéscsapatát. Egymást érték a zöld-foki támadások, különösen Heldon és a csereként beálló Djaniny futballozott veszélyesen.

Gól annak ellenére sem született, hogy a ghánai védelem többször is bizonytalankodott – azokban az esetekben ugyanis ott volt a kiváló napot kifogó kapus, Fatau Dauda,

Az utolsó pillanatokban a szigetlakók mindent egy lapra feltéve támadtak, amiért fizetniük kellett. Asamoah Gyan és Agyemang-Badu akciójánál Naldo még sikeresen belevetődött a labda útjába, ám a következő ellencsapásnál már nem volt kegyelem – megszületett a második ghánai gól.

A 95. percben a zöld-fokiak Vozinha kapust is felvezényelték egy szöglethez, a ghánai védelem azonban tisztázott, Wakaso Mubarak végigszáguldott a játéktéren, és az üres kapuba lőtt. 2–0

Ha nem is meggyőző játékkal, de Ghána bejutott a legjobb négy közé. A nap későbbi mérkőzésén a házigazda Dél-Afrika Malival találkozik.

DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG–MALI 1–1, TIZENEGYESEKKEL 1–3

Lendületesen kezdtek a csapatok, és bár Mali is át-átcsapott a túlsó térfélre, Dél-Afrika játszott fölényben. Ennek jelenként May Mahlangu fejelt mellé, majd Tokelo Rantie lőtt távolról, Soumbeyla Diakité védett.

A hazaiak támadókedve a 31. percben góllá érett: Mahlangu indította a bal oldalon Thuso Phalát, akinek lövése rettenetesen lecsúszott, de így jó lett keresztlabdának, Tokelo Rantie köszönte szépen, és közelről a kapuba lőtt. 1–0

Rantie nem sokáig örülhetett a góljának, megsérült, és még az első félidőben le kellett cserélni – ez már a második kényszerű váltás volt, korábban Mali is cserélt.

A második félidő elején Rantie gólja valamelyest veszített értékéből, tekintve, hogy Mali egyenlített. Samba Sow és Mahamadou Samassa összjátéka után utóbbi beadott, a középen őrizetlenül hagyott Seydou Keita pedig a hálóba fejelt. 1–1

A gól rövid időre elbizonytalanította a hazaiakat, ezt – pontosabban egy rossz hátsó passzt – kihasználva Mahamadou Samassa jó helyzetből lőhetett, Itumeleng Khune védett. Odaát a 80. percben Mahlangu lendítette meg a jobbját, Soumbeyla Diakité vetődve magához ölelte a labdát – és lassacskán kezdődhetett a hosszabbítás.

Nem volt éppen feszültségmentes a kétszer tizenöt perces ráadás – egy könyöklés nyomán némi orrvér is folyt –, de a legfontosabb, a gól kimaradt a forgatókönyvből, így a torna első hosszabbítását az első tizenegyespárbaj követte.

Dél-Afrika kezdett, és az utolsóként becserélt Siphiwe Tshabalala nem hibázott. Odaát Cheick Diabaté is belőtte. A második sorozatban Dean Furman lövését Soumbeyla Diakité kivédte, Adama Tamboura a bal alsóba lőtt, így Mali előnybe került. Dél-afrikai oldalról Mahlangu következett, Diakité megint védett, így Traoré találata után Mali a továbbjutás küszöbére lépett. S mivel Lehlohonolo Majoro a kapu mellé bombázott, újabb lövésre nem volt szükség – Mali bejutott az elődöntőbe!

Más olvasatban: 2010 és 2012 után immár harmadik alkalommal nem jutott be a legjobb négy közé az Afrikai Nemzetek Kupája rendezője – hasonló sorozatra még sosem volt példa a kontinenstorna 1957 óta íródó történetében.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG
NEGYEDDÖNTŐ
GHÁNA–ZÖLD-FOKI KÖZTÁRSASÁG 2–0 (0–0)

Port Elizabeth, 8000 néző. Vezette: Seechurn (mauritiusi)
GHÁNA: Dauda – Pantsil, Vorsah, Boye, Afful – Agyemang-Badu, Adomah (Wakaso, 47.), Rabiu (D. Boateng, 85.), K. Asamoah – Atsu (Asante, 77.) – Asamoah Gyan
ZÖLD-FOKI-SZIGETEK: Vozinha – Nivaldo, F. Varela, Nando, Carlitos – Babanco, Marco Soares, T. Varela (Djaniny, 67.) – Heldon, Mendes (Platini, 51.), Tavares (Rambé, 80.)
Gólszerző: Wakaso Mubarak (55., 95. – az elsőt 11-esből)

DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG–MALI 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 1–3
Durban, 45 000 néző. Vezette: Alioum (kameruni)
DÉL-AFRIKA: Khune – Gaxa, B. Khumalo, Sangweni, Masilela – Furman, Mahlangu, Letsholonyane, Phala (Serero, 89.) – Parker (Tshabalala, 105+1.), Rantie (Majoro, 41.)
MALI: Sou. Diakité – F. Diawara, Tamboura, Adama Coulibaly, Wagué – Mo. Sissoko (M. Traoré, 55.), Sa. Diakité (S. Diarra, 24.), S. Sow, Sey. Keita – Mo. Maiga, Mah. Samassa (Ch. Diabaté, 88.)
Gólszerző:
Rantie (31.), ill. Sey. Keita (58.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik