UEFA: a Besiktas és a Fener sem indulhat az európai kupában

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.06.25. 20:46
Az Európai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága kizárta a Besiktast az Európa-liga 2013–14-es szezonjából, a Fenerbahcét pedig a soron következő három UEFA-sorozatból száműzte, így nem vehet már részt a mostani Bajnokok Ligája idényében sem. A harmadik évre vonatkozó büntetést öt évre felfüggesztették.

Mint ismert, a Besiktast és két tisztviselőjét fogadási csalással vádolják a 2011-es Török Kupa-döntővel kapcsolatban. A Fenerbahcéval szemben is a fogadási csalásokkal kapcsolatos vizsgálatok után kezdeményezett vizsgálatot az UEFA fegyelmi ellenőre.

A román bajnok Steaua Bucuresti két pontban (2.05 és 2.10) is megszegte a 2013–2014-es szezonra vonatkozó Bajnokok Ligája-szabályzatot, az európai kupasorozatban való részvétel kritériumaival kapcsolatban. A bizottság a soron következő olyan sorozatból kizárta a Steauát, amelybe kvalifikál, a büntetést azonban öt évre felfüggesztették.

Az UEFA fegyelmi bizottsága azt követően indított vizsgálatot a Steaua ügyében, hogy Romániában június elején jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetésért Gigi Becalit, a csapat szponzorát és egy év felfüggesztett börtönre bűnpártolásért Victor Piturcát, a magyar csapattal azonos világbajnoki selejtező csoportban szereplő román válogatott szövetségi kapitányát.

Becali 2008-ban 1,7 millió eurót ajánlott fel az Universitatea Cluj csapatának, hogy „raboljon pontot” a CFR Clujtól, mert akkor a Steaua nyert volna bajnoki címet, és felkerülhetett volna a Bajnokok Ligájának főtáblájára. Végül a CFR Cluj nyert, de az ügyészek elfogták Becali megbízottját, és lefoglalták a pénzestáskát, amelyben a játékosok „jutalmazására” szánt készpénz volt. A Steaua vezetői azzal védekeztek, hogy öt évvel ezelőtt az ellenfél jutalmazása nem számított bundázásnak.

A román együttes az idén szerezte meg a 24. bajnoki címet, és a második selejtezőkörben csatlakozhat a BL-sorozathoz. A hétfői sorsoláson a Steaua az FK Vardar Szkopjével került össze. Az első meccset Macedóniában (július 16-17.), a másodikat Romániában (július 23-24.) játsszák.

Mindhárom klub fellebbezhet az ítélet ellen, míg az egyes klubhoz köthető személyek esetében később születhet döntés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik