UEFA: Mourinho sohasem győzött a Real ellen, sőt Szuperkupát sem nyert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.08. 14:04
null
José Mourinho először nyerhet európai Szuperkupát (Fotó: AFP)
Kedden este a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírását megnyerő Real Madrid az Európa-liga-címvédő Manchester Uniteddal csap össze Szkopjéban az európai Szuperkupáért. José Mourinho, a „vörös ördögök” portugál menedzsere először találkozik tétmérkőzésen volt klubjával, míg Zinédine Zidane történelmet írhat, ha a Real Madrid 2016 után idén is diadalmaskodik a Szuperkupán. Nézzük, mit mond a statisztika!

 

• A Real Madrid és a Manchester United tizenegyedszer méri össze tudását tétmeccsen. Az eddigi tíz találkozón – amelyek egyaránt a BL-ben voltak – négy Real-győzelem és két MU-siker született négy döntetlen mellett. Legutóbb a 2012–2013-as szezonban futottak össze egymással a felek, akkor a José Mourinho által irányított Madrid kiejtette a Unitedot a BL-nyolcaddöntőben.

• A Real Madrid hatodik európai Szuperkupájára készül. 1998-ban és 2000-ben vereséget szenvedett (előbb a Chelsea-től, majd a Galatasaraytól), 2002-ben, 2014-ben és 2016-ban azonban egyaránt megnyerte a trófeát. A királyi gárdánál csak az FC Barcelona és az AC Milan szerepelt többször (a katalánok kilencszer, az olaszok hétszer) a Szuperkupán. A Manchesternek ez lesz a negyedik fellépése (1991-ben győzött, 1999-ben és 2008-ban kikapott).

Korábban csak kétszer történt címvédés a Szuperkupát illetően. Az Ajax 1972-ben a Rangerst, egy évvel később pedig a Milant fektette két vállra (igaz, az UEFA az 1972-es találkozót nem tekinti hivatalosnak). A Milan pedig 1989-ben a Barcelonát, 1990-ben pedig a Sampdoriát győzte le.

Az eddigi 22, egymeccses európai Szuperkupából egyik sem ért véget gól nélküli döntetlennel. Hatszor (2000-ben, 2005-ben, 2009-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban) volt szükség hosszabbításra, s csak 2013-ban került sor tizenegyespárbajra.

• 2002 óta a páratlan években a BL-győzteshez került az európai Szuperkupa, a páros években pedig a második számú sorozat címvédőjéhez – kivéve, amikor a Real Madrid volt a BL-aranyérmes (2002-ben, 2014-ben és 2016-ban).

A Madrid legutóbbi tíz, nemzetközi döntőjét egyaránt megnyerte. Legutóbb 2000-ben, a Boca Juniors elleni Interkontinentális kupán vallott kudarcot. Azóta négy BL-döntőn, három európai Szuperkupán, egy Interkontinetális kupán és két klubvilágbajnokságon diadalmaskodtak a „blancók”.

Zidane lehet az első, aki játékosként és vezetőedzőként két-két alkalommal hódítja el az európai Szuperkupát. A francia szakvezető játékosként 1997-ben a Juventusszal, 2002-ben pedig a Real Madriddal nyert, míg vezetőedzőként tavaly győzött először. Carlo Ancelotti és Pep Guardiola egyaránt háromszor nyert Szuperkupát trénerként, ám játékosként csak egyszer-egyszer lehetett ebben öröme.

• José Mourinho először találkozik volt klubjával, a Real Madriddal tétmérkőzésen azóta, hogy 2013-ban távozott a spanyol fővárosból. Mourinho pályafutása során négyszer meccselt a Madriddal vezetőedzőként – mind a négyszer a Porto mestereként. A portugál tréner még sohasem tudott nyeri a Real Madrid ellen, egy döntetlen mellett három vereségre futotta.

• Mourinho még sohasem nyerte meg az európai Szuperkupát: 2003-ban a Portóval kikapott a Milantól, 2012-ben pedig a Chelsea-vel tizenegyesekkel szenvedett vereséget a Bayern Münchentől.

• Ez lesz Cristiano Ronaldo tizenkettedik döntője a Real Madriddal. A Manchester Unitedtől 2009-ben a Realba szerződő négyszeres aranylabdás klasszis ebből nyolcszor ünnepelhetett aranyérmet. Csupán a 2011-es Spanyol Szuperkupát, a 2013-as Király-kupa-döntőt és a 2014-es Spanyol Szuperkupát bukta el a Real, amióta Ronaldo Madridban futballozik.

• A Manchester United keretében csupán ketten léptek pályára korábban európai Szuperkupán (Michael Carrick 2008-ban sérülés miatt nem játszott). A kapus David de Gea 2010-ben az Atlético Madriddal diadalmaskodott, Juan Mata pedig 2012-ben a Chelsea labdarúgójaként vereséget szenvedett.

EURÓPAI SZUPERKUPA
REAL MADRID (spanyol)–MANCHESTER UNTIED (angol)

Szkopje, II. Philipposz Nemzeti Stadion. 20.45, Tv: M4 Sport, Sport1). Vezeti: Gianluca Rocchi (olasz)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Real Madrid: K. Navas – Carvajal, Varane, S. Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Isco, Kroos – Benzema, Bale. Vezetőedző: Zinédine Zidane
Sérültek, eltiltottak: –
Manchester United: De Gea – Smalling, Lindelöf, Blind – A. Valencia, A. Herrera, Fellaini, Pogba, Darmian – Mhitarjan, Lukaku. Menedzser: José Mourinho.
Sérültek, eltiltottak: Eric Bailly, Phil Jones, Luke Shaw, Marcos Rojo, Ashley Young

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik