A németek ezt is behúzták, Európa-bajnokok az U19-esek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.31. 18:54
Az U19-es labdarúgó Európa-bajnokság fináléjában Németország Hany Mukhtar góljával 1–0-ra legyőzte Portugáliát a Szusza Ferenc Stadionban.
Selkéék a fináléban is megállíthatatlanok voltak (Fotó: uefa.com)

Németország simán vette az elődöntős akadályt, hiszen 4–0-ra legyőzte Ausztriát. Portugália sokkal jobban megizzadt a fináléért: gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után csak tizenegyesekkel kerekedett Szerbia fölé.

Nem meglepetés hát, hogy most is a németek kezdtek jobban. Az első ziccerig sem kellett sokat várni, a 11. percben a torna egyik legnagyobb felfedezettje, a góllövőlistát vezető Davie Selke kapott jó passzt az ötös sarkánál, majd egy hajszállal a hosszú alsó mellé pörgetett.

Futószalagon jöttek ezt követően is a német támadások, és bár az első félidő második felére a portugálok is próbálkoztak egy-két kontrával, a vezetést Marcus Sörg „fiai” ragadták magukhoz. A 39. percben Stendera tekert középre az alapvonal mellől, bent, az ötös sarkán Hany Mukhtar helyezkedett, és Podstawski mellett térddel a kapuba kotorta a labdát (0–1).

A szünet után megpróbálta lerohanni ellenfelét Portugália, de a német védelem áttörhetetlennek bizonyult, s bár az első percekben többet birtokolták a labdát Marcos Lopesék, lövésig így sem jutottak.

A 68. percben aztán a találkozó legnagyobb portugál lehetőségét láthattuk, a gól viszont most is elmaradt. Egy lapos beadás után Martins célozta meg a kaput a rossz irányba vetődő Schnitzler mellett, a német védők azonban ezúttal is menteni tudtak, sőt, a kipattanó utáni bombát is sikerült blokkolnia Starknak.

A végére már csak Martins trükkjei láttán lelkesedhettek a portugál drukkerek, a fiúk teljesen elfáradtak, a németek pedig magabiztosan tartották az egygólos előnyt a végéig, így Németország lett az Európa-bajnok!

U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ

Portugália–Németország 0–1 (0–1)
Budapest, Szusza Ferenc Stadon. Vezette: Estrada (spanyol)

Portugália: André – Riquicho, Nunes, Duarte, Rafa – Marcos Lopes, Podstawski, Guzzo (F. Ramos, 59.) – Ivo Rodrigues (Baldé, 66.), André Silva, Martins (Intima, 85.). Szövetségi kapitány: Hélio Sousa

Németország: Schnitzler – Akpoguma, Stark, Kempf, Holthaus – Öztunali, Kimmich – Brandt, Stendera (Lohkemper, 84.), Mukhtar (Syhre, 90.) – Selke. Szövetségi kapitány: Marcus Sörg

Gólszerző: Mukhtar (39.)

Az U19-es Európa-bajnokság eddigi győztesei
2002Spanyolország
2003

Olaszország

2004Spanyolország
2005Franciaország
2006Spanyolország
2007Spanyolország
2008Németország
2009Ukrajna
2010Franciaország
2011Spanyolország
2012Spanyolország
2013Szerbia
2014Németország
Forrás: MTI

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! EURÓPA-BAJNOK A NÉMET U19-ES VÁLOGATOTT!!!

90+3. perc: És még egy gyors német csere. Mukhtar, a gólszerző helyén Syhre.

90. perc: Három perc a ráadás.

90. perc: És Selke sem tudja beemelni, a gólvonalról mentett Duarte.

88. perc: HATALMAS VÉDÉS! A frissen beállt Lohkemper lőhetett egy az egyben Andréval szemben, a portugál kapus azonban ezt is ki tudta szedni az utolsó pillanatban.

85. perc: És az utolsó portugál változtatás, Jorge Intima be, a cseles Martins le.

84. perc: Az első német csere, a németek egyik legjobbja, Stendera mehet pihenni, a helyén Lohkemper.

83. perc: Martins dobott be egy újabb testcselt, majd tekert a hosszú irányába, kaput ez sem talált.

80. perc: A spanyol játékvezető belejött, Holthaus is besárgult, miután folyamatosan járt a szája.

77. perc: A jól csengő Martins nevet ne feledjük, elképesztő, hogy kezeli a labdát a Sporting fiatalja, valószínűleg hallunk még róla.

74. perc: No, csak megérkezett a meccs első sárgája, Kempf talpalta le ellenfelét.

71. perc: Selke már trükközget, kiszorított szögből emelt a német csatár, Andrénak még bele kellett kapnia ujjheggyel.

68. perc: ELKÉPESZTŐ, MI MARADT KI… Egy lassú beadás után Martins célozta meg a kaput a rossz irányba vetődő Schnitzler mellett, a német védők azonban menteni tudtak, sőt, a kipattanó utáni bombát is sikerült blokkolnia Starknak.

67. perc: MAJDNEM OTT A MÁSODIK! Egy villámgyors támadás végén Mukhtar fordult meg, és tekert kapura, André vetődött hatalmasat.

66.perc: És közben még egy portugál csere, Baldé váltotta Ivo Rodriguest.

66. perc: A németek nagyon szeretnének végre egy büntetőt, Brandt repült megint egy hatalmasat a tizenhatoson belül. A spanyol játékvezető, Estrada továbbra is higgadt, még a sárga sem került elő ma.

64. perc: Stendera tekert ma már sokadszor középre, bent azonban kivételesen nem volt érkező.

62. perc: Lassan mintha kezdenék lélekben is feladni a portugálok, lazán, minden nagyobb megerőltetés nélkül tologat z ellenfél térfelén a német válogatott.

59. perc: Az első csere Francisco Ramos érkezett Raphael Guzzo helyére.

58. perc: Selke cselezgetett, majd meggondolta magát, és inkább Kimmich elé tálalt, aki jó 25 méterről suhintott, Andrénak kellett megint nyújtóznia.

56. perc: Próbálkoznak, próbálkoznak a portugálok, de ez a német védelem áttörhetetlennek tűnik ma is.

53. perc: Selke gurított kapura, André tisztességből vetődött, de könnyedén elérte a labdát.

51. perc: Öztunali pattintotta középre a labdát, a második hullámban érkező Brandt bombázott is azonnal, de csúnyán elnézte, jó két méterrel a kapu mellé.

50. perc: Bekezdtek most a portugálok, helyzet azonban egyelőre sehol.

46. perc: Megkezdődött a második félidő, csere nincs!

45. perc: ITT AZ ELSŐ FÉLIDŐ VÉGE! Jól kezdett a német válogatott, és bár a félidő második felére egy-két apróbb helyzete a portugáloknak is akadt, Mukhtar találatával a „vendégek” vezetnek.

44. perc: Martins továbbra is lelkes, ha a passzok is úgy mennének, mint a cselek…

43. perc: Mukhtar, Mukhtar, Mukhtar! Most egy méretes eséssel hívta fel magára a figyelmet a tizenhatoson belül a Herta-középpályás. Büntető nincs.

41. perc: Mukhtar nem nyugszik, most 25-ről célozta meg André kapuját, lapos és gyenge volt a löket, így ezt fel tudta szedni a portugál.

39. perc: VEZET NÉMETORSZÁG! Stendera tekert középre az alapvonal mellől, bent, az ötös sarkán Hany Mukhtar helyezkedett, és Podstawski mellett térddel még a kapuba tudta kotorni a labdát. 0–1

38. perc: Martinst, a „portugál Robinhót” ezennel átkeresztelhetjük „portugál Maldininek”, elképesztő becsúszással lopta le a labdát Mukhtar lábáról a Sporting-támadó.

35. perc: 10 perc maradt az első játékrészből, egyre bátrabban kontráznak a portugálok, a német védelem pedig láthatóan nem átjárhatatlan.

32. perc: Itt az újabb helyzet, a szöglet után Stark bólintott a kapu fölé pár centivel. Közeledik az első gól…

30. perc: MAJDNEM! André mérte el Brandt lövését, a megpattanó labdát így visszanyúlva kellet kiszednie az alsó sarokból a portugálnak!

28. perc: Gelson Martins esett nagyot a tizenhatos vonalán, nem bántotta senki, fel is pattant gyorsan, még a reklamálás is elmaradt.

26. perc: A németek sem alszanak, Öztunali próbálkozott 30-ról egy lapos lövéssel, igaz, a kapu közelében sem járt a labda.

24. perc: Marcos Lopes nézte meg a jobb oldalt, az emelése viszont már pontatlan volt.

21. perc: HOPPÁ! Lassan ébredeznek a portugálok, Rafa célozta meg távolról Schnitzler kapuját, a németnek ököllel kellett mentenie.

19. perc: Szép indítás, borzalmas labdakezelés, Martins, a „portugál Robinho” cammog vissza a saját térfelére szomorúan.

17. perc: Egy jobb oldali német sarokrúgás után Stendera fejelte le Selkének a labdát, a brémai azonban már csak kézzel tudott beleütni, Estrada le is fújta.

15. perc: Egyelőre teljes a német fölény, labdába sem sokszor értek eddig a portugálok – bár a kirúgásokat egy időre biztos begyakorolja André.

14. perc: Mukhtar gondolt egy merészet, és indult meg egy csellel középen, a portugálokat nem sikerült meglepni, egy bicikli után le is lopták a lábáról a labdát.

11. perc: MI MARADT KI… Selke kapta az ötös sarkánál teljesen üresen a labdát, a Werder egyik legnagyobb tehetsége pörgetett is azonnal, csak épp a kapu mellé egy hajszállal.

10. perc: A frankfurti Stendera eddig a németek legjobbja, most 18 méterről eresztett meg egy életerős löketet. Bánatára középre ment, így André gyűjthette be a labdát.

9. perc: A Bayer Leverkusen szélsője, Brandt indult meg a balon, arra azonban nem számított, hogy nagyjából 10 km/h-val lassaban fut, mint portugál ellenfele. Köszönte is szépen, inkább odaajándékozta Riquichónak a labdát.

7. perc: Apró tili-toli után Stendera fordult kapura, majd kapott a nyakába – szó szerint – egy portugál védőt. A spanyol játékvezető ennyitől még nem nyúl a síphoz.

5. perc: A Sporting fiatalja, Martins tologatott a vonal mellett, a cselek is bejöttek, kilépni azonban így sem tudott a tapadós német védők mellett.

3. perc: És közben már a németek lőhettek, Nunesnek kellett blokkolnia Stendera lapos bombáját.

2. perc: Egy pontatlan portugál indítás kezdésnek, Guzzo emelte André Silva elé a labdát, ezt nem lehetett elérni.

1. perc: Megkezdődött a találkozó!

Németország meglehetősen simán vette az elődöntős akadályt, hiszen 4–0-ra legyőzte Ausztriát. Portugália sokkal jobban megizzadt a fináléért: gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után csak tizenegyesekkel kerekedett Szerbia fölé.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Portugália–Németország U19-es Eb-döntő online közvetítésében!

ELŐZMÉNYEK

„Két azonos képességű csapat fogja összemérni erejét a döntőben. Szoros mérkőzésre számítok, egy rendkívül erős portugál válogatott lesz az ellenfelünk csütörtökön. A torna szervezésével és a körülményekkel is rendkívül elégedettek voltunk Magyarországon, a döntőbe kerüléssel pedig teljesültek a szakmai céljaink is. Nyugodtan készülünk a fináléra, igyekszünk megkoronázni az eddigi jó teljesítményünket" – mondta Marcus Sörg, a németek szövetségi kapitánya.

Hélio Sousa, portugál szövetségi edző optimista volt a döntő előtt, szerinte Portugália kerete elég erős ahhoz, hogy a Szusza Ferenc Stadionban a magasba emelje a trófeát.

„Úgy érzem, képes a csapatom arra, hogy megnyerje a döntőt. Igaz, a német válogatottban több játékos a felnőtt keret tagja klubcsapatában, mint nálunk, ez jelentős előny egy ilyen fontos mérkőzésen" – mondta a portugál tréner.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik