UEFA Futsal Cup: megvédte címét az Inter Movistar

Vágólapra másolva!
2018.04.22. 22:10
Megvédte címét a spanyol Inter Movistar az UEFA Futsal Cup sorozatban, mivel egy magas színvonalú mérkőzésen, 3–1-es félidő után 5–2-re legyőzte a portugál Sporting CP csapatát.

A kisdöntő (Barcelona–Győr 7–1) után következhetett a nagydöntő, amelyre már teljesen megtelt a 10 700 férőhelyes zaragozai aréna. Érthető is, hiszen olyan sztárgárdák csaptak össze, amelyek már-már állandó résztvevői a négyes döntőnek, például 2017-ben is Inter Movistar–Sporting CP döntőt rendeztek. És akkor még a spanyolok sorában ott van a portugál szupercsillag Ricardinho, aki talán egymaga is megtöltene egy ekkora méretű sportcsarnokot megnyerő közvetlenségével és kiváló mentalitásával, a pályán művelt cseleiről, világklasszis játékáról nem is beszélve.

Hozzávetőlegesen 80 fős Sporting-drukkerhad kísérte el a lisszaboniakat spanyol földre, a csarnok maradék része az ellenfélért szorított.

Maga a meccs első pár perce kiegyenlített csatát hozott, amit aztán borított az Inter, ugyanis a harmadik percben Gadeia hét méterről egy szép elhúzós csel után a kapuba bombázott (1–0). Nem kellett sokat várni a luzitánok egyenlítésére: Merlim ment el mesterien a bal szélen, a hosszúra lőtt labdát pedig Cavinatónak csak be kellett pofoznia (1–1). A spanyolok tűntek erősebbnek, a 8. percben be is keveredtek a portugálok hatosára, ahol a Sporting kapusa hátulról letarolta a rivális támadóját, a labdához nem sok köze volt. A horvát Sasa Tomic, a második számú játékvezető, igencsak vitathatóan szemet hunyt az esett felett. Tovább nyomott az Inter, és adott esetben csak a kapufa mentette meg a góltól a zöld-fehér csíkos Sportingot. A 9. percben aztán még az sem. Ricardinho világklasszis módon húzott el védője mellett, majd ballal bombázott a hálóba (2–1). A 12. percben született egy portugál kapufa is, a 14-ben viszont megint góllal büntetett az Inter. Elisandro jobbról betolta, majd ballal eleresztette. Bődületesen nagy gól lett a végeredmény (3–1).

Az első félidő minőségi, ugyanakkor rendkívül fegyelmezett játékot hozott és megérdemelt spanyol vezetést.

A második félidőben kiegyenlítetten folytatódott a meccs, majd a 23. percben a spanyolok ismét betaláltak. Rafael középen felvezette a labdát, bedobott egy biciklicselt, majd tüzelt. A labda kissé szerencsésen túljutott a portugálok kapusán (4–1). Az atmoszféráról elmondható, hogy időnként elkapta a több ezer fős publikum a fonalat és ritmusos tapsolásba kezdett, de a kisdöntő fiesztahangulata – leginkább a barcelonai szurkolóknak köszönhetően – ehhez képest egészen parádés volt. Jól jellemzi a katalánok Madrid iránt érzett „szimpátiáját", hogy a barcelonai szurkolók nagy részének már híre-hamva sem volt a finálé ideje alatt, amelyen a topfavoritnak számító Inter volt az esélyes.

A 4–1-es vezetés tudatában hátrébb rendezkedett be a spanyol csapat, aminek az lett az eredménye, hogy a Sporting egyre több ígéretes támadást tudott vezetni, igaz, gól nem lett belőle. A kontrákkal nagyon jól sáfárkodtak a madridiak és majdnem minden ilyen ellentámadásuk kapura lövéssel, a 33. percben pedig egy erős löketű Gadeia-kapufával fejeződött be.

Hat perccel a vége előtt látta úgy a portugál szakvezetés, hogy el kell kezdeni a kapus nélküli hadműveletet, öt játékossal támadtak. Fegyelmezetten adogattak körbe, ám a spanyolok szintén hasonló fegyelmezettséggel állták a sarat. Közben egyre hangosabbakká váltak az interes szurkolók, szólt a Viva Espana!, és ekkor Ricardinho még rátett egy lapáttal: 34 méterről vállalkozott egy egész pályás lövésre, a labda a kint álló kapus feje felett a lécen csattant. Ez elég volt ahhoz, hogy szinte az egész csarnok Ricardinho! skandálásban törjön ki.

A 36. percben beérett a Sporting emberelőnyös taktikája és egy szépen kijátszott támadás végén Diogo profi módon vágta a hálóba a labdát (4–2). A 38. percben az összegyűlt szabálytalanságok révén két kisbüntetőt is elvégezhetett az Inter, de mindkettőt hárította a portugálok kapusa.

Tizenegy másodperccel a vége előtt a Campeónes! rigmustól zengett a csarnok, a spanyolok elkezdték az ünneplést. A legvégére is maradt egy slusszpoén, a kapus nélkül játszó portugálok labdát vesztettek és az interes Pola 35 méterről be is rúgta üres kapuba a kínálkozó ziccert (5–2).

A spanyol Inter Movistar immár ötödik alkalommal is felért az európai klubfutsal csúcsára, míg a Sporting CP negyedszer sem tudta behúzni a finálét. A tavalyi, 7–0-ra végződő Inter Movistar–Sporting CP döntő után idén „csak" 5–2 lett, de a spanyolok ismét megérdemelten nyertek és emelhették magasba a futsal Bajnokok Ligája serlegét.

A Rába ETO és a Barcelona bronzmeccséről ide kattintva olvashat!

UEFA FUTSAL CUP
DÖNTŐ

Inter Movistar FC (spanyol)–Sporting CP (portugál) 5–2 (3–1)
gólszerzők: Gadeia (3.), Ricardinho (10.), Elisandro (14.), Rafael (23.), Pola (40.), illetve Cavinato (8.), Diogo (37.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik